Μετάβαση στο περιεχόμενο

Fespa

ΤΜΕΔΕ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες

Χάρτης

Αυθαίρετα

Καιρός

Σεισμοί

Αγγελίες

webTV
Γράψε μια είδηση
για την αρχική σελίδα
Αγγελίες
δείτε τη νέα εφαρμογή Αγγελιών

Πρόσφατα Θέματα

Ψηφοφορία:

Τι μπορεί να βοηθήσει περισσότερο το εισόδημα των μηχανικών το επόμενο διάστημα;

 1. Το νέο Εξοικονομώ κατ΄οίκον (14 ψήφοι [18.92%])

  Ποσοστό ψήφων: 18.92%

 2. Ο νέος νόμος αυθαιρέτων (14 ψήφοι [18.92%])

  Ποσοστό ψήφων: 18.92%

 3. Το Κτηματολόγιο (8 ψήφοι [10.81%])

  Ποσοστό ψήφων: 10.81%

 4. Τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ (15 ψήφοι [20.27%])

  Ποσοστό ψήφων: 20.27%

 5. Άλλο (23 ψήφοι [31.08%])

  Ποσοστό ψήφων: 31.08%

Ψήφος Οι επισκέπτες δεν μπορούν να ψηφίσουν
- - - - -

Οικοδομικές Άδειες

άδεια άδεια δόμησης


Επικαιρότητα

Δίνεται παράταση στην προθεσμία έκδοσης των οικοδομικών αδειών για τις οποίες υποβλήθηκε φάκελος υπό το νομικό πλαίσιο του Γ.Ο.Κ, προ της ενάρξεως εφαρμογής του Ν.Ο.Κ (02.07.2012) μέχρι και την 25.11.2013.

Η διάταξη αυτή ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ με το οποίο εναρμονίζεται στην εθνική νομοθεσία η ευρωπαϊκή οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Αυτό έγινε καθώς όπως αποδείχτηκε, οι υπηρεσίες δόμησης δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο μέσα στην τασσόμενη προθεσμία της γενικής διάταξης του άρθρου 26 του Ν.2831/2000.

Χαρακτηριστικές είναι και οι τοποθετήσεις ομιλητών κατά την πρόσφατη διημερίδα του ΤΕΕ με θέμα "Διοικητική μεταρρύθμιση - Οι τεχνικές υπηρεσίες και οι διπλωματούχοι μηχανικοί ως μοχλός ανάπτυξης" για το νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών και όχι μόνο, όπου μεταξύ άλλων είχαν αναφέρει ότι η καταιγίδα νομοθετικών παρεμβάσεων από το ΥΠΕΚΑ ενίσχυσαν τη γραφειοκρατία και απορρυθμίζουν τους κανόνες παραγωγής του δομημένου περιβάλλοντος, καθώς βρίθουν κενών, αντιφάσεων, λαθών και παραλείψεων.

Αποκαλυπτική, τότε, ήταν και η εισήγηση του διευθυντή Υπηρεσίας Δόμησης Ελληνικού - Αργυρούπολης, Ι. Γαβριλάκη, για το τι συμβαίνει σήμερα με τις ρυθμίσεις του νέου τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών, με τον οποίον η ευθύνη για την εκπόνηση και εφαρμογή των μελετών ανήκει στους ιδιώτες μηχανικούς, ενώ πάλι ιδιώτης μηχανικός ελέγχει κατά την κατασκευή ή την ολοκλήρωση του οικοδομικού έργου.

Τι ακριβώς είχε πει; Ότι παρά τις διακηρύξεις, δεν είχε απλοποιηθεί ούτε επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης της έγκρισης δόμησης από τις Υπηρεσίες Δόμησης (ανήκουν πλέον στους δήμους) και της άδειας δόμησης. "Αυτό που έγινε είναι ότι η προηγούμενη διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας έσπασε στα δύο: την έγκριση και την έκδοση. Επιτάχυνση δεν υπήρξε, γιατί δεν μειώθηκαν οι εγκρίσεις από άλλες υπηρεσίες ούτε ο χρόνος για την εκπόνηση των μελετών μετά την αρχιτεκτονική. Αυτό που έγινε είναι ότι την καθυστέρηση που χρεωνόταν η Πολεοδομία μέχρι την υποβολή των εγκρίσεων και των μελετών τη χρεώνεται τώρα ο μελετητής μηχανικός. Αν διαπιστωθεί πρόβλημα κατά την έγκριση δόμησης, ο φάκελος επιστρέφεται και η διαδικασία και οι μελέτες αρχίζουν απ΄ την αρχή. Ουσιαστικά αυτό που καταργήθηκε είναι ο έλεγχος στατικών και μηχανολογικών".

Ταυτόχρονα, είχε χαρακτηρίσει ώς παγκόσμια πρωτοτυπία, που δεν απαντάται και στα πιο φιλελεύθερα καπιταλιστικά κράτη, την απόσυρση των κρατικών οργάνων από τον έλεγχο με τη θεσμοθέτηση του ιδιώτη ελεγκτή δόμησης.

Τέλος, είχε αναφερθεί και σε μία άλλη αντίφαση του νέου συστήματος, δηλαδή στο γεγονός ότι οι υπηρεσίες δόμησης, στις οποίες έχει παραμείνει η διερεύνηση καταγγελιών για αυθαίρετα, θα χειρίζονται υποθέσεις χωρίς να έχουν αντίληψη των οικοδομών, αλλά μόνο τα πορίσματα των διαφορετικών ελεγκτών.Επικαιρότητα

13 Σχόλια

Η παράταση αυτή, όπως έχω ήδη αναφέρει και αλλού, ορθά δόθηκε γιατί πολλοί συνάδελφοι και ιδιώτες ταλαιπωρήθηκαν, όμως η αιτιολόγησή της έγινε και χρησιμοποιήθηκε "συνδικαλιστικά" από τις ΥΔΟΜ.
Ο λόγος για την ταλαιπωρία σαφώς δεν ήταν η πρόσφατη νομική καταιγίδα γιατί οι άδειες αυτές ακολουθούν τον παλαιό τρόπο και κανονισμό ...
Οι ΥΔΟΜ αρνήθηκαν να ασχοληθούν μαζί τους, όχι γιατί διάβαζαν τους νόμους αλλά, γιατί ενώ υπήρχαν ήδη τα κενά θέσεων η πλήρης ανατροπή του συστήματος "πολεοδομία" (έστω ακόμη στα χαρτιά) είχε ως αποτέλεσμα ένα είδος λευκής απεργίας ...
Δε φταίει ο ΝΟΚ για την εξέταση των παλαιών αδειών ... είναι τόσο λίγες που με ένα υποτυπώδες πρόγραμμα θα έβγαιναν !

Όσο για τις θέσεις εκπροσώπων των ΥΔΟΜ σε ημερίδα, που προαναφέρθηκαν από τον "σχεδόν συνάδελφο" φίλο Δημήτρη, έχω να επισημάνω τα εξής :
1. Ναι οι νόμοι έχουν κενά και παραλείψεις, όμως οι ΥΔΟΜ δεν έσκυψαν να λύσουν τα θέματα, αλλά στην πλειοψηφία τους κοίταξαν να δουν μέσα τα κενά πως να ενισχύσουν περαιτέρω τη γραφειοκρατία ... όλοι μας το αντιμετωπίζουμε καθημερινά.
2. Ο κλάδος ποτέ δεν αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη της σύνταξης και της εφαρμογής των μελετών γιατί την είχε πάντα. Οι συνάδελφοι να διαμαρτηρηθούν για τη δύσκολη συγκέντρωση των λοιπών εγκρίσεων ... οι ΥΔΟΜ γιατί διαμαρτύρονται ; Έτσι και αλλιώς ο συνάδελφος που δεν τις έχει (όλες) δε θα πατήσει καν εκεί ... κλαίνε οι χήρες, κλαίνε και οι παντρεμένες ;
Προσωπικά θα ήθελα με δύο φορές στην υπηρεσία (έγκριση δόμ. και άδεια δόμ.) να πάρω την άδεια ... μετά στο server και μόνο ... προφανώς και εγώ θα χρεωθώ το χρόνο σύνταξης των μελετών ... δε θέλω την ΥΔΟΜ για δικαιολογία (ή υπερασπιστή) ... τη θέλω τυπική στη διευκρίνιση και εφαρμογή του νόμου ... και μόνο !
3. Οι ΥΔΟΜ γιατί διαμαρτύρονται που φεύγουν τα θέματα σε μηχανικούς ; Δε θα ασχοληθώ βέβαια με το σχόλιο περί "παγκόσμιας πρωτοτυπίας" ... ο παγκόσμιος κανόνας είναι δημόσιος (πιστοποιημένος και όχι κρατικός) έλεγχος στον ιδιώτη ελεγκτή. Τα αποτελέσματα του μέχρι τώρα κρατικού ελέγχου τα είδαμε ... όχι και να διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν "αντίληψη των οικοδομών" ... να την αποκτήσουν !
εγω που εχω βγαλει μια αδεια του Σεπ του 09 αλλα ακομα δεν εχω προχωρησει καθολου (ουτε φερων ουτε τπτ) μεχρι ποτε παιρνω παραταση;

γνωριζει κανεις;
Ξεκαθαρίζω ότι παραπάνω σχολιάζω την αιτιολόγηση του ΥΠΕΚΑ και τα σχόλια του εισηγητή στην είδηση που παρέθεσε ο Δημήτρης ... και τον ευχαριστούμε !

@mkara,
η παράταση αφορά την έκδοση της άδειας την οποία ήδη έχεις ...
ναι την αδεια την εχω..το θεμα μου ειναι μεχρι ποτε παιρνει παραταση..γτ κανονικα ληγει το Σεπ του 13;

τωρα αλλαζει κατι;
Φωτογραφία
Manolis gon
Φεβ 03 2013 21:18
+3 χρόνια πήρε η άδεια σου παράταση.Δεν έχει όμως καμία σχέση αυτό με την παραπάνω είδηση
Ουδέν ψευδέστερο από το

θα χειρίζονται υποθέσεις χωρίς να έχουν αντίληψη των οικοδομών, αλλά μόνο τα πορίσματα των διαφορετικών ελεγκτών.

Σε περίπτωση που ο ελεγκτής βγάλει πόρισμα "κόκκινο", ακολουθεί σήμα διακοπής και έλεγχος μελετών και της κατάστασης στο έργο από την ΥΔΟΜ.

Ουσιαστικά αυτό που καταργήθηκε είναι ο έλεγχος στατικών και μηχανολογικών

Και το θεωρεί λίγο;

Αυτό που έγινε είναι ότι την καθυστέρηση που χρεωνόταν η Πολεοδομία μέχρι την υποβολή των εγκρίσεων και των μελετών τη χρεώνεται τώρα ο μελετητής μηχανικός

ok, άφησε με να έχω εγώ την ευθύνη των πράξεων μου. Γιατί μέχρι τώρα προσπαθούσα να δικαιολογήσω τη δική σας ευθύνη...
Φωτογραφία
ΙΑΣΟΝΑΣ
Φεβ 05 2013 09:31
Τρέχουν από τα ...μπατζάκια μας οι οικοδομικές άδειες, με τέτοια οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια (και για τα επόμενα δέκα)....

Οργανωνόμαστε όμως ε,,,,,
Μήπως ξέρει κανείς σε ποιο νόμο ή υπουργική απόφαση αναφέρεται η παράταση; Γιατί δεν μπορώ να το βρω μέσα στο site του ΥΠΕΚΑ και η πολεοδομία ζητάει εγγράφως αυτή την απόφαση.
Καλά είναι δυνατόν να μην το ξέρει αυτό για την παράταση η πολεοδομία? Δεν μπορώ να το πιστέψω.
Κι όμως συνάδελφοι δεν το ήξεραν. Και δεν το δεχόντουσαν αν δεν το δουν εγγράφως. Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση.

A Manolis gon δεν είναι αυτή η παραπάνω απόφαση. Όπως και να 'χει ευχαριστώ.
Φωτογραφία
Manolis gon
Φεβ 16 2013 00:23
Αν τη διαβάσεις καλά θα δεις ότι γράφει την παρ 5α του άρθρου 29 του Ν4067 που λέει για την παράταση.


Καλησπέρα. Γνωρίζει κανείς τι γίνεται όταν υπηρεσία δόμησης έχει χορηγήσει έγκριση δόμησης αλλά επειδή ο υπάλληλος που τη χρεώθηκε πήρε άδεια 2 μήνες, δεν έχει εκδοθεί ακόμη η άδεια δόμησης γιατί εκκρεμεί μία υπογραφή; Ευχαριστώ εκ των προτέρων