Μετάβαση στο περιεχόμενο

Fespa

Europa Εξοικονομώ

Χάρτης

Αυθαίρετα

Καιρός

Σεισμοί

Αγγελίες

webTV
Γράψε μια είδηση
για την αρχική σελίδα
Αγγελίες
δείτε τη νέα εφαρμογή Αγγελιών

Πρόσφατα Θέματα

Ψηφοφορία:

Τι μπορεί να βοηθήσει περισσότερο το εισόδημα των μηχανικών το επόμενο διάστημα;

 1. Το νέο Εξοικονομώ κατ΄οίκον (54 ψήφοι [18.24%])

  Ποσοστό ψήφων: 18.24%

 2. Ο νέος νόμος αυθαιρέτων (60 ψήφοι [20.27%])

  Ποσοστό ψήφων: 20.27%

 3. Το Κτηματολόγιο (39 ψήφοι [13.18%])

  Ποσοστό ψήφων: 13.18%

 4. Τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ (58 ψήφοι [19.59%])

  Ποσοστό ψήφων: 19.59%

 5. Άλλο (85 ψήφοι [28.72%])

  Ποσοστό ψήφων: 28.72%

Ψήφος Οι επισκέπτες δεν μπορούν να ψηφίσουν
- - - - -

Έρχονται αλλαγές σε οικοδομικές άδειες, αυθαίρετα

άδεια δόμησης αυθαίρετα


Έρχονται αλλαγές σε οικοδομικές άδειες, αυθαίρετα

Ενα νέο πλαίσιο για τη δόμηση στη χώρα μας, που θα περιλαμβάνει και τον μηχανισμό «τακτοποίησης» αυθαιρέτων, επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το πλαίσιο θα περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, στον πολεοδομικό σχεδιασμό και την παρακολούθησή του, ενώ θα κάνει μια προσπάθεια να αναστήσει τρεις «νεκρούς» θεσμούς, τη μεταφορά συντελεστή, την τράπεζα γης και την ταυτότητα κτιρίου. Ενδιαφέρουσα είναι η δημιουργία μιας νέας, «κάθετης» υπηρεσίας που θα φθάνει μέχρι τις περιφέρειες και θα αφορά την παρακολούθηση όλων των πολεοδομικών ζητημάτων.

Με την προθεσμία της ρύθμισης για την «τακτοποίηση» των αυθαίρετων κατασκευών να λήγει τον Οκτώβριο, είναι επόμενο το ενδιαφέρον όλων να στρέφεται στο ποια θα είναι η διάδοχη κατάσταση. «Ομως το πλαίσιο, που βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, δεν θα αφορά μόνο την αυθαίρετη δόμηση αλλά τη δόμηση γενικά», επισημαίνει η γενική γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ειρήνη Κλαμπατσέα. «Με δεδομένους τους περιορισμούς της εποχής, στόχος μας είναι να φτιάξουμε μια νέα δομή που θα ασχολείται με το πώς αντιλαμβανόμαστε το δομημένο περιβάλλον και τις αυθαιρεσίες στον αστικό και στον εξωαστικό χώρο. Αν θέλουμε κάποτε να σταματήσει η αυθαίρετη δόμηση, πρέπει να δράσουμε προληπτικά και με όρους εκπαίδευσης του κοινού».

Η κ. Κλαμπατσέα είναι φειδωλή για τις πολυαναμενόμενες ρυθμίσεις για την αυθαίρετη δόμηση. «Επιθυμία μας είναι να εμπλέξουμε τον πολεοδομικό σχεδιασμό στον τρόπο που διαχειριζόμαστε την αυθαίρετη δόμηση. Ο ισχύων νόμος (ν.4178/13) έκανε μια πρώτη προσέγγιση, ας μου επιτραπεί, με ερασιτεχνικό τρόπο. Το ζήτημα είναι να χρησιμοποιήσουμε πιο ώριμους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης μιας περιοχής».

Σημασία «τράπεζας γης»

Μπορεί όμως αυτό να γίνει εφικτό μέσω (επιεικώς ανενεργών) πολεοδομικών εργαλείων όπως η μεταφορά συντελεστή και η τράπεζα γης; «Σύμφωνα με το ΣτΕ, ο μεταφερόμενος συντελεστής δεν μπορεί να είναι εμπορεύσιμο αγαθό, άρα είναι λάθος να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο. Επιπλέον η “τράπεζα γης” έχει μια σημασία στον βαθμό που θα έχει μια φυσική υπόσταση, ως ένα απόθεμα γης που θα μπορεί να είναι κομμάτι του πολεοδομικού σχεδιασμού μιας περιοχής. Με δεδομένο ότι το κράτος αδυνατεί να πληρώσει τις περιουσίες που ρυμοτομεί ή δεσμεύει για κοινόχρηστους χώρους (και προκειμένου αυτές να μην χαθούν με άρσεις απαλλοτριώσεων), πρέπει να δημιουργήσουμε ένα εργαλείο ενταγμένο στον σχεδιασμό, όχι ένα αλισβερίσι τίτλων».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος σκοπεύει να συνεχίσει τη διαδικασία θέσπισης της ταυτότητας κτιρίου, ενός θεσμού που κατά πολλούς δεν έχει άλλη πρακτική σημασία πλην της δημιουργίας ενός νέου πεδίου δραστηριότητας για τους μηχανικούς. «Το επάγγελμα του μηχανικού δεν “σώζεται” με την ταυτότητα κτιρίου», αντιτάσσει η κ. Κλαμπατσέα. «Στόχος της ρύθμισης είναι να υπάρχουν όλες οι οικοδομικές άδειες της χώρας ηλεκτρονικά, με ένα συντεταγμένο τρόπο. Είναι μια προσπάθεια να μπει τάξη και να γίνει πιο διαφανής η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας».

Από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της αναμενόμενης ρύθμισης είναι η δημιουργίας μιας υπηρεσίας για τη δόμηση και τον πολεοδομικό σχεδιασμό, ένα «παρατηρητήριο». «Θα δημιουργήσουμε εκ των ενόντων μια νέα υπηρεσία, όχι ένα πάρεργο, που θα φθάνει μέχρι τις περιφέρειες και θα παρακολουθεί όλα τα σχετικά με τη δόμηση θέματα, από τα αυθαίρετα έως τον πολεοδομικό σχεδιασμό», αναφέρει η κ. Κλαμπατσέα. Το πιθανότερο είναι το σχέδιο νόμου, που θα ξεπερνά τις 100 σελίδες, να παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: http://www.kathimeri...deies-ay8airetaΈρχονται αλλαγές σε οικοδομικές άδειες, αυθαίρετα

15 Σχόλια

Φωτογραφία
dimitris GM
Αύγ 25 2016 16:03

απο τις 27/7  επροκειτο "τις επομενες μερες" να ερθει στη διαβουλευση ο νεος νομος

http://www.michaniko...ορίες/?p=869305

 

αντ'  αυτου, τωρα μιλανε  για σχεδιο νομου 100 σελιδων, που θα ερθει τον Σεπτεμβριο..."το πιθανοτερο"....

 

αρα μαζι με την διαβουλευση φτανουμε Οκτωβριο [που ληγει ο 4178] 

και επακολουθει η επεξεργασια  και η ψηφιση...

 

επομενως  περιμενουμε παραταση τιου 4178

 

αντε και καλα Χριστουγεννα

 

 

 

 

.

αν προστεθεί "άλλος ένας νόμος" (ειδικά με την πατέντα των τελευταίων χρόνων "ό,τι δεν καταργείται εξακολουθεί να ισχύει") θα είναι άλλη μια τρύπα στο νερό που θα ακολουθηθεί από χιλιάδες εγκυκλίους και "έγγραφα" και δέκα υπηρεσίες "παρακολούθησης"

 

κωδικοποίηση και απλοποίηση (και ορθολογικοποίηση..) της νομοθεσίας χρειάζεται, με τρόπο που θα αποκλείει την αυθαίρετη ερμηνεία της από κάθε υπάλληλο

 

και εφαρμογή της

 

κατά τα λοιπά το επάγγελμα του μηχανικού δεν σώζεται όχι με την ταυτότητα του κτιρίου αλλά με ...τίποτα (ειδικά με μνημονιακούς νόμους τύπου καρούμπαλου)

Περυσι το καλοκαίρι λεγανε ότι τον Οκτωβριο 2015 θα έβγαινε ένας νόμος που θα είχε κιόλας ΜΕΓΑΛΗ διαβούλευση, όχι όπως αυτή που έκαναν οι άλλες κυβερνήσεις...κλπ κλπ κλπ μπλα μπλα! Τα συμπεράσματα δικά σας, περί αξιοπιστίας!

Ελπίζω σε παράταση 

κωδικοποιηση  ακομα  εκει  εισαι  αυτό  ξεπεραστηκε 

παρε  100  σελ  νεους  νομους  και  άλλες  1000  ερμηνευτικες  εγκυκλιους

και  με  παραπομπες   σε  παλαιοτερους  νομους  που  και  αυτοι  εχουν  χιλιαδες 

σελ  ερμηνευτικες  εγκυκλιους   φαυλος κυκλος  ζητω  η  φαυλοτης .

μετα  ζητανε  και  επενδύσεις  , εχεις  δει  χαζους  επενδυτες  ,  ουτε  με  σφαιρες .

Μένω απλά στο γεγονός ότι το άρθρο ξεκινά με το "Ένα νέο πλαίσιο για τη δόμηση στη χώρα μας..." και καταλήγει στο ".....είναι η δημιουργίας μιας υπηρεσίας για τη δόμηση και τον πολεοδομικό σχεδιασμό.....".

Προσωπικά περιμένω μια ακόμη κακή αντιγραφή του προηγούμενου νόμου αυθαιρέτων με λίγο πιο χαμηλά πρόστιμα, 3 - 4 άρθρα που θα μιλάνε για τη ταυτότητα κτιρίων και με το κολπάκι του "με τη ψήφιση Π.Δ." θα τη στέλνει για ενεργοποίηση στο άπειρο και τέλος μια προσπάθεια να ξαναπάρουν οι πολεοδόμοι τον έλεγχο των κατασκευών και πάλι στα χέρια τους γιατί : έχουμε αριστερή κυβέρνηση και είναι ανεπίτρεπτο να πληρώνει τον έλεγχο που πρέπει να κάνει το κράτος ο καημένος ο ιδιώτης.

«...Ο ισχύων νόμος (ν.4178/13) έκανε μια πρώτη προσέγγιση, ας μου επιτραπεί, με ερασιτεχνικό τρόπο...»

 

Η κυρία Κλαμπατσέα κάνει ένα βασικό λάθος. Οι τελευταίοι νόμοι για τα αυθαίρετα δεν έγιναν για να αντιμετωπίσουν την αυθαίρετη δόμηση. Έγιναν μόνο για να εισπράξει το κράτος χρήματα. Αν θέλεις να βάλεις τέλος στην αυθαίρετη δόμηση, τότε μόνο μια λύση υπάρχει. Να τα γκρεμίσεις. Μόνο τότε θα σταματήσουν να φτιάχνονται καινούργια...

Φωτογραφία
jedi.Yannis
Αύγ 26 2016 13:55

Αν η μεταφορά δόμησης δεν μπορεί να πάει σε περιοχές εκτός σχεδίου, κάτι μπορεί να γίνει. Ως προς την καθυστέρηση, αν δούμε το παράδειγμα των ενεργειακών επιθεωρητών που η παράταση ήταν μόνο για ένα μήνα, για να μην υπάρχει κενό, δεν βλέπω το λόγο, γιατί να μην δοθεί πχ, ένας μήνας ακόμα στον 4178, την τελευταία στιγμή, στην περίπτωση που ο επόμενος δεν είναι έτοιμος.

Τώρα εκείνη η υπηρεσία που θα δημιουργηθεί για να κάνει πολεοδομικό σχεδιασμό.....νόμιζα ότι είχαμε δομές για αυτή τη δουλειά που απλά δεν την κάνανε....

Να παραταθεί ο 4178 οσο χρειάζεται ωστε να ελθει ο νεος νόμος χωρις βιασύνη και προχειρότητες.

Αν βάλουν βεβαίωση νομιμότητας σε κληρονομιές και μισθώσεις θα γίνει το έλα να δεις

Φωτογραφία
Alsterwasser
Σεπ 01 2016 11:46

Αν βάλουν βεβαίωση νομιμότητας σε κληρονομιές και μισθώσεις θα γίνει το έλα να δεις

 

Είναι κάτι που πρέπει πάντως να γίνει.

 

Οτι θα γίνει ο κακός χαμός είναι το μόνο σίγουρο....

Επειδη πραγματι θα γινει χαμος και το αποτελεσμα θα ειναι να μη δηλωνονται οι μισθωσεις στο taxis, η λυση ειναι η εναρξη της διαδικασιας για την αποκτηση ηλ. ταυτοτητας.

σημερινό δημοσίευμα

 

http://www.zougla.gr...rticle/af8ereta

Δεν μπορω να σχολιασω κατι, διοτι δεν εχουμε διαβασει το προσχεδιο, αλλα μπορω να πω με ΣΙΓΟΥΡΙΑ οτι μας διαβαζουν....

Οικισμοί κατω των 500 ατόμων οτι πάρεις ένα 500αρικο από την απογραφή θα καθορίζονται?Επειδη πραγματι θα γινει χαμος και το αποτελεσμα θα ειναι να μη δηλωνονται οι μισθωσεις στο taxis, η λυση ειναι η εναρξη της διαδικασιας για την αποκτηση ηλ. ταυτοτητας.

Και η τράπεζα γής-μεταφορά συντελεστή.Αν είδατε τις δηλώσεις του υπουργού στο Ηράκλειο και τον εκφοβισμό για να μπουν στον νέο νόμο όλοι ήταν το κάτι άλλο...Για να γίνει η ταυτότητα κτιρίου θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα και κάποιος νόμος τακτοποίησης. (Κόκκινες γραμμές πριν τις 28-07-2011 θα πέσουν με την μεταφορά συντελεστή δόμησης αλλά και κάποια στιγμή τυπικά καθώς δεν έχουν σταματήσει να χτίζονται αυθαίρετα ), οπότε το μόνο σ'ίγουρο θα είναι για 2+ χρόνια ο νέος νόμος.Οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν να δούμε τι θα πούν


Υγ να συγχωνευθούν τα πόστ μου κατα λάθος έκανα 2