Μετάβαση στο περιεχόμενο

Fespa

ΤΜΕΔΕ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες

Χάρτης

Αυθαίρετα

Καιρός

Σεισμοί

Αγγελίες

webTV
Γράψε μια είδηση
για την αρχική σελίδα
Αγγελίες
δείτε τη νέα εφαρμογή Αγγελιών

Πρόσφατα Θέματα

Ψηφοφορία:

Τι μπορεί να βοηθήσει περισσότερο το εισόδημα των μηχανικών το επόμενο διάστημα;

 1. Το νέο Εξοικονομώ κατ΄οίκον (21 ψήφοι [22.58%])

  Ποσοστό ψήφων: 22.58%

 2. Ο νέος νόμος αυθαιρέτων (18 ψήφοι [19.35%])

  Ποσοστό ψήφων: 19.35%

 3. Το Κτηματολόγιο (9 ψήφοι [9.68%])

  Ποσοστό ψήφων: 9.68%

 4. Τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ (17 ψήφοι [18.28%])

  Ποσοστό ψήφων: 18.28%

 5. Άλλο (28 ψήφοι [30.11%])

  Ποσοστό ψήφων: 30.11%

Ψήφος Οι επισκέπτες δεν μπορούν να ψηφίσουν
- - - - -

Στις Περιφέρειες η αρμοδιότητα της κατεδάφισης αυθαιρέτων

περιφέρεια αυθαίρετα


Στις Περιφέρειες η αρμοδιότητα της κατεδάφισης αυθαιρέτων

Στις Περιφέρειες περνά η αρμοδιότητα της κατεδάφισης αυθαιρέτων, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τον έλεγχο και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος. Πρόκειται για μία πρόσθετη αρμοδιότητα, την οποία αναλαμβάνουν οι Περιφέρειες από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, καθώς οι τελευταίες επικαλούμενες διαφόρων τύπων αδυναμίες, δεν προχωρούσαν σχεδόν ποτέ σε κατεδαφίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του epoli.gr, το νομοσχέδιο θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα στις επιτροπές της Βουλής και την ερχόμενη στην Ολομέλεια.

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι, “το αρμόδιο όργανο για τον εντοπισμό των αυθαιρέτων και τον χειρισμό των καταγγελιών παντός είδους ορίζεται το τοπικό παρατηρητήριο δομημένου περιβάλλοντος, που αποτελεί υπηρεσία και όργανο της Περιφέρειας”. “Πλέον διαχωρίζεται το καθεστώς της έκδοσης των οικοδομικών αδειών από τον έλεγχο αυτών και ορίζεται ως όργανο αυτό του τοπικού παρατηρητηρίου που δρα αυτεπαγγέλτως προς έλεγχο όλων των αυθαιρέτων και τον εντοπισμό αυτών”, προστίθεται.

Από τη στιγμή του εντοπισμού του αυθαιρέτου, δύο ελεγκτές δόμησης συντάσσουν έκθεση αυτοψίας και ενημερώνουν την Υπηρεσία Δόμησης, το Δήμο και το Παρατηρητήριο δομημένου περιβάλλοντος. “Μόνο σε περίπτωση αγνώστου ιδιοκτήτη, η πάροδος 60 ημερών από την τοιχοκόλληση στο οικείο δημοτικό ή κοινοτικό κατάστημα θεωρείται ως πλήρης γνώση του ενδιαφερόμενου”, αναφέρεται στο νομοσχέδιο. Ο ιδιοκτήτης του αυθαίρετου ακινήτου μπορεί να προσφύγει στην Επιτροπή Εξέτασης Προσφυγών και με βάση την έκθεση αυτοψίας θα πληρώσει πρόστιμο με έκπτωση κατά 30%.

Ωστόσο, για αυθαίρετα μετά την 28η Ιουλίου 2011, προβλέπεται σύντμηση των ημερομηνιών σε μόλις 10 με την υποχρέωση του ιδιοκτήτη να προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και έπειτα να του επιβληθούν πρόστιμα.

Την απόφαση για την κατεδάφιση λαμβάνει η Επιτροπή Εξέτασης Προσφυγών και σε περίπτωση αδυναμίας εκτέλεσης της κατεδάφισης ενημερώνεται ο Περιφερειάρχης. Παράλληλα, ο διευθυντής του παρατηρητηρίου επιβάλλει πρόστιμα από 6.000 έως 10.000 ευρώ.

Παρότι οι Περιφερειάρχες εκτιμούν ότι, “το νομοσχέδιο έρχεται να βάλει τάξη στο ζήτημα των αυθαιρέτων”, εμφανίζονται αρνητικοί στο να αναλάβουν την αρμοδιότητα της κατεδάφισης. “Θα αναγκαστούμε να αναλάβουμε ένα βαρύ φορτίο, που το κράτος δεν θέλει να αναλάβει”, υποστήριξαν κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Υπογραμμίζουν, πάντως, ότι δεν υπάρχουν διασφαλίσεις ούτε σε επίπεδο προσωπικού, ούτε σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής.

Από την πλευρά τους, οι μηχανικοί των τεχνικών υπηρεσιών των Περιφερειών υποστηρίζουν ότι, “για να έχουν εμπλοκή οι ΟΤΑ Β' βαθμού στο έργο της κατεδάφισης θα πρέπει να προστεθεί πρόσθετο προσωπικό”.

Να σημειωθεί ότι, με την εφαρμογή του Καλλικράτη το 2011, οι μηχανικοί των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων μεταφέρθηκαν κυρίως στους Δήμους, προκειμένου να στελεχωθούν οι υπηρεσίες δόμησης, με αποτέλεσμα οι Περιφέρειες να μείνουν με ελάχιστους εξειδικευμένους μηχανικούς.

Πηγή: https://www.epoli.gr...wn-a-91871.htmlΣτις Περιφέρειες η αρμοδιότητα της κατεδάφισης αυθαιρέτων

8 Σχόλια

Οι κοτσανες συνεχιζονται.Να πεταμε το μπαλακι και δεν βαριεσε.

Η καθε Περιφερειακη Ενοτητα εχει 4-5 μηχανηματα ολα και ολα και αυτα για να εξυπηρετουν ολοκληρο το νομο!!!

Δωσε λεφτα για να βγαινουν δημοπρασιες κατεδαφισεων  ή μηχανηματα και προσωπικο για να τα κανει η ιδια η περιφερεια και τοτε ναι.

Απλα το μπαλακι να πηγαινει αλλου και τιποτε αλλο.

Κανονικά οι κατεδαφίσεις πρέπει να γίνονται με ιδιωτικά συνεργεία με λεφτά από το πράσινο ταμείο.

Φωτογραφία
ΙΑΣΟΝΑΣ
Οκτ 02 2017 16:29

Τρία πουλάκια ....ξύνονταν!!!!


Συνημμένα Αρχεία

 • Συνημμένο Αρχείο  1.jpg   31,63K   3 μεταφορτώσεις

“Θα αναγκαστούμε να αναλάβουμε ένα βαρύ φορτίο, που το κράτος δεν θέλει να αναλάβει”,!!!!

 

ποιο είναι αυτό το ρημάδι το κράτος?

Χαχα.....έλα ντε. Για μένα στη χώρα που λέγεται Ελλάδα που ακόμη είναι στο 1821, το να μιλάμε για περιφερειακές και δημοτικές υπηρεσίες του στυλ κατεδάφισης αυθαιρέτων είναι ανέκδοτο. Δεν λειτουργούν τέτοιοι θεσμοί και όλοι ξέρουμε το γιατί. Αυτά ακόμη πρέπει να μείνουν κρατικά και όσο το δυνατόν πιο απρόσωπα. Όταν γίνουμε κράτος ας αποκτήσουν οι περιφέρειες αρμοδιότητες.

Συνάδελφοι τα πράγματα είναι απλά. Μια υπηρεσία αρμόδια για την κατεδάφιση (μόνο μια!), χρήση εξωτερικού εργολάβου - χωματουργού και ο λογαριασμός στον ιδιοκτήτη αυθαιρετούχο. 

Φωτογραφία
Giorgos1987
Οκτ 03 2017 00:40

Πιστεύω δεν πρόκειται να γίνει τίποτα για το συγκεκριμένο θέμα. Αν ήταν να γίνει θα είχε γίνει εδώ και χρόνια.

Να δω κατεδάφιση από την περιφέρεια Αττικής και μετά θα μπορώ να πω οτι τα έχω δει όλα....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(από την τωρινά εκλεγμένη διοίκηση)