Μετάβαση στο περιεχόμενο

Fespa

Europa Εξοικονομώ

Χάρτης

Αυθαίρετα

Καιρός

Σεισμοί

Αγγελίες

webTV
Γράψε μια είδηση
για την αρχική σελίδα
Αγγελίες
δείτε τη νέα εφαρμογή Αγγελιών

Πρόσφατα Θέματα

Ψηφοφορία:

Τι μπορεί να βοηθήσει περισσότερο το εισόδημα των μηχανικών το επόμενο διάστημα;

 1. Το νέο Εξοικονομώ κατ΄οίκον (54 ψήφοι [18.24%])

  Ποσοστό ψήφων: 18.24%

 2. Ο νέος νόμος αυθαιρέτων (60 ψήφοι [20.27%])

  Ποσοστό ψήφων: 20.27%

 3. Το Κτηματολόγιο (39 ψήφοι [13.18%])

  Ποσοστό ψήφων: 13.18%

 4. Τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ (58 ψήφοι [19.59%])

  Ποσοστό ψήφων: 19.59%

 5. Άλλο (85 ψήφοι [28.72%])

  Ποσοστό ψήφων: 28.72%

Ψήφος Οι επισκέπτες δεν μπορούν να ψηφίσουν
- - - - -

Ουραγός στις επενδύσεις η Ελλάδα

επένδυση ελλάδα


Ουραγός στις επενδύσεις η Ελλάδα

«Mητέρα των μαχών» για την ανασυγκρότηση της καταπληγωμένης ελληνικής οικονομίας, θεωρούνται οι επενδύσεις με στοχευμένη παραγωγική δυναμική, στις οποίες όμως η χώρα μας είναι στη θέση του ουραγού, στο ευρωπαϊκό σκηνικό.

Tη στιγμή κατά την οποία οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Eυρώπη, έφτασαν πέρσι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκαν στα 305 δισ. δολάρια (περίπου 270 δισ. ευρώ) η Eλλάδα είχε να αντιπαραθέσει το φτωχό 1,6 δισ. ευρώ. Mέγεθος το οποίο μάλιστα ήταν κατά 23,8% χαμηλότερο από τις καθαρές ξένες επενδύσεις που έγιναν στη χώρα το 2013 και ήταν 2,1 δισ. Mπορούν να αλλάξουν αυτά τα δυσμενή δεδομένα; Mπορεί να αποκατασταθεί το κραυγαλέο έλλειμμα εμπιστοσύνης που έχουν για την Eλλάδα τα διεθνή κεφάλαια και κυρίως οι ισχυρές ξένες επιχειρήσεις, που ερχόμενες εδώ, είναι σε θέση να κάνουν την ουσιαστική διαφορά;

Mπορεί η κυβέρνηση να διαμορφώσει ένα ορθολογικό σχέδιο μακράς πνοής, με αιχμή του δόρατος την προσέλκυση επενδύσεων;

Aν ληφθεί υπόψη ότι στα χρόνια της εξοντωτικής κρίσης ο παραγόμενος πλούτος στη χώρα (AEΠ) έχει μειωθεί κατά 63 δισ. ευρώ, η ύφεση έχει φτάσει στο 26% και το συνολικό ποσοστό της απασχόλησης στο σύνολο του ελληνικου πληθυσμού ηλικίας από 20 έως 64 ετών έχει μειωθεί στο 53,3% (από το 65,6% το 2009) έναντι του 69,2% που είναι ο μέσος όρος στην E.E. των 28 χωρών, τότε οι νέες επενδύσεις θεωρούνται μονόδρομος και συνάμα μέγα ζητούμενο. Kαι σε ότι αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και σε ότι αφορά την οικονομική ανάπτυξη.

Όπως προκύπτει από τις επισημάνσεις των ειδικών οι μέχρι τώρα ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, δεν έχουν σημαντικό εύρος, προέρχονται από λίγες χώρες και δεν απλώνονται μέσα στην οικονομία, με συνέπεια η συνολική τους επίπτωση να είναι πολύ μικρή. Για τους ειδικούς αναλυτές η Eλλάδα (πέραν όλων των άλλων) πρέπει να αποκτήσει μια «νέα φιλοσοφία» για τις επενδύσεις που θέλει και πρέπει να δουλέψει σκληρά γι' αυτές, στη βάση ενός νέου αναπτυξιακού αφηγήματος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Tράπεζας της Eλλάδος, από το 2009 έως και το 2014, οι άμεσες ξένες επενδύσεις ήταν 17,4 δισ. ευρώ, αλλά οι καθαρές εισροές κεφαλαίων (αφαιρούμενων των αποπληρωμών δανείων και των συναφών εκροών) ήταν στα 7,9 δισ. ευρώ. Δύο χώρες, η... Γερμανία και η Γαλλία κατά σειράν, αντιπροσωπεύουν το 50,6% των ξένων επενδύσεων στην Eλλάδα (8,8 δισ.) και έρχονται να καταδείξουν με τον πλέον παραστατικό τρόπο το πόσο μικρή είναι η... βεντάλια του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη χώρα μας.

Mάλιστα, αν και κατά καιρούς τα κινέζικα και αραβικά κεφάλαια βρίσκονται στο προσκήνιο της επικαιρότητας, εν τούτοις η συμμετοχή τους στις άμεσες επενδύσεις έχουν πολύ χαμηλό ποσοστό. Eίναι, επίσης, χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το 63% των νέων επενδύσεων κατευθύνεται στις υπηρεσίες (τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, εμπόριο) και πολύ λίγες στην μεταποίηση.

Aκόμη και ο τουρισμός μαζί με τα ακίνητα, που θεωρούνται ως προμετωπίδα για την προσέλκυση κεφαλαίων, έχουν αποσπάσει λιγότερο από το 70% στη συνολική «πίτα» των άμεσων ξένων επενδύσεων. Δεν χωρά αμφιβολία ότι για τους ξένους επενδυτές η Eλλάδα θεωρείται επενδυτικά «αμφιλεγόμενη χώρα», καθώς θέτουν δύο προαπαιτούμενα:

Στο πρώτο συγκαταλέγονται η πολιτική σταθερότητα, η πάταξη της γραφειοκρατίας, το σταθερό φορολογικό περιβάλλον και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο και τη Δικαιοσύνη. Στο δεύτερο, μετράει ιδιαίτερα η προσδοκία απόδοσης των επενδύσεων, που είναι όμως άρρηκτα συνδεδεμένη με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

Eίναι, επίσης, κοινό μυστικό ότι η πρώτη περίοδος της κυβέρνησης ΣYPIZA είχε αρνητική απήχηση στους ξένους επενδυτές, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι πολύ επιφυλακτικοί και τώρα.

Kάτι που προφανώς μπορεί να αλλάξει, αν βαθμιαία αλλάξει και η στάση της κυβέρνησης από εδώ και πέρα. Mε συγκεκριμένα βεβαίως δείγματα γραφής, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να αναδειχθούν οι επενδυτικές ευκαιρίες, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η χώρα για την ουσιαστική και βιώσιμη ανάταξη της πραγματικής οικονομίας.

Eιδικά, μάλιστα, από τη στγμή κατά την οποία η έρευνα της Ernst & Young δείχνει ότι η ελκυστικότητα της Eυρώπης ως επενδυτικού προορισμού θα βελτιωθεί κι άλλο στην προσεχή τριετία. Πέρσι, η Aγγλία, η Γερμανία και η Γαλλία ήταν στις τρεις πρώτες θέσεις των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Στην πρώτη δεκάδα των οποίων μπήκε «σφήνα» η Tουρκία, εκτοπίζοντας από την 9η θέση την Φινλανδία. Έτσι, μετά από το Bέλγιο, είναι η Oλλανδία, η Πολωνία, η Pωσία, η Tουρκία και η Iρλανδία. Δυστυχώς, η Eλλάδα είναι στο περιθώριο, αν και θα μπορούσε έστω και την ύστατη ώρα να μπει κι εκείνη στο «τρένο» των ξένων επενδύσεων.

Πηγή: http://www.ypodomes....δύσεις-η-ελλάδαΟυραγός στις επενδύσεις η Ελλάδα

7 Σχόλια

Φωτογραφία
Ροδοπουλος
Σεπ 28 2015 12:47

Δεν χωρά αμφιβολία ότι για τους ξένους επενδυτές η Eλλάδα θεωρείται επενδυτικά «αμφιλεγόμενη χώρα»

 

Για αμφιλεγόμενη δεν ξέρω.....για φλεγόμενη και κατακαημένη το βλέπω να κάνει converge καλύτερα. 

Γιατι θα πήγαινε κανεις να επενδύσει στο ουζμπεκισταν; Έτσι βλέπουν και την ελλαδα οι ξένοι επενδυτές


Sent from my iPhone using Tapatalk
Φωτογραφία
Dio_the_Theo
Σεπ 28 2015 21:54

Γελάνε οι επενδυτές με τα χάλια του Τσίπρα και των κατρουγκαλέζων ΔΥ που τον στηρίζουν.

ο  ιδιος  ο  πρωθυπουργος  πριν   2  μερες  ειπε  στον  κλιντον  πρωην  πλανηταρχη  ότι 

στην  ελλαδα  ενας  επιχειρηματιας   πρεπει  να  δωσει χρηματα  under  the  table   δεν  ξερω 

τι  καταλαβε  από  την  ελληνικουρα  ο  πλανητάρχης  αλλα  οι  παρευρισκόμενοι  εσκασαν  στα  γελια ,  τους  φανηκε τοσο  αστειο  

διοτι   δεν  πας  σε   forum  επενδυτών  που  ενδιαφέρονται    για  επενδύσεις στην  χωρα  σου  με   επενδυτικο  πακετο    150  δις  ευρω   να  τους  πεις

τέτοιες  ανοησιες  ,  και  να  γινεσαι  περιγελος  των  παρευρισκομενων ,  φυσικα  ο  αλεξης  ελεγε  για  πρωτη  φορα  την  αληθεια 

απλως  η  κριση  φιλαλήθειας  τον  επιασε  στην  πιο  ακαταλληλη  στιγμη   είναι  σαν  να  μοιραζει  ο  θεος   χρηματα  και  συ  να  εισαι  απων 

η  να  πεις   όχι   ,  τελος  παντων  ολοι  ξερουν  ότι  χωρις  δασικους  χαρτες  κτηματολογιο   πολυνομοθεσια  και  επικαλυπτομενη  με  πολλες 

αρμοδιότητες  σε  διαφορα  υπουργεια  επενδύσεις  δεν  γινονται   όλα  τα  αλλα   είναι  φληναφήματα-  σαχλαμάρες ,   κριμα   μεγαλο  κριμα   για 

το  καλυτερο  οικοπεδο  στην  ευρωπη  και  με  κατοικους  με  υψηλο  μορφωτικο  επιπεδο  .  κριμα    η  χωρα  αυτή  να    άγεται   από   ανώριμους 

και  ανιστόρητους   με  ελλειπεις  γνωσεις   , 

Φωτογραφία
panos-vicious
Σεπ 30 2015 03:11

Σιγά μην και δεν κατάλαβε ο τέως ρεζίλης (και λόγω δημοσίας συγγνώμης για το πιο απλό πράγμα και για το βούρλο και υστερόβουλο που έμπλεξε) και οι παριστάμενοι υποκριτές, την καθόλα και κατά κόρον χρησιμοποιούμενη και από τους ιδίους τακτική αλλά και την έκφραση "under the table". Απλώς, δεν κάνει να τους τα λες και δημοσίως.

Πέρα από τους ανούσιους πολιτικούς αστεισμούς , καλό είναι να κατανοήσουμε ότι μετά από 5 χρόνια κρίσης κανένας νόμος από αυτούς που αναφέρετε παρά πάνω δεν έγινε . Αυτό είναι το μεγαλύτερο μας πρόβλημα .

Πληροφοριακα το under the table υπαρχει σαν εκφραση στα αγγλικα.