Μετάβαση στο περιεχόμενο

Fespa

ΤΜΕΔΕ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες

Χάρτης

Αυθαίρετα

Καιρός

Σεισμοί

Αγγελίες

webTV
Γράψε μια είδηση
για την αρχική σελίδα
Αγγελίες
δείτε τη νέα εφαρμογή Αγγελιών

Πρόσφατα Θέματα

Ψηφοφορία:

Τι μπορεί να βοηθήσει περισσότερο το εισόδημα των μηχανικών το επόμενο διάστημα;

 1. Το νέο Εξοικονομώ κατ΄οίκον (14 ψήφοι [18.92%])

  Ποσοστό ψήφων: 18.92%

 2. Ο νέος νόμος αυθαιρέτων (14 ψήφοι [18.92%])

  Ποσοστό ψήφων: 18.92%

 3. Το Κτηματολόγιο (8 ψήφοι [10.81%])

  Ποσοστό ψήφων: 10.81%

 4. Τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ (15 ψήφοι [20.27%])

  Ποσοστό ψήφων: 20.27%

 5. Άλλο (23 ψήφοι [31.08%])

  Ποσοστό ψήφων: 31.08%

Ψήφος Οι επισκέπτες δεν μπορούν να ψηφίσουν
* - - - -

2.000 νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων τη μέρα-οι ιδιοκτήτες σπεύδουν για την έξτρα έκπτωση

αυθαίρετα ρύθμιση


2.000 νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων τη μέρα-οι ιδιοκτήτες σπεύδουν για την έξτρα έκπτωση

Μαζικά σπεύδουν ιδιοκτήτες ακινήτων με μικρές ή μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις να εκμεταλλευτούν το νέο νόμο για τις νομοποιήσεις αυθαιρέτων.


Οι δηλώσεις υπαγωγής στο νέο νόμο ξεπερασαν ήδη τις 100.000 .Αυτό σημαίνει οτι κάθε μέρα υποβάλλονται πάνω από 2000 δηλώσεις, τόσο για νέες εντάξεις, όσο και για μεταφορά φακέλων από τον πρηγούμενο στο νέο νόμο.Το σύστημα του ΤΕΕ άνοιξε στις 5 Νοεμβρίου για νέες δηλώσεις και στα μέσα Δεκεμβρίου για μεταφορά φακέλων.

Το μεγάλο κίνητρο όπως φαίνεται είναι η έξτρα έκπτωση του 20% για όσους δηλώσουν το αυθαίρετο έως τις αρχές Ιουνίου.

Οι ιδιοκτήτες βέβαια γνωρίζουν οτι νομιμοποιώντας επιπλέον τετραγωνικά θα πληρώνουν εφεξής περισσότερο ΕΝΦΙΑ,ειδικά στις περιπτώσεις που βοηθητικοί χώροι μετατρέπονται σε κύριους,αλλά και περισσότερα δημοτικά τέλη και μάλιστα αναδρομικά από το 2013.Ωστοσο αυτό πους τους ΄΄καίει΄΄ είναι να κατοχυρώσουν την περιουσία τους και να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα αξιοποίησής της.

Με τις αλλαγές που έφερε ο νέος νόμος:

Δίνεται παράταση επιπλέον δύο ετών στην τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων. Απαγορεύεται η μίσθωση ακινήτου με πολεοδομικές παρανομίες, ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν απαιτείται πιστοποιητικό από μηχανικό, όπως στις περιπτώσεις αγοραπωλησιών ακινήτων.

Μειώσεις στα παράβολα. Πιο συγκεκριμένα, 250 ευρώ για αυθαιρεσίες έως 100 τ.μ., 500 ευρώ για αυθαιρεσίες 100-500 τ.μ., 1.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 500-2.000 τ.μ., 4.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 2.000-5.000 τ.μ. Το μόνο που παραμένει σταθερό είναι το παράβολο για αυθαιρεσίες άνω των 5.000 τ.μ, στις 10.000 ευρώ.

Μειώσεις προστίμων. Ειδικότερα, για όσους αποφασίσουν να νομιμοποιήσουν αυθαίρετο κτίσμα από τις 09/12/2017 έως τις 08/06/2018 και για όσους έχουν υποβάλει μελέτη στατικής επάρκειας έκπτωση 10% του προστίμου.

Αναλυτικότερα:

εάν εκπονηθεί στατική μελέτη σε περιοχές με σεισμική επικινδυνότητα 3, η έκπτωση θα φτάνει το 60%,• εάν εκπονηθεί στατική μελέτη σε περιοχές με σεισμική επικινδυνότητα 3, η έκπτωση θα φτάνει το 60%,
σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 2, το 50%
σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 1, το 30%.
Μείωση 30% με 50% (ανάλογα με τα τετραγωνικά) θα ισχύσει για κτίσματα που ολοκλήρωσαν την ενεργειακή αναβάθμιση.
Δωρεάν νομιμοποιήσεις σε ακίνητα του «Υπερταμείου», στα αυθαίρετα της επίσημης Εκκλησίας αλλά και των παλαιοημερολογιτών, καθώς και σε αυθαίρετα ιδιωτικών αθλητικών σωματείων. Να σημειωθεί ότι το 50% των προστίμων θα καταλήγει στο Πράσινο Ταμείο, το 25% στις Περιφέρειες (για να υποστηρίξει τις νέες δομές) και το 25% στους δήμους.

Αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί στους τελευταίους τρεις νόμους (για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα γενικώς) αλλά χωρίς να εξοφλήσουν το πρόστιμο μπορούν να επαναϋπολογίσουν το πρόστιμο με βάσει τις νέες ρυθμίσεις και να το συμψηφίσουν με όσα έχουν ήδη πληρώσει.
Για τα παλιά αυθαίρετα, ως ημερομηνία-ορόσημο για οποιαδήποτε τακτοποίηση αυθαιρέτου παραμένει η 28η/07/2011.

Ωστόσο, προβλέπεται μια σειρά από ρυθμίσεις:

δίνεται παράταση υπαγωγής για δύο χρόνια,• δίνεται παράταση υπαγωγής για δύο χρόνια,
αυξάνονται οι δόσεις καταβολής του επιβαλλόμενου προστίμου, από 60 σε 80,
εξακολουθούν να ισχύουν οι απαγορεύσεις υπαγωγής των αυθαιρέτων που βρίσκονται σε αιγιαλούς, δάση, ρέματα, κοινόχρηστους χώρους, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.,
αυξάνονται τα πρόστιμα σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές (περιοχές NATURA, κ.λπ.),
διευρύνονται τα κοινωνικά κριτήρια με αναστολή καταβολής των δόσεων σε μακροχρόνια άνεργους, δικαιούχους επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης,
μειώνονται τα πρόστιμα για: αυθαίρετες κατοικίες που έχουν κατασκευασθεί μεταξύ 1983-93, αυθαίρετα σε περιοχές εκτός σχεδίου και στις οποίες εκκρεμεί η έγκριση πολεοδομικής μελέτης, αυθαίρετα υπόγεια – εσωτερικούς εξώστες (πατάρια) – σοφίτες, στάσιμους οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων που δεν είναι παραλιακοί και κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα και που έχουν κατασκευασθεί πριν από το 1993, τα κτίσματα που δεν έχουν οικοδομική άδεια αλλά έχουν υπερβάσεις δόμησης μικρότερες από 100 έως 500 τ.μ.

Για αυθαίρετα που εντοπίζονται από το Παρατηρητήριο κατά τη φάση κατασκευής, προβλέπεται άμεση κατεδάφιση με πόρους που θα προέρχονται από τα ίδια τα πρόστιμα.

Για τα κτίρια που εντοπίζονται αφού έχουν ανεγερθεί, το πρόστιμο ανέγερσης από 30% που είναι σήμερα εκτοξεύεται στο 100% της αντικειμενικής αξίας του κτιρίου και στις περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές στο 110%.

Τα πρόστιμα διατήρησης, για όσο καιρό διατηρούνται μέχρι να προγραμματισθεί και να υλοποιηθεί η κατεδάφισή τους, εκτοξεύονται από 5% στο 50%.

Για πρώτη φορά θεσμοθετείται η ηλεκτρονική καταγραφή της όλης διαδικασίας, από τον εντοπισμό μέχρι την κατεδάφιση κάθε αυθαιρέτου.

Πηγή: http://bigbusiness.g...nomia/3578-20002.000 νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων τη μέρα-οι ιδιοκτήτες σπεύδουν για την έξτρα έκπτωση

7 Σχόλια

από ποιον πλανήτη είπαμε πως είναι οι δημοσιογράφοι;  :blink:  "Το μεγάλο κίνητρο όπως φαίνεται είναι η έξτρα έκπτωση του 20% για όσους δηλώσουν το αυθαίρετο έως τις αρχές Ιουνίου."

το άρθρο είναι φανταστικό (κυριολεκτικά)

το μόνο ενδιαφέρον είναι να μετρήσουμε πόσα αυθαίρετα βλέπουμε στη φωτό (πρόχειρα μέτρησα 6 σε πρώτο-πρώτο πλάνο) και να βάλουμε στοίχημα πόσα θα δηλωθούν (εγώ λέω κανένα γιατί είναι όλα μάλλον σε κοινόχρηστους)

Ποιος θα τους πει ότι οι βεβαιώσεις για τις μεταβιβάσεις (αδόμητα κλπ) δεν αφορούν νομιμοποίηση 

 

 
 
 

Τι λεει ρε παιδια ο αρθρογράφος??Μονο εγω δε βλέπω την αναλογη κινητικότητα??? Πιο πολυ μου φαινεται οτι οι ιδιοκτητες το ειδαν σαν αλλα 3 χρονια παράταση...και φεεεετα...

Στάλθηκε από το SM-A510F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Φωτογραφία
Anton_civeng
Ιαν 13 2018 13:38

oaed_oura3.jpg

 

"Μαζικά σπεύδουν ιδιοκτήτες ακινήτων με μικρές ή μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις να εκμεταλλευτούν το νέο νόμο για τις νομοποιήσεις αυθαιρέτων.........."

 

Τι νομίζατε  ρε  ..???  

Ο  "best seller"  4495  κάνει ουρές απ΄έξω ....

 

το είπε και  ο πρωθυπουργός μας ......αφού φάγαμε την καμήλα:

 

"we have already eaten the camel .....and now there is the queue ....".  :shock:


Συνημμένα Αρχεία

Πάντως για να μιλάμε και με νούμερα, εγω μέχρι τώρα 1 περίπτωση τακτοποίησης έχω και ο πελάτης το σκέφτεται....

Που τα βλέπουν όλα αυτά δεν ξέρω....

Οι βεβαιώσεις σαφώς και δεν μετράνε.

Τον πρώτο μήνα ήταν 1500 Δηλώσεις την ημέρα τώρα 2000, με λίγα λόγια 60x1500=90000 και 10x2000=20000 έχουμε 110000 δηλώσεις, επίσης κι εγώ έχω μια στη Νέα Ερυθραία που εκτός από τον ιδιοκτήτη το σκέφτομαι κι εγώ. Μην μελαγχολεί κάνεις, εκεί έξω προφανώς υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι έχουν κατακτήσει την αγορά των αυθαιρέτων, τώρα η αμοιβή τους είναι θέμα προς συζήτηση.

Στάλθηκε από το SM-T560 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk