Μετάβαση στο περιεχόμενο

Fespa

Χάρτης

Αυθαίρετα

Καιρός

Σεισμοί

Αγγελίες

webTV
Γράψε μια είδηση
για την αρχική σελίδα
Αγγελίες
δείτε τη νέα εφαρμογή Αγγελιών

Πρόσφατα Θέματα

Ψηφοφορία:

Τι μπορεί να βοηθήσει περισσότερο το εισόδημα των μηχανικών το επόμενο διάστημα;

 1. Το νέο Εξοικονομώ κατ΄οίκον (45 ψήφοι [20.18%])

  Ποσοστό ψήφων: 20.18%

 2. Ο νέος νόμος αυθαιρέτων (46 ψήφοι [20.63%])

  Ποσοστό ψήφων: 20.63%

 3. Το Κτηματολόγιο (35 ψήφοι [15.70%])

  Ποσοστό ψήφων: 15.70%

 4. Τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ (42 ψήφοι [18.83%])

  Ποσοστό ψήφων: 18.83%

 5. Άλλο (55 ψήφοι [24.66%])

  Ποσοστό ψήφων: 24.66%

Ψήφος Οι επισκέπτες δεν μπορούν να ψηφίσουν
- - - - -

Τα κέρδη των μηχανικών από το ''εξοικονομώ II''

εξοικονομώ μηχανικός


Τα κέρδη των μηχανικών από το ''εξοικονομώ II''

Με την έκδοση του πολυαναμενόμενου οδηγού εφαρμογής του νέου "εξοικονομώ" και την αναμενόμενη επίσημη έναρξή του στις 28 Φεβρουαρίου, οι μηχανικοί του χώρου ετοιμάζονται να μπουν στη "μάχη" των αιτήσεων, των πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης και της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους ενδιαφερόμενους.

Δείτε παρακάτω τις αμοιβές που προβλέπονται για τις υπηρεσίες μηχανικού στο νέο πρόγραμμα:

Α. Ενεργειακές επιθεωρήσεις

Το κόστος που απαιτείται για τη διενέργεια των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων. H επιλέξιμη αμοιβή ανά ενεργειακή επιθεώρηση συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. καθορίζεται ως εξής:

για μονοκατοικία ή διαμέρισμα, η αμοιβή καθορίζεται σε 62 € επαυξημένη κατά 1,86 €/τ.μ. ωφέλιμης επιφανείας της ιδιοκτησίας, με μέγιστο επιλέξιμο ποσό ανεξαρτήτως επιφάνειας τα 310,0 €,

για κτήρια πολλών ιδιοκτησιών κατοικίας (πολυκατοικία), όταν η επιθεώρηση αφορά στην πολυκατοικία, η αμοιβή καθορίζεται σε 62 € επαυξημένη κατά 1,24 €/τ.μ. συνολικής επιφανείας της «πολυκατοικίας», με μέγιστο επιλέξιμο ποσό ανεξαρτήτως επιφάνειας τα 806,0 €.


Β. Σύμβουλος έργου

Η αμοιβή του συμβούλου έργου σχετικά με την υποβολή της αίτησης, την παρακολούθηση της υλοποίησης των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ολοκλήρωσης του έργου συμπεριλαμβανομένης της προσκόμισης των δικαιολογητικών έως την τελική εκταμίευση, μέχρι του ποσού των 248 € ανά επιμέρους αίτηση, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. Σε περίπτωση πολυκατοικίας, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο ίδιος σύμβουλος έργου για όλους τους ωφελούμενους και η αμοιβή του ορίζεται μέχρι του ποσού των 248 € συν 62 € για κάθε επιπλέον του πρώτου διαμερίσματος, με μέγιστο συνολικό ποσό 620 €, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

Γ. Λοιπές μελέτες & εγκρίσεις

Η αμοιβή για τυχόν μελέτες και εγκρίσεις απαιτούμενες από την κείμενη νομοθεσία για την ορθή υλοποίηση παρεμβάσεων (όπως για παράδειγμα αμοιβή για έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, αμοιβή για μελέτη εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου κλπ), μέχρι ποσού 248 €, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. Σε περίπτωση πολυκατοικίας η αμοιβή για μελέτες ορίζεται μέχρι του ποσού των 248 € συν 62 € για κάθε επιπλέον του πρώτου διαμερίσματος, με μέγιστο συνολικό ποσό 620 €, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

Για μονοκατοικία και μεμονωμένο διαμέρισμα, το συνολικό μέγιστο επιλέξιμο κόστος για τα α, β, και γ δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 992 € ανά αίτηση, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. Σε περίπτωση πολυκατοικίας το συνολικό μέγιστο επιλέξιμο κόστος για τα Α, Β, και Γ δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2.604 € συνολικά, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

Πηγή: https://www.b2green....o-exoikonomo-iiΤα κέρδη των μηχανικών από το ''εξοικονομώ II''

25 Σχόλια

Αυτά προφανώς είναι τα επιχορηγούμενα, ενώ η συνολική αμοιβή θα προκύψει από ελεύθερη διαπραγμάτευση, σωστά?

Τι εννοείς φίλε μου ? Θα πάρεις μεγαλύτερη αμοιβή για ΠΕΑ από αυτές ?! Και ποιος θα στα δώσει τα λεφτά ?!!

 

Μόνο η αμοιβή για ΕΕΜΚ είναι σχετικά μικρή.

 

Υπάρχει πάντως θέμα που δεν λύνεται κιόλας πρακτικά, με την αμοιβή του πρώτου ΠΕΑ αφού όπως έχω καταλάβει το πρώτο ΠΕΑ το κάνεις χωρίς να ξέρεις αν θα ενταχθείς στο πρόγραμμα δηλαδή μπορεί να είναι λεφτά στον αέρα.

Φωτογραφία
antloukidis
Φεβ 12 2018 16:18

Εξηγείς στον πελάτη τους όρους του προγράμματος και ότι θα σε πληρώσει με την παράδοση του ΠΕΑ και όχι αν εγκριθεί η αίτησή του.

 

Αν δεν δέχεται ....την κάνεις τσίου!

Προφανώς, οι αμοιβές που θα (πρέπει να) αξιώνονται από πλευράς ενεργειακών επιθεωρητών και συμβούλων έργων θα είναι οι ελάχιστες επιχορηγούμενες. Αν κάποιος, βέβαια, μπορέσει να αξιώσει και (τελικά) να πάρει παραπάνω χρήματα (λίγο δύσκολο, βέβαια, να συμβεί κάτι τέτοιο) με γεια του με χαρά του!

 

Σημαντικό στοιχείο που πρέπει (γενικά να συζητηθεί και τελικά) να ελεγχθεί είναι η πολεοδομική νομιμότητα του ακινήτου. Αμοιβή η οποία (για τον παραπάνω έλεγχο) είναι εκτός επιχορήγησης. Και η οποία αμοιβή πολλαπλασιάζεται αν μιλήσουμε για τυχόν ρύθμιση της πολεοδομικής αυθαιρεσίας..

 

(Με επιφύλαξη) Στο ΤΕΕ/ΤΚΜ στις 10/12/2018, επίσης, ειπώθηκε ότι ο μηχανικός που θα εμπλακεί στη ρύθμιση τυχόν πολεοδομικής αυθαιρεσίας, δεν μπορεί να εκδώσει ΠΕΑ για το ίδιο ακίνητο.. Θα μπορούσε να ισχύει κάτι τέτοιο;;; (γιατί -ανεξαρτήτως προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ- πόσοι είναι οι μηχανικοί που έκαναν και ρύθμιση αυθαιρέτου και το ΠΕΑ για το ίδιο ακίνητο..). Έχει κανείς κάποια άποψη;

Ως ένας από τους μηχανικούς που έχουν κάνει ρύθμιση αυθαιρέτων και ΠΕΑ για το ίδιο ακίνητο θα σου πω ότι είναι εντελώς παράλογο να θεωρείται συμμετοχή στην μελέτη μια αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και να τίθεται θέμα ασυμβίβαστου. Ωστόσο επειδή η ΕΥΕΠΕΝ έχει παρόμοια θέση επί του θέματος (θεωρεί δηλαδή ότι υπάρχει ασυμβίβαστο) καλό θα ήταν θεωρώ όσον αφορά στο Εξοικονομώ να φυλάμε τα νώτα μας και να μην υπογράψουμε εμείς το ΠΕΑ για το οποίο κάναμε ρύθμιση και επίσης ούτε και την άδεια μικρής κλίμακας για θερμομόνωση αν υπάρξει τέτοια παρέμβαση. Αν υπάρξει κάποια άλλη διευκρίνιση στο μέλλον εδώ είμαστε...

Φωτογραφία
ΤΟΠΟΓΑΒΡΟΣ
Φεβ 13 2018 04:50
Από τώρα κάνω σκέψεις για το πού θα επενδύσω τόσα κέρδη !

Αν θεωρήσουμε έναν μέσο προυπολογισμό γύρω στα 5-6.000 ανά διαμέρισμα και μέση επιδότηση 55%, θεωρώ η μέση επιδότηση ανά διαμέρισμα είναι 3-4 χιλιάρικα. Αν βάλουμε ότι ο συνολικός προυπολογισμός ενίσχυσης στην Αττική είναι 50εκ μιλάμε για γύρω στις 15.000 αιτήσεις το πολύ γιατί αν αρχίσουν να κάνουν οι μαιζονέτες με 20 χιλιάρικα θα πέσει το νούμερο. 

 

Άρα μιλάμε για γύρω στις 15.000 αιτήσεις όπου θα κάνουμε δύο ενεργειακά και έναν σύμβουλο. Να πάμε στα 670 περίπου με το ΦΠΑ όλα μαζί για ένα τυπικό διαμέρισμα, μένουν 540 ακαθάριστα ανά αίτηση. 

 

Συνολικά δηλαδή σαν μηχανικοί στην Αττική θα μοιραστούμε ένα συνολικό ακαθάριστο ποσό περίπου με τα μπακαλίστικα που έκανα γύρω στα 5-7εκ.

 

Το θεωρώ μικρό νούμερο.

επ ευκαιρία, ξέρουμε σε πόσους μηχανικούς αντιστοιχούν αυτά τα λεφτά; δηλαδή από το σύνολο όσων εδρεύουν στην αττική αφαιρώντας τους 100% μισθωτούς, πόσοι άνθρωποι ζουν από τέτοιες δουλειές;

Φωτογραφία
polimixanos
Φεβ 13 2018 23:35

Όταν λέει "η αμοιβή καθορίζεται σε 62 € επαυξημένη κατά 1,86 €/τ.μ. ωφέλιμης επιφανείας της ιδιοκτησίας" τι εννοεί;

π.χ. για 100μ2, η αμοιβή είναι: α) 100x1,86=186   ή   β) 62+(100x1,86)=248€ ?

Όταν λέει "η αμοιβή καθορίζεται σε 62 € επαυξημένη κατά 1,86 €/τ.μ. ωφέλιμης επιφανείας της ιδιοκτησίας" τι εννοεί;

π.χ. για 100μ2, η αμοιβή είναι: α) 100x1,86=186   ή   β) 62+(100x1,86)=248€ ?

To β).

Oταν το εξοικονομω μιλαει για νομιμοτητα κτιριου μιλαμε για ελεγχο παρομοιο με τις προυποθεσεις εκδοσης βεβαιωσης περι μη αυθαιρετου?

Για να γινω πιο σαφης στο παλιο εξοικονομω υπηρχε μια μικρη ανοχη στα τετραγωνικα που δεν προεκυπταν μεσω της νομιμης αδειας. 

Ως ένας από τους μηχανικούς που έχουν κάνει ρύθμιση αυθαιρέτων και ΠΕΑ για το ίδιο ακίνητο θα σου πω ότι είναι εντελώς παράλογο να θεωρείται συμμετοχή στην μελέτη μια αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και να τίθεται θέμα ασυμβίβαστου. Ωστόσο επειδή η ΕΥΕΠΕΝ έχει παρόμοια θέση επί του θέματος (θεωρεί δηλαδή ότι υπάρχει ασυμβίβαστο) καλό θα ήταν θεωρώ όσον αφορά στο Εξοικονομώ να φυλάμε τα νώτα μας και να μην υπογράψουμε εμείς το ΠΕΑ για το οποίο κάναμε ρύθμιση και επίσης ούτε και την άδεια μικρής κλίμακας για θερμομόνωση αν υπάρξει τέτοια παρέμβαση. Αν υπάρξει κάποια άλλη διευκρίνιση στο μέλλον εδώ είμαστε...

Εϊχα ρωτήσει την ΕΥΕΠΕΝ παλαιότερα για το αν μπορώ να εκδόσω ΠΕΑ σε ακίνητο που έχω ρυθμίσει με τον Ν4014. Η απάντηση ήταν ότι υπάρχει ασυμβίβαστο γιατί η ρύθμιση θεωρείται συμμετοχή στη μελέτη. Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι από τότε.Όταν λέει "η αμοιβή καθορίζεται σε 62 € επαυξημένη κατά 1,86 €/τ.μ. ωφέλιμης επιφανείας της ιδιοκτησίας" τι εννοεί;
π.χ. για 100μ2, η αμοιβή είναι: α) 100x1,86=186 ή β) 62+(100x1,86)=248?

Εννοεί το β).

Το δικό μου ερώτημα (μιλώντας για το παράδειγμά σου με την κατοικία των 100τμ) είναι το εξής:
Μπορεί ένας ΕΝΕΠ να πληρωθεί λιγότερα από αυτά τα 248€; Ή αυτά τα 248€ είναι η "ελάχιστη αμοιβή" που υποχρεωτικά θα πρέπει να αξιώσει και τελικά να πάρει;

(αυτό το ρωτάω γιατί τις προάλλες είχα μία κρούση από έναν για να εκδώσω ΠΕΑ -για το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ- με λιγότερα από τα επιχορηγούμενα χρήματα)Εϊχα ρωτήσει την ΕΥΕΠΕΝ παλαιότερα για το αν μπορώ να εκδόσω ΠΕΑ σε ακίνητο που έχω ρυθμίσει με τον Ν4014. Η απάντηση ήταν ότι υπάρχει ασυμβίβαστο γιατί η ρύθμιση θεωρείται συμμετοχή στη μελέτη. Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι από τότε.

1ον) Υπό αυτές τις συνθήκες (και εάν το ακίνητο πήγαινε την ίδια χρονική περίοδο και για βεβαίωση μηχανικού και για ΠΕΑ), θα μπορούσε κάποιος μηχανικός πρώτα να εκδώσει το ΠΕΑ και μετά να κάνει τη ρύθμιση του αυθαιρέτου.. (δουλειά δεν είχε ο διάολος δηλαδή)

2ον) Έχω την αίσθηση ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός μηχανικών οι οποίοι έκαναν και ρύθμιση αυθαιρέτου και ΠΕΑ (και όχι, φυσικά, βάσει της άνωθεν χρονικής σειράς)

Το θέμα του ασυμβίβαστου τακτοποίησης και ΠΕΑ είναι στον αέρα δεδομένου ότι αν σε κυνηγήσει η ΕΥΕΠΕΝ μπορείς εύκολα να αποδείξεις ότι η τακτοποίηση δεν είναι μελέτη. Η μελέτη είναι προφανές ότι προηγείται της κατασκευής κάποιου χώρου ενώ η επίβλεψη αφορά στον έλεγχο και παρακολούθηση μίας μελέτης για κάποιο χώρο. 

 

Είναι αυτονόητο πιστεύω ότι η τακτοποίηση είναι ένας συνδυασμός διεκπεραίωσης  - αυτοψίας μίας υπάρχουσας κατάστασης και πουθενά ο μηχανικός δεν συμμετέχει στον σχεδιασμό ή την κατασκευή του χώρου.

δεν  κανεις  αρχιτεκτονικη  αποτυπωση  ;;

τοπογραφικη  μελετη    ;

 τι  άλλο  θες  να  κανεις 

σε  υποχρεωνουν να  κανεις  και  λιγο ΜΣΕ  αρα  εχεις  πληρη  μελετη

η ΜΣΕ  δεν  είναι  μελετη ;;;

Όπως το είπες, κάνω αποτύπωση. Μιλάω για τυπική τακτοποίηση χωρίς μελέτες που αναφέρεις. 

 

Αν κάνω μελέτη το συζητάμε που και πάλι δεν καταλαβαίνω πως η τοπογραφική μελέτη ή η μελέτη στατικής επάρκειας έχουν να κάνουν με τον ενεργειακό σχεδιασμό του κτιρίου. 

 

Προσωπικά αν με κυνηγήσει καμία ΕΥΕΠΕΝ άνετα αποδεικνύω ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο. Ο καθένας ας κάνει ο,τι νομίζει.

Μελετη ειναι και αυτο Νικ.

Εχει απαντησει η ΕΥΕΠΕΝ, οτι υπαρχει ασυμβιβαστο.

 

Θα ξαναπω: Βρειτε ενα συνεργατη να υπογραφει αυτος τα ΠΕΑ σας και σεις τα δικα του... σιγα..

Τέρυ να σε ρωτήσω κάτι γιατί είχαμε ξανακάνει παλιότερα την ίδια κουβέντα. 

 

Προσωπικά εσύ, θεωρείς ότι καλώς έχει αυτήν την άποψη η ΕΥΠΕΝ ? Δεν σε ρωτάω αν ερμηνεύει σωστά τον νόμο αλλά αν πιστεύεις ότι έτσι πρέπει να είναι γιατί αυτό πιστεύεις ότι είναι και το πνεύμα του νόμου ? Δηλαδή κάθε τι που αφορά στο ακίνητο να προκαλεί ασυμβίβαστο. Π.χ. θυμάμαι ότι σου είχαν πει ότι τοπογραφικό διάγραμμα που είναι μελέτη, είναι ασυμβίβαστο και εσύ το δεχόσουν. Πιστεύεις αυτό είναι το πνεύμα του νόμου ή το πνεύμα του νόμου είναι να μην ελέγχεις τον εαυτό σου στον ενεργειακό σχεδιασμό ή κατασκευή και μόνο ?

 

Η ΕΥΕΠΕΝ δεν νομίζω να έχει εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για τα αυθαίρετα. Έχει δώσει απάντηση σε μειλ σε κάποιους μόνο. Αυτό είναι μία οδηγία ή σύσταση όχι κανονισμός και θεωρώ ότι μπορεί να αντικρουστεί. 

 

Πάντως να συμφωνήσουμε ότι η ΕΥΠΕΝ κακώς κάνει αυτήν την ερμηνεία ως εκτός πνεύματος του νόμου ή εσύ θεωρείς ότι είναι εντός πνεύματος ? Και μην θεωρείς δεδομένο ότι εύκολα βρίσκουμε κάποιον να υπογράψει όπως λες, αυτό είναι άλλο θέμα.

 

Να τι βρήκα στην Αγγλία. Ούτε καν λέει για μελέτη εκεί. Μόνο να μην έχεις ιδιοκτησιακή σχέση. Κάτι δεν πάει καλά με το ελληνικό ασυμβίβαστο...

 

 

6. Conflicts of interest

6.1 A Domestic Energy Assessor must at all times give an unbiased opinion.

6.2 A Domestic Energy Assessor must not give or accept any inducement, gift or hospitality that may affect or may be seen to affect their judgement.

6.3 A Domestic Energy Assessor must be satisfied that the seller is being or has been provided with written information concerning whether the Domestic Energy Assessor has any personal or business relationship with any person involved in the sale of the property and that the seller will sign or has signed a declaration that they understand the implications of the information.

6.4 A Domestic Energy Assessor must not prepare a Energy Performance Certificate if to do so would cause a conflict with the interests of sellers.

6.5 If, in the course of preparing a Energy Performance Certificate, a conflict with the interests of the seller or other professionals arises, the Domestic Energy Assessor must decline the instructions to prepare the Report.

6.6 If a risk of conflict arises, it must be managed in accordance with any guidance issued by the Accreditation Scheme .

Η ΕΥΠΕΝ ας λέει ότι θέλει, ο νόμος όμως άλλα λέει ... και μάλιστα με αναμετάδοση της ΕΥΠΕΝ και ερμηνεία : http://www.michaniko...ρητών/?p=955740

Δεν ξερω Νικ, αλλα δε  με νοιαζει.

Κανω αυτο που ανεφερα παραπανω.

Δε θα μπω στη διαδικασια να κοντραρω με την ΕΥΕΠΕΝ.

Φωτογραφία
jedi.Yannis
Φεβ 14 2018 23:33

Το ελληνικό ασυμβίβαστο είναι όντως για τα πανηγύρια. Έστω κάνω μελέτη για το κτίριο Χ και υπολογίζεται να κατασκευαστεί με απόδοση Β+. Το επιβλέπω και υπογράφω ότι έγινε όπως στην μελέτη. Αν μελέτη και επίβλεψη γίνανε σωστά, το κτίριο είναι Β+ και δεν χρειάζεται ΠΕΑ. Ο μόνος λόγος που γίνεται το ΠΕΑ είναι για την περίπτωση που μπήκαν καλύτερα υλικά/ συστήματα γιατί από την ΜΕΑ μέχρι να βγει η άδεια, πέρασαν 2 χρόνια και από τα capital control το κτίριο έκανε 10-15 χρόνια να γίνει....

 

Από την άλλη, αν το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ έχει ακόμα "προτιμήσεις" στην έκδοση των Windows, και γίνει η ΜΕΑ σε Windows 10 και το ΠΕΑ σε Windows XP, άντε να βγάλεις άκρη στον έλεγχο.

Φωτογραφία
antloukidis
Φεβ 15 2018 08:53

Σε αυτή την περίπτωση το ΠΕΑ έχει έννοια παρόμοια με το πόρισμα του Ελεγκτή δόμησης.

 

Δηλαδή κάποιος άλλος μηχανικός σε ελέγχει και βεβαιώνει ότι όντως το σπίτι είναι Β+ ή οτιδήποτε.  

Με την ίδια λογική μελέτη είναι και η αποτύπωση που κάνουμε για την σύνταξη του ΠΕΑ.

Εφόσον ζητάνε και σκαριφήματα, προσωπικά πάντα περνάω την κάτοψη στο AutoCad.

Δηλαδή δεν μπορώ να εκδόσω ΠΕΑ για τον χώρο που αποτύπωσα?

Δλδ εαν απλα μας φερει ο πεκατης ΥΔ ουι δεν εχει αυθαιρετο δεν πιάνει??χωρις να το ελέγξουμε εμεις
Φωτογραφία
antloukidis
Φεβ 16 2018 11:45

Οι ΗΜ, λένε, ότι δεν ξέρουμε να ελέγξουμε αυθαιρεσίες και ίσως έχουν δίκιο με όλα αυτά που αλλού ισχύουν και αλλού όχι. (γιαυτό μας κόψανε από ΕΔ σε οικοδομικά)

 

Αν είναι έτσι, μας κόβουνε και από ΠΕΑ.... και όλα καλά :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:, (επανερχόμαστε στο μηχανικός που τα κάνει όλα και συμφέρει ο ΠΜ)