Μετάβαση στο περιεχόμενο

Fespa

Europa Εξοικονομώ

Χάρτης

Αυθαίρετα

Καιρός

Σεισμοί

Αγγελίες

webTV
Γράψε μια είδηση
για την αρχική σελίδα
Αγγελίες
δείτε τη νέα εφαρμογή Αγγελιών

Πρόσφατα Θέματα

Ψηφοφορία:

Τι μπορεί να βοηθήσει περισσότερο το εισόδημα των μηχανικών το επόμενο διάστημα;

 1. Το νέο Εξοικονομώ κατ΄οίκον (54 ψήφοι [18.24%])

  Ποσοστό ψήφων: 18.24%

 2. Ο νέος νόμος αυθαιρέτων (60 ψήφοι [20.27%])

  Ποσοστό ψήφων: 20.27%

 3. Το Κτηματολόγιο (39 ψήφοι [13.18%])

  Ποσοστό ψήφων: 13.18%

 4. Τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ (58 ψήφοι [19.59%])

  Ποσοστό ψήφων: 19.59%

 5. Άλλο (85 ψήφοι [28.72%])

  Ποσοστό ψήφων: 28.72%

Ψήφος Οι επισκέπτες δεν μπορούν να ψηφίσουν
- - - - -

Σε δύο δόσεις η καταβολή του τέλους για τη πλαστική σακούλα

πλαστική σακούλα τέλος


Σε δύο δόσεις η καταβολή του τέλους για τη πλαστική σακούλα

Το περιβαλλοντικό τέλος 3 λεπτών θα πρέπει να καταβάλουν οι καταναλωτές από την νέα χρονιά για την πλαστική σακούλα. Το τέλος αυτό, όμως θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια τουλάχιστον στα 6 λεπτά, σύμφωνα με την ΚΥΑ η οποία εκδόθηκε για τον περιορισμό της χρήσης της πλαστικής σακούλας

Tο συγκεκριμένο μέτρο θα καλύπτει τα σούπερ μάρκετ και το σύνολο της λιανικής πώλησης, εξαιρουμένων των περιπτέρων και των λαϊκών αγορών.

Aκόμη, η ΚΥΑ προβλέπει τα παρακάτω:

Το τέλος θα είναι απολύτως ανταποδοτικό και θα διατίθεται από τον ΕΟΑΝ σε συνεργασία με τους Δήμους για την δωρεάν διάθεση στους πολίτες εναλλακτικών υποκατάστατων (επαναχρησιμοποιούμενη πλαστική πολλών χρήσεων, πάνινη, διχτάκι, βιοαποδομήσιμη/ λιπασματοποιήσιμη σακούλα), τα οποία θα μειώνουν την κατανάλωση και θα προάγουν την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση.

Καθορίζεται το όριο κατανάλωσης των 90 λεπτών σακουλών μεταφοράς κατά κεφαλήν μέχρι τις 31.12.2019 και των 40 μέχρι 31.12.2025.

Σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή οδηγία η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει υψηλά ποσοστά μείωσης της κατανάλωσης της λεπτής πλαστικής σακούλας, της τάξης του 75% ως το 2019 και του 90% ως το 2025.

Αναφορικά με τα μέτρα για την ενθάρρυνση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης

Υποχρεούνται :

- οι παραγωγοί πλαστικών σακουλών να συμβάλλονται με συστήματα ανακύκλωσης, όπως οφείλουν όλες οι συσκευασίες

- τα σούπερ μάρκετ να ενθαρρύνουν την επαναχρησιμοποίηση και να συνδράμουν στην ανακύκλωση της πλαστικής σακούλας με διάφορα κίνητρα προς τους πελάτες τους (να παραλαμβάνουν χρησιμοποιημένες, κλπ.)

- ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης να ενημερώνει, ευαισθητοποιεί τους πολίτες, παρακολουθεί και ελέγχει τα σημεία παραγωγής, εμπορίας και πώλησης, με εφαρμογή συστήματος παρακολούθησης σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

Δήλωση του Αναπληρωτή ΥΠΕΝ Σωκράτη Φάμελλου:

«Η πολύ υψηλή κατανάλωση πλαστικών σακουλών μίας χρήσης στη χώρα μας, η ανεξέλεγκτη διάθεσή τους μετά τη χρήση και η ανθεκτικότητά τους στη φθορά, βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Ταυτόχρονα μεγάλο μέρος τους διατίθεται σε χώρους υγειονομικής ταφής και δεν ανακτάται.

Πρώτο μας μέλημα είναι η μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Επιδιώκουμε την αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς, έχοντας -ως πολίτες- γνώση των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Παράλληλα επιδιώκουμε τη μετατροπή της παραγωγικής διαδικασίας, προσαρμοσμένης στα νέα πρότυπα μιας κυκλικής οικονομίας, χωρίς απώλεια εθνικού προϊόντος και εργασίας αλλά με νέα εργασία. Αυτές οι αλλαγές πρέπει να χαρακτηρίσουν συνολικά τη χρήση των πλαστικών στην κοινωνία μας.

Υπήρξε ουσιαστική προεργασία της ΚΥΑ, με διαδικασίες διαλόγου και σύνθεσης, ώστε να επιλέξουμε ρυθμίσεις που θα ευνοούν τη μείωση της κατανάλωσης, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση. Οι παραγωγοί σακούλας και οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων λιανικής και εμπορίου συμμετείχαν ουσιαστικά στην προετοιμασία της ΚΥΑ, ώστε να μην περιοριστούμε στην εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με το κοινοτικό αλλά να δώσουμε καλύτερη προοπτική και στην κοινωνία και στην οικονομία. Το θέμα συνδέεται με την περιβαλλοντική προστασία αλλά και με τη νέα απασχόληση που θα δημιουργηθεί, τη στήριξη των ελλήνων παραγωγών, την αποδοτικότητα των πόρων και την προώθηση πιο βιώσιμων καταναλωτικών προτύπων.

Το ειδικό ανταποδοτικό τέλος στην πλαστική σακούλα, το οποίο ο καταναλωτής θα καταβάλλει στα σούπερ μάρκετ ή όπου αγοράζει προϊόντα (εκτός από περίπτερα και λαϊκές), θα επιστρέφεται 100% στην κοινωνία με εναλλακτικά είδη, όπως σακούλες επαναχρησιμοποιήσιμες, ή λιπασματοποιήσιμες, τις οποίες θα μοιράζουμε μέσα από τον οργανισμό ανακύκλωσης και τους Δήμους. Το μέτρο αυτό, αποτρεπτικού χαρακτήρα, θα εφαρμοστεί βαθμιαία, ξεκινώντας από τα 3 λεπτά ανά τεμάχιο. Ανάλογα εργαλεία και κίνητρα για πολίτες και Δήμους προβλέπονται και στον νέο νόμο για την ανακύκλωση.

Δίνουμε προτεραιότητα στην πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων από τη χρήση πλαστικής σακούλας, στην επαναχρησιμοποίηση, στην αποδοτικότητα των πόρων, στη διαλογή στην πηγή. Για την επιτυχία αυτών των μέτρων ένας σημαντικός άξονας δράσεων θα αφορά την πληροφόρηση, την ευαισθητοποίηση και την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Θέτουμε το πλαίσιο συνεργασίας των πολιτών, της Αυτοδιοίκησης, των παραγωγών και των εμπόρων ώστε να βγάλουμε την πλαστική σακούλα από τις καταναλωτικές μας συνήθειες και να προσεγγίσουμε μια κοινωνική και οικονομική λειτουργία χωρίς απορρίμματα».

Πηγή: http://greenagenda.g...του-ειδικού-τέ/Σε δύο δόσεις η καταβολή του τέλους για τη πλαστική σακούλα

61 Σχόλια

κι όπως λέει ο πάνσοφος λαός

τ' @@@ μας κουνιώνται κι αυτοί νομίζουν ότι είναι (πλαστικά) σακκούλια με φλουριά

 

το θέμα έχει συζητηθεί γι αυτό δεν θα προαγάγω άλλο την επιστήμη

 

εξ άλλου είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένο πως μόνο η δωρεάν σακκούλα ρυπαίνει ενώ η πληρωμένη όχι

 

τόπε και η ΕΕ. τέλος!

και τέλος!

 

και μετά από τόσο κόπο που μπήκε ο υπουργός με τις ανακοινώσεις και την ΚΥΑ, θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μας να του δώσουμε τα τρία (λεπτά) μας

Φωτογραφία
panos-vicious
Αύγ 11 2017 18:09

Να επαναλάβω μόνο, μιας στην Ελλάδα τις πλαστικές σακούλες τις χρησιμοποιούμε κυρίως για τα σκουπίδια μας, και μιας και τραγουδάνε για τις επαναχρησιμοποιήσιμες, το παρακάτω


ΟΚ, να πετάμε χύδην τα σκουπίδια στους κάδους. Οι κάδοι θα πλένονται καθημερινά; Θα μαζεύουν-σκουπίζουν οι σκουπιδιάριδες ό,τι πέφτει κάτω κατά το άδειασμα του κάδου, ώστε το πρωί οι δρόμοι να λάμπουν; Οι αποχετεύσεις στην Ελλάδα δεν είναι φτιαγμένες έτσι ώστε να δέχονται και χαρτιά. Οπότε;

Και κάτι ακόμα. Τα έσοδα που θα πάνε στον ΕΟΑΝ, από πρόστιμα και "ανταποδοτικά τέλη" θα διατίθενται για το περιβάλλον ή θα καταλήξουν σαν τα έσοδα των δήμων από την εξαγορά της μη δημιουργίας θέσεων στάθμευσης; Γιατί η ελληνική εμπειρία είναι άσχημη όσον αφορά τα "ανταποδοτικά" τέλη...

Διότι ο πάνσοφος λαός μας. λέει και κάτι για τις μεταξωτές σκελέες.

 

Και κάτι ακόμα κύριε υπουργέ μας, που σχετίζεται και με την προηγούμενη ερώτηση.

Λέτε, και πολύ σωστά, για αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά. Λοιπόν, μέχρι πριν δυο μήνες το πολύ να πετούσα εξήντα σακούλες το χρόνο στα σκουπίδια. Κυρίως αυτές τις βιοδιασπώμενες όπως τις λένε. Χωρίς αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες κανενός εκ των μελών της οικογενείας μου, έχω φτάσει να πετώ κατά μέσο όρο δύο την ημέρα. Μας κάνουν 730 το χρόνο. 2[άτομα]*90[σακ./κατά κεφαλήν] = 180[σακ./έτος]. Οι 730 είναι τέσσερις φορές περισσότερες. Μέεεχρι να αρχίσουν να διατίθενται δωρεάν (θα δούμε εάν θα είναι δωρεάν) οι λιπασματοποιήσιμες, θα έχω πρόστιμο; Είπαμε, δεν άλλαξαν οι καταναλωτικές μας συνήθειες. Άλλαξαν οι ανάγκες. Πρόβλημα προέκυψε.

 

Ακούω κύριε Σωκράτη.

Φωτογραφία
dimitris GM
Αύγ 11 2017 19:50

το ΦΕΚ ειναι το Β 2812/2017

 

[απορία]

 

αφου σκοπος του νομου ειναι να σταματησει η "δωρεάν διαθεση"  που οδηγει  σε "υπερκαταναλωση και επιβαρυνση του περιβαλλοντος.."

 

αρα - θεωρητικα - στα Σ/Μ που χρεωναν τις σακουλες, δεν υπηρχαν τετοια φαινομενα

αρα...σε αυτα δεν θα μπει "ανταποδοτικο"?

 

-να μην ρωταω ....έ.... :-) :-)

Φωτογραφία
Ήρωνας
Αύγ 11 2017 20:08

Τα ξανάπαμε σε άλλο ποστ.

Παραβλέπετε ότι το μέτρο είναι άκρως αποτελεσματικό σε άλλες χώρες.

Παραβλέπετε το γεγονός ότι αποδεδειγμένα το να πληρώνεις κάτι είναι ο πιο εύκολος τρόπος να σταματήσεις την σπατάλη.
Παραβλέπετε το γεγονός ότι σε βάθος 10ετίας θα καταργηθεί η σακούλα εντελώς.
Παραβλέπετε το γεγονός ότι ενώ (κατα τα λεγόμενα σας) όλες οι σακούλες καταλήγουν στα σκουπίδια ως "συσκευασία" των βιοποδομήσιμων, η πλαστική σακούλα είναι ο πιο συχνός ρύπος σε παραλίες και θάλασσες μετά τα αποτσίγαρα και τα πλαστικά ποτήρια.
Παραβλεπετε το γεγονός ότι η "φοροεπιδρομη στη σακούλα" αποφεύγεται με τον απλό και άκρως οικολογικό τρόπος της επαναχρησιμοποιούμενης σακούλας.

Παραβλέπετε το γεγονός ότι αν δεν εφαρμοστεί το μέτρο, θα πέσουν πρόστιμα εκατομμυρίων απο ΕΕ.

 

Φωτογραφία
panos-vicious
Αύγ 11 2017 21:05
Δεν παραβλέπουμε τίποτα. Δικαιολογημένους προβληματισμούς και απορίες αναδεικνύουμε. Και προσωπικά, έθεσα δύο αντικειμενικά προβλήματα με το ένα εξ αυτών αθέλητο συνάμα. Και αφού μάλλον για εσένα αυτά είναι δευτερεύοντα, επομένως και απλά, περιμένω απαντήσεις σε αυτά τα απλά.
Το περι προστίμων το αφήνω απ' έξω. Ας μην μπαίναμε στην Ε.Ε.

Στάλθηκε από το GT-I8260 μου
Φωτογραφία
Konstantinos IB
Αύγ 11 2017 21:38

Παραβλέπω κι εγώ μερικά post και θα συμφωνήσω με τούτο:

κι όπως λέει ο πάνσοφος λαός

τ' @@@ μας κουνιώνται κι αυτοί νομίζουν ότι είναι (πλαστικά) σακκούλια με φλουριά

Ήρωνα δεν παραβλέπουμε τίποτα

οι εξουσίες (απανταχού) παραβλέπουν το ότι η "παιδεία" είναι αποτρεπτική και όχι η τιμωρία*

(που βέβαια δεν τιμωρεί την πηγή)

και βέβαια εσκεμμένα η παιδεία έχει πάει στον κάλαθο των αχρήστων (πνιγμένη με πλαστική σακκούλα) από την εξουσία

και γιατί ο συνειδητοποιημένος πολίτης -όπως κι εσύ- είναι εν τέλει επικίνδυνος αλλά και

για να δικαιολογηθεί η δημιουργία άχρηστων γραφειοκρατικών οργανισμών που ρυπαίνουν τη δημόσια ζωή

 

*πόσο κοστίζει μια παράβαση του νόμου? (μην βάζω τώρα άσματα)

Φωτογραφία
Ήρωνας
Αύγ 11 2017 22:05

Δεν διαφωνώ με όλα αυτά.
Και συμφωνώ πως παιδεία είναι προτιμότερη απο την τιμωρία.
Απλά προς το παρόν, δεν βλέπω άλλο άμεσο τρόπο μείωσης της πλαστικής σακούλας.
Το δε ζητούμενο είναι η μείωση.
Με άλλα λόγια και 50 λεπτά να την βάλουμε την σακούλα, αν δεν μειωθεί η κατανάλωση πάλι θα είμαστε εκτός στόχου.
Πάντως για την Ελλάδα, μια χαρά μου φαίνεται το μέτρο. Τουλάχιστον απο αυτά που βλέπω με τα μάτια μου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γνωστή γερμανική αλυσίδα σουπερ-μαρκετ, όπου η συντριπτική πλειοψηφία πάει με επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες. Δηλαδή το μέτρο πιάνει, παρόλο την όποια υποκριτική στάση μπορεί να έχουν οι εμπνευστές του.

Φωτογραφία
jedi.Yannis
Αύγ 11 2017 22:31

Εγώ θα παραθέσω δική μου εμπειρία, που είχα μείνει 1 χρόνο αγγλία. Πριν πάω έπερνα σακούλες καβάτζα όπως κάνανε γύρω μου. Μου πήρε περίπου 2-3 μέρες να συνηθίσω να σκέφτομαι πόσες σακούλες χρειάζομαι και άλλη μία να προμηθευτώ όσες επαναχρησιμοποιούμενες χρειαζόμουν.
Εδώ η βασική δικαιολογία που ζητάνε ακόμα σακούλες είναι: "Έλα μωρέ... πόσο κάνει μία σακούλα..."

Φωτογραφία
panos-vicious
Αύγ 11 2017 22:37
Επαναχρησιμοποιούμενες λέω κι εγώ, αλλά γενικολογίες ακούω. Άμεσα δυνάμενες να εφαρμοστούν ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ λύσεις δεν διαβάζω.
Με βάση του τι βλέπουν και τα δικά μου μάτια ανσρωυτιέμαι.
Και για να μην ξεχνιώμαστε, έθεσα κι ένα προσωπικό, όχι όμως σπάνιο, πρόβλημσ κσι έχω την αίσθηση ότι περνά ως αόρατο.

Στάλθηκε από το GT-I8260 μου
Φωτογραφία
Ήρωνας
Αύγ 11 2017 22:41

Μα αυτό θέλω να τονίσω. 
Μιλάμε για ένα αποτελεσματικό μέτρο που αποδεδειγμένα μειώνει δραστικά την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας.
Και δεν μιλάμε για περίπτωση "κονόμας" καθως η κατανάλωση θα πέσει δραματική και τα έσοδα θα είναι πολύ μικρά.

Φωτογραφία
panos-vicious
Αύγ 12 2017 01:10

:confused:

Δεν μπορεί. Συγκεκριμένοι προβληματισμοί ετέθησαν, άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε εισπράξαμε. Φταίει ο γιαλός, ο καπετάνιος ή το σκαρί;

Ο imho -κατ' εμέ- το έθεσε (και αυτό) στη σωστή του βάση, γενικά για την παιδεία:

και βέβαια εσκεμμένα η παιδεία έχει πάει στον κάλαθο των αχρήστων (πνιγμένη με πλαστική σακκούλα) από την εξουσία

 

Οπότε, η απάντησή παραμένει στη σφαίρα του "λέγε 'συ, να πω κι εγώ αυτά που πρέπει να πω".

 

Υ.Γ.: Οι "βιοαποικοδομήσιμες" όπως λέγονται, που εξαιρούνται από τις διατάξεις της παραγράφου 1, του ΦΕΚ Β 2812/2017,

δηλαδή από τις γενικές απαιτήσεις για τη διαχείριση των πλαστικών σακουλών μεταφοράς, είναι τρισχειρότερες για το περιβάλλον μας (σίγουρα όχι των εγχώριων, αλλοδαπών και απάτριδων (της γης εννοώ), εξουσιαστών).

Φωτογραφία
Konstantinos IB
Αύγ 12 2017 09:37

Εδώ η βασική δικαιολογία που ζητάνε ακόμα σακούλες είναι: "Έλα μωρέ... πόσο κάνει μία σακούλα..."

Ακριβώς! Και στο τέλος θα πληρώσουμε και τις σακούλες και τα πρόστιμα. Αφού τις "αγοράσουμε" για μερικά χρόνια σαν μ@λ@κες στο τέλος θα μας πουν οι βάρβαροι ότι δεν μειώθηκε η χρήση της και ότι πρέπει να σκύψουμε... :mrgreen:

 

Διότι στον εξαθλιωμένο καταναλωτή που βλέπει τούρκικα σήριαλ, τούρκικο survivor και ειδήσεις με την Πίτσα Καραπιπίτσα, δεν φτάνουν τα νέα ούτε για την επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή από τα πλαστικά, ούτε για τις "ευρωπαϊκές μεθόδους είσπραξης" που θα ακολουθήσουν... 

Φωτογραφία
Ήρωνας
Αύγ 12 2017 15:40

Κανείς δεν εμποδίζει του Έλληνες πολιτικούς να αναπτύξουν σωστό σύστημα παιδείας και κανείς δεν σταματάει τους Έλληνες ψηφοφόρους να ψηφίζουν ανάλογα. Στη Σκανδιναβία δηλαδή πως το κατάφεραν;

Η παιδεία είναι ότι πιο σημαντικό και σίγουρα αποτελεσματικοτερη απο μέτρα σαν και αυτό.
Όμως δεν είναι εύκολο να αναπτυχθεί και χρειάζεται χρόνο. Όλα τα παιδιά απο τα τέλη το '80 και μετά έχουν επαρκή (αλλα όχι ιδανική) παιδεία σε θέματα κοινωνικης και οικολογικής ευαισθητοποίησης. Απλά είναι αποσπασματική, ενώ η καθημερινότητα απέχει έτη φωτός απο αυτά που μαθαίνουν τα παιδιά στο σχολείο.
Αλλά ακόμη και σε κράτη που έχουν αναπτύξει αυτού του είδους παιδεία, ο μπαμπούλας χρειάζεται καθώς ποτέ και πουθενά δεν θα καταφέρουμε να καλλιεργήσουμε το 100% του πλυθησμού.

Ότι και να λέμε πάντως, στο χέρι μας είναι και να μην πληρώνουμε για τις σακούλες και να μην πληρώσουμε πρόστιμα σε 5-10 χρόνια. Κανείς δεν θα μας φταίει αν δεν τα καταφέρουμε. Αυτή είναι η ουσία.

Επιλογή του καθενός είναι που θα εστιάσει. Αν θέλει το βλέπει ως εισπρακτικό μηχανισμό (που δεν είναι) όποιος θέλει το βλέπει ως μέτρο ανάγκης (και άρα όχι ιδανικό) που όμως μπορεί να φέρει πραγματικά χρησιμα αποτελέσματα.

Συμφωνώ απόλυτα με όλα όσα είπε ο Ήρωνας. Η Παιδεία είναι το καλύτερο μέσο αλλά και ο άγιος φοβέρα θέλει. Και η παιδεία θα αποδώσει μακροπρόθεσμα. Όσες φορές έχω πάει στα lidl οι μπροστινοί μου είτε έχουν καλάθι για ψώνια είτε παίρνουν ακριβώς όσες σακούλες χρειάζονται. Μερικές δε φορές αν έχουν 2-3 πράγματα δεν παίρνουν καν σακούλα.
Μην κρίνετε απο εσάς και ίσως απο τους άμεσα γύρω σας. Δυστυχώς υπάρχει πολύς "αμόρφωτος" κόσμος που δεν λογαριάζει ΤΙΠΟΤΑ εκτός απο την τσέπη του...
Έχουμε και ενα άλλο κακό σαν λαός, ολο κρίνουμε και επικρίνουμε, από τη νομοθεσία μέχρι το γιατρό ή το μηχανικό χωρίς επί της ουσίας να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα και πληροφόρηση... Ας μάθουμε και κάποιες φορές να εμπιστευόμαστε (παρά τα κακώς κείμενα του παρελθόντος).

Στάλθηκε από το ASUS_Z010DA μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Φωτογραφία
Konstantinos IB
Αύγ 13 2017 20:32

Τι παιδεία και φούμαρα συζητάτε. Δίνετε άλλοθι τους σημερινούς πολιτικά ανίκανους και ανάπηρους κυβερνήτες;

 

Νομίζετε ότι ο ελληνικός λαός είναι απαίδευτος; Για τι μας περνάτε για αγρίους;

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ χρειάζεται κύριοι, Ε-ΝΗ-ΜΕ-ΡΩ-ΣΗ. 

 

Αλλά βλέπετε η σημερινή κυβέρνηση (και οι επόμενες που θ' ακολουθήσουν, όπως και οι προηγούμενες) προτιμούν να ξοδεύουν το δημόσιο χρήμα για παχυλούς μισθούς ημέτερων, παρά να πληρώσουν μια καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Αυτό είναι όλο. Ένα μισθό από τους δεκατέσσερις του κάθε μεγαλοκοπρίτη να μαζέψουν δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω...

 

Αν ενημερωθεί σωστά ο κόσμος για το τι διάολος είναι αυτό το πλαστικό και πόσα πρόστιμα θα πληρώσει σε μερικά χρόνια αυτός και τα παιδιά του, τελείωσε το θέμα. Θα βλέπει πλαστική σακούλα και μπουκάλι και θα παίρνει δρόμο. That's all. 

Φωτογραφία
Ήρωνας
Αύγ 13 2017 21:28

Κωνσταντίνε ποια ενημέρωση;
Αν η πλειοψηφία δεν γνωρίζει ότι η αλόγιστη χρήση πλαστικού είναι βλαβερή τότε είμαστε χειρότεροι και απο Νεάντερταλ. Η ενημέρωση για την ανακύκλωση και τα πλαστικά υπάρχει εδώ και 30 χρόνια.
Άλλα και άλλα τα ξέρουμε και θα δώσουμε συγχωροχάρτι επειδή και καλά δεν έχει ενημέρωση; Σοβαρά τώρα; 
Μια χαρά το γνωρίζουμε. Μην κρυβόμαστε πίσω απο το δάχτυλο μας.

Σε λίγο θα ακούσουμε ότι δεν ξερουμε πως το τσιγάρο προκαλεί καρκίνο γι' αυτό και ο κόσμος καπνίζει.

Το ξαναπα και πριν. Όσοι είναι απο 30 ετών ή νεώτεροι έχουν επαρκή ενημέρωση και παιδεία. Αλλα δεν διαφέρουν απο τους μεγαλύτερους γιατι πολύ απλα ΔΕΝ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ σαν κοινωνία.
Αν δεν μας τσούξει κάτι άμμεσα, δεν μας νοιάζει σαν κοινωνία.
Μπορεί να μη αρέσει σε κάποιους και να το αρνούνται, αλλά αυτή είναι η πικρή πραγματικότητα. 
Συμφωνώ πως το κράτος μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα για να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει το κοινό, αλλά μιλάμε για πράγματα αυτονόητα.

Όταν κάποιος κάνει κάτι βλαβερό εν γνώση του δεν μιλάμε για ενημέρωση αλλα για παιδεία.
Αν κάποιος θεωρεί πως το να μην φυτεύεις την γόπα σου στην άμμο ή το να μην πετάς τα πλαστικά όπου βρεις είναι κάτι που απαιτεί ενημέρωση, τότε μένω άφωνος.
Και μην το βλέπεις το πράγμα πατριωτικά, δεν έχει καμιά σχέση με τον ελληνικό λαο κλπ. 

 

μετά το πρώτο μου ειρωνικό σχόλιο

και

μετά το δεύτερο προς ήρωνα

επανέρχομαι για να το κουράσω λίγο .. και θα συνεχίσω να είμαι ευγενής

 

1. Mε την τιμωρία δεν αποκτά κανείς μα κανείς οικολογική συνείδηση (όπως δεν απέκτησε και οδηγική)

2. H τιμωρία που προβλέπει η ΚΥΑ είναι στον καταναλωτή και όχι στον προμηθευτή (σαν να καταδικάζεις τα πρεζόνια και να αφήνεις ελεύθερο τον πρεζέμπορα/ και μη που πείτε ότι κι εκεί έτσι γίνεται, θα τρελαθώ)

3. Δεν είναι οι έλληνες οικολογικά ασυνείδητοι περισσότερο από τους βάρβαρους (όπως τους λέει κι Κωσταντίνος). Αρκεί να δείτε τις συμπεριφορές τους στην ελλάδα και όχι στη χώρα τους (και αντιστρόφως). Και βέβαια στην μέση κατανάλωση της σακούλας στα επίσημα νούμερα περιλαμβάνονται και οι τουρίστες, αλλά η διαίρεση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης γίνεται δια του μόνιμου πληθυσμού.

4. Δεν εμποδίζει κανείς τους έλληνες πολιτικούς να αναπτύξουν σωστό σύστημα παιδείας - αυτοί δεν θέλουν όπως είπα. Αλλά να θυμόμαστε ότι η παιδεία δεν είναι και μόνο μέσα στα σχολεία

5. Ο νόμος (η ΚΥΑ) είναι καθαρά εισπρακτικός και όχι παιδευτικός. Ταυτοχρόνως όμως είναι και προς δόξαν και της γραφειοκρατίας με δημιουργία ενός άχρηστου οργανισμού για διορισμούς ημέτερων. Αλλά και προς διασφάλιση των κερδών των Σ/Μ (3 λεπτά δεν είναι τίποτα για τον καταναλωτή είναι όμως τεράστιος λογαριασμός για τα Σ/Μ). Τι ακριβώς άλλαξε από το 2000 (αν θυμάμαι σωστά) με την κατάργηση των πλαστικών τραπεζομάντηλων ώστε να χρειάζεται επιπλέον τέλος και επιπλέον οργανισμός? Αλλά βλέπεις εκεί δεν υπήρχαν οργανωμένα συμφέροντα από πίσω. Το τέλος που μπαίνει δεν είναι λοιπόν για την κατάργηση αλλά για την χρηματοδότηση των Σ/Μ για διατήρηση της διαφημιστικής σακούλας

6. Δεν είναι επιστημονικό να δεχόμαστε άκριτα ότι μας πλασσάρουν. Οι νομοθετούντες δεν έχουν συνήθως "αγνές" προθέσεις. Αν είμαστε ακόμα στο "πίστευε και μη ερεύνα" (και όχι στο "πίστευε ή μη, ερεύνα") είμαστε στο μεσαίωνα

7. Η οικολογία των νομοθετούντων (η οικολογία τύπου Αλ-Γκορ) δεν είναι οικολογία, είναι οικολογία από τα .. (η γνωστή τευτονική αλυσσίδα πολυμπακάλικων). είναι κυρίως δικαιολογία για την μετάθεση των δικών τους ευθυνών (των νομοθετούντων) στους πολίτες

8. Αν οι νομοθετούντες (εγχώριοι και βρυξελλοπαγείς υποκριτές) επιθυμούσαν πράγματι την μείωση της χρήσης του πλαστικού θα έπρεπε να απαγορεύσουν και τις πλαστικές συσκευασίες, κυρίως δε αυτές. Αλλά εδώ -βλέπεις- παίζει το απανταχού προωθούμενο και επιδοτούμενο σενάριο της "τυποποίησης", της υπερκατανάλωσης και της εξαφάνισης της ελεύθερης πρωτογενούς παραγωγής, που υποκρύπτει μια ακόμη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή (βλ. μεταλλαγμένα) και πάει κόντρα στην "ευρωπαϊκή" νομοθεσία

βλ. και https://naturesse-he...στικών-συσκευα/   

9. Δεν είναι λοιπόν για τα 3 λεπτά που συζητάμε αλλά για μια γενική πολιτική επί του πλαστικού

 

ως εκ τούτου

α. απορρίπτω την δημιουργία του EOAN και διεκδικώ να κλείσει (αν δημιουργηθεί τελικά)

β. αν επιβληθεί το τέλος (που θα είναι άλλο ένα μη ανταποδοτικό τέλος υπέρ τρίτων)

β1.δεν θα αγοράζω σακούλες αλλά ή θα τις κλέβω ή θα πάρω ένα καροτσάκι Σ/Μ αντί 50 λεπτών όπως οι "ανακυκλωτές αλλόφυλοι" και

β2. θα πετάω τα σκουπίδια μου χύμα στους κάδους μαζί και τις πλαστικές συσκευασίες (για να μην περιμένω από τον Κιμ να πατήσει το κουμπί). ή θα τα επιστρέφω στο Σ/Μ. ή -αν έχω κέφια- θα τα βάζω σε χαρτόκουτες και θα τα στέλνω στον ΕΟΑΝ ή στο Φάμελο..

Φωτογραφία
Ήρωνας
Αύγ 14 2017 10:42

Imhotep με όλο το σεβασμό παραβλέπεις καποια πράγματα πολύ σημαντικά.

1. Δεν υπάρχει καμία τιμωρία. Απλά αγοράζεις τσάντες που κρατάνε χρόνια και τέλος! Ούτε που θα σε ακουμπήσει το μέτρο. Προφανώς δεν θα αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση, αλλά άκου μας και εμάς που έχουμε σπουδάσει το αντικείμενο όταν λέμε μέτρα σαν και αυτό είναι αποδοτικά. Αποδεδειγμένα η πλειοψηφία εκπαιδεύεται μέσα απο την συνήθεια και την ρουτίνα (οποιαδηποτε ταύτιση με πρόβατα ΔΕΝ είναι τυχαία). Συμφωνώ πως κανείς δεν θα γίνει οικολόγος επειδή η σακούλα θα πάει στα 3 ή 6 ή 50 λεπτά, αλλά σε βάθος χρόνου η πλειοψηφία θα εκπαιδευτεί και τα αποτελέσματα θα είναι πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερο εύρος απο το να ποντάραμε στην πραγματική καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης. Και το σημαντικότερο είναι πως κανείς δε μας σταματά να κάνουμε και τα δύο. Απλά επειδή ξέρω πως η πραγματική καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης δεν πρόκειται να έχουμε στη χώρα μας (τους λόγους τους ξέρουμε), έστω ας γίνει το μέτρο με τις σακούλες.

2. Ο προμηθευτείς θα τιμωρηθούν περισσότερο γιατί η κατανάλωση της σακούλας θα πέσει δραματικά και άρα και τα έσοδα τους ενώ ο καταναλωτής με 3 ευρώ αποφεύγει την τιμωρία για πάντα και κάνει τεράστιο καλό στο περιβάλλον.
3. Οι βάρβαροι δεν είναι πολύ πιο ευσυνείδητοι, είναι όμως λιγάκι. Μιλάμε πάντα για τον μέσο όρο. Και όλο αυτό είναι αποτέλεσμα εκπαίδευσης (βλέπε 1) και παιδείας. Αλλα όπως είπα και σε προηγούμενο σχόλιο μου, ο μπαμπούλας χρειάζεται πάντα, γι' αυτό και όταν έρχονται εδώ (κυρίως οι νέοι) ξεσαλώνουν. Θα τους δεις όμως απο μια ηλικία και μετά έχουν συνειδητή οικολογική συμπεριφορά σε πιο μεγάλο ποοστό απ' ότι συναντάς στην Ελλάδα. Και στο λέω γιατί το ζω εδώ και δυο χρόνια στο εξωτερικό.

4. Συμφωνώ. Αλλωστε ανέφερα σε άλλο σχόλιο ότι άλλα μαθαίνουμε στα παιδιά μας και άλλα συναντούν στην καθημερινότητα.

5. Καθόλου εισπρακτικός σε ένα κανονικό κράτος. Τα έσοδα θα είναι πολύ μικρά αν αναλογιστούμε την πτώση στον τζίρο και τους φόρους. Αλλά φυσικά στην Ελλάδα θα προσπαθήσουν να εκμεταλευτούν την κατάσταση για πελατειακές σχέσεις. Το πρόβλημα για μένα δεν είναι στο ίδιο το μέτρο αλλα στο ότι εφαρμόζεται στην Ελλάδα με ότι σημαίνει αυτό.

6. Κανείς δεν είπε κάτι τέτοιο. Το μέτρο αυτό έχει εφαρμοστεί απο την Ολλανδία μέχρι το Μαρόκο και απο την Ινδία μέχρι τις ΗΠΑ. Και είναι άκρως αποδοτικό. Την μη επιστημονικότητα που την βλέπεις και γιατί; Βλέπε επισής την απάντηση 1.

7. Η οικολογία είναι έννοια, είναι κλαδος επιστημών. Και για να εφαρμοστεί πρέπει να περαστεί ως πολιτική απο την εκάστοτε εξουσία. Φυσικά το μέτρο δεν είναι το ιδανικότερο, αλλά δεν είναι ούτε και κακό. Μια χαρά αποδίδει και μια χαρά μπορούμε να αποφύγουμε τις συνέπειες του. Απλά βασίζεται στην λογική του Παβλοφ, ακούμε καμπανάκι (τα χρήματα) και δρούμε αναλόγως. 

8. Διαβασε ξανα τα σχολιά μου ή τουλάχιστον διάβασε το άρθρο. Θα δεις πως ο σκοπός είναι η σταδιακή μείωση της σακούλας στο 90%, πράγμα αρκετά αποτελεσματικό. Και όπως βλέπεις και απο το λινκ που παραθέτεις οι βάρβαροι κάνουν πολλά περισσότερα απο αυτά που απλά λένε οι Βρυξέλες. Εαν παρακολουθείς δε και το κλίμα στο ευρωκοινοβούλιο θα δεις πως υπάρχουν δεκάδες προσπάθειες για μείωση πλαστικών κάθε είδους, αλλά πάντα τους σταματάνε συμφέροντα και λόμπι.

9. Συμφωνώ. Αλλα το πρόβλημα είναι τοπικό. Ξαναλέω λοιπόν πως βάρβαροι που αναφέρετε τα έχουν σκεφτει αυτά και τα κάνουν απο μόνοι τους. Εμείς λοιπόν που δεν είμαστε απαίδευτοι και δεν είμαστε λιγοτερο ευσυνείδητοι γιατί δεν τα έχουμε κάνει απο μόνοι μας; Ειμαι σίγουρος πως αν έρθει μια απόφαση για κατάργηση των πλαστικών ποτηριών ή των πλαστικών συσκευασιών για φρούτα πάλι θα μιλάμε για πόλεμο κατα της ελληνικής παραγωγής και εισπρακτικά μέτρα κλπ κλπ.

 

Ας καταλάβουμε αυτά όλα δεν θα τα κάνουμε ούτε για τους πολιτικούς, ούτε για τους βάρβαρους ούτε καν για τον εαυτό μας. Για τα παιδιά μας θα τα κάνουμε.
Τώρα όταν ένας μηχανικός μου λέει πως θα κλέβει σακούλες απο το σούπερ και θα πετάει τα σκουπίδια χύμα τι συμπέρασμα να βγάλω;
Ποιον θα τιμωρήσεις ή ποιον θα εκδικηθείς; Ετσι τεκμηριώνεις την ευσυνειδησία που αναφέρεις στο 3; 
Ούτε το εκλαμβάνω ως αστείο/ειρωνεία.

Και στην τελική αφού δεν σας αρέσει το μέτρο τι αντιπροτείνεται;
Δεν σχολιάζομαι σε lifestyle σελίδα, αλλα στην μεγαλύτερη σελίδα για μηχανικούς στην Ελλάδα επομένως καλό θα ήταν να έχουμε αντιπροτάσεις.

Οπότε για να μην κάνουμε στείρα αντιπαράθεση που δεν βγάζει πουθενά.
Γιατί πιστεύεται πως το μέτρο δεν είναι αποδοτικό όταν έχει πιάσει πάντού  όπου έχει εφαρμοστεί;
Θεωρείται πως υπάρχει κάποιο μέτρο που θα είναι πιο άμμεσο ή αποτελεσματικό;
Υπάρχει κάτι πιο άχρηστο απο τις σακούλες Σ/Μ;

Θεωρείται πως με την τρέχουσα κοινωνικο πολιτική κατάσταση στη χώρα μας υπάρχει άλλος τρόπος μείωσης των πλαστικών απορριμάτων ή υπάρχει πιθανότητα να καλλιεργήσουμε πραγματική οικολογική συνείδηση;

αφού επιμένεις να σου πω ένα απλό μέτρο

άμεση απαγόρευση της διάθεσης πλαστικών σακκουλών από τα Σ/Μ (να δω και τι θα κάνουν αυτές που έχουν)

όποιο Σ/Μ θέλει να διαθέτει διαφημιστικές σακκούλες να πληρώνει τέλος ανά τεμάχιο

(ξέρω θα μου πεις ότι θα μετακυλίει το κόστος στον καταναλωτή, αλλά αυτό δεν με ενδιαφέρει, είναι η λογική της ΚΥΑ ανεστραμένη)

 

στα ερωτήματά σου θεωρώ ότι έχω απαντήσει δεν θα επανέλθω

 

υγ το 6. δεν ήταν για σένα πήγαινε αλλού

Φωτογραφία
Ήρωνας
Αύγ 14 2017 14:33

Με λίγα λόγια ζητάς ένα πιο παρεμβατικό μέτρο, που θα έχει ακριβώς το ίδιο κόστος για τον καταναλωτή, δεν θα περιέχει καμία καλλιέργεια/εκπαίδευση και δεν αφήνει αυτούς που ζημειώνονται (τις εταιρίες παραγωγής πλαστικού) κανένα περιθώριο αντίδρασης.
Ευχαριστώ, με κάλυψες :)

μην επανέρχεσαι στο θέμα της εκπαίδευσης μέσω τιμωρίας, είναι άτοπο

πες μου όμως

δεν έχεις καταλάβει ότι και σήμερα αυτό που συμβαίνει είναι ότι την σακκούλα την πληρώνει έτσι κι αλλιώς ο καταναλωτής 

("δωρεάν" δεν υπάρχει)

και ότι το μόνο που στοχεύει η ΚΥΑ είναι να την διπλο- και τριπλοπληρώνει??

(άρα δεν μιλάμε για το ίδιο κόστος χωρίς να βάλω τα κερατιάτικα λειτουργίας του ΕΟΑΝ που θα πάνε από άλλους φόρους)

Φωτογραφία
Ήρωνας
Αύγ 14 2017 20:18

Εγώ μια χαρά το καταλαβαίνω. 
Εσύ καταλαβαίνεις ότι με την ΚΥΑ δεν χρειάζεται να πληρώσει κανείς για σακούλα;

Απλά θα αγοράσουμε όλοι 3-4 πάνινες και δεν θα ξαναπληρώσουμε ποτέ για σακούλα.
Τόσο απλά. 
Αυτό που λες θα γίνει ΜΟΝΟ αν οι καταναλωτές επιλέξουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν καινούρια σακούλα κάθε φορά που ψωνίζουν. Πράγμα που δεν με χαλάει καθόλου και καλα να πάθουν αν δεν τους κόφτει.
Τόσο απλά.
Ακόμη δεν καταλαβαίνω γιατί έχει γίνει τόσο θέμα για ένα νόμο που με μια κίνηση δεν μας ακουμπάει καθόλου και εν τέλει μπορεί να μειώσει δραματικά την χρήση πλαστικού.

Edit: Ο ΕΟΑΝ υπάρχει εδώ και 15 τουλαχιστον χρόνια. Δεν ΘΑ δημιουργηθεί, καλό είναι να γνωρίζουμε για τι πράγματα μιλάμε.

 

Edit: Ο ΕΟΑΝ υπάρχει εδώ και 15 τουλαχιστον χρόνια. Δεν ΘΑ δημιουργηθεί, καλό είναι να γνωρίζουμε για τι πράγματα μιλάμε.

δίκιο έχεις σ' αυτό

εδώ το τεράστιο έργο του την τελευταία οκταετία

https://diavgeia.gov.gr/f/eoedsap

Φωτογραφία
Ήρωνας
Αύγ 15 2017 11:47

Μέχρι πριν λίγες ώρες δεν ήξερες ότι υπάρχει.
Τώρα είσαι σίγουρος για το φτωχό έργο του.

Να μαζευτείτε ρε παιδιά όλοι εσείς που τα μαθαίνεται όλα τόσο γρήγορα να κάνετε ένα κόμμα και να σας ψηφίσουμε. Εμάς μας πήρε χρόνια σπουδών να μάθουμε τόσα πράγματα και ακόμη δεν είμαστε σίγουροι για κάποια.

Και μη με παρεξηγήσετε, ο ΕΟΑΝ είναι πολύ πονεμένη ιστορία με διάφορες καταγγελίες κατα καιρούς. Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι χρειάστηκαν 10 σχεδόν χρόνια απο την στιγμή της ίδρυσης του για να αρχίσει να λειτουργεί. 

Αυτό που παρατηρώ είναι με πόση ευκολία συνάδελφοι εκφέρουν απόλυτη άποψη και καταδικάζουν ή ειρωνεύονται δράσεις και πολιτικές, χώρις να γνωρίζουν βασικές λεπτομέρειες ή να έχουν ολοκληρωμένη άποψη. Και 100 χρονών να είναι κάποιος, δεν μπορεί να τα ξέρει όλα. Άσε που ό,τι και να αποφασιστεί πάντα θα ψάξουμε να βρούμε κάτι να γκρινιάξουμε. 
Τελοσπάντων, χάνεται η μπάλα, οπότε σταματάω εδω :)