Μετάβαση στο περιεχόμενο

Fespa

ΤΜΕΔΕ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες

Χάρτης

Αυθαίρετα

Καιρός

Σεισμοί

Αγγελίες

webTV
Γράψε μια είδηση
για την αρχική σελίδα
Αγγελίες
δείτε τη νέα εφαρμογή Αγγελιών

Πρόσφατα Θέματα

Ψηφοφορία:

Τι μπορεί να βοηθήσει περισσότερο το εισόδημα των μηχανικών το επόμενο διάστημα;

 1. Το νέο Εξοικονομώ κατ΄οίκον (21 ψήφοι [22.58%])

  Ποσοστό ψήφων: 22.58%

 2. Ο νέος νόμος αυθαιρέτων (18 ψήφοι [19.35%])

  Ποσοστό ψήφων: 19.35%

 3. Το Κτηματολόγιο (9 ψήφοι [9.68%])

  Ποσοστό ψήφων: 9.68%

 4. Τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ (17 ψήφοι [18.28%])

  Ποσοστό ψήφων: 18.28%

 5. Άλλο (28 ψήφοι [30.11%])

  Ποσοστό ψήφων: 30.11%

Ψήφος Οι επισκέπτες δεν μπορούν να ψηφίσουν
- - - - -

Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον: Mέχρι το 2020

εξοικονομώ εξοικονόμηση


Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον: Mέχρι το 2020

Τουλάχιστον μέχρι και το 2020 θα συνεχίσει να δίνει ανάσες στην καθηλωμένη οικοδομή το πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον, αναζωογονώντας την με 700 εκατ. ευρώ για ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας τα Νέα, πρόκειται για το νέο Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον που θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με στόχο να διατεθούν περισσότερα χρήματα και σε περισσότερους ιδιοκτήτες για την περίοδο 2014-2020, καθώς αυξάνεται ο προϋπολογισμός του στα 700 εκατ. ευρώ έναντι 550 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου, ενώ θα επιδιωχθεί η διεύρυνση τόσο των εισοδηματικών κριτηρίων υπαγωγής, όσο και των επιλέξιμων δαπανών, και το κυριότερο η μείωση της γραφειοκρατίας. Εξετάζεται, για παράδειγμα, η υποβολή της αίτησης να πάψει να γίνεται όπως σήμερα χειρόγραφα από τον ιδιοκτήτη της κατοικίας, αλλά να αποστέλλεται απευθείας από τον ενεργειακό επιθεωρητή και μάλιστα ηλεκτρονικά.

Το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα είναι μεγάλο και δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες έχουν υποβληθεί πανελλαδικά περίπου 15.000 νέες αιτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Οι αιτήσεις παρότι πληρούν τα κριτήρια δεν έχουν ακόμη εγκριθεί, καθώς σε πολλές περιφέρειες της χώρας τα κονδύλια που αναλογούσαν στο Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον έχουν απορροφηθεί από πέρυσι.

Στο νέο Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον, που θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες, εξετάζονται μια σειρά από αλλαγές, όπως το να αναθεωρηθεί προς τα πάνω το όριο της τιμής ζώνης των 2.100 ευρώ / τ.μ., να διευρυνθούν τα κριτήρια εισοδήματος που πρέπει να πληροί ο δικαιούχος, καθώς και οι επιλέξιμες δαπάνες.

Το κυριότερο που πρέπει να γίνει προκειμένου να απογειωθεί το πρόγραμμα είναι να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία. Σήμερα, με βάση και την εμπειρία του προγράμματος, απαιτούνται κατά μέσον όρο 10 μήνες από την ημέρα έγκρισης μιας αίτησης μέχρι και την αποπληρωμή του προμηθευτή των υλικών και των συνεργείων. Στόχος είναι αυτό το δεκάμηνο να συμπτυχθεί σημαντικά.

Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται να μειωθεί ο αριθμός όσων εμπλέκονται στη διαδικασία κατάθεσης μιας αίτησης και η υποβολή της να γίνεται απευθείας από τον ενεργειακό επιθεωρητή αντί για τον ιδιοκτήτη και μάλιστα ηλεκτρονικά.

Τα στατιστικά δείχνουν ότι 45.000 ιδιοκτήτες έχουν μέχρι στιγμής ενταχθεί συνολικά στο πρόγραμμα, αλλά από τους 30.000 που έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους, μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες είχαν πληρωθεί περίπου 23.000.

Προκειμένου να εξοφληθούν οι περίπου 7.000 απλήρωτοι επαγγελματίες της οικοδομής ελήφθη πριν από μερικές εβδομάδες απόφαση για προχρηματοδότηση του Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον και να εκταμιευθούν αμέσως τα οφειλόμενα 65 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, εξετάζεται να μειωθεί ο αριθμός όσων εμπλέκονται στη διαδικασία κατάθεσης μιας αίτησης και η υποβολή της να γίνεται ηλεκτρονικά από τον ενεργειακό επιθεωρητή.

Πηγή: www.newmoney.grΕξοικονόμηση Κατ’ Οίκον: Mέχρι το 2020

24 Σχόλια

Ελπίζω να μη «μεταφέρουν» τις πληρωμές μέχρι το 2020.  

Εχουμε ακόμη καιρό........ 

ρέει το χρήμα άφθονο...

Ωραία ανακοίνωση.....σου φτιάχνει τη διάθεση!

Αφθονία ρευστού, πάταξη της γραφειοκρατίας, σύμπτυξη των διαδικασιών και γενικά ανάπτυξη και ώθηση της οικοδομικής δραστηριότητας!

Αν δε ζούσαμε και στην Ελλάδα στην οποία αναφέρεται όλα θα ήταν τέλεια!

 παλι τα ιδια θα κανουν....δεν εχω ελπιδα ότι είναι ικανοι για οποιαδήποτε εστω απλη αναπτυξιακη με τζαμπα χρημα από ευρωπη ,ενεργεια.

όποιος ΔΕΝ χρωστάει λοιπόν σε τράπεζες .... να σπεύσει να φτιάξει το σπίτι του ...
ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ .... ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ .... ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ....και λοιπές ....π@π@ριες ....

Οτι πρεπει για μαστόρια και Ενεργειακους Επιθεωρητες. Οι υπόλοιποι στον κουβά.....

Φωτογραφία
panos-vicious
Ιούν 28 2014 12:12

Αν έβγαζαν και τις τράπεζες από την όλη διαδικασία, καλά θα ήταν. Αλλά μπα... που τέτοιο πράγμα.

Ζήσε μαύρε μου να φας τριφύλλι και το Αύγουστο σταφύλι...!

 

καλά κρασά...!

 

και άλλες ωραίες παροιμίες ταιριάζουν απόλυτα στο ανέκδοτο που λέγεται "εξοικονόμηση κατ' οίκον"

 

εγώ θα άλλαζα λίγο τον τίτλο σε : "Εξοικονόμηση κατ' οικον" - από τις ελληνικές καλένδες εως και το 2020"

 

αναρωτιέμαι επίσης αν η "απλοποίηση" της διαδικασίας σημαίνει και ακύρωση της αμοιβής συμβούλου έργου..

 

μέχρι στιγμής η ηλεκτρονική "απλοποίηση" διαδικασίων στο Ελλάδα μάλλον προβλήματα μας έχει φέρει παρά μας βοήθησε.

 

επομένως και για όποιον έχει επιβιώσει μέχρι τότε... είδομεν..

Καλα, απο αρθρα-προβλεψεις-εικασιες του καθε δημοσιοκαφρου χορτασαμε...

Αν δε δω αλλαγες με τα ματια μου δεν πιστευω κανεναν...

 

Οπως και να χει, ο κοσμος εχει χασει το ενδιαφερον του για το προγραμμα ετσι οπως κινειται μεσω τραπεζων

Δεν εχει εμπιστοσυνη, δε θελει να μπλεξει.

Πρεπει πραγματικα κατι δραστικα να αλλαξει μπας και βγει ακρη...

υπομονή μέχρι να βγει η ψυχή....

Γνωρίζει κανένας συνάδελφος εάν θα γίνει άλλη έγκριση ωφελουμένων για το Εξοικονομώ μέσα στο καλοκαίρι ή θα πάνε όλες για Σεπτέμβρη με νέο ΕΣΠΑ?

Στην πόλη μου (στην Ήπειρο), έχει να εγκριθεί πρόγραμμα από το Δεκέμβριο του 2013. Στις επόμενες εγκρίσεις (Φεβρουάριο, Απρίλιο και Μάιο), η Ήπειρος δεν ήταν μέσα.

Έχω προγράμματα σε αναμονή από τον Οκτώβριο κι αν πάνε οι προκαταβολές για Φθινόπωρο (με βροχές), μάλλον θα πρέπει να τα ξεχάσω.

Μετά μιλάμε για ξεμπλοκάρισμα του εξοικονομώ...

Στην Ελλάδα το ξεμπλοκάρισμα γίνεται μόνο στις δηλώσεις και στα ΜΜΕ... Δυστυχώς!!!

Ποιές αλλαγές σχεδιάζονται για τη νέα περίοδο του « Εξοικονομώ»

 

Σε αλλαγές στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση, η οποία φέρεται για το λόγο αυτό ότι έχει λάβει και τη γνώμη ειδικών από τον χώρο των κατασκευών και της ενέργειας.

 

Ήδη στα χέρια των αρμόδιων υπουργείων βρίσκεται λίστα με τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης  που θα «τρέξει» την περίοδο 2014-2020  να καταστεί ελκυστικότερο, πιο ευέλικτο και λιγότερο γραφειοκρατικό.

 

Πρόκειται για ένα «πακέτο» 13 ρυθμίσεων που έχει επεξεργαστεί ο φορέας παθητικών συστημάτων και συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ οι συζητούμενες αλλαγές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

 

Αύξηση του ανώτατου προϋπολογισμού του έργου από τα 15.000 στα 25.000 ευρώ.

 

Ένταξη όλων των ιδιοκτητών στο πρόγραμμα.

 

Αύξηση επιδότησης και δυνατότητα επιλογής άτοκου δανείου ή αυτοχρηματοδότησης.

 

Η προκαταβολή να αυξηθεί από το 40% στο 50% του προϋπολογισμού.

 

Η κατάργηση της τιμής ζώνης (σήμερα είναι 2.100 ευρώ ανά τ.μ.).

 

Η ολοκλήρωση των εργασιών να υλοποιείται εντός 3 μηνών από την καταβολή της προκαταβολής.

 

Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα είναι ανοιχτό, όμως οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων έχουν παγώσει λόγω καθυστερήσεων στις πληρωμές εγκεκριμένων έργων. Σήμερα προσφέρεται μείγμα επιχορήγησης και χαμηλότοκου δανείου για ενεργειακή την αναβάθμιση σπιτιού, σε περιοχή με αντικειμενική τιμή ζώνης ακινήτου έως 2.100 ευρώ ανά τ.μ., ενώ ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός φτάνει τα 15.000 ευρώ και το ανώτατο ποσό ενίσχυσης τα 10.000 ευρώ.

 

Ας σημειωθεί ότι ο φορέας που έχει επεξεργαστεί τις αλλαγές τις οποίες συζητά με το υπουργείο ΠΕΚΑ εκπροσωπεί επαγγελματικές οργανώσεις στις οποίες περιλαμβάνονται χημικές βιομηχανίες, αλουμινοκατασκευές, σιδηροκατασκευές, υαλοπίνακες, εταιρείες μόνωσης, ηλιακής ενέργειας, κουφωμάτων, χρωμάτων, συστημάτων σκίασης, ακόμη και ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα στατιστικά στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν ότι οι περισσότερες επεμβάσεις γίνονται σε κουφώματα λόγω μη επάρκειας του προϋπολογισμού, ενώ άλλου τύπου επεμβάσεις, όπως τοποθέτηση συστημάτων ελέγχου, ηλιοθερμίας, αντλιών θερμότητας κ.λπ., δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού.

 

Πηγή : http://www.b2green.g...D=14607&lang=el

 

 

 

 

Υ.Γ. Το πρόγραμμα που θα τρέξει 2014-2020. Ήδη αν συμπεριλάβει κανείς και τον Αύγουστο σε τέσσερις μήνες θα είμαστε στο τέλος του έτους 2014.  Τα προβλήματα είναι πάνω στο τραπέζι και περιμένουν λύση. Δεν μπορώ άλλο σε αυτή τη Χώρα όλα να λειτουργούν με ρυθμό χελώνας και κυρίως σε τέτοιες εποχές. Ο κόσμος έχει σταματήσει να εμπιστεύεται οτιδήποτε, για αυτό θα ήταν προτιμότερο πριν βρουν λύση και αν θα βρούν να μη ανακοινώνουν τίποτα. 

Φωτογραφία
panos-vicious
Ιούλ 21 2014 16:02

Καλά ντάξ avt18.gif.

Στη θεωρία όλα ωραία φαίνονται...Στην πραξη ρημαδιό. Η ανεργία μαστίζει,ο κόσμος δεν εχει φράγκα, η γραφειοκρατία ειναι εδω..και περιμενουμε εμείς να φάμε καμία ρόγα.. Η αλλαγή επαγγέλματος η τέλος!

εικονικη  πραγματικοτητα  , η  οποια  διαφερει  απο  αυτο  που  ζουμε 

ελενχομενη  χρεωκοπια   και  παντα  2  βηματα  πριν  την  οριστικη   και  χωρις  επιστροφη   πτωχευση  ,

κρατος   κολλητων  και  ημετερων παντα   γραφειοκρατικο  που  κινειται  μονο  με  λαδι  ,  θεσμοι  ανυπαρκτοι   ,  δικαιοσυνη  μπιπ  μπιπ   ,  βουλη μπιπ  μπιπ   τοποθεσια   νεοπλουτων   μπαγασηδων   με  πολλα  πολλα  μπιπ  μπιπ  μπιπ @#$%

 

κατα  τα  αλλα  οσοι  ανηκουν  στις  παραπανω  κατηγοριες  περνανε  παρα  πολυ  καλα  ολοι  οι  υπολοιποι 

φτυνουν  το  γαλα  της  μανας  τους , που  βυζαξανε  μικροι .

δεν  πιστευω  κανεναν  δεν  ελπιζω  σε  κατι  καλυτερο  εντος  25  ετιας    τουλαχιστον  .

ενδεικτικο  του  κλιματος  και  της  καταστασης  που  επικρατει   ειναι  οτι  ακομα δινουν  συνταξεις  απο  τα  45  ετη   

στον  δημοσιο  τομεα  ,  ενω  απο  την  αλλη  ο  ιδιωτικος  τομεας  εχει  ισοπεδωθει  .

 

τωρα  για  το  εξοικονομω  εχω  δυο  στο  γραφειο  μου  και  οι  ιδιοκτητες  δεν εχουν  να  μου  δωσουν  ουτε  την  αμοιβη  μηχανικου 

διοτι  θα  την  παρουν  μετα  απο  1,5-2  χρονια   και  δεν  εχουν  χρηματα  οι  ανθρωποι  ξερεται  εφορια  ενφια  χαρατσια  δεη  κλπ 

χρεη  στις  τραπεζες  ,  τα  παιδια  τους  ανεργα  .

Αυτη τη στιγμη η προκαταβολη ειναι στα επιπεδα του 40%?

Νομιζα στο 30% ειναι...

 

Το βασικοτερο κομματι, αν επιτευχθει ειναι αυτο της αυτοχρηματοδοτησης.

Απλα δεν ξερω κατα ποσο θα μπορεσει να απεμπλακει ο παραγων Τραπεζα απο τη μεση σε ενα τετοιο ενδεχομενο.

 

Αν παντως επιτραπει σε χαμηλομισθους που κοβονται απο τις τραπεζες στην προεγκριση ακομα να κανουν αιτηση και να υπαχθουν αυτονομοι, τοτε θα ειναι το μεγαλυτερο κερδος απο ολα...

εικονικη  πραγματικοτητα  , η  οποια  διαφερει  απο  αυτο  που  ζουμε 

ελενχομενη  χρεωκοπια   και  παντα  2  βηματα  πριν  την  οριστικη   και  χωρις  επιστροφη   πτωχευση  ,

κρατος   κολλητων  και  ημετερων παντα   γραφειοκρατικο  που  κινειται  μονο  με  λαδι  ,  θεσμοι  ανυπαρκτοι   ,  δικαιοσυνη  μπιπ  μπιπ   ,  βουλη μπιπ  μπιπ   τοποθεσια   νεοπλουτων   μπαγασηδων   με  πολλα  πολλα  μπιπ  μπιπ  μπιπ @#$%

 

κατα  τα  αλλα  οσοι  ανηκουν  στις  παραπανω  κατηγοριες  περνανε  παρα  πολυ  καλα  ολοι  οι  υπολοιποι 

φτυνουν  το  γαλα  της  μανας  τους , που  βυζαξανε  μικροι .

δεν  πιστευω  κανεναν  δεν  ελπιζω  σε  κατι  καλυτερο  εντος  25  ετιας    τουλαχιστον  .

ενδεικτικο  του  κλιματος  και  της  καταστασης  που  επικρατει   ειναι  οτι  ακομα δινουν  συνταξεις  απο  τα  45  ετη   

στον  δημοσιο  τομεα  ,  ενω  απο  την  αλλη  ο  ιδιωτικος  τομεας  εχει  ισοπεδωθει  .

 

τωρα  για  το  εξοικονομω  εχω  δυο  στο  γραφειο  μου  και  οι  ιδιοκτητες  δεν εχουν  να  μου  δωσουν  ουτε  την  αμοιβη  μηχανικου 

διοτι  θα  την  παρουν  μετα  απο  1,5-2  χρονια   και  δεν  εχουν  χρηματα  οι  ανθρωποι  ξερεται  εφορια  ενφια  χαρατσια  δεη  κλπ 

χρεη  στις  τραπεζες  ,  τα  παιδια  τους  ανεργα  .

Ενταξει ρε συ, αν ειναι ετσι τραγικα τα πραγματα τοτε τι ξεκινανε να κανουνε?

Μην τα θελουμε και ολα δικα μας, ετσι?

Η εξαντληση του οριου των 15.000€ προυπολογισμου στην κατηγορια Α1 με 70% επιδοτησης και 4ετη αποπληρωμη δανειου δινει 100€ το μηνα δοση χονδρικα.

Αν ο ανθρωπος δεν εχει να σου δωσει 185€ το ΠΕΑ που θα λαβει αυτουσιο στο τελος και κλαιγεται για τα προβληματα που αντιμετωπιζει (που, κακα τα ψεμματα, ολοι μας αντιθμετωπιζουμε προβλήματα, ετσι?), τοτε πως θα ανταπεξερχεται στις δοσεις του προγραμματος?

 

Να βρει να στα δωσει, δε λυπαμαι κανεναν. Αυτος τουλαχιστον εχει ενα σπιτι να ζησει και θελει να επωφεληθει ενος ευρωπαικου προγραμματος για να επιδοτηθει ανακαινιζοντας το. Εγω δεν εχω ουτε αυτο, στο νοικι μενω. Ποιος ειναι χειροτερα λες?

 

Η προκαταβολή να αυξηθεί από το 40% στο 50% του προϋπολογισμού.

 

 

+10000

οι  τραπεζες  αργουν  παραπολυ  να  πληρωσουν  

σωστη  προταση  η   προκαταβολη  στο  50 %  αλλα 

εντελως  απιθανο  να   γινει  .

τι  να  πρωτογινει  αλλωστε  .

 είχαμε κανένα νέο για το θέμα;

 

πήγε πελάτης μου στην τράπεζα να ρωτήσει και του είπαν ότι η ένταξη θα αργήσει πολύ και θα πάει για το 2015, και ότι το δάνειο δεν θα είναι άτοκο!

 

το έχει ακούσει κανένας αυτό, ή κλασσικά βρήκαν τρόπο οι τράπεζες να φάνε χρήμα;

Η πραγματικότητα ειναι χειρότερη από ότι λέει ο loser , όλα ειναι γιά τις εντυπώσεις...μ αρέσει που ρωτάτε κιόλας

Παντως για εκτος Περιφερεια Αττικης κ' Μακεδονιας, εχουν ενα χρονο να εγκρινουν αιτησεις ..... τι γινεται;