Μετάβαση στο περιεχόμενο

Fespa

Europa Εξοικονομώ

Χάρτης

Αυθαίρετα

Καιρός

Σεισμοί

Αγγελίες

webTV
Γράψε μια είδηση
για την αρχική σελίδα
Αγγελίες
δείτε τη νέα εφαρμογή Αγγελιών

Πρόσφατα Θέματα

Ψηφοφορία:

Τι μπορεί να βοηθήσει περισσότερο το εισόδημα των μηχανικών το επόμενο διάστημα;

 1. Το νέο Εξοικονομώ κατ΄οίκον (54 ψήφοι [18.18%])

  Ποσοστό ψήφων: 18.18%

 2. Ο νέος νόμος αυθαιρέτων (60 ψήφοι [20.20%])

  Ποσοστό ψήφων: 20.20%

 3. Το Κτηματολόγιο (39 ψήφοι [13.13%])

  Ποσοστό ψήφων: 13.13%

 4. Τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ (58 ψήφοι [19.53%])

  Ποσοστό ψήφων: 19.53%

 5. Άλλο (86 ψήφοι [28.96%])

  Ποσοστό ψήφων: 28.96%

Ψήφος Οι επισκέπτες δεν μπορούν να ψηφίσουν
- - - - -

Με τα ψηφιακά νομίσματα «φλερτάρουν» οι τράπεζες

ψηφιακό νόμισμα


Με τα ψηφιακά νομίσματα «φλερτάρουν» οι τράπεζες

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες παίρνουν τη «σκυτάλη» των ψηφιακών νομισμάτων από τις ιαπωνικές και ετοιμάζουν το δικό τους ηλεκτρονικό νόμισμα, «αγκαλιάζοντας» την τεχνολογία Blockchain.

Όπως αποκάλυψε κορυφαίο στέλεχος της UBS στο Bloomberg, στο τραπέζι των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης έχει πέσει η ιδέα της δημιουργίας ενός «νομίσματος διακανονισμού συναλλαγών» (Utility Settlement Coin – USC) το οποίο θα χρησιμοποιούν στις διατραπεζικές συναλλαγές και την αγορά τίτλων. Το νόμισμα αυτό θα βασίζεται στην τεχνολογία blockchain και ήδη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων τραπεζικών ομίλων, όπως HSBC, Deutsche Bank και Barclays. Σύμφωνα με τη UBS, το νέο ψηφιακό νόμισμα αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2018 με την υποστήριξη των κεντρικών τραπεζών.

Θετικός στην προοπτική των ψηφιακών νομισμάτων είναι και ο κ. Σωτήρης Συρμακέζης, Chief Digital Officer της Eurobank. Σε αντίθεση με το Bitcoin, το οποίο οι τράπεζες αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη κυρίως επειδή αξιοποιείται στο Dark Net, «η ιδέα του ψηφιακού νομίσματος ήρθε για να μείνει». Όπως εξηγεί ο ίδιος, τα ψηφιακά νομίσματα μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα ωφέλιμα για τις εθνικές οικονομίες. «Κάποια στιγμή το ψηφιακό νόμισμα θα αποτελεί τον κανόνα», αναφέρει ο κ. Συρμακέζης και εξηγεί ότι το blockchain ήρθε για να μείνει ως η νέα τεχνολογία που κατόρθωσε να διεισδύσει στον «οχυρωμένο» κόσμο των τραπεζών.

Τον δρόμο άνοιξε η Ιαπωνία

Η αρχή έγινε από τις ιαπωνικές τράπεζες και, συγκεκριμένα, από τις Mizuho και Japan Post Bank που ετοιμάζονται κυκλοφορήσουν το J Coin. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το νόμισμα αυτό θα χρησιμοποιείται από τους καταναλωτές για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών και η πληρωμή θα γίνεται απευθείας από το κινητό τηλέφωνο. «Πιστεύω ότι το ηλεκτρονικό χρήμα είναι πολύ προτιμότερο από τις κάρτες γιατί δεν χρεώνεται προμήθεια», σχολιάζει στους FT ο Γιασούχίρο Σάτο, πρόεδρος και CEO του ομίλου Mizuho.

«Οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιούν τα ψηφιακά νομίσματα προκειμένου να εκτελούν τους διακανονισμούς των συναλλαγών μέσω της τεχνολογίας blockchain, η οποία προσφέρει διαφάνεια και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», αναφέρει ο Φρανσίσκο Φερνάντες, ιδρυτής και CEO της Avaloq που παρέχει λογισμικό κα υπηρεσίες cloud στις τράπεζες.

Γυρνούν την «πλάτη» στο Bitcoin

Οι κεντρικές τράπεζες, παρότι αναγνωρίζουν τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρουν τα ψηφιακά νομίσματα στις συναλλαγές, γυρνούν την «πλάτη» στο Bitcoin, το πιο γνωστό από τα ψηφιακά νομίσματα που διχάζει επενδυτές και θεσμικούς φορείς.

Οι κεντρικές τράπεζες το αντιμετωπίζουν με δυσπιστία, ενώ αποστάσεις παίρνουν και μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, όπως η UBS κάνοντας λόγο για υπερβολικό ρίσκο λόγω της εξαιρετικά υψηλής μεταβλητότητας του κρυπτονομίσματος.

Πηγή insider.grΜε τα ψηφιακά νομίσματα «φλερτάρουν» οι τράπεζες

0 Σχόλια