Μετάβαση στο περιεχόμενο

Fespa

Χάρτης

Αυθαίρετα

Καιρός

Σεισμοί

Αγγελίες

webTV
Γράψε μια είδηση
για την αρχική σελίδα
Αγγελίες
δείτε τη νέα εφαρμογή Αγγελιών

Πρόσφατα Θέματα

Ψηφοφορία:

Τι μπορεί να βοηθήσει περισσότερο το εισόδημα των μηχανικών το επόμενο διάστημα;

 1. Το νέο Εξοικονομώ κατ΄οίκον (45 ψήφοι [20.18%])

  Ποσοστό ψήφων: 20.18%

 2. Ο νέος νόμος αυθαιρέτων (46 ψήφοι [20.63%])

  Ποσοστό ψήφων: 20.63%

 3. Το Κτηματολόγιο (35 ψήφοι [15.70%])

  Ποσοστό ψήφων: 15.70%

 4. Τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ (42 ψήφοι [18.83%])

  Ποσοστό ψήφων: 18.83%

 5. Άλλο (55 ψήφοι [24.66%])

  Ποσοστό ψήφων: 24.66%

Ψήφος Οι επισκέπτες δεν μπορούν να ψηφίσουν
- - - - -

ΥΠΕΝ για το Νέο «Εξοικονομώ»: Στις 28 Φεβρουαρίου η πρεμιέρα για τις αιτήσεις

εξοικονομώ υπεν εσπα


ΥΠΕΝ για το Νέο «Εξοικονομώ»: Στις 28 Φεβρουαρίου η πρεμιέρα για τις αιτήσεις

Στις 28 Φεβρουαρίου θα κάνει πρεμιέρα το νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», με την έναρξη υποβολής αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, έχει ήδη «κλειδώσει» ο ενεργειακός στόχος που θα πρέπει να επιτυγχάνεται με τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις, κάτι που αποτελούσε μία από τις τελευταίες εκκρεμότητες για να αρχίσει να «τρέχει» το πρόγραμμα. Όπως είχε γίνει γνωστό, σκοπός του ΥΠΕΝ ήταν ο ενεργειακός στόχος να συσχετισθεί με το εισόδημα του δικαιούχου, σε αντίθεση με το πρώτο «Εξοικονομώ», όπου δεν υπήρχε τέτοια πρόνοια.

Ο λόγος ήταν να περιοριστούν οι απαιτήσεις για τα χαμηλότερα εισοδήματα, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν πιο εύκολα στο τμήμα του προϋπολογισμού των παρεμβάσεων που δεν θα καλύπτεται από την επιδότηση. Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πρόγραμμα θα προβλέπει πως οι παρεμβάσεις θα πρέπει να εξασφαλίζουν εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από το 40% της κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς, για τις δύο πρώτες κατηγορίες των δικαιούχων, δηλαδή για άτομα με ατομικό εισόδημα έως 15.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 25.000. Από την άλλη πλευρά, για τις υπόλοιπες εισοδηματικές κατηγορίες οι παρεμβάσεις θα πρέπει να πετυχαίνουν εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από το 70% της κατανάλωσης (kWh/m2) του κτηρίου αναφοράς. Έως τις 28 Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμο για λειτουργία και το πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος, αφού η διαδικασία σύνδεσης των τραπεζών στο πληροφοριακό σύστημα θα ξεκινήσει σταδιακά από τις 15 Φεβρουαρίου, ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Μέσω του συστήματος, θα γίνονται οι υποβολές αιτήσεων, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του αιτήματος υπαγωγής τους.

Το σύστημα αναπτύχθηκε από την ΕΕΤ και θα προσφερθεί δωρεάν στο ΥΠΕΝ, για την υλοποίηση του νέου «Εξοικονομώ». Μάλιστα, χθες υπογράφηκε η σχετική σύμβαση στο ΥΠΕΝ, από τον υπουργό Γ. Σταθάκη και τον πρόεδρο της ΕΕΤ, Νίκο Καραμούζη. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση για την προκήρυξη του προγράμματος, η οποία θα περιλαμβάνει και τον οδηγό εφαρμογής.

Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων θα φτάνει τα 25.000 ευρώ, έναντι 15.000 που ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα, ενώ το ποσό που δεν καλύπτει η επιδότηση θα μπορεί να καλυφθεί και από ίδια κεφάλαια του δικαιούχου, πέρα από άτοκο τραπεζικό δανεισμό. Παράλληλα, το ποσοστό επιχορήγησης θα εξαρτάται από το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα. Γι’ αυτό τον σκοπό προβλέπονται 7 εισοδηματικές κλίμακες, ενώ έχουν προστεθεί και κοινωνικά κριτήρια, με τη μορφή προσαύξησης 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος. Έτσι, για παράδειγμα, θα λάβουν επιδότηση 60% ιδιοκτήτες με ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 20.000 ευρώ, το οποίο μειώνεται στο 50% για ατομικό εισόδημα 10.001-15.000 ευρώ και οικογενειακό 20.001 έως 25.000 ευρώ. Για τις πρώτες 4 κατηγορίες, το ανώτερο ποσοστό επιχορήγησης είναι 70%.

Πηγή: http://greenagenda.g...-το-νέο-εξοικο/ΥΠΕΝ για το Νέο «Εξοικονομώ»: Στις 28 Φεβρουαρίου η πρεμιέρα για τις αιτήσεις

27 Σχόλια

μήπως είναι στις 29......έχω χορτάσει υποσχέσεις και ημερομηνίες, για να δούμε αυτή την φορά.

Θα το ανοίξουν Τεταρτη 28 /02. Και το συστημα θα ειναι πληρες λειτουργικό χωρις να κρασαρει και η πλατοφορμα δεν θα πέσει απο τον πανικο?

 

Όνειρο Απατηλό 

Εξοικονόμηση άνω του 40% για τις δύο πρώτες κατηγορίες δικαιούχων και άνω του 70% για τους υπόλοιπους?

Προβλέπω θρήνο...

Για να ανοίξει το πρόγραμμα δεν θα πρέπει να βγει πρώτα η απόφαση σε ΦΕΚ;

Εξοικονόμηση άνω του 40% για τις δύο πρώτες κατηγορίες δικαιούχων και άνω του 70% για τους υπόλοιπους?

Προβλέπω θρήνο...

 θρήνο και πεταγμα εξω απο το προγραμμα...

Θα πρεπει να εχουν κατηγορία απο Δ και κατω, να πιανουν οπως ειπες 40% και 70% και οσοι πανε τραπεζες για ατοκο...να ειναι πιστοληπτικα οκ.

Αρα...οι μισοι δεν θα μπουν

Φήμες λένε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν και αυθαιρεσίες ή θα πρέπει να είναι τακτοποιημένες για να μπει στο πρόγραμμα το ακίνητο.

 

Οπότε θα βγουν μερικοί ακόμα εκτός.

Ουσιαστικά προωθούν την εξωτερική θερμομόνωση σε σπίτια με καλά εισοδήματα. 

ενώ το ποσό που δεν καλύπτει η επιδότηση θα μπορεί να καλυφθεί και από ίδια κεφάλαια του δικαιούχου

 

 

Αυτό είναι το βασικο...

Και η επιδοτηση να δινεται στο δικαιουχο ή στους προμηθευτες, χωρις τη μεσολαβηση των τραπεζων.

Τέρυ πως ακριβώς θα γίνει αυτό που λες ? Ποιος θα ελέγχει τα τιμολόγια ? Έχεις πάρει ΕΣΠΑ φαντάζομαι, δεν πήγαινες στην τράπεζα να σου ελέγξει δικαιολογητικά ? 

 

Αναγκαστικά χρειάζεται κάποιος ενδιάμεσος μεταξύ κράτους και δικαιούχου που θα κάνει έλεγχο. Βάζανε τις τράπεζες για μεγαλύτερη ευελιξία. Αν γίνει και ηλεκτρονικό σύστημα πιστεύω δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις.

Αυτό εν μέρει ίσχυε και στο πρώτο εξοικονομώ αφού αν υπήρχε διαφορά στα τετραγωνικά δεν προχώραγαν τις αιτήσεις εκτός και αν πήγαινες τακτοποίηση.

Φήμες λένε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν και αυθαιρεσίες ή θα πρέπει να είναι τακτοποιημένες για να μπει στο πρόγραμμα το ακίνητο.

 

Οπότε θα βγουν μερικοί ακόμα εκτός.

θα μπορουσε να ελεγχει τα τιμολογια ο ενεργειακος συμβουλος 

θα μπορουσε να ελεγχει τα τιμολογια ο ενεργειακος συμβουλος 

 

Πλάκα κάνουμε τώρα ? Ο ελεγκτης είναι δημόσια αρχή όχι ο Μήτσος.  Νομίζω και στο πρώτο εξοικονομώ,  το κράτος έλεγχε απλά οι τράπεζες στέλναν τη χαρταδούρα και γενικά κάνανε έναν προέλεγχο.

 

Μπορεί βέβαια και ίσως αυτό λέει ο Τέρυ , να μαζεύουμε εμείς τα χαρτιά και να τα στέλνουμε κατευθείαν ηλεκτρονικά στο ΥΠΕΚΑ χωρίς να μεσολαβούν οι τράπεζες. Μάλλον βιάστηκα και δεν κατάλαβα. 

Φήμες λένε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν και αυθαιρεσίες ή θα πρέπει να είναι τακτοποιημένες για να μπει στο πρόγραμμα το ακίνητο.

Οπότε θα βγουν μερικοί ακόμα εκτός.

Σωστο αυτό μεν αλλά. Διοτι κυριε εφοσον εχεις αυθαιρετο ή εστω αυθαιρετα ανοίγματα κλπ πως θες να παρεις και επιδότηση?? Αλλά μιλαμε για πλεον του 90% με αυθαιρεσίες τύπου αυθαιρετα παραθυρα εκει έξω...

Στάλθηκε από το SM-A510F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

ο μηχανικος δεν ειναι ο μητσος της γειτονιας ... και γιατι να μην ελέγχει τα δικαιολογητικα ο ιδιωτης μηχανηκος ;;; κουβεντα κανουμε τωρα βεβαια ... αλλιως μας βλεπουν ολοι ...

Ο έλεγχος νομιμότητας στα διαμερίσματα ήτανε σύγκριση του Ε9 με το ΠΕΑ όσο αφορά τα τμ, ενώ στις μονοκατοικίες σύγκριση της οικοδομικής άδειας με το ΠΕΑ. Φαντάζομαι το ίδιο θα γίνεται κ στο καινούργιο πρόγραμμα.

Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να ζητηθεί βεβαίωση μηχανικού εάν θέλουν σοβαρό έλεγχο νομιμότητας.

Kαι εδώ μπαίνει το ερώτημα που έχουμε συζητήσει και στα αντίστοιχα των αυθαιρέτων...σε περίπτωση που δεν έχω μεταβολές

στο περίγραμμα αλλά στα ανοίγματα(κατ 3), δίνω βεβαίωση?.....και όσες βεβαιώσεις έχουν δοθεί επί 4178 όπου υπήρχε η τάση

να μην ελέγχονται τα ανοίγματα, βάση λεκτικού περί δόμησης κάλυψης και ύψος....?

Φωτογραφία
antloukidis
Φεβ 08 2018 10:26

Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να ζητηθεί βεβαίωση μηχανικού εάν θέλουν σοβαρό έλεγχο νομιμότητας.

 

...αν τους μπουν τέτοιες ιδέες δεν θάναι έτοιμοι όχι στις 29!!!! ούτε καν στις 31 Φεβρουαρίου!!!  :-) 
 

Μια χαζή ερώτηση

Βάσει του άρθρου https://www.b2green.gr/el/post/54614/ θα γίνει διαγωνισμός για το εξοικονομώ μέχρι τις 16/3/2018.

 

Γινεται να ξεκινησει η κατάθεση αιτήσεων πιο νωρις ?

Φωτογραφία
antloukidis
Φεβ 08 2018 11:53

....δεν γνωρίζει η δεξιά, τι ποιεί η αριστερά !!!  (καμία σχέση με έδρανα της βουλής!!!!) 

Υπογραφή ΚΥΑ για το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ»

 Αθήνα, 08 Φεβρουαρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, υπέγραψε, σήμερα, την Κοινή Υπουργική Απόφαση προκήρυξης του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ», η οποία περιλαμβάνει και τον οδηγό εφαρμογής.
 
Το νέο πρόγραμμα παρέχει χρηματοδότηση για την υλοποίηση παρεμβάσεων, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό κτιριακό τομέα, τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και κατά συνέπεια του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
 
Οι διαθέσιμοι πόροι από το ΕΣΠΑ 2014-2020 ανέρχονται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών κεφαλαίων, αναμένεται να ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ.
 
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών παρέδωσε το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, στο οποίο θα γίνεται η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων και η παρακολούθηση της πορείας τους για ένταξη στις χρηματοδοτούμενες δράσεις, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι και να διασφαλισθεί η διαφάνεια, ως προς την εξυπηρέτηση των αιτήσεων με βάση την απόλυτη χρονική σειρά υποβολής.
 
Οι διαδικασία σύνδεσης των τραπεζών με το πληροφοριακό σύστημα θα ξεκινήσει σταδιακά από τις 15 Φεβρουαρίου και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε θα αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων.
 
 
 
Η απορία μου, γιατί έχω χάσει λίγο την επαφή τους τελευταίους μήνες:
Ξέρει κανείς που τα βρίσκουμε αυτά? Υπάρχει κάποιο site αντίστοιχο με το "Εξοικονομώ Ι" ?
Τον οδηγό εφαρμογής εννοώ.
1. Το ΠΕΑ μπορεί να γίνει και από τώρα για παράδειγμα?
2. Το ΠΕΑ θα είναι απαιτητο δικαιολογητικό για να κατοχυρώσεις ότι έχεις γίνει καταρχήν δεκτός?
Δύσκολο να γίνει πεα όταν δεν γνωρίζουμε επισημα τις επιλεξιμες παρεμβάσεις και τις τιμές μονάδας τους.
Μόνο η επιθεώρηση του υφισταμενου μπορεί να γίνει, το στήσιμο των σεναρίων έχει μεγάλη αβεβαιότητα προς το παρόν..

Στάλθηκε από το G3311 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ξέρει κανείς που τα βρίσκουμε αυτά? Υπάρχει κάποιο site αντίστοιχο με το "Εξοικονομώ Ι" ?

Τον οδηγό εφαρμογής εννοώ.

 

 

O οδηγός εφαρμογής του προγράμματος 2018


Συνημμένα Αρχεία

Εχετε καταλάβει κάτι, το νέο πρόγραμμα θα αφορά ΜΟΝΟ πρώτη κατοικία, όπως γράφει; Δηλαδή αν έχω δύο σπίτια στην κατοχή μου μπορώ να κάνω μόνο σε αυτό που είναι πρώτη κατοικία;

 

Και κάτι ακόμα που δεν κατάλαβα. Γράφει στον οδηγό:

 

Αντικατάσταση Κουφωμάτων. Βάσει των απαιτήσεων του προγράμματος για ενεργειακή αναβάθμιση, η παρέμβαση αφορά κατά βάση σε αντικατάσταση υφιστάμενων κουφωμάτων (συμπεριλαμβανομένης της αποξήλωσης τους και των εργασιών που απαιτούνται για την τελική διαμόρφωση του δομικού στοιχείου) με θερμομονωτικά/ θερμο-διακοπτόμενα κουφώματα με διπλούς υαλοπίνακες. Επιλέξιμη είναι και η αλλαγή μόνο του υαλοπίνακα (συμπεριλαμβανομένων των εργασιών προσαρμογής του πλαισίου) με την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνεται ενεργειακή αναβάθμιση του κουφώματος (υφιστάμενο πλαίσιο και υαλοπίνακας) πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις. Επιλέξιμη επίσης είναι η αντικατάσταση εξώπορτας σε μονοκατοικία και κουφωμάτων κλιμακοστασίου και φωταγωγού σε πολυκατοικία. Δεν συμπεριλαμβάνονται όμως «ανοίγματα» προς εσωτερικούς χώρους του κτηρίου θερμαινόμενους ή μη (π.χ. πόρτα διαμερίσματος). Στην κατηγορία αυτή γίνονται αποδεκτές και συμπληρωματικές (και όχι αυτοτελείς) δαπάνες για σταθερά ή κινητά συστήματα σκίασης (τέντες, εξώφυλλα, ρολά, κλπ).

 

Αυτό σημαίνει ότι για να βάλω τέντες πχ πρέπει υποχρεωτικά να έχω αλλάξει και αλουμίνια στο σημείο εκείνο ή να έχω βάλει θερμοπρόσοψη;

Γιατί όπως λέει στην σελίδα 23 του οδηγού

 

*** Συμπληρωματικές επεμβάσεις (επιλογή υποχρεωτικά σε συνδυασμό με αντικατάσταση κουφώματος ή παρεμβάσεις θερμομόνωσης της κατηγορίας 2)

 

Και η τιμή που λέει πχ για τις τέντες ότι πλέον θα είναι με το τ.μ. 25 ευρώ, εννοεί τμ της τέντας πόσο επιφάνεια θα καλύπτει; Πόσο θα είναι το πανί;