Μετάβαση στο περιεχόμενο

Fespa

ΤΜΕΔΕ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες

Χάρτης

Αυθαίρετα

Καιρός

Σεισμοί

Αγγελίες

webTV
Γράψε μια είδηση
για την αρχική σελίδα
Αγγελίες
δείτε τη νέα εφαρμογή Αγγελιών

Πρόσφατα Θέματα

Ψηφοφορία:

Τι μπορεί να βοηθήσει περισσότερο το εισόδημα των μηχανικών το επόμενο διάστημα;

 1. Το νέο Εξοικονομώ κατ΄οίκον (14 ψήφοι [18.92%])

  Ποσοστό ψήφων: 18.92%

 2. Ο νέος νόμος αυθαιρέτων (14 ψήφοι [18.92%])

  Ποσοστό ψήφων: 18.92%

 3. Το Κτηματολόγιο (8 ψήφοι [10.81%])

  Ποσοστό ψήφων: 10.81%

 4. Τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ (15 ψήφοι [20.27%])

  Ποσοστό ψήφων: 20.27%

 5. Άλλο (23 ψήφοι [31.08%])

  Ποσοστό ψήφων: 31.08%

Ψήφος Οι επισκέπτες δεν μπορούν να ψηφίσουν
- - - - -

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα - Φέρνει επιβάρυνση 2% στα tablet

πνευματικά δικαιώματα tablet


Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα - Φέρνει επιβάρυνση 2% στα tablet

Επιβάρυνση ύψους 2% θα «συνοδεύει» από σήμερα τις αγορές tablet με μνήμη περισσότερο των 4 GB, με βάση την σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τα πνευματικά δικαιώματα, το οποίο ψηφίστηκε από την Ολομέλεια.

Επιβάρυνση 1% των tablet και των κινητών smartphone με εσωτερική μνήμη άνω των 4 GB αφορούσε η αρχική ρύθμιση στο νομοθέτημα. Ωστόσο, λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, η υπουργός Λυδία Κονιόρδου προχώρησε σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Έτσι, διπλασιάστηκε το τέλος στα tablet και εξαιρέθηκαν από την επιβάρυνση τα κινητά και τα smartphone. Εξηγώντας η αρμόδια υπουργός σημείωσε ότι αποσύρθηκε το τέλος στις συσκευές smartphone γιατί εκκρεμούν δίκες «με εταιρείες κινητών τηλεφώνων».

Αναπροσαρμογές στις επιβαρύνσεις φέρνει η ψήφιση του νομοσχεδίου και σε μια σειρά από ηλεκτρονικές συσκευές που ίσχυαν ήδη. Συγκεκριμένα, προβλέπεται επιβάρυνση 6% για ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής εικόνας και ήχου και ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους άνω του 1 TByte.

Πηγή: http://www.topontiki...si-2-sta-tabletΥπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα - Φέρνει επιβάρυνση 2% στα tablet

26 Σχόλια

Αυτο το γελοιο που διαβαζω απο το πρωι με την "επιβαρυνση των ταμπλετ ανω των 4gb" εχει να κανει με 1€ σε ταμπλετ των 100€, καταστροφή...

ναι,

αλλα στο συνολο...μαζευει πανω απο 65 εκατ.

 

Αθήνα
Την έντονη αντίθεσή του στο νέο «ψηφιακό τέλος» σε υπολογιστές και tablets, το οποίο θα κοστίσει περισσότερο από 65 εκατ. ευρώ τον χρόνο στους Έλληνες καταναλωτές, εκφράζει, σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) και ζητά την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού.

 

εδω

 

http://news.in.gr/ec...ref=newsroombox

Φωτογραφία
μαρικα
Ιούλ 14 2017 17:59

Αυτο το γελοιο που διαβαζω απο το πρωι με την "επιβαρυνση των ταμπλετ ανω των 4gb" εχει να κανει με 1€ σε ταμπλετ των 100€, καταστροφή...

 

Γελοίο το ένα γελοίο το άλλο, μήπως γνωρίζεις πόσα τέτοια "γελοία" πληρώνουμε ; Ακριβως αυτή την τεχνική εφάρμοσε ένας χάκερ που αφαιρούσε απο λογαριασμούς μικροποσά της τάξης του ενός δολλαρίου, ποντάροντας οτι δεν θα το προσέξει κανεις.

 

 Και κάπως έτσι θησαυρίζουν κάποιες ισχυρές μειοψηφίες και επιβάλλονται έναντι της αδιάφορης πλειοψηφίας. Αντί να ασχολούμαστε με την ουσία και αν είναι δίκαιος και σωστός ο φόρος, λέμε ότι ειναι "μικρό" το ποσό και ξεμπερδεύουμε. Αν ειμαστε τόσο λαρτζ δηλαδή, ας μπει ένας φόρος 0,01€ στον καθένα σας και ας καταλήξει στην τσέπη μου. Και μην τολμήσει κανεις να διαμαρτυρηθει, γιατι "τι ειναι ένα λεπτό;"

 

Βεβαια βλέπω κι ένα bias, γιατι δεν ειναι 1% αλλα 2%, επιπλέον στους σκληρούς θα ειναι 6% (εκεί αρχίζει να μη γίνεται τόσο αμελητέο) 

Ξέρεις πόσα εκατομμύρια είδη φόρων υπάρχουν και επιβάλλονται κάθε μέρα νέοι; 

Διαμαρτυρήθηκες για κάποιον από αυτούς;

Ανακάλυψαν έναν από αυτούς και μας τα πρήζουν από το πρωί.


Μην κάνετε άσκοπη παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος, για λόγους οικονομίας του Φόρουμ.  
Χρησιμοποιείστε σωστή ορθογραφία και τόνους, τόσο στους τίτλους των θεμάτων όσο και στο κείμενο των δημοσιεύσεων. (Στο μήνυμα συμπληρώθηκαν οι τονοι)
Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Pavlos33

 

μην αναρτάτε ολόκληρο το ποστ στο οποίο θα απαντήσετε

είναι κουραστικό

 

επίσης καταναλώνει bytes και προκαλεί ζημιά στα πνευματικά δικαιώματα κατα τον τσύριζα και θα φορολογηθείτε για να μάθετε

 

κάποιοι για πολλά έχουμε διαμαρτυρηθεί και για φόρους και για τέλη και για p.o.sτικες πολιτικές και έχουμε κάνει και άλλες ενέργειες

αλλά η εξουσία συνεχίζει την πολιτική της αφαίμαξης βασιζόμενη στην αφασία των ωχαδερφιστών (που είναι και πολλοί και αναπαράγονται)

Φωτογραφία
μαρικα
Ιούλ 14 2017 18:25

Ξερεις ποσα εκατομμυρια είδη φόρων υπαρχουν και επιβαλλονται καθε μέρα νεοι ? Διαμαρτυρηθηκες για καποιον απο αυτους ? Ανακαλυψαν εναν απο αυτους και μας τα πρηζουν απο το πρωι....

 

Ναι, για όλους σχεδόν τους έμμεσους.

Θυμήθηκα και τον ανεκδιήγητο του "πόσα μακαρόνια να φάει κάποιος για να τον πειράζει το 1% παραπάνω ΦΠΑ στα μακαρόνια;" Οταν διαμαρτυρόμουν για το χαράτσι της ΕΡΤ όλοι έλεγαν "τι είναι 6,5€ το μήνα;". Μόνο που για μένα ήταν 20€ το μήνα, δηλαδή  230€ το χρόνο και δεν είχα ούτε μία τηλεόραση. 

 

Ήμουν υπερ και της κατάργησης  όλων των φόρων υπερ τρίτων, ακόμα και αυτού που με συνέφερε συντεχνιακά.

 

Τώρα που κατέθεσα τα διαπιστευτήρια μου, μπορώ να διαμαρτυρηθώ και γι αυτόν τον φόρο και ΕΙΔΙΚΑ για τη λογική του "οτι ειναι μικρό για τον καθένα χωριστά, δεν εξετάζουμε καν την ουσία του"

 

Αλλα δεν μου αρέσει σαν λογική, του να πρέπει να εξετάζουμε ολα μαζί και οχι χωριστά τον κάθε φόρο, τον κάθε νόμο. Μπορεί κάποιος να συμφωνει σε έναν φόρο (π.χ. στα τσιγάρα) και να διαφωνεί σε άλλους έμμεσους φόρους. Η λογική του "πώς κάνεις έτσι για λιγα ευρώ" εγώ θα αναρωτηθώ με τη σειρά μου πού μπαίνει ένα όριο: Αυξήθηκε "μονο 1% ο φπα, πώς κάνεις έτσι; Μπήκε και άλλο 1% για πνευματικά δικαιώματα, πώς κάνεις έτσι; Σε λίγα χρόνια αν στρογγυλοποιηθει ο φπα σε 25% πώς κάνεις έτσι; 

Και που σταματάει;

καποτε εβαλαν φορο στα τσιγγαρα ειπα δεν καπνιζω δεν με νοιαζει 

μετα εβαλαν φορο στο ποτο ειπα δεν πίνω δεν με νοιαζει 

μετα εβαλαν φορο στο κρασι ειπα παλι δεν με νοιαζει 

μετα εβαλαν φορο στα ακινητα ειπα δεν εχω δεν με νοιαζει 

μετα εβαλαν φορο στα αυτοκινητα ειπα ουτε και απο αυτο εχω παλι δεν νοιαζει 

μετα εβαλαν φορο στα ρευμα ειπα δεν νοιαζει ειναι λιγο 

εβαλαν φορο στο ιντερνετ ειπα παλι δεν πειραζει ειναι λιγο 

εβαλαν φορο στους Η/Υ ειπα δεν πειραζει και παλι θα παρω ποιο φθηνο 

εβαλαν φορο στα μολιβια ειπα ειναι αχρηστα εβαλαν φορο στα παιδια ειπα δεν πειραζει ειμαι ανυπαντρος 

μετα εβαλαν φορο στον νερο 

πηγα να σηκωθω να αντιδρασω ... αλλα σκεφτηκα.. εδω και καιρο δεν αγοραζω τιποτα 

ειχα στα χερια μου αλυσιδες στα ματια μου ειχα γυαλια και ολα τα εβλεπε στον τοίχο 

δεν ημουν εγω, ημουν ενας σκλαβος σε ενα ματριξ ... 

Το βασικό κακό με αυτούς τους φόρους είναι ότι επιβραβεύουν τους πειρατές. Κάποιος που ανεβάζει μόνο γνήσια μουσική, ταινίες, προγράμματα κ.λπ. στο tablet του καταλήγει να πληρώνει για αυτόν που κλέβει. Συγχρόνως, αυτός που κλέβει ξαφνικά γίνεται νόμιμος με ένα μικροποσό που πληρώνει παραπάνω στην τιμή του tablet. Άρα είναι καλύτερο να κλέβεις παρά να είσαι νόμιμος...

Εχουν πάρει φωτιά τα site με το νομοσχέδιο, όλος ο κόσμος τους βρίζει και αυτοί το φχαριστιούνται, φτού σας ρε "αριστεροί"*.

.

Εφ'οσον οι δημιουργοί επέβαλαν φόρο σε βιομηχανικά προϊόντα τα οποία παράγουν μηχανικοί,
τότε τι πιό λογικό και οι μηχανικοί να επιβάλλουν φόρο στα προϊόντα βιομηχανίας πολιτισμού, πχ μουσικέςCD/DVD, βιβλία, συναυλίες, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, φωτογραφία, χορός, θέατρο κλπ.

.

Το ίδιο και στα μέσα παραγωγής πολιτισμού, όπως στυλό, μολύβια, χαρτιά, μουσικά όργανα, καβαλέτα, μπογιές, φώτα, ενισχυτές, κσνσόλες, κουστούμια εποχής, φωτογραφικές μηχανές, κάμερες, πακέτα word processing, video editing, authoring κλπ κλπ.

Οχι κάποιος μεγάλος φόρος, 20-25% μόνο.

.

Tα λεφτά αυτά θα μοιράζονται σε σχολές μηχανικών διότι οι μηχανικοί παράγουν τα μέσα παραγωγής που χρησιμοποιούν οι δημιουργοί(=παραγωγοί προϊόντων πολιτισμού) για να παράγουν και να διανέμουν τα προϊόντα τους και για τα οποία τα προϊοντα των μηχανικών υπόκεινται σε φόρο που τσεπώνουν οι δημιουργοί.

.

Ετσι τα πράματα θα ήταν δίκαια, εσύ φορολογείς τα προϊόντα μου και τα κονομάς, φορολογώ και εγώ τα δικά σου για να χρηματοδοτήσω την παιδεία.

.

Εν ολίγοις, φόρος στα CD/DVD/βιβλία/συναυλίες/εκθέσεις και στα μέσα παραγωγής τους υπέρ σπουδών μηχανικών.

.

Κάποιος αριστερός ας το μεταφέρει στην κα Κονιόρδου, η Ολγα μπορεί να την πιάσει στον ύπνο και να της φάει την ιδέα και την δόξα.

 

 

 

*μη με πάρετε στραβά, η Κεφαλογιάννη μπορεί να έκανε ακόμα χειρότερα, θα δείξει.

Να τα πληρώνουν οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς.Οπως είπε και ο φίλος ο πρώτος σιγά στα 100€ τι είναι 1παραπανω.Αλλα άμα εισάγεις χιλιάδες τότε είναι σημαντικό ποσό.Ετσι λοιπόν η φιλολαϊκή κυβέρνηση μας προασπηθηκε τον φτωχό εισαγωγεα
Φωτογραφία
μαρικα
Ιούλ 15 2017 09:09

Δεν θέλω να σε κακοκαρδίσω πρωί πρωί, αλλα όπως ξέρουμε  οι φόροι επιβαρύνουν την τιμή του προιόντος. Είτε το ονομάζεις "φορο στον καταναλωτή" όπως τον ΦΠΑ, είτε το ονομάζεις "φορο στον εισαγωγεα" . 
 
Οταν σε μια συνδιαλλαγή μεταξύ πωλητή-αγοραστή, ΕΕ-πελάτη κλπ μπαίνει κι ένας τρίτος (=φόρος) δεν μπορεί παρα να επηρεάσει το τίμημα. Και το τίμημα θα ανέβει απ όποια πλευρά και να το δεις.
 
Εχθρός μου δεν ειναι οι κατασκευαστές, οι εισαγωγείς και οι επαγγελματίες κάθε είδους για να θέλω να "τιμωρηθούν". Αλλά δεν αντέχω με ύπουλες τακτικές να παίρνουν τα χρήματα που έβγαλα απ τη δουλειά μου ή/και τα χρήματα που έβγαλαν οι εισαγωγείς με τη δική τους δουλειά για να πηγαίνουν σε περίεργα ταμεία που κανείς δεν ξέρει που καταλήγουν και πώς τα διαχειρίζονται. 
 
Αν δεχτούμε έναν τέτοιο φόρο, τότε θα πρέπει να δεχτούμε και ένα άλλο φόρο στα εμπορικά καταστήματα για να καλύψουν τις απώλειες απο τις κλοπές. Και οι πελάτες των μηχανικών να δεχτούν ένα αντίστοιχο φόρο στους πελάτες μας υπερ των μηχανικών που έφαγαν πιστολιά απο πελάτες τους (αλήθεια, πώς μοιράζεται αυτό το ποσό στη συνέχεια ;)
Παράλογο;


Μην κάνετε άσκοπη παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος, για λόγους οικονομίας του Φόρουμ.
Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Pavlos33

Και στοιχηματίζω οτι κανονικά θα έβαζαν φόρο και στους υπολογιστές αν ήθελαν, Αλλά εκεί δεν μπορούν να κάνουν τέτοιες μαγκιές γιατί αυτό που λέμε υπολογιστής χωρίζεται σε διάφορα περιφερειακά και ακόμα και την κεντρική μονάδα μπορεί ο καθένας να παραγγείλει το κάθε εξάρτημα ξεχωριστά, π.χ αν ήθελαν οι άλλοι φόρο σε μηχανήματα με RAM > 4GB, θα πάρω υπολογιστή με χαμηλότερη μνήμη. Στα tablet και τα smartphone δεν μπορείς να κάνεις και πολλά για να το αποφύγεις. Πάντως εντελώς γελοίος αυτός ο φόρος. Πεινάνε εκεί στην ΑΕΠΙ και είπε να τους εξυπηρετήσει η κυβέρνηση με αντάλλαγμα τα ψηφαλάκια στις όποιες εκλογές μελλοντικά.

Ανάλογος φόρος είχε μπει παλαιότερα και στις κενές δισκέτες και CD/DVD πλην όμως αυτά τα αποθηκευτικά μέσα δεδομένων τείνουν να εξαλειφθούν πλέον, οπότε έπεσαν οι εισπράξεις και οι "κουλτουριαραίοι" μας πρέπει να βρουν νέες παχιές αγελάδες προς άρμεγμα.

Απορώ πως τους ξέφυγαν τα στικάκια USB.

Δυστυχώς όταν κυβερνά μια ελίτ "διανόησης" και οι νόμοι συγγράφονται από απαίδευτους περί των τεχνολογικών εξελίξεων θα βλέπουμε συνεχώς τέτοια φαινόμενα.

Και αν παρ'ελπίδα διαβάζει το φόρουμ κάποιος από δαύτους, να του ρίξω μια ιδέα : Νέα τροπολογία στο νομοσχέδιο για να μπει φορολογία στα δεδομένα που διακινούνται σε υπηρεσίες τύπου cloud.


Επειδή έχω το βίτσιο να παρακολουθώ το κανάλι της βουλής, διαπίστωσα ότι στη συζήτηση με τους εκπροσώπους των φορέων των δημιουργών, σχεδόν όλοι ζητούσαν τροπολογίες και λεκτικές διορθώσεις ή προσθέσεις στο προς κατάθεση σχέδιο νόμου.
Η πλειονότητα αυτών είχε να κάνει με την εξασφάλιση όχι μόνο των δημιουργών αλλά και των εκτελεστών καθώς και των κληρονόμων ή διαφόρων άλλων παρατρεχάμενων των έργων "πνευματικής ιδιοκτησίας".

Σε λίγα χρόνια η νέα φορολογία που μόλις επέβαλλαν δεν θα αρκεί να θρέψει και τα δισέγγονα των δημιουργών οπότε θα σκεφθούν κάτι νέο.


Πρόταση προς το ΤΕΕ ( μια και αντιπροσωπεύει μια ισχυρή δύναμη εντός του κοινοβουλίου ) :
- Φόρος σε κάθε τεχνικό έργο υπέρ του μελετητή καθώς και των κληρονόμων αυτού. Στο κάτω-κάτω και αυτή η δουλειά είναι "πνευματική" οπότε θα πρέπει να προστατεύεται ως "πνευματική ιδιοκτησία".


Κλείνω με μια απορία.

Τον φουκαρά μηχανικό τον αναγκάζουν να πληρώνει υπέρογγα ποσά για να προστατεύει τα έργα του έναντι αντιγραφής μέσα από διπλώματα ευρεσιτεχνίας και πάλι μένει απροστάτευτος από αντιγραφείς που στις χώρες τους οι διεθνείς συνθήκες λαμβάνονται χαλαρά υπ'όψιν. Ποιός πχ έχει την οικονομική ή πολιτική δύναμη για να προστατευθεί έναντι ενός αντιγραφέα στην Κίνα ;
Ο κάθε μηχανικός αναλαμβάνει προσωπικα το ρίσκο να του αντιγράψουν τη δουλειά του.

Γιατί μια πολιτεία ευνομούμενη να εφαρμόζει διαφορετικά μέτρα και σταθμά σε διαφορετικές κατηγορίες πολιτών ;

Kαι γιατί εγώ να πληρώνω φόρο για κάθε πικραμένο -η)  συγγραφέα που από την απραξία δεν ξέρει τι να κάνει και από χόμπυ χωρίς να τους το ζητήσει κανείς βγάζει τα αρρωστημμένα εσώψυχά σε βιβλίο λες και θα το διαβάσω ποτέ?

Γιατί τότε να μην πληρώνουν και αυτοί φόρο για τους δρόμους που πατάνε, τα σχολεία που πάνε τα παιδάκια τους, το καθαρό νεράκι που πίνουν στη βρύση του σπιτιού του?

Έργα σαν τους δρόμους, δημόσια κτίρια, δίκτυα υποδομών δεν είναι πνευματική ιδιοκτησία μηχανικών που έφαγαν τα νιάτα τους στις σπουδές και τη ζωή τους ξενυχτώντας στα γραφεία για να τα μελετήσουν???

Kαι γιατί εγώ να πληρώνω φόρο για κάθε πικραμένο -η)  συγγραφέα που από την απραξία δεν ξέρει τι να κάνει και από χόμπυ χωρίς να τους το ζητήσει κανείς βγάζει τα αρρωστημμένα εσώψυχά σε βιβλίο λες και θα το διαβάσω ποτέ?

Γιατί τότε να μην πληρώνουν και αυτοί φόρο για τους δρόμους που πατάνε, τα σχολεία που πάνε τα παιδάκια τους, το καθαρό νεράκι που πίνουν στη βρύση του σπιτιού του?

Έργα σαν τους δρόμους, δημόσια κτίρια, δίκτυα υποδομών δεν είναι πνευματική ιδιοκτησία μηχανικών που έφαγαν τα νιάτα τους στις σπουδές και τη ζωή τους ξενυχτώντας στα γραφεία για να τα μελετήσουν???

 

Δεν έχει σχέση με τους συγγραφείς η παραπάνω διάταξη. Ο συγγραφέας πληρώνεται απ' τον εκδοτικό οίκο που εξέδωσε και κυκλοφορεί το βιβλίο του. Η διάταξη σχετίζεται με καλλιτέχνες (τραγουδιστές, μουσικούς, συνθέτες, ερμηνευτές και λοιπούς) οι οποίοι για να πληρώνονται από τα πνευματικά τους δικαιώματα εγγράφονται στην ΑΕΠΙ. Προφανώς το κράτος θα εισπράττει τον φόρο 2% και θα τον δίνει στην ΑΕΠΙ για να κατανεμηθεί στα μέλη της. Οι συγγραφείς δεν εκπροσωπούνται από κάποιον ενιαί φορέα όπως π.χ η ΑΕΠΙ που να ασχολείται με την διαχείριση και την είσπραξη αμοιβών από τα πνευματικά δικαιώματα κτλ, η αμοιβή τους γίνεται με βάση πόσα βιβλία θα πωληθούν απ' τον εκδοτικό οίκο στα βιβλιοπωλεία.

Στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου συμμετείχαν αρκετοί "μη κερδοσκοπικοί συνεταιρισμοί" οι οποίοι εκπροσωπούσαν τον κάθε πικραμένο σε θέματα "πνευματικής ιδιοκτησίας".

Σε αυτούς τους συνεταιρισμούς υπήρχαν πλην της ΑΕΠΙ , άλλοι που εκπροσωπούν ηθοποιούς, άλλοι για ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ και ΕΚΔΟΤΕΣ τόσο βιβλίων όσο και περιοδικού τύπου κλπ κλπ.

Όποιος έχει την όρεξη ψάχνει τα πρακτικά της βουλής για τη συγκεκριμένη συζήτηση και αν τα διαβάσει θα φρίξει με το πόσοι "πνευματικοί" δημιουργοί και κληρονόμοι αυτών εισπράτουν τα διάφορα χαράτσια.

Στα "δίκαια" αιτήματα των "πνευματικών δημιουργών" οι ενδιαφερόμενοι θα αλιεύσουν επίσης αρκετά μαργαριτάρια.

Στα πρακτικά πχ θα δείτε ότι οι συγγραφείς θεωρούν πως κινδυνεύουν από άρθρο του νόμου που επιτρέπει την αποπασματική αναπαραγωγή ( φωτοτύπηση στην ουσία ) τμημάτων βιβλίων με αποκλειστικό σκοπό την προσωπική μελέτη στις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες.

Άρα να υποθέσω οτι σε περίπτωση που αφορά και τους συγγραφείς, θα εισπράττουν οι εκδοτικοί οίκοι ένα μερίδιο του 2% και θα το ενσωματώσουν στις αμοιβές των συγγραφέων ανα βιβλίο; Δεν ξέρω αλλά μου φαίνεται περίεργο το πως θα κατανεμηθούν τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο στους συγγραφείς, ενιαίος φορέας με το νομικό καθεστώς της ΑΕΠΙ δεν υπάρχει για τους συγγραφείς, ορισμένοι συγγραφείς έχουν συστήσει διάφορες ενώσεις και συλλόγους αλλά η εγγραφή σε αυτούς είναι προαιρετική και δεν διαχειρίζονται τίποτα σχετικό με αμοιβές επι πνευματικών δικαιωμάτων.

Η ΑΕΠΙ  εισπράττει ήδη από τις επιχειρήσεις το χαράτσι λες και ο ξένος που έρχεται σε ξενοδοχεία της χώρος βλέπει ελληνικό κινηματογράφο και πρέπει να αποζημιωθούν γι αυτό τα εγγόνια τους και γενεές 14 πριν από αυτούς.

Τώρα γλυκάθηκαν όλοι οι υπόλοιποι και τα θέλουν όλοι από όλους....

Απορώ πως τους ξέφυγαν τα στικάκια USB.

 

σε 4% της αξίας των φωτοτυπικών συσκευών, των σαρωτών, των εκτυπωτών, του χαρτιού κατάλληλου για φωτοτυπίες καθώς και των αποθηκευτικών μέσων χωρητικότητας κάτω του 1 TByte. Η αμοιβή κατανέμεται εξ ημισείας μεταξύ των πνευματικών δημιουργών και των εκδοτών εντύπων.

 

 

http://www.aepi.gr/i...te 5 5 2017.pdf

 

Διαβάστε ποιοί ήδη εισπράττουν ,μέσω της ΑΕΠΙ το χαράτσι από κάθε νέο παιδί που ανοίγει ένα cafe για να ζήσει ή από κάποιον που έχει 5 δωμάτια και τα νοικιάζει το καλοκαίρι και όχι μόνο....

Υπάρχουν και οι κληρονόμοι καλιτεχνών που είναι πεθαμένοι από το 1944 .....

Σε λίγο δε θα φτάνει ο προϋπολογισμός της χώρας για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους.... ΕΛΕΟΣ!!!!!

Αφού δεν έκανε κάτι ο κόσμος ούτε πίεσε την πολιτεία να τους κόψει τον αέρα, καλά κάνουν. Ο κάθε επαγγελματίας και επαγγελματική ομάδα αν είχε την δυνατότητα θα το έκανε για να εξασφαλιστεί. Ειδικά σε αυτό με τα μαγαζιά που πρέπει να πληρώνουν ενώ μπορεί να βάζουν μουσική από γνήσιο δίσκο που είναι πληρωμένος ή να έχουν από ραδιοφωνικό σταθμό που είναι 100% νόμιμος.

 

Άλλοι νόμοι για τα πνευματικά δικαιώματα ορίζονται είτε από ευρωπαϊκούς είτε από νόμους με διεθνή ισχύ, π.χ τα πνευματικά δικαιώματα διατηρούνται μέχρι 70 χρόνια από τον θάνατο του δημιουργού, αυτό ισχύει διεθνώς και ενσωματώθηκε στην ελληνική νομολογία δεν το αποφασίσαμε μόνοι μας στην Ελλάδα, οπότε αν θέλει μπορεί το εγγόνι και το δισέγγονο να κάνει νομική προσφυγή σε κάποιον που θα χρησιμοποιήσει χωρίς άδεια το έργο.

Εκτός από αυτό, οργανώσεις τύπου ΑΕΠΙ υπάρχουν σχεδόν σε κάθε χώρα του κόσμου, υπάρχει και ομοσπονδία σε ευρωπαϊκό καθώς και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι οργανώσεις αυτές συνεργάζονται και μεταξύ τους για την είσπραξη ποσών από τα πνευματικά δικαιώματα από τραγούδια ξένων ερμηνευτών που παίζονται σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, η ΑΕΠΙ στην Ελλάδα εισπράττει τα πόσα για τα πνευματικά δικαιώματα του ξένου τραγουδιστή και μετά τα στέλνει στην "ΑΕΠΙ" της χώρας του τραγουδιστή για να πάνε στον λογαριασμό του.

Προφανώς και η "κλίκα" έχει πλοκάμια σε όλο τον "πολιτισμένο" κόσμο.

Κάποιες φορές μάλιστα φθάνει και σε ακρότητες όπως πχ στα τέλη της δεκαετίας του '70 η αντίστοιχη ΑΕΠΙ των ΗΠΑ είχε φθάσει μέχρι το ανώτατο δικαστήριο για να απαγορέψει την πώληση συσκευών βίντεο στα νοικοκυριά για να "προστατέψει" από την πειρατεία τους δημιουργούς κινηματογραφικών έργων.
Αργότερα επέβαλε τεχνολογία αντι-πειρατείας στις συσκευές DVD και μάλιστα κινήθηκε νομικά εναντίων όσων παρέκαμπταν αυτές τις τεχνολογίες ( υποθέσεις DeCSS, AACS, HDCP κλπ ). Για να μην αναφέρω πλήθος λοιπών τεχνολογικών "φρένων" που ΕΠΕΒΑΛΑΝ σε διάφορα άλλα καταναλωτικά ηλεκτρονικά αγαθά

Ομοίως στην πέρα του Ατλαντικού υπερδύναμη υπάρχουν επιχειρήσεις που το μοναδικό προϊόν που πουλάνε είναι η χρήση ευρεσιτεχνιών.

Τα παραδείγματα άπειρα.

Όποιος δεν μπορεί ή του κοστίζει πολύ να προστατέψει τα συμφέροντά του αλλά ταυτόχρονα έχει αρκετή πολιτική δύναμη, δημιουργεί μια ΙΔΙΩΤΙΚΗ εταιρεία με υπερεξουσίες παραχωρημένες από το κράτος και ΕΠΙΒΑΛΕΙ αυτό που θέλει.

Σε μπανανίες όπως στην χώρα μας μάλιστα φθάνουμε και στο γεγονός δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι πληρώνονται από τους φόρους μας να απασχολούνται για συμφέροντα ιδιωτικών εταιρειών. Υπόθεση εταιρείας BSA και ΣΔΟΕ για τον έλεγχο πειρατικού λογισμικού.

Έγινε τέτοιο πράγμα στις ΗΠΑ με τα video; Φοβερή φάση. Εγώ θυμάμαι που υπήρχε ένα σύστημα προστασίας στις βιντεοκασσέτες, π.χ αν αγόραζες από videoclub ήτανε σπασμένο ένα πλαστικό κάτω αριστερά στην κασσέτα και αν την έβαζες στο video δεν μπορούσε να δουλέψει στο record, ορισμένοι μάγκες όπως εμείς είχαμε και δεύτερο video, έβαζες το πρώτο να παίζει και το δεύτερο συνδεόταν μέσω scart με το πρώτο, η αναπαραγόμενη εικόνα της κασσέτας μπορούσε να γίνει record σε μια κενή κασσέτα από το δεύτερο video. (Και θα μου πεις κάπως έτσι έκανε νομική προσφυγή η ΑΕΠΙ των ΗΠΑ να μην αγοράζουν video τα νοικοκυριά)....

Για τον πόλεμο των συσκευών βίντεο κάποιες σχετικές παραπομπές :

https://en.wikipedia...y_Studios,_Inc.

επίσης

https://www.law.corn.../464_US_417.htm

και

http://cryptome.org/hrcw-hear.htm


Μια ενδιαφέρουσα υποσημείωση :

Αφού η πανίσχυρη κινηματογρφική βιομηχανία έχασε την υπόθεση των συσκευών βίντεο προσπάθησε, μέσω της κοινής πρακτικής του λόμπυ που υφίσταται στις ΗΠΑ, να πείσει το Κογκρέσο για την νομοθέτηση επιβολής τέλους στις κενές βιντεοκασέτες υπέρ των "δημιουργών κινηματογραφικών έργων".

Αυτή η πρόταση όμως ΔΕΝ πέρασε παρά τις ισχυρές πιέσεις. Το αντίθετο δηλαδή από ότι αποφάσισαν & διέταξαν οι εν Ελλάδι ταγοί της δημοκρατίας και της "πνευματικής δημιουργίας !"

 Εγώ θυμάμαι που υπήρχε ένα σύστημα προστασίας στις βιντεοκασσέτες, π.χ αν αγόραζες από videoclub ήτανε σπασμένο ένα πλαστικό κάτω αριστερά στην κασσέτα και αν την έβαζες στο video δεν μπορούσε να δουλέψει στο record,

αυτό ήταν προστασία εγγραφής και όχι αντιγραφής,  το είχαν και οι κασέτες ήχου. Υπήρχαν άλλα συστήματα προστασίας αντιγραφής