Μετάβαση στο περιεχόμενο

Fespa

Europa Εξοικονομώ

Χάρτης

Αυθαίρετα

Καιρός

Σεισμοί

Αγγελίες

webTV
Γράψε μια είδηση
για την αρχική σελίδα
Αγγελίες
δείτε τη νέα εφαρμογή Αγγελιών

Πρόσφατα Θέματα

Ψηφοφορία:

Τι μπορεί να βοηθήσει περισσότερο το εισόδημα των μηχανικών το επόμενο διάστημα;

 1. Το νέο Εξοικονομώ κατ΄οίκον (54 ψήφοι [18.24%])

  Ποσοστό ψήφων: 18.24%

 2. Ο νέος νόμος αυθαιρέτων (60 ψήφοι [20.27%])

  Ποσοστό ψήφων: 20.27%

 3. Το Κτηματολόγιο (39 ψήφοι [13.18%])

  Ποσοστό ψήφων: 13.18%

 4. Τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ (58 ψήφοι [19.59%])

  Ποσοστό ψήφων: 19.59%

 5. Άλλο (85 ψήφοι [28.72%])

  Ποσοστό ψήφων: 28.72%

Ψήφος Οι επισκέπτες δεν μπορούν να ψηφίσουν
- - - - -

Πολεοδομικές αυθαιρεσίες σε τουριστικό χωριό στην Ιο

ιος αυθαίρετα


Πολεοδομικές αυθαιρεσίες σε τουριστικό χωριό στην Ιο

Πλήθος παρανομιών διαπίστωσαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια αυτοψίας στις εργασίες κατασκευής σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην Ιο, καλώντας σε απολογία την εταιρία.

Η έκθεση ελέγχου συντάχθηκε από το ΣΕΠΔΕΜ (Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων, τομέας Νοτίου Ελλάδας) μετά από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε μέρος της υπό κατασκευή τουριστικής μονάδας που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Ίου, σε απόσταση 2 χλμ από τη Χώρα σε δύο γειτονικά τμήματα (περιοχή Κουμπάρα, χερσόνησος Διακοφτό). Η σύνθετη τουριστική εγκατάσταση κατασκευάζεται από την εταιρία «105 ΑΕ».

Οι Επιθεωρητές διαπίστωσαν πολλές πολεοδομικές παρανομίες και άλλες παρατυπίες, ανάμεσα στις οποίες:

-Σε δύο ισόγεια κτίσματα στην περιοχή Κουμπάρας, που αποτελούν τμήματα εστιατορίου, διαπιστώθηκε υπέρβαση δόμησης κατά 30% . Στο ίδιο συγκρότημα η πισίνα χτίστηκε σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από τον αιγιαλό, όταν σύμφωνα με τη νομοθεσία έπρεπε να βρίσκεται στα 80 μέτρα.

-Η γέφυρα που συνδέει τα δύο τμήματα της επένδυσης και η οποία περνά κυριολεκτικά πάνω μέσα από την παραλία έχει ανεγερθεί με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που προέβλεπε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (υποστυλώματα σε πέδιλα αντί για πασσάλους), με συνέπεια να έχει γίνει επέμβαση σε μεγαλύτερο κομμάτι της παραλίας.

-Το ένα πρανές (οριοθετημένου) ρέματος που βρίσκεται στην περιοχή έχει «θαφτεί» από όγκους χωμάτων, παρότι σύμφωνα με την άδεια «οι εργοταξιακοί χώροι και η συσσώρευση υλικών χωματισμού σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επηρεάζουν δυσμενώς το διερχόμενο από την έκταση υδατόρεμα και την παραλιακή ζώνη».

-Είχε διανοιχθεί παρανόμως νέος δρόμος μέσα στη ζώνη αιγιαλού και παραλίας.

-Είχαν γίνει εκτεταμένες φυτεύσεις με ξενικά είδη (συγκεκριμένα φοίνικες του είδους Washngtonia, ιθαγενούς στις νότιες ΗΠΑ και το Μεξικό), παρότι η μελέτη επέβαλλε τη χρήση ειδών της αυτοφυούς χλωρίδας.

-Η εταιρία παρανόμως δεν επέτρεψε την είσοδο στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στην περιοχή της χερσονήσου Διακοφτό. Ωστόσο οι Επιθεωρητές διαπίστωσαν έστω και από απόσταση την ύπαρξη νέων, αυθαίρετων κτισμάτων στη χερσόνησο (εκκλησία, κυκλικό κτίσμα με καμπαναριό κλπ).

-Η εταιρία δεν επέτρεψε την είσοδο στους Επιθεωρητές και σε άλλα σημεία της έκτασης, στην περιοχή της Κουμπάρας, όπου σύμφωνα με καταγγελίες έχουν παρανόμως ανεγερθεί αμφιθέατρο, δρόμος με επιχωματώσεις στον αιγιαλό κλπ. Οι Επιθεωρητές σημειώνουν ότι από δορυφορικές εικόνες διαπιστώθηκε η κατασκευή χωρίς άδεια δύο πισινών, 70 μέτρων Χ 8 μέτρων έκαστη.

Η εταιρία («105 ΑΕ») κλήθηκε σε απολογία.

Πηγή: kathimerini.grΠολεοδομικές αυθαιρεσίες σε τουριστικό χωριό στην Ιο

6 Σχόλια

Eχω μια απορία...

 

Προφανώς μιλάμε για καποια μεγάλη έκταση. Είχαν εξαντλήσει τη δόμηση, και κάναν τόσες παρατυπίες;

 

Διοτι δεν εξηγείται αλλιως. Τι μια πισίνα στην ΟΑ, τι 3;  Δηλ δε νομιζω πως εγιναν οι παρατυπίες για θέμα κόστους. Φαντάζομαι πως ειναι επένδυση καμποσων εκατομυρίων.

Eχω μια απορία...

 

Προφανώς μιλάμε για καποια μεγάλη έκταση. Είχαν εξαντλήσει τη δόμηση, και κάναν τόσες παρατυπίες;

 

Διοτι δεν εξηγείται αλλιως. Τι μια πισίνα στην ΟΑ, τι 3;  Δηλ δε νομιζω πως εγιναν οι παρατυπίες για θέμα κόστους. Φαντάζομαι πως ειναι επένδυση καμποσων εκατομυρίων.

 

http://www.luxurios.com/

Ειναι η επενδυση του Μιχαλοπουλου (ακουγεται οτι εχει αγορασει το 30% της αξιοποιησιμης γης του νησιου που ισοδυναμει με το να εχεις αγορασει το 50-60% τη επιφανειας του νησιου).

Υπαρχουν σχετικα αρθρα στο web, συμφωνα με τα οποια ο ΓΑΠ ειχε περασει φωτογραφικους νομους για τον συγκεκριμενο επιχειρηματια. (λενε οτι εχει κανει και δωρεες στο δημο)

Στο νησι της Ιου ειναι κατι σαν θεος, σαν τοπικος αρχοντας.  

Οι ντοπιοι σχεδον δεν καταλαβαν οικονομικη κριση, αφου το νησι βρισκεται σε οικοδομικο οργασμο τα τελευταια χρονια (λογω των συγκεκριμενων εργων).

 

Το συμπερασμα που εχω βγαλει προσωπικα ειναι οτι καπου στην μεση ειναι η αληθεια.

Απο την μια δηλαδη οι γνωστοι καρμορανοι εμποδιζουν καθε ειδους επενδυση στην Ελλαδα (και ο συγκεκριμενος επιχειρηματιας εχει ριξει πραγματικα πολλα λεφτα στο νησι), απο την αλλη μπαινεις στο λιμανι του συγκεκριμενου νησιου και βλεπεις ενα τοπιο γεματο φοινικες λες και ειναι το "Παλμ Μπιτσ" (τραγικο θεαμα που αλλοιωσε τη φυσιογνωμια του νησιου).

Την αλήθεια την βλέπω πιο απλή. Πήρες άδεια να φτιάξεις Α και έφτιαξες Β. Είσαι παράνομος. 

Η αλήθεια δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είναι απλή.Απλή θα ήταν αν η Άδεια Α εξ αρχής κάλυπτε με λογικούς-αυστηρους περιορισμούς τις ανάγκες του κάθε έργου στην εκάστοτε περιοχή.Δεν μπορεί κακά τα ψέματα μια επένδυση με σκοπό την ανάπτυξη (Θες τουρισμό θες Βιομηχανία θές Δημόσιο έργο) να κουτουλάει σε χιλιάδες εγκυκλίους και περιορισμούς και νομοθεσίες.Οχι πως βεβαια και το να κάνεις οτι γουστάρεις είναι σωστό αλλά είπαμε...

Το γνωστο παραμυθι 

Αν μπορω να χτισω και εγω μια μαιζονετουλα πανω στην θαλασσα ας χτισει και αυτος.

Αν οχι ...

Φωτογραφία
GEORGE MICHEAL
Νοέ 28 2016 23:43

Είναι ακριβές το δημοσίευμα ? Γιατί εμένα με τρόμαξε , αφού και στην περιοχή μου βλέπω ανάλογα ενδιαφέροντα σε κάποιες περιοχές της .... 

 

Είναι γενικευμένο αυτό στο νησί ή αφορά μια μεμονομένη περιοχή της ? 

 

http://www.logioserm...ml#.WDyhM9KLRdg