Μετάβαση στο περιεχόμενο

Fespa

ΤΜΕΔΕ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες

Χάρτης

Αυθαίρετα

Καιρός

Σεισμοί

Αγγελίες

webTV
Γράψε μια είδηση
για την αρχική σελίδα
Αγγελίες
δείτε τη νέα εφαρμογή Αγγελιών

Πρόσφατα Θέματα

Ψηφοφορία:

Τι μπορεί να βοηθήσει περισσότερο το εισόδημα των μηχανικών το επόμενο διάστημα;

 1. Το νέο Εξοικονομώ κατ΄οίκον (14 ψήφοι [18.92%])

  Ποσοστό ψήφων: 18.92%

 2. Ο νέος νόμος αυθαιρέτων (14 ψήφοι [18.92%])

  Ποσοστό ψήφων: 18.92%

 3. Το Κτηματολόγιο (8 ψήφοι [10.81%])

  Ποσοστό ψήφων: 10.81%

 4. Τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ (15 ψήφοι [20.27%])

  Ποσοστό ψήφων: 20.27%

 5. Άλλο (23 ψήφοι [31.08%])

  Ποσοστό ψήφων: 31.08%

Ψήφος Οι επισκέπτες δεν μπορούν να ψηφίσουν
- - - - -

Για ποιες κατηγορίες αυθαιρέτων μειώνονται τα πρόστιμα

πρόστιμα αυθαίρετα


Για ποιες κατηγορίες αυθαιρέτων μειώνονται τα πρόστιμα

Με μια... αριθμομηχανή στο χέρι βρίσκονται εδώ και μία εβδομάδα οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που δεν έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία «τακτοποίησης» ή δεν την έχουν ακόμα ολοκληρώσει. Το νέο πλαίσιο, που δόθηκε σε διαβούλευση, προβλέπει σημαντικές μειώσεις σε ορισμένες κατηγορίες πολεοδομικών παρανομιών –κυρίως στις μέσου μεγέθους και στα παλαιά αυθαίρετα– ενώ επεκτείνει τις ευεργετικές ρυθμίσεις στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες. Και, όταν θεσπιστεί, δύναται να δεχθεί τη «μεταφορά» όσων έχουν ήδη ξεκινήσει να πληρώνουν πρόστιμα με κάποια από τις προηγούμενες ρυθμίσεις, με συμψηφισμό των προστίμων.

Ο πέμπτος κατά σειρά νόμος για «τακτοποίηση» πολεοδομικών αυθαιρεσιών από το 2009 βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία. Στόχος του υπουργείου είναι να παρουσιάσει μια ρύθμιση πιο ευνοϊκή για τα χαμηλά εισοδήματα, στοχεύοντας –εμμέσως πλην σαφώς– και στον μεγάλο αριθμό όσων εντάχθηκαν σε κάποια από τις τρεις προηγούμενες ρυθμίσεις (στον νόμο Μπιρμπίλη για τους ημιυπαίθριους και στους νόμους Παπακωνσταντίνου και Καλαφάτη για όλα τα αυθαίρετα), οι οποίοι αδυνατούν να αποπληρώσουν το πρόστιμο και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υπαγωγής. Ας δούμε λοιπόν ποιους «συμφέρει» η νέα ρύθμιση:

1. Κατ’ αρχάς η έναρξη της διαδικασίας, την οποία σηματοδοτεί η καταβολή παραβόλου, είναι φθηνότερη. Το ύψος του παραβόλου μειώνεται στο μισό (σε σχέση με την ισχύουσα ρύθμιση) για όλες τις αυθαιρεσίες μέχρι τα 5.000 τ.μ., ξεκινώντας από τα 250 ευρώ για τις παρανομίες έως 100 τ.μ. και φθάνοντας τις 4.000 ευρώ για παρανομίες 2.000-5.000 τ.μ.

2. Το ύψος του προστίμου μειώνεται σημαντικά στις περιοχές στις οποίες μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες και οι τιμές ζώνης με την αναθεώρηση του 2016. Με δεδομένο ότι ανά περιοχές οι μειώσεις έφθασαν από 5% έως 21%, ανάλογη θα είναι και η μείωση του προστίμου τακτοποίησης. Η προηγούμενη ρύθμιση λάμβανε ως βάση για τον υπολογισμό του προστίμου τις τιμές που ίσχυαν το 2011.

3. Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτου που μπορούν να αποδείξουν ότι ανεγέρθηκε μεταξύ του 1983 και του 1993 θα καταβάλλουν το 60% του προστίμου, έναντι το 80% σήμερα. Η διαφορά αυτή είναι υπολογίσιμη όσο πιο μεγάλη (σε τετραγωνικά) είναι η αυθαιρεσία.

4. Η νομιμοποίηση παράνομων χώρων εντός του περιγράμματος του κτιρίου (συγκεκριμένα, υπόγεια που συνδέονται εσωτερικά με τον υπερκείμενο όροφο, πατάρια και σοφίτες) θα «τακτοποιείται» με το 30% του προστίμου, έναντι του 50% που ισχύει σήμερα.

5. Αρκετά φθηνότερη γίνεται η νομιμοποίηση πολεοδομικών παρανομιών στις εκτός σχεδίου περιοχές για τις μικρότερες κατασκευές. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα στις περιοχές αυτές το ύψος του προστίμου διπλασιάζεται (δηλαδή έχει συντελεστή 2), ενώ με τη νέα ρύθμιση θα μειωθεί κατά 35% για υπερβάσεις έως 100 τ.μ., κατά 25% για υπέρβαση 100-200 τ.μ. και κατά 15% για υπέρβαση 200-500 τ.μ. Στα άνω των 500 τ.μ., ο συντελεστής υπολογισμού του προστίμου παραμένει ίδιος.

6. Επίσης, μειώνεται το πρόστιμο και στις περιοχές εκείνες που βρίσκονται υπό ένταξη στο σχέδιο πόλης. Οταν εκκρεμεί η πολεοδομική μελέτη για την ένταξη της περιοχής, τότε το πρόστιμο μειώνεται κατά 29,5% σε σχέση με σήμερα (συντελεστής 1,2 έναντι 1,7).

7. Προστίθενται δύο νέες κατηγορίες πολιτών που τυχαίνουν ειδικής μεταχείρισης: οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα καταβάλουν μόνο το 20% του προστίμου (μόνο για την κύρια κατοικία) και μπορούν να αναστείλουν για δύο έτη την καταβολή των δόσεων. Ανάλογη αναβολή δικαιούνται και οι μακροχρόνια άνεργοι, που θα καταβάλουν το 30% του προστίμου.

Πότε αυξάνεται

Υπάρχει όμως και μια κατηγορία προστίμων που αυξάνεται. Σε μια προσπάθεια του υπουργείου να δώσει εκτός από τον «φιλολαϊκό» και έναν «περιβαλλοντικό» χαρακτήρα (όσο μπορεί να έχει κάτι ανάλογο μια ρύθμιση για νομιμοποίηση πολεοδομικών παρανομιών), το πρόστιμο αυξάνεται κατά 20% σε αυθαίρετα που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές και σε παραδοσιακούς οικισμούς ή τμήματα πόλεων.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Εφόσον ένας πολίτης που έχει ξεκινήσει τη διαδικασία τακτοποίησης με τη σημερινή ρύθμιση διαπιστώσει ότι το πρόστιμο θα ήταν φθηνότερο με τη νέα ρύθμιση, τότε θα μπορεί να «μεταφερθεί» στον νέο νόμο και να καταβάλει το υπόλοιπο ποσόν. Μάλιστα, η δυνατότητα αυτή δίνεται και σε όσους ξεκίνησαν τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων με τους ν.3843/10 και 4014/11 και προφανώς αδυνατούσαν να καταβάλουν το πρόστιμο (προφανώς, γιατί η προθεσμία καταβολής των προστίμων και στις δύο ρυθμίσεις έχει παρέλθει). Αν όμως το πρόστιμο που έχει ήδη καταβληθεί είναι μεγαλύτερο, ορίζεται ρητά ότι χρήματα δεν επιστρέφονται. Μένει βέβαια να διευκρινιστεί μια σειρά από ζητήματα, λ.χ. με ποιο τρόπο θα γίνεται η «μεταφορά» του αυθαιρέτου από τη μια ρύθμιση στην άλλη, αν στο πρόστιμο θα συνυπολογίζονται και οι προσαυξήσεις που είχε λάβει, λόγω καθυστέρησης καταβολής των προκαθορισμένων δόσεων κ.λπ.

Η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου ολοκληρώνεται στις 22 Σεπτεμβρίου, οπότε η κατάθεσή του στη Βουλή θα πρέπει να αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου. Η ρύθμιση που βρίσκεται σε ισχύ λήγει στις 8 Οκτωβρίου και πρόθεση του υπουργείου είναι οι δύο ρυθμίσεις να «κουμπώσουν» χρονικά.

Πηγή: http://www.kathimeri...tai-ta-prostimaΓια ποιες κατηγορίες αυθαιρέτων μειώνονται τα πρόστιμα

31 Σχόλια

Φωτογραφία
ΙΑΣΟΝΑΣ
Σεπ 13 2016 08:25

Όλα σωστά. Κάπως έτσι είναι. Σε πολλές περιπτώσεις το συνολικό πρόστιμο μειώνεται! Όχι τόσο όμως όσο λένε. Λιγότερο, διότι αυξάνονται ταυτοχρόνως τα συνολικά έξοδα του ιδιοκτήτη! Αν κάποιος το μελετήσει περισσότερο θα το καταλάβει.....

 

Μια διαφωνία έχω μόνο με το συντάκτη του άρθρου. Γράφει ".....Με μια... αριθμομηχανή στο χέρι βρίσκονται εδώ και μία εβδομάδα οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που δεν έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία «τακτοποίησης»...."!!!! Δεν είναι έτσι τα πράγματα!!!! Κανέναν δεν ενδιαφέρει. Ουδείς ασχολείται! Ούτε κι αυτό το 10% των ιδιοκτητών που "γνωρίζουν". Οι "αριθμομηχανές" παραμένουν στα συρτάρια!!!! Δεν πρόκειται ποτέ να βγουν από εκεί!!! Απολύτως κανένας ιδιοκτήτης ΔΕΝ μπορεί να υπολογίσει το πρόστιμο, πόσο μάλλον να βγάλει συγκριτικά αποτελέσματα!!!! Όλοι ασχολούνται μόνο και αποκλειστικά με τις δυσκολίες της ...καθημερινότητάς τους και τίποτα παραπέρα.

 

Υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας των συνεπειών της μη ανταπόκρισης των ιδιοκτητών με τις επιθυμίες των συντακτών του νόμου!!!! Όταν το επικοινωνήσουν σωστά και το κατανοήσουν οι πολίτες, τότε ίσως κάτι να καταφέρουν.... Αλλά προς το παρόν δεν έχει εκδηλωθεί από κανέναν τέτοιου είδους διάθεση.... Οπότε προβλέπω να συνεχίσουν για τα επόμενα δύο χρόνια οι "αριθμομηχανές" να είναι στα συρτάρια, οι πολίτες να συνεχίσουν ν' ασχολούνται με άλλου είδους θέματα και ο επερχόμενος νόμος ν' ακολουθήσει την πορεία των δύο προηγούμενων...... Απαιτείται κατά τη γνώμη μου ενημέρωση και ενεργοποίηση.....

Καλημέρα σας 

Μια μικρή λεπτομέρεια θα ήθελα να προσθέσω...ότι σχεδόν για το σύνολο των αυθαιρέτων ( η πλειοψηφεία των αυθαιρέτων είναι μεσαίας και υψυλής επικινδυνότητας ) θα χρειαστεί μελέτη στατικής επάρκειας με τον καινούριο νόμο....κάτι το οποίο συνεπάγεται μια σημαντική επιβάρυνση για τον ιδιοκτήτη

Περιμενε πρωτα να ψηφιστει.

Διοτι προβλεπεται ΜΣΕ και για τις υπαγωγες του Ν4178, με ΔΕΔΟΤΑ σε Μεση ή Υψηλη σταθμη επικινδυνοτητας!!!

Βρε πως θα γίνει η μελέτη στατικής επάρκειας εγώ δεν καταλαβαίνω.Εδώ μιλάμε αν θέλουμε να είμαστε σωστοί θα πρέπει να γίνουν  μη καταστροφικοί ελέγχοι για να εντοπιστούν-διαπιστωθούν οι οπλισμοί (rebar locator κτλ) Αλλιώς να βάζουμε οτι μας κατέβει και οτι βρέξει ας κατεβάσει???Ποιος θα υπογράψει τέτοια πράγματα.Και δεν είναι μόνο η μελέτη είναι και η ενίσχυση κατα ΚΑΝΕΠΕ που κάποιοι θα χρειαστούν.Εκεί να δείς επιβάρυνση. Οι ανθρώποι είναι καλοί να σώσουν κανά πουλάκι καμιά αρκούδα καμιά πάπια.Αυτά που λένε δεν γίνονται όχι σε 5 χρόνια αλλά σε 15.Βγάζουνε ένα νόμο και λες είναι σε άλλη χώρα καθώς επίσης λες και έχουν απωθημένα με τον κυρ Μήτσο που έχει κλείσει ένα μπαλκόνι ένα Η/Χ μια απόληξη λες και το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης είναι αυτοί και οχι οι Βίλες και τα μαγαζια στο κύμα  και τα Δάση που καίγονται.

Απλα δε θα περασει κατι τετοιο.

Elounda

Αν εφαρμοστει, θα καταντησουν οι ΜΣΕ, απλα τευχακια που αλλαζουν τα στοιχεια ακινητου και ιδιοκτητη.

 

Η γνωμη μου ειναι οτι δε θα περασει.

Αλλα αν περασει θα δωσουν 5 χρονια προθεσμια, η οποια θα γινει 10, η οποια θα γινει 15 και τελικα δε θα εφαρμοστει ποτε.

Γιατί terry έχεις την εντύπωση οτι η Ταυτότητα δεν θα πάρει παράταση?Ο νόμος τακτοποίησης δεν θα πάρει?28-07-2011 θα διατηρηθεί η δεν θα μπεί η 1-03-2012 (για μένα θα έπρεπε να μπεί έστω και η πλησιέστερη Α/Φ που υπάρχει καθώς έχουν δηλωθεί αρκετά μετά τις 28-07-2011 )Αλλά είπαμε το τέλος του κόσμου έρχεται μετανοείτε........

 

 

Χαράτσι ονομάζουν ήδη Ταυτότητα και Βεβαίωση πολλά site παρεπιπτώντος.Βέβαι αυτό που δεν έχουν καταλάβει είναι οτι σε πολλές περιπτώσεις η βεβαίωση συνοδεύεται και από τακτοποίηση  οταν θα το καταλάβουν  θα δείς τι θα γίνει.... :-)

για τα Η/Μ πως δεν βάλανε τίποτα;

Φωτογραφία
ΙΑΣΟΝΑΣ
Σεπ 13 2016 10:03

Ούτε κι εγώ πιστεύω ότι, θα περάσει η ΜΣΕ για τις δηλώσεις 4178 και του νέου νόμου....

Και να περάσει όμως δεν θα μας χάλαγε ένα π.χ. 500άρι minimun για π.χ. 200 δηλώσεις, που μπορεί να έχει κάνει ένας μηχανικός.....

Και να περάσει όμως δεν θα μας χάλαγε ένα π.χ. 500άρι minimun για π.χ. 200 δηλώσεις, που μπορεί να έχει κάνει ένας μηχανικός.....

 

 

500αρι θα ζηταγα για ΜΣΕ σε 50τμ, με ΟΑ, απο ΩΣ και με εφαρμοσμενη την μελετη, αποδεδειγμενα.

Μιλαμε για πολυ μεγαλυτερες αμοιβες, αν οι μελετες γινουν σωστα.

Μονο για μη καταστροφικους ελεγχους, σε απλο διωροφο με υπογειο (200τμ), θες 500-1000Ε.

Και ξεχνας την παραμετρο που λεει οτι ολα τα κτηρια πριν το 1985, δεν επαρκουν...!! Μην αναφερω την καθε αυθαιρεσια που εγινε με πανελ, ytong, ξυλα, λαμαρινες κτλ κτλ.

Φωτογραφία
ΙΑΣΟΝΑΣ
Σεπ 13 2016 10:15

Ορθώς!!!

(Γι' αυτό έβαλα το minimum)....

Καλημέρα.

Για τις κατηγορίες 1 και 2 απαιτείται τελικά μελέτη στατικής επάρκειας?

Ακριβώς όπως τα λέει ο Τέρρυ . Αν πάμε σε κτίριο για ΜΣΕ παίζει να φάμε και ψιλές , μόλις ακούσουν τις τιμές που απαιτούνται . 

Φωτογραφία
dimitris11140
Σεπ 13 2016 11:03

Για να εχει επιτυχια ο κάθε νομος πρεπει να βασιζεται στην κοινη λογικη και να επικοινωνειται σωστα στην κοινωνια.Η κοινη λογικη λεει ότι ο κοσμος βομβαρδιζεται από φορους και δοσεις δανειων και ότι  η οικονομικη δυνατοτητα του μεσου ελληνα μειωνεται χρονο με το χρονο.

Θελεις για τους χ,ψ λογους να κανεις και εσυ ένα νέο νομο αυθαιρετων.Καντον αλλα πρεπει να βασιζεται στην κοινη λογικη και να απευθυνεται στην ελληνικη κοινωνια του 2016 και όχι στην κοινωνια πχ του 2004.

Οι νομοι μεχρι τωρα απετυχαν γιατι απευθυνονταν σε μια άλλη εποχη.Εχεις κατεβει πολλα επιπεδα στο βιωτικο επιπεδο από τοτε.Οταν του αλλου του λες πρεπει πχ να μου δωσεις 4000-5000 προστιμο είναι σαν να του ζητας να σου δωσει τους μισθους μισου χρονου και βαλε.

Ποσες εκατονταδες χιλιαδες ηταν αυτοι που μπηκαν σε προηγουμενο νομο και σταματησαν να πληρωνουν τις δοσεις γιατι ειχαν αλλες αναγκες που επρεπε να καλυψουν?

Δεν υπαρχει περιπτωση λοιπον να στα δωσει.Ειναι τοσα τα βαρη που εχει να καλυψει ο πολιτης που απλα αδυνατει.Αρα λοιπον είναι δεδομενο ότι πρεπει να μειωσεις τα προστιμα.Το κανει ο νομος αυτος?Οχι δεν το κανει γιατι αν ο προηγουμενος ζητουσε 10, αυτος ζηταει 8 μπροστα και αλλα 10 από πισω.Ειναι καταδικασμενος να αποτυχει αν ψηφιστει με αυτή την μορφη.Οσο και να «σκουζουν» οι τηλεορασεις μολις παει ο άλλος στον μηχανικο και του πει τα επιπλεον του προστιμου εγινε καπνος.

Τι πρεπει να κανεις λοιπον κατά την γνωμη μου?Να διορθωσεις καποια σημεια του νομου που τρεχει τωρα και να βγεις με τυμπανοκρουσιες να πεις καταργω το παραβολο για να μπορεις πολιτη να μπεις στην ρυθμιση και επειδη και σαν κυβερνηση αφουγραζομαι την κοινωνια και τις δυσκολιες που περναει μειωνω οριζοντια τα προστιμα κατά 25%-30% και αυξανω και τις δοσεις. Καντες 120.Ουτε εξαμηνα ουτε τιποτα.120 φιξαρισμενες .Ανοιξε τες σε βαθος δεκαετιας.Να του ερχεται του αλλουνου η δοση λεω εγω τωρα 20-30 ευρω το μηνα και να πει ας το κανω να εχω και το κεφαλι μου ησυχο και να μην κυνηγανε τα παιδια μου μεθαυριο.

Μην ζητας επιπλεον του προηγουμενου νομου πραγματα γιατι θα λειτουργησουν εντελως αποτρεπτικα.Μην ζητας πραγματα που δεν είναι δυνατον να εφαρμοσθουν στην πραξη.Μονο αναστατωση θα φερεις στην κοινωνια.Και δεν ειναι η καταλληλη στιγμη για αναστατωση οταν μπροστα σου σε βαθος τριετιας εχεις να ρυθμισεις τα κοκκινα δανεια με οτι αυτο συνεπαγεται.

Σωστός +1000

Σιγά μην κρατήσουν νόμο άλλης κυβέρνησης

μην σκέφτεστε ούτε για πλάκα 500άρικα και παρόμοια νούμερα για ΜΣΕ αυθαιρέτου.

Επειδή έτυχε κι έκανα μερικές για ειδικά κτίρια που υπήρχε ήδη απαίτηση,

σας λέω ότι στην απλούστερη περίπτωση με εργαστήριο, δεν πέφτεις κάτω από 2500 - 3000 με τίποτα.

Αβεβαιότητα μεγάλη, θεμέλια και εδάφη κατ' εκτίμηση, ανομοιομορφία φορέα, φθορές οπλισμών κλπ κλπ κλπ

 

Και να πάμε και λίγο παρακάτω. Έστω λοιπόν ότι η μελέτη έβγαλε "κόκκινο" και "πάρτε τα βουνά παρά να μπείτε μέσα"

και χρειάζονται ενισχύσεις τύπου ολικής ανακατασκευής. Τι γίνεται; Ποιος υπογράφει τι, και γιατί ο πελάτης να πληρώσει;

Για να διατηρήσει κάτι που πρέπει να γκρεμίσει;  

Φωτογραφία
nikosantona
Σεπ 13 2016 12:12

καλά και εμείς που πληρώσαμε τι ήμασταν οι ευέργετες της πατρίδας?

καλά και εμείς που πληρώσαμε τι ήμασταν οι ευέργετες της πατρίδας?

μα αυτό ισχύει ήδη:

Έχουν το θράσος να λένε "λεφτά δεν επιστρέφονται" σε αυτούς που πλήρωσαν ήδη και τους βοήθησαν και δημοσιονομικά,

και λένε "μπράβο" σε όσους δεν έκαναν τίποτα (ή μάλλον έκαναν το κορόιδο) και τους κάνουν και εκπτώσεις και ευκολίες και απ' όλα!

Ακόμα και για την ΤΖ ρε φίλε δεν βγάζουν πιστωτικά! Δεν κάνουν καν συμψηφισμό με χρωστούμενα! Έλεος δηλαδή!

Τι να πούμε τώρα εμείς στον κόσμο; 

μην σκέφτεστε ούτε για πλάκα 500άρικα και παρόμοια νούμερα για ΜΣΕ αυθαιρέτου.

Επειδή έτυχε κι έκανα μερικές για ειδικά κτίρια που υπήρχε ήδη απαίτηση,

σας λέω ότι στην απλούστερη περίπτωση με εργαστήριο, δεν πέφτεις κάτω από 2500 - 3000 με τίποτα.

Αβεβαιότητα μεγάλη, θεμέλια και εδάφη κατ' εκτίμηση, ανομοιομορφία φορέα, φθορές οπλισμών κλπ κλπ κλπ

 

Και να πάμε και λίγο παρακάτω. Έστω λοιπόν ότι η μελέτη έβγαλε "κόκκινο" και "πάρτε τα βουνά παρά να μπείτε μέσα"

και χρειάζονται ενισχύσεις τύπου ολικής ανακατασκευής. Τι γίνεται; Ποιος υπογράφει τι, και γιατί ο πελάτης να πληρώσει;

Για να διατηρήσει κάτι που πρέπει να γκρεμίσει;  

επιβεβαιώνω 1000% (βάσει των μελετών συμμετεχόντων ΠΜ) και λίγα λες

ουσιαστικά μια ΜΣΕ είναι το 96,5% κανονικής μελέτης (αποτύπωση 18,75%, στατικά 60%, αντισεισμικός κανονικά -> 0,1875+1,4/1,8 )

και πάλι ΔΕΝ πληρώνεται η απαιτούμενη εργασία

 

επί του θέματος

μηχανάκια δεν θα πάρουν φωτιά

άντε κανα τηλέφωνο να μας πρήξουν οι προστατευόμενοι του παπαραδιά πως τον λένε για να μάθουν αν γλυτώνουν κανένα 50ρικο

 

και ΚΥΡΙΩΣ ο συντάκτης ξέχασε ότι αυξάνονται κατακόρυφα (πάνω από 100%) τα νομιμοποιούμενα που δεν έχουν πλέον σκέτο παράβολο αλλά 20% πρόστιμο

ισχύει ότι πληρώνεις ΚΑΙ ποσοστό προστίμου (εκτός από το παράβολο) αν νομιμοποιησεις μέσω πολεοδομίας με άρθρο 23...???

Ναι 20%

Συνάδελφοι το πιο ουσιώδες είναι να γράψουμε στη διαβούλευση τα σχόλιά μας νομίζω μήπως και εισακουστούν σε ένα ποσοστό. Το θέμα της Στατικής επάρκειας από μονο του θα "ακυρώσει" την εφαρμογή του Νόμου, και πρέπει να το καταλάβουν αυτό.

Ειδικά δε η αναδρομική εφαρμογή για το 4178/13 θα μας "χαρίσει" πολλά μπινελίκια και χάσιμο υπαρχόντων πελατών (να μη πω και ξύλο)!!!

οι εκπτώσεις προστίμων είναι τρίχες μπροστά στην υποχρέωση ακριβών μελετών με καταστροφικούς ελέγχους σε καθεστώς πολλων ιδιοκτητών και σε οικοδομές του 1960 - αυτά απλά δε γίνονται!

Και τί θα γινει εάν βγουν κόκκινα??

και αντε στατική επάρκεια σε παράνομο όροφο να το καταλάβω, σε μικροαλλαγές?

τί θα γίνει με τα ακινητα που άλλαξαν χέρια?

και γιατί δεν επιβάλλεται τότε αναδρομικά και στον 3843 στις περιπτώσεις σοφιτων και παταριών?

και γιατί δεν επιβάλλονται και νέες μελέτες πυρασφάλειας και παθητικής μαλιστα??

πλήρης παραλογισμός!

γι αυτό ...πάρτε και γράφτε στη διαβούλευση μπας και ξεστραβωθούν!!!

Συνάδερφοι που ονειρεύεστε αμοιβές 500αρικου καιρός να ξυπνήσετε!! (με ολο το σεβασμό). Σε όλα τα μέσα υπάρχουν κατευθυνόμενα ρεπορτάζ-δημοσιεύματα απο την ΠΟΜΙΔΑ που καταγγέλλουν την συντεχνία των Μηχανικών και μεσα σ'ολα γραφουν και για τις αμοιβες μας...αρχικα εγραφαν για 500 ευρω μετα για 400-500 ,σήμερα διάβασα γαι 300 ευρώ....  φτιάχνουν 'κλίμα' .Το αποκορύφωμα ο Υπουργός Τσιρώνης σήμερα μίλησε για αμοιβή 50 ευρω σε απλές περιπτώσεις....αρα σε δύσκολες που θα πας?στα 100?αντε 150?

Φωτογραφία
ΙΑΣΟΝΑΣ
Σεπ 14 2016 16:59

Minimum 1.000 καθαρά έως maximum 1.500 καθαρά!!! Και σ' όποιον αρέσει.... http://www.michaniko...τρονική-ταυτότ/

Τα 50 ευρώ τα δίνω στο Σπίρτζη, για να τα δώσει στους εργολάβους, κάθε φορά που ανεβαίνω να κάνω μιά δουλειά στην Αθήνα ...

Από τη δουλειά αυτή (και σύμφωνα με τα αποτελέσματά της) ο πελάτης-ιδιοκτήτης θα πληρώσει (στη διάρκεια της ζωής του) σε :

πρόστιμα + εφορία + ανταποδοτικά ή άλλα τέλη

περίπου τη σημερινή αξία του ακινήτου του ... αύριο ίσως και πολύ παραπάνω από αυτή ...

 

Οπότε και ξυδάκι μαζί ... σ' όποιον δεν αρέσει ... στον ανυπ. σίγουρα ...