Μετάβαση στο περιεχόμενο

Fespa

Χάρτης

Αυθαίρετα

Καιρός

Σεισμοί

Αγγελίες

webTV
Γράψε μια είδηση
για την αρχική σελίδα
Αγγελίες
δείτε τη νέα εφαρμογή Αγγελιών

Πρόσφατα Θέματα

Ψηφοφορία:

Τι μπορεί να βοηθήσει περισσότερο το εισόδημα των μηχανικών το επόμενο διάστημα;

 1. Το νέο Εξοικονομώ κατ΄οίκον (45 ψήφοι [20.18%])

  Ποσοστό ψήφων: 20.18%

 2. Ο νέος νόμος αυθαιρέτων (46 ψήφοι [20.63%])

  Ποσοστό ψήφων: 20.63%

 3. Το Κτηματολόγιο (35 ψήφοι [15.70%])

  Ποσοστό ψήφων: 15.70%

 4. Τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ (42 ψήφοι [18.83%])

  Ποσοστό ψήφων: 18.83%

 5. Άλλο (55 ψήφοι [24.66%])

  Ποσοστό ψήφων: 24.66%

Ψήφος Οι επισκέπτες δεν μπορούν να ψηφίσουν
- - - - -

Κρατική εταιρεία για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων

ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιο κτίριο


Κρατική εταιρεία για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων

Ανώνυμη εταιρεία θα συστήσει το Δημόσιο, η οποία θα αναλάβει την οργάνωση και παρακολούθηση της διαδικασίας ενεργειακής αναβάθμισης των δημοσίων κτιρίων (σχολείων, νοσοκομείων κλπ.). Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε την Τρίτη από το βήμα του 9ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Δυτικής Ελλάδας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, δρομολογούνται μια πρώτη σειρά ώριμων έργων με χρηματοδότηση ανοιχτού δανείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ύψους 2 δισ. ευρώ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι παρότι από το 2014 αποτελεί ευρωπαϊκή απαίτηση η ενεργειακή αναβάθμιση του 3% των δημοσίων κτιρίων σε ετήσια βάση, ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός υποστήριξε ότι, η κυβέρνηση δίνει μεγάλη βαρύτητα στις πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας, µε έμφαση στον κτιριακό τομέα (κατοικίες και δημόσια κτίρια). Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελούν στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει θέσει ως προτεραιότητα τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 20% έως το 2020 και κατά 27% έως το 2030. Μάλιστα, βάσει ευρωπαϊκών οδηγιών, από την 1η Ιανουαρίου του 2021, όλα τα νέα κτίρια πρέπει να είναι κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (nearly Zero Energy Efficiency Buildings - nZEB), ενώ για τα νέα κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, η συγκεκριμένη υποχρέωση τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Επίσης, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε χθες Τρίτη, στη δωρεά από τις τράπεζες του πληροφοριακού συστήματος για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ», επισημαίνοντας ότι, εντός των επόμενων ημερών θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση προκήρυξης του προγράμματος, προϋπολογισμού περίπου 250 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Υποδομές ΥΦΑ μικρής κλίμακας στην Πάτρα

Αναφερόμενος ειδικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία δεν καλύπτεται από τα υφιστάμενα και τα σχεδιαζόμενα συστήματα μεταφοράς αερίου, ο υπουργός «στάθηκε» στην πρόταση κατασκευής και λειτουργίας εγκατάστασης υποδοχής και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) μικρής κλίμακας. Εξέφρασε την προτίμηση η εγκατάσταση να είναι κοντά στη θάλασσα και διαβεβαίωσε ότι θα εξασφαλιστούν οι αυστηρότερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας (Οδηγία SEVESO III) και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του σχετικού διαλόγου με τους φορείς και την τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με έγγραφο του Οργανισμού Λιμένος Πατρών (αριθμ.πρωτ. 839/2017) για τη χωροθέτηση των υποδομών εξετάζεται θέση στο νοτιοδυτικό όριο του λιμανιού της Πάτρας, κοντά στον Γλαύκο ποταμό. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις εντάσσονται στον σχεδιασμό της ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών σε διάφορα λιμάνια της χώρας (Πειραιά, Πάτρας, Ηρακλείου, Ηγουμενίτσας). Βάσει του Εθνικού Πλαισίου Πολιτικής για τα εναλλακτικά καύσιμα, θα πρέπει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 να υπάρχει ικανός αριθμός σημείων ανεφοδιασμού πλοίων ΥΦΑ σε κεντρικούς λιμένες της χώρας. Πάντως στην Πάτρα, επικρατεί ανησυχία ως προς τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων κοντά σε πυκνοδομημένες γειτονιές.

Ο κ. Σταθάκης υπενθύμισε ακόμη ότι το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται η Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος (ΔΕΔΑ) να καταθέσει σχέδιο ανάπτυξης των δικτύων διανομής σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο.

2,5 με 3 δισ. ευρώ επενδύσεις σε ΑΠΕ

Σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) επισήμανε ότι το διάστημα 2018-2020 προβλέπεται να γίνουν διαγωνισμοί για την εγκατάσταση 2,6 GW (γιγαβάτ), που αφορούν επενδύσεις 2,5 με 3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, όπως δήλωσε προχωρά η θέσπιση νέου Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ.

Ειδικά για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Υπουργός επεσήμανε ότι υπάρχει υψηλό δυναμικό σε ΑΠΕ και αναγνώρισε την ανάγκη αναβάθμισης του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στην κατεύθυνση αυτή στο δεκαετές πλάνο του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Μεγαλόπολης και του άξονα 400 kV Πάτρα-Μεγαλόπολη-Κόρινθος που θα διασφαλίσει την ασφαλή τροφοδότηση.

Όσον αφορά στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες, αναμένεται επιτέλους να κατακυρωθούν από τη Βουλή οι συμβάσεις για τις χερσαίες περιοχές της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας. Για τη θαλάσσια περιοχή του Κατάκολου η σύμβαση έχει εγκριθεί από τη Βουλή, όπως και για τη θαλάσσια περιοχή Δυτικά του Πατραϊκού Κόλπου, όπου έχουν ολοκληρωθεί οι γεωλογικές και γεωφυσικές έρευνες.

Τράτσα Μάχη

Πηγή: tovima.grΚρατική εταιρεία για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων

19 Σχόλια

Πολυ γελιο...

Οι προσλήψεις πότε θα γίνουν?

Φωτογραφία
Konstantinos IB
Φεβ 08 2018 16:46

Πάλι τα ίδια. Η μίζα, της μίζας,..., ω γραφειοκρατία.

Και όμως δεν είναι λάθος σαν σκεπτικό. Απλά θα μπορούσε να είναι ένα τμήμα της ΚΤΥΠ Α.Ε. και όχι μία νέα ξεχωριστή ΔΕΚΟ.

 

Πάντως το να ασχολούνται οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων, των νοσοκομείων κτλ με ενεργειακή αναβάθμιση είναι αστείο. Δεν έχουν ούτε την όρεξη, ούτε την τεχνογωνσία να το κάνουν. Απλά παραγγέλνουν ΠΕΑ και μετά κάθονται και τα κοιτάνε. 

Αντε να διορίσουμε καμια γκόμενα και κανα ξάδερφο ακόμα.....

Φωτογραφία
Konstantinos IB
Φεβ 08 2018 21:59

Θα ήταν καλή ιδέα να δημιουργηθεί ένας κρατικός φορέας μελέτης και εκτέλεσης έργων ενεργειακής βελτίωσης δημοσίων κτιρίων, αν θα δούλευαν εκεί άνθρωποι με αποδεδειγμένη εμπειρία από τον ιδιωτικό τομέα και οι προσλήψεις τους θα γίνονταν με κριτήρια μελετητικού και εργοληπτικού πτυχίου. 

Οχι, δεν ειναι καθολου καλή ιδεα.

Καλη ιδεα θα ηταν να δοθει το εργο αναβαθμισης στον οποιονδηποτε ιδιώτη που θα μπορουσε να το κάνει και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να τον ταραξουν στην επίβλεψη και στον έλεγχο - σοβαρό ελεγχο, οχι για ορθογραφικά λάθη στις εκθέσεις-, και αν πρόκειται για λαμόγια να τους παρουν την άδεια μια δια πάντός.

Φωτογραφία
Giorgos1987
Φεβ 08 2018 23:08

Οτι πρέπει για διορισμό κομματόσκυλων πραγματικά.....

Δημιουργώντας μια Α.Ε. Δημοσίου μπορείς να αναθέτεις και δουλειές με Απευθείας Ανάθεση όπως παλιά και όχι να εμπίπτει στις διατάξεις του Βιβλίου Ι του 4412/2016 (κληρώσεις, διαγωνισμοί κτλ)....  

Α, τελεια, να μην βολέψουμε μονο γκόμενες και ξαδέρφια, αλλα κουμπάρους....

αν θα δούλευαν εκεί άνθρωποι με αποδεδειγμένη εμπειρία από τον ιδιωτικό τομέα και οι προσλήψεις τους θα γίνονταν με κριτήρια μελετητικού και εργοληπτικού πτυχίου. 

Εχμμ!...  Ξέρεις πως δίνονοντ(αν)αι τα εργοληπτικά-μελετητικά; Με εσωτερικά σημειώματα, πάντοτε κάθε Απρίλιο από τα κεντρικά των Εταιρειών στα εργοτάξια, " ... δηλώστε αυτόν ...", που δεν τον ήξερε ούτε η μάννα του και αυτός δεν ήξερε την διαφορά μεταξύ 3Α και αδρανών σκυροδέματος; Και ας μην ήταν δηλωμένος στο οργανόγραμμα ή στην στελέχωση της εταιρείας; 

Φωτογραφία
Konstantinos IB
Φεβ 09 2018 19:35

Ε όχι, αυτό δεν το ήξερα.

 

Να προτείνουμε να ανοίξει ειδικό κεφάλαιο στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για το βύσμα στην Ελλάδα!!! Αυτοί στο πεδίο αυτό περάσανε και τον Έντισον.

 

...Ποιον Έντισον, τον Φέρμι και τον Χάιζενμπεργκ...

Αν μπει ένα λογικό πλαφόν στο ποσοστό των χρημάτων που θα χρησιμοποιηθούν για τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας συμφωνώ στην ίδρυσή της.  Αν τα αφήσουν όλα χύμα, ποιος μου εγγυάται ότι δεν θα απορροφήσει το 90% των κονδυλίων για τα λειτουργικά έξοδα (μισθοδοσίες, ενοίκια, αναλώσιμα, πάγια, κτλ);

Δημιουργώντας μια Α.Ε. Δημοσίου μπορείς να αναθέτεις και δουλειές με Απευθείας Ανάθεση όπως παλιά και όχι να εμπίπτει στις διατάξεις του Βιβλίου Ι του 4412/2016 (κληρώσεις, διαγωνισμοί κτλ)....  

 

Άστο με τις αναθέσεις το τι γίνεται και τώρα στους δήμους, το απευθείας ΠΕΑ πέφτει σύννεφο....Αλλά πιστέυω ότι μεγάλα έργα ανω των 60,000 σε ΝΠΔΔ όπως οι ΔΕΚΟ δεν γίνονται με αναθέσεις.

Φωτογραφία
Konstantinos IB
Φεβ 09 2018 23:06

Υπάρχει μια τάση στους δημόσιους οργανισμούς (ΟΤΑ - Περιφέρειες) να αναλαμβάνουν οι ίδιοι τις μελέτες για να περιορίσουν τα έξοδα και επιπλέον για να τις κάνουν όπως θέλουν οι αιρετοί

 

Όταν αυτό γίνει με σχετική πίεση προς τους υπαλλήλους είναι δίκοπο μαχαίρι γι' αυτούς, διότι πολλοί εξ' αυτών δεν έχουν καμία εμπειρία μελέτης, εκτέλεσης και νομοθεσίας μεγάλων έργων. Η όλη εμπειρία τους (στο βαθμό που μπορούν να μπουν σε αυτό το πεδίο) είναι στους διαγωνισμούς. Ειδικά τώρα με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών διαγωνισμών - που δεν μπορούν να βρουν άκρη λόγω της ατελούς νομοθεσίας - έχουν πολύ μεγάλο πονοκέφαλο και δεν μπορούν να ασχοληθούν με οτιδήποτε άλλο. 

 

Γι' αυτούς τους δύο λόγους είναι απολύτως λογικό να προσανατολίζονται σε "δικούς τους" φορείς στους οποίους οι μηχανικοί θα δουλεύουν υπό το καθεστώς της πίεσης για χαμηλά κοστολόγια. Καταλαβαίνετε τώρα τι έχει να γίνει. Θα πιέζονται για γρήγορα και φθηνά αποτελέσματα και την ευθύνη δεν θα την έχει ο αιρετός που ασκεί την πίεση αλλά ο ίδιος ο μηχανικός

 

Αν από την άλλη τους αφήσουν χωρίς πίεση, θα γίνει αυτό που γινόταν μέχρι σήμερα που προσπαθούν δλδ όλοι να αποφύγουν κάθε δυνατή ευθύνη.

 

Άρα λοιπόν δεν υπάρχουν άλλες λύσεις εκτός από πλαισίωση του νέου φορέα από έμπειρους μηχανικούς με αυτοπεποίθηση, ή ανάληψη έργων μόνο από ιδιωτικές μελετητικές και κατασκευαστικές εταιρείες με επίβλεψη του δημοσίου, όπως γίνεται σήμερα.  

Όπως λες και εσύ καταλήγουμε ότι ο νέος φορέας είναι η μόνη λύση. Αρκεί να λειτουργεί σωστά, να ελέγχει σωστά και να μην αρχίσουν τις αναθέσεις από εδώ και από εκεί. 

Φωτογραφία
Alsterwasser
Φεβ 10 2018 13:08

Καλά.....ας κάνουν πρώτα καταγραφή των κτιρίων που ανήκουν σε δημόσιο - ΟΤΑ και τα λέμε...

 

Αυτοί δεν ξέρουν τα βασικά!

 

Επίσης κάτι που με εκνευρίζει ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ.....υποχρέωση προσβασιμότητας ΑΜΕΑ...μας βγάζουν την πίστη σε άδειες δόμησης κ ΚΥΕ

 

και το 95% των σχολείων και το 99% των υπηρεσιών δεν έχουν καν WC ΑΜΕΑ...μην μιλήσω για προσβασιμότητα...

 

P.S.: Έγινε κατασκευή νέου πάρκου στην πόλη μου με μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας...ενα ΧΑΛΙ ΚΑΙ ΜΙΣΟ.....για προυπολογισμό δεν έχουμε ιδέα...Τόσο δύσκολο ηταν να προκυρήξουν διαγωνισμό με βραβεία της τάξης των 5-10.000 Ευρώ να υπάρχει ενα όμορφο αποτέλεσμα?

Φωτογραφία
Dio_the_Theo
Φεβ 10 2018 16:41

Δώσε πρόσληψη μπαρμπά Αλέξη στο δημοκρατικό λαό! Δώσε προμήθεια! Δώσε έργα στο λαό με την απαράμιλλη ποιότητα του ελληνικού δημοσίου!

 

Το δημόσιο απέθανε, ζήτω το δημόσιο!

 

Όλοι (οι δικοί μας) μέσα, όλοι οι άλλοι έξω. Δημοκρατικά και με το ... αστικό δίκαιο. Και το έννομο δημόσιο συμφέρον πάνω απ` όλα!

Φωτογραφία
Konstantinos IB
Φεβ 10 2018 22:13

Όπως λες και εσύ καταλήγουμε ότι ο νέος φορέας είναι η μόνη λύση. Αρκεί να λειτουργεί σωστά, να ελέγχει σωστά και να μην αρχίσουν τις αναθέσεις από εδώ και από εκεί. 

 

Δεν ξέρω που καταλήγουμε, ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του, τα χρήματα όμως για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων προέρχονται από το ΕΣΠΑ. Αυτό θα πει ότι η Ε.Ε. σε λίγα χρόνια, πολύ λίγα από τώρα, θα ζητήσει τα αποτελέσματα της ενεργειακής αναβάθμισης των δημοσίων κτιρίων. Τα αποτελέσματα αυτά θα τα δει στις μειωμένες δαπάνες λειτουργίας τους. Το λοιπόν, αν δεν υπάρξει μείωση ενεργειακών δαπανών δημ. κτ. στους νέους προϋπολογισμούς, μαύρο φίδι που μας έφαγε...