Μετάβαση στο περιεχόμενο

Fespa

Europa Εξοικονομώ

Χάρτης

Αυθαίρετα

Καιρός

Σεισμοί

Αγγελίες

webTV
Γράψε μια είδηση
για την αρχική σελίδα
Αγγελίες
δείτε τη νέα εφαρμογή Αγγελιών

Πρόσφατα Θέματα

Ψηφοφορία:

Τι μπορεί να βοηθήσει περισσότερο το εισόδημα των μηχανικών το επόμενο διάστημα;

 1. Το νέο Εξοικονομώ κατ΄οίκον (54 ψήφοι [18.18%])

  Ποσοστό ψήφων: 18.18%

 2. Ο νέος νόμος αυθαιρέτων (60 ψήφοι [20.20%])

  Ποσοστό ψήφων: 20.20%

 3. Το Κτηματολόγιο (39 ψήφοι [13.13%])

  Ποσοστό ψήφων: 13.13%

 4. Τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ (58 ψήφοι [19.53%])

  Ποσοστό ψήφων: 19.53%

 5. Άλλο (86 ψήφοι [28.96%])

  Ποσοστό ψήφων: 28.96%

Ψήφος Οι επισκέπτες δεν μπορούν να ψηφίσουν
- - - - -

Από αναβολή σε αναβολή το «Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον ΙΙ»

εξοικονομώ εσπα


Από αναβολή σε αναβολή το «Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον ΙΙ»

Κι άλλη αναμονή για το «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον ΙΙ». Λίγες ημέρες μετά την αναφορά του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομίας κ. Παναγιώτη Κορκολή σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη ότι το πρόγραμμα θα τρέξει στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, έρχεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή, και επισημαίνει ότι η προκήρυξή του θα γίνει το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο υπουργός, ο σχεδιασμός του προγράμματος βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης και «έχουν δρομολογηθεί οι απαιτούμενες ενέργειες για την προκήρυξή του, που αναμένεται εντός του Γ΄ τριμήνου του 2017».

Στην νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και η ενίσχυση των νοικοκυριών, μέσω δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας αποτελούν βασικές προτεραιότητες. Σύμφωνα με τα εγκεκριμένα Επιχειρησιακά Προγράμματα και την εξειδίκευσή τους, οι διαθέσιμοι πόροι για εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες ανέρχονται σε περίπου 292,2 εκατ. ευρώ (248,1 εκατ. ευρώ από το ΕΠΑΝΕΚ – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» και 44,1 εκατ. ευρώ από τα ΠΕΠ – Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα).

Το πρόγραμμα αναμένεται ότι θα ευνοήσει περί τα 40.000 νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει το τελευταίο διάστημα, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός για εργασίες εξοικονόμησης θα φτάνει τα 25.000 ευρώ και το ποσοστό επιχορήγησης θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα, την οικογενειακή κατάσταση κλπ. και θα μπορεί να προσεγγίσει έως και το 70%.

Για παράδειγμα, θα καλύπτεται το 60% του κόστους των εργασιών όταν το ατομικό εισόδημα φτάνει τα 10.000 ευρώ ή το οικογενειακό εισόδημα τα 20.000 ευρώ. Όμως το ποσοστό επιδότησης θα πέφτει στο 25% εάν το ατομικό εισόδημα κυμαίνεται από 30.000 ευρώ έως και 35.000 ευρώ ή το οικογενειακό εισόδημα από 35.000 ευρώ έως και 40.000 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, το υπουργείο προχωρά στις βελτιώσεις που απαιτούνται προκειμένου η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων εκ μέρους των πολιτών να γίνει απλούστερη, η συνολική διαδικασία ταχύτερη και να δίνεται η δυνατότητα αίτησης στο πρόγραμμα χωρίς την υποχρεωτική λήψη δανείου.

Στόχος, όπως τόνισε ο υπουργός, είναι «η μείωση της γραφειοκρατίας και η ελαχιστοποίηση του χρόνου αναμονής τελικών εκταμιεύσεων, λαμβάνοντας ταυτόχρονα μέριμνα ώστε οι προδιαγραφές και οι διαδικασίες υλοποίησης του προγράμματος να πληρούν τους κανόνες διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης».

Το πρόγραμμα θα αφορά τις πιο ενεργοβόρες κατοικίες, δηλαδή αυτές που απαιτούν μεγάλα ποσά για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση (ΕΣΔΕΑ), ο εθνικός στόχος ενεργειακής απόδοσης για το 2020 στην τελική και πρωτογενή κατανάλωση ενέργειας είναι 18,4 Mtoe(εκατ. τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου) και 24,7 Mtoe αντίστοιχα.

Ο κτιριακός τομέας καταναλώνει το 40% της συνολικής ενέργειας. Παρόλα αυτά, από τον 1980 έως σήμερα, μόλις το 3% των κτιρίων στην Ελλάδα έχουν κατασκευαστεί βάσει του ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων). Πέρα από τις κατοικίες, πόροι του ΕΣΠΑ έχουν εξασφαλιστεί επίσης για τα δημόσια κτίρια και αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις. Για τη βιομηχανία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το αντίστοιχο πρόγραμμα εξοικονόμησης αναμένεται ότι θα ξεκινήσει το 2018 με ένα κονδύλι 100 εκατ. ευρώ – 200 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο, από το 2019 και μετά, θα προστίθενται άλλα 100 εκατ. ευρώ ετησίως.

Εκτός στόχων εξοικονόμησης

Στο ΕΣΔΕΑ προβλέπεται και η επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας στην τελική χρήση από μέτρα πολιτικής για την περίοδο 2014 – 2020, η οποία είναι ίση με 3.332,7 ktoe (χιλιάδες τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου), σωρευτικά. Για την παρακολούθηση της πορείας επίτευξης του στόχου εξοικονόμησης ενέργειας καθορίστηκαν δύο ενδιάμεσες περίοδοι, με πρώτη την περίοδο 2014 – 2015 της οποίας ο στόχος εξοικονόμησης ενέργειας ήταν 300,7 ktoe. Η εξοικονόμηση ενέργειας από μέτρα πολιτικής που επιτεύχθηκε στην συγκεκριμένη περίοδο ήταν 192,3 ktoe, το οποίο οδηγεί σε απόκλιση περίπου 36% από τον στόχο.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (4342/15) μέρους του στόχου της σωρευτικής εξοικονόμησης ενέργειας για το διάστημα 2014 – 2020 πρέπει να επιτευχθεί από τα υπόχρεα μέρη (διανομείς ενέργειας ή εταιρείες λιανικής πώλησης ενέργειας). Γι΄ αυτό τον περασμένο Μάρτιο δημοσιεύθηκε απόφαση για τον κανονισμό λειτουργίας καθεστώτος υποχρέωσης για την επίτευξη του 10% του στόχου σωρευτικής εξοικονόμησης ενέργειας στην τελική χρήση, ήτοι 333, 3 ktoe, έως το 2020. Η εφαρμογή της απόφασης άρχισε στις αρχές Απριλίου 2017 και η έκθεση αποτελεσμάτων για τον βαθμό επίτευξης του ετήσιου σωρευτικού στόχου για το πρώτο έτος αναμένεται τον Μάρτιο του 2018.

Πηγή: http://www.energia.g...p?art_id=117069Από αναβολή σε αναβολή το «Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον ΙΙ»

11 Σχόλια

Θα τελειώσει η προγραμματική περίοδος 2014-2020 και ακόμα δεν θα έχει προκηρυχθεί 

λιγο πριν τις εκλογες θα γινει .. μην ανησυχείτε ..

2014-2020…
Η λήξη είναι πλέον κοντινότερη της έναρξης…

Άμα ξεκινήσει θα λήξει σε 3-4 μήνες (θα το εξαντλήσουμε), οπότε έχουμε καιρό.... αυτό σκέφτονται.

Όχι ότι είμαι βέβαιος πάντως (ότι θα γίνει), αλλά το άρθρο μιλάει για προκύρηξη μέχρι το Σεπτέμβριο πάντως...

Παπάντζες σαν το προηγούμενο που ακόμη περιμένουν κάποιοι έγκριση.. Θα τους βγάλουν το λάδι πάλι


Sent from my iPhone 6s Plus using Tapatalk

Πολύ μεγάλη η καθυστέρηση, σε μία περίοδο που η αγορά έχει ανάγκη τέτοιων δράσεων. Δεν ιδρώνουν τα αυτιά κανενός!

ΥΓ. Το "εντός του τρίτου τριμήνου" είναι αυτό το ίδιο με το "εντός του διαστήματος Ιουλίου-Σεπτεμβρίου". Το τρίτο τρίμηνο δεν είναι το τελευταίο τρίμηνο του έτους. -:)

Έχουν στείλει προς έγκριση στην ΕΕ τον νέο ΚΕΝΑΚ.

Αφού πάρουν το ΟΚ, θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία μέχρι την δημοσίευσή του σε ΦΕΚ.

 

Αφού γίνει και αυτό, θα προχωρήσει ο σχεδιασμός του νέου "εξοικονομώ κατ'οίκον" και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία σχεδιασμού και τυχόν δημόσια διαβούλευση θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ.

 

Παράλληλα θα πρέπει να υλοποιηθούν οι αλλαγές στο υφιστάμενο σύστημα του buildingcert για τον νέο ΚΕΝΑΚ.

 

Τέλος θα πρέπει να υλοποιηθεί και το πληροφοριακό σύστημα για την διεκπεραίωση του προγράμματος, είτε στις τράπεζες όπως ήταν μέχρι τώρα είτε αυτόνομο.

Φωτογραφία
Alsterwasser
Ιούν 16 2017 12:26

Έχουν στείλει προς έγκριση στην ΕΕ τον νέο ΚΕΝΑΚ.

Αφού πάρουν το ΟΚ, θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία μέχρι την δημοσίευσή του σε ΦΕΚ.

 

Αφού γίνει και αυτό, θα προχωρήσει ο σχεδιασμός του νέου "εξοικονομώ κατ'οίκον" και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία σχεδιασμού και τυχόν δημόσια διαβούλευση θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ.

 

Παράλληλα θα πρέπει να υλοποιηθούν οι αλλαγές στο υφιστάμενο σύστημα του buildingcert για τον νέο ΚΕΝΑΚ.

 

Τέλος θα πρέπει να υλοποιηθεί και το πληροφοριακό σύστημα για την διεκπεραίωση του προγράμματος, είτε στις τράπεζες όπως ήταν μέχρι τώρα είτε αυτόνομο.

 

 

Πραολαβαίνουμε δε προλαβαίνουμε το 2020 δλδ..

Αφού....(1)

....μέχρι... (2)

Αφού..... (3)

...αφού...(4)

...και τυχόν... (5)

Παράλληλα..... (6)

Τέλος.....(7)

 

πρέπει να κουράστηκαν μόνο με την λίστα....

Όλα σε αναβολή.Γιατί άραγε ? Και μάλιστα σε προγράμματα που επιδοτούνται απο την Ε.Ε.

λιγο πριν τις εκλογες θα γινει .. μην ανησυχείτε ..

+1000 και δεν είναι το μόνο πρόγραμμα που καθυστερεί.. την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε ο δεύτερος κύκλος ΕΣΠΑ ενώ δεν έχει προχωρήσει ο πρώτος...