Μετάβαση στο περιεχόμενο

Fespa

Europa Εξοικονομώ

Χάρτης

Αυθαίρετα

Καιρός

Σεισμοί

Αγγελίες

webTV
Γράψε μια είδηση
για την αρχική σελίδα
Αγγελίες
δείτε τη νέα εφαρμογή Αγγελιών

Πρόσφατα Θέματα

Ψηφοφορία:

Τι μπορεί να βοηθήσει περισσότερο το εισόδημα των μηχανικών το επόμενο διάστημα;

 1. Το νέο Εξοικονομώ κατ΄οίκον (54 ψήφοι [18.24%])

  Ποσοστό ψήφων: 18.24%

 2. Ο νέος νόμος αυθαιρέτων (60 ψήφοι [20.27%])

  Ποσοστό ψήφων: 20.27%

 3. Το Κτηματολόγιο (39 ψήφοι [13.18%])

  Ποσοστό ψήφων: 13.18%

 4. Τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ (58 ψήφοι [19.59%])

  Ποσοστό ψήφων: 19.59%

 5. Άλλο (85 ψήφοι [28.72%])

  Ποσοστό ψήφων: 28.72%

Ψήφος Οι επισκέπτες δεν μπορούν να ψηφίσουν
- - - - -

Όταν η Ενεργειακή Πολιτική καθορίζεται από τις συνήθειες των χρηστών

ενέργεια πολιτική


Όταν η Ενεργειακή Πολιτική καθορίζεται από τις συνήθειες των χρηστών

Περισσότερη θερμική ενέργεια απορρίπτεται από τα καλά θερμομονωμένα σπίτια σε σύγκριση με αυτά χαμηλής έως ανύπαρκτης μόνωσης. Σε απόλυτα μεγέθη, η ενεργειακή κατανάλωση συνεχίζει να μειώνεται καθώς η θερμομονωτική επάρκεια του κτιρίου βελτιώνεται, όμως η τάση των ενοίκων-χρηστών για περαιτέρω κατανάλωση θερμικής ενέργειας ολοένα και αυξάνεται. Η συγκεκριμένη διαπίστωση είναι το αποτέλεσμα της μεγαλύτερης μελέτης που εκπονήθηκε στη Γερμανία αναφορικά με την κατανάλωση θερμικής ενέργειας σε κατοικίες. Η μελέτη εκπονήθηκε για λογαριασμό του Εuropean Association on Consumption-Related Energy Cost (Europäischer Verein zur verbrauchsabhängigen Energiekostenabrechnung E.V.V.E). Το συμπέρασμα του συγκεκριμένου εγχειρήματος ήταν πως όσο καλύτερη είναι η θερμομονωτική συμπεριφορά και τα μέτρα ενεργειακής εξοικονόμησης, τόσο λιγότερη είναι η ανησυχία των ενοίκων-χρηστών για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας.

Στη συγκεκριμένη μελέτη ο καθηγητής Felsmann (Πολυτεχνείο Δρέσδης) παρουσίασε τις επιπτώσεις της χρέωσης της θερμικής KWh σε σχέση με τις ιδιότητες εξοικονόμησης ενέργειας των κτιρίων. Επιπλέον τεκμηρίωσε τη μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της συστηματικής και περιοδικής χρέωσης θερμικής ενέργειας. Υπολογίζεται ότι από το 1981, όπου και καθιερώθηκε η περιοδική χρέωση, εξοικονομήθηκαν 350 εκατομμύρια τόνοι CO2. H πολιτική χρέωσης και επιβολής penalties στην κατανάλωση θερμικής ενέργειας αποδείχτηκε πως είναι πιο αποτελεσματική, στο γενικότερο πλαίσιο της εξοικονόμησης, ακόμα και από τους λαμπτήρες φωτισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

Από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε προέκυψε πως στα δύο τρίτα των διαμερισμάτων που εξετάστηκαν, η θερμοκρασία δωματίου κυμαινόταν ελάχιστα πιο κάτω από την ονομαστική που είναι 20°C. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί πως οι βόρειες ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν ιδανική θερμοκρασία δωματίου τους 20°C σε αντίθεση με την Ελλάδα, που αν δεν φθάσει τους 22, υποκειμενικά κριτήρια, δεν καλύπτονται τα επίπεδα θερμικής άνεσης. Οι μισές τιμές θερμοκρασίας που μετρήθηκαν ήταν κοντά στους 19°C. Μία άλλη σημαντική διαπίστωση που προέκυψε από τη συγκεκριμένη μελέτη ήταν πως η μέση θερμοκρασία δωματίου, ενδεικτικά αυξάνεται αναλογικά με το επίπεδο ενεργειακής εξοικονόμησης. Παρακάτω φαίνονται τα προαναφερθέντα.

Δημοσιευμένη Εικόνα


Η συμπεριφορά του χρήστη είναι ένας αποφασιστικός παράγοντας. Μόνο αν οι χρήστες γνωρίζουν πόση ενέργεια καταναλώνουν μπορούν να επανεξετάσουν τις συνήθειες ενεργειακής κατανάλωσης. Και μόνο αν επανεξετάσουν τις συνήθειές τους θα αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.

Οι έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι τα κτίρια με τον ίδιο σχεδιασμό μπορεί να έχουν μεγάλες διαφορές στην ενεργειακή τους κατανάλωση, έχοντας παρόμοιες χρήσεις, αλλά λειτουργώντας διαφορετικά. Οι χρήστες έχουν έτσι μια ισχυρή και επαληθεύσιμη δράση σχετικά με την κατανάλωση τόσο στη θέρμανση χώρων όσο και στην παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

* Ο Αντώνης Δημητρίου είναι Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός & Αεροναυπηγός

Πηγή: http://energypress.g...ies-ton-hristonΌταν η Ενεργειακή Πολιτική καθορίζεται από τις συνήθειες των χρηστών

2 Σχόλια

Φωτογραφία
panos-vicious
Απρ 13 2017 10:33

Και τώρα τι θέλουν δηλαδή; Να μας βάλουν σε καλούπια ή να πληρώνουμε (προς όφελος ποιών αλήθεια? ) τα μαλλιοκέφαλά μας; Υποκειμενικό είναι το αίσθημα θερμικής άνεσης. Δεν είναι καινούργια διαπίστωση αυτό. Άλλος μπορεί αν νιώθει μια χαρά με το να κυκλοφορεί έξω με μαγιό και σαγιονάρες με 0οC και το βοριά να φυσάει κι άλλος να θέλει 23 βαθμούς (ανάλογα και με τη σχετική υγρασία, την ένδυση, τη φυσική του κατάσταση) εντός θερμομονωμένου χώρου.

Υπάρχει φερειπείν αυτό το εργαλείο ώστε να δοκιμάσει κανείς να δει ποσοστά δυσαρεστημένων και ευχαριστημένων χρηστών, αλλά θεωρώ απαράδεκτη την προσπάθεια επιβολής αποδεκτών συνθηκών για όλους. Γιατί αυτό βλέπω πως θα είναι το ζουμί.

Φωτογραφία
jedi.Yannis
Απρ 13 2017 15:14

Δεν είναι μόνο αυτό το κριτήριο. Υπάρχει και η άγνοια ορθής χρήσης. Υπάρχει μεγάλη διακύμανση κατανάλωσης από χρήστη σε χρήστη για το ίδιο αντικειμενικό (μετρούμενο με όργανα) αποτέλεσμα. Υπάρχει αδιαφορία στο τι ώρα θα ανοίξουν τα παράθυρα, πόση ώρα.

Πέρα από αυτό όμως συμφωνώ με τον Panos-vicius, καθώς πλέον σχεδιάζουμε προβλέποντας συγκεκριμένες συνθήκες και κατανάλωση για την επίτευξη του στόχου. Δεν κάνουμε μόνο κέλυφος του ΚΘΚ.