Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πετρέλαιο ή υγραέριο;


g-volos

Recommended Posts

συνάδερφοι θα ήθελα την γνώμη σας πάνω σε κάτι.Σε μία οικοδομή σε χωριό κάποιος θέλει να βάλει θέρμανση.Το ερώτημα είναι αν είναι οικονομικότερο να βάλει λέβητα υγραερίου (η κάποιου άλλου αερίου καυσίμου) ή πετρελαίου.Τι προτείνεται;

Link to comment
Share on other sites

αγαπητε φιλε

 

τα αερια καυσιμα εχουν σχεδον την ιδια θερμογονο δυναμη με αυτη του πετρελαιου. αρα το μονο προβλημα ειναι η επιλογη του καυσιμου οσο αναφορα το κοστος λειτουργειας και εγκαταστασης. για τη χρηση υγραεριου πρεπει να απευθυνθεις σε εταιρεια η οποια εμπορευται και κανει και εγκαταστασεις. για να γινει η εγκατασταση της δεξαμενης (υπογεια η υπεργεια) πρεπει να τηρηθουν αποστασεις απο το κτιριο και πρεπει να εχει και τις αναλογες δεικλιδες ασφαλειας. καταλαβαινεις οτι πρεπει πρωτον να υπαρχει αρκετος περιβαλλον χωρος και δευτερον κατασκευη αυστηρης με τους κανονισμους χωρου για δεξαμενη-σωληνες εως το λεβητοστασιο-διαταξεις ασφαλειας κ.ο.κ

 

νομιζω οτι το πετρελαιο συμφερει καλυτερα.

Link to comment
Share on other sites

επειδη αναφερεσαι σε χωριό, θα σου έλεγα να αξιολογήσεις την αξιοπιστία του κάθε έμπορα (συνήθως τα υγραέρια δεν έχουν και την σταθερότερη αναλογία στον χρόνο,΄και πχ. στην κρήτη δεν κάνουν διανομή προπάνιο σε υγρή μορφή).

το πετρέλαιο είναι δοκιμασμένο στον χρόνο, και έχεις πολλές επιλογές στην προμήθεια αλλά και στην συντήρηση.

Link to comment
Share on other sites

πετρελαιο φιλε μου.ειδικα σε χωριο ουτε λογος για υγραεριο.απο θεμα οικονομιας ειναι πλεόν σχεδον ιδια.απο ΄κει και περα στο χωριο δεν προκειτε να παει ποτε φ.αεριο στον μελλον για να αλλαξει μελλοντικα τον καυστηρα και να βαλει φ. αεριου.και μην ξεχνας οτι αμα το μαθουνε οι γειτονες οτι βαζεις "δεξαμενη υγραεριου"θα φοβιθουν και θα εχεις αλλες περιπετιες.εγω θα σου προτινα ενδοδαπεδια με αντιλια θερμοτητας και ενα φαν κοιλ για να κανεις το καλοκαιρι δροσισμο.το μελλον ειναι το ρευμα...

Link to comment
Share on other sites

Φίλε g-volos.Υποθέτω από το όνομά σου πως είσαι από το Βόλο ή τουλάχιστον από τα πέριξ του Βόλου (μπορεί και όχι). Φυσκά, η κρίση είναι δική σου αλλά πρόσεξε τα παρακάτω. Το υγραέριο επειδή είναι παράγωγο τού πετρελαίου είναι άμεσα συνδεδεμένο (όσον αφορά στην τιμή του) με το πετέλαιο. Ωστόσο, από σχετικούς πίνακες θα δεις πως έχει καλύτερη θερμογόνο ικανότητα πράγμα που σημαίνει πως για την ίδια ποσότητα ζεστού νερού θα χρησιμοποιήσεις λιγότερη ποσότητα αερίοιυ από ότι πετρελαίου. Εκτός αυτού, είναι το λιγότερο χαζό να ακούς πως είναι επικίνδυνο. Επικίνδυνο το κάνουμε εμείς με τον τρόπο που το διανέμουμε και το χρησιμοποιύμε. Επικίνδυνο είναι και το ρεύμα αλλά με τις σωστές διατάξεις και τους σωστούς μηχανισμούς το έχουμε βάλει μέσα στο σπίτι μας!Γιατί να κοιτάξεις παραδείγματα όπου έχουν γίνει εκρήξεις από υγραέριο και να μην κοιτάξεις χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία (ακόμα και η Ελλάδα-υπάρχουν ακόμη σωστά συνεργεία και καλοί τεχνικοί) που το χρησιμοποιούν από πολύ παλιά χωρίς προβλήματα. Επίσης, είναι πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον (παράγοντας σημαντικός αν και συχνά παραλείπεται). Αν δεις τι εκπέμπει ένας καυστήρας πετρελαίου και τι ένας καυστήρας αερίου θα εκπλαγείς από την καθαρότητα του αερίου. Έχω δει πολλές φορές από κοντά λέβητα αερίου στο εσωτερικό του και είναι πεντακάθαροι σε πληροφορώ. Επίσης, το δίκτυο διανομής είναι πολύ εξελιγμένο. Μην ακούς φωνές του παρελθόντος που συνεχίζουν να μένουν σε ένα συμβατικό καύσιμο (πετρέλαιο). Άλλωστε με τα νέα δεδομένα η χώρα μας θα γίνει κόμβος της διόδου του υγραερίου και εκτός αυτού τώρα είναι η καλύτερη εποχή για ολική απεξάρτηση απο το πετρέλαιο. Για καλύτερη απόψη σχετικά με το αέριο πήγαινε να δεις από κοντά μία εγκατάσταση αερίου (αδειοδοτημένη από τη σχετική υπηρεσία μιάς και υπάρχουν και πολλί κομπογιανίτες). Ψάξε και θα δεις κατά πόσο υπερέχει το αέριο από το πετρελαίο (για να μην αναφερθώ στην νοθεία που γίνεται μετο πετρέλειο). Μην ξεχνάς επίσης (μια και αναφέρθηκε από ένα άλλο μέλος της ιστοσελίδας μας) πως μπορείς να βάλεις υπόγεια δεξαμενή και όχι υπέργεια προκειμένου να μην προκαλεί. Και άλλωστε, η γνώμη του διπλανού σου ή του γείτονά σου (που τις περισσότερες φορές είναι λανθασμένη λόγω άγνοιας) δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο για το αν θα επιλέξεις υγραέριο ή πετρέλειο Ό,τι και αν επιλέξεις, καλή συνέχεια.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

χερεται! να πω και γω τιν αποψει μου πανω στο θεμα σου.

δεν ξερω αν γνωριζεις βεβαια οτι εκτος απο το αεριο και το πετρελαιο υπαρχουν και αλλες μορφες θερμανσης. οπωσ πχ την ηλεκτρικη ενδοδαπεδια θερμανση. Συμφερουσα και ευκολη στη εγκατασταση και νομιζω ειδανικη για το μεροσ που περιγραφεις

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Λίγο καθυστερημένα παρεμβαίνω , αλλά το θέμα είναι φλέγον με τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου , λοιπόν έχει ο συνεταίρος μου (Πολιτικός Μηχανικός) θέρμανση με υγραέριο και μετά από πολλούς υπολογισμούς έχει καταλήξει ότι υπάρχει σαφώς οικονομία με το αέριο το μόνο που άλλαξε στον λέβητα είναι ο καυστήρας και φυσικά πρόσθεσε δεξαμενή (την παίρνεις φθηνά γιατί θεωρείται κάτι σαν ενοικίαση) και τις απαραίτητες βαλβίδες ασφαλείας σωληνώσεις κλπ. Εγώ έχω αυτοκίνητο με υγραέριο και έχω εκπλαγεί με την οικονομία (40% μείον σε σχέση με την βενζίνη) και η μετατροπή στοιχίζει σήμερα περίπου 1300 ευρώ ,τα οποία εγώ έκανα απόσβεση σε ένα χρόνο με 30000 χλμ που κάνω.όσον αφορά τις επιδόσεις δεν κατάλαβα κάποια διαφορά ή είναι τόσο μικρή που δέν την αντιλαμβάνομαι.

Link to comment
Share on other sites

Ασχετο με το θέμα

 

panosf

που έκανες μετατροπή στο αυτοκίνητο και με κιτ ποιάς εταιρείας? Υπάρχει όντως κίνδυνος σταδιακής καταστροφής της μηχανής? Μπορείς να δώσεις πληροφορίες ?

Link to comment
Share on other sites

Ναι πες καμιά λεπτομέρεια. Έχει ενδιαφέρον. Μέχρι στιγμής έχω ακούσει για κάποια ταξί που κινούνται με υγραέριο.

 

Από θόρυβο πως πάει η μηχανή; Είναι ίδιος με πριν;

Link to comment
Share on other sites

1. ΛΕΒΗΤΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ:

 

• Θερμογόνος δύναμη πετρελαίου 10.200 Kcal/Kg ή 8.568 Kcal/lt

 

Η 8.568 θερμίδες αντιστοιχούν σε 9.96 Kwh θερμικές. Αναλογιζόμενοι και το βαθμό απόδοσης του λέβητα (85%) έχουμε 7.968 Kwh θερμικές ανά λίτρο.

Το κόστος ενός λίτρου πετρελαίου είναι 0,85 €.

Επομένως το κόστος ανα Kwh θερμική είναι: 0,1066 €/ Kwh

 

2. ΛΕΒΗΤΑΣ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ:

 

• Θερμογόνος δύναμη υγραερίου 10.960 Kcal/Kg ή 6247,2 Kcal/lt

 

Η 6247,2 θερμίδες αντιστοιχούν σε 7.266 Kwh θερμικές. Αναλογιζόμενοι και το βαθμό απόδοσης του λέβητα (95%) έχουμε 6.91 Kwh θερμικές ανά λίτρο.

Το κόστος ενός λίτρου πετρελαίου είναι 0,65 €.

Επομένως το κόστος ανα Kwh θερμική είναι: 0,094 €/ Kwh

 

αρα το κόστος λειτουργίας (αν η τιμές που έχω βάλει είναι σωστές ) είναι το ίδιο αλλά το κόστος εγκατάστασης είναι μεγαλύτερο στο υγραέριο.

Προτείνω λοιπόν πετρέλαιο εκτόσ και αν υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.