Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αντλία λυμάτων για WC σε κατοικία: υπερβολή οι κοπτήρες;


alexliz

Recommended Posts

Είμαι αρχιτέκτονας, νοικιάζω νέα κατοικία στην Αργολίδα. Στην Αθήνα ποτέ μα ποτέ δεν χρησιμοποίησα καλαθάκι για να πετάω τα βρώμικα χαρτιά. Πάντα, 40 χρόνια, όλη η οικογένεια τα πετάμε στη λεκάνη. Ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα.

 

Μετακόμιση στην Αργολίδα Αύγουστο 2009. Πρώτος νοικάρης σε νεόδμητη μεζονέτα. Λουτρό στον 1ο όροφο. Σε άλλη στήλη είναι φορεμένα το WC ισογείου και το WC υπογείου. Στο υπόγειο υπάρχει και ντουσιέρα. Σπανίως χρησιμοποιείται του υπογείου. Περισσότερο του ισογείου. Άρα συχνά έχουμε μόνο λεκάνη και νιπτήρα για πλύσιμο χεριών. Σπανίως, όταν έχουμε επισκέπτες στον ξενώνα του υπογείου έχουμε και ένα-δυο ντους.

 

Προχθές επισκέφθηκε η μητέρα μου. Ξαφνικά, κόπηκε το ρεύμα. Είχε πέσει το ρελέ. Μη τα πολυλογώ, βρήκα ότι μόλις πέσει νερό στη στήλη του ισογείου+υπογείου, πάει να λειτουργήσει η αντλία και ρίχνει το ρελέ. Οπότε ενημέρωσα τον ιδιοκτήτη και κατέβασα στον πίνακα το διακόπτη που αφορά το κύκλωμα του WC υπογείου, στο οποίο ανήκει και η αντλία.

 

Υπόψιν ότι η αντλία βρίσκεται εντός φρεατίου που βρίσκεται έξω από το WC υπογείου, ΕΝΤΟΣ του υπογείου (που είναι γραφείο/ξενώνας...)

 

Σήμερα το πρωί ήρθε λοιπόν ο υδραυλικός του ιδιοκτήτη και άνοιξε το φρεάτιο. Βγήκαν ένα σμήνος από μυγάκια (...) και μια μυρωδιά καταπληκτική, και ο υδραυλικός μου λέει να ανεβάσω το διακόπτη στον πίνακα. Το'κανα και έριξε το ρελέ. Τον ξανακατέβασα, ο υδραυλικός έκλεισε το φρεάτιο και έφυγε λέγοντας ότι είναι δουλειά ηλεκτρολόγου.

 

Πιο μετά με καλεί ο ιδιοκτήτης και μου ανακοινώνει ότι έχω κάψει την αντλία και ήταν και ακριβή (€400) καθώς ο υδραυλικός του είπε ότι βρήκε σερβιέτες και χαρτιά. Του είπα χαρτιά ναι, αλλά όχι μεγάλες ποσότητες, καθώς ανέκαθεν χρησιμοποιούμε 2-3 κομάτια, που δεν πιστεύω ότι ρίχνει μια αντλία ακαθάρτων. Όσο για σερβιέτες, αυτό _αποκλείεται_ καθώς δεν το'χουμε κάνει _ποτέ_.

 

Και στο κάτω κάτω εύκολα λύνεται το θέμα, όταν ο υδραυλικός θα μας δείξει τα ευρήματά του.

 

Το ερώτημά μου: Να βάλω αντλία με κοπτήρα για να είμαι ήσυχος; Ο βόθρος μάλλον δεν είναι σε μεγάλη μανομετρική απόσταση από το φρεάτιο της αντλίας. Παίζει ρόλο; Κάποιοι με προειδοποιούν ότι μπορεί να κάψω την αντλία αν δεν έχω μεγάλη διαφορά, κάποιοι άλλοι με καθησυχάζουν ότι δεν θα καεί γιατί έχει πυκνωτή που θα την προστατέψει.

 

Εσείς τι λέτε;

 

Ευχαριστώ και πάλι εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 33
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Χωρις παρεξηγηση αλλα μηπως αντι για κατι παραπανω απο μια απλη αντλια πρεπει να βαλεις καλαθακι?

Δεν καταλαβαινω γιατι να πεταμε τα χαρτια στη τουαλετα και οχι σε καλαθακι..

 

Αντλια λυματων με κοπτηρες ειναι λυση, αλλα θα βγει πιο ακριβη απο μια απλη.

Για μαρκες, μια απο τις γνωστες κατασκευαστριες εταιριες θα σε καλυψει.

Link to comment
Share on other sites

Τα χαρτιά (υγείας και μόνο αυτά) πρέπει να πετιούνται στη λεκάνη και όχι στο καλαθάκι γιατί έτσι προστάζουν οι κανόνες υγιεινής. Η αρχή λέει πως αν έχει πρόβλημα το αποχετευτικό δίκτυο από χαρτιά υγείας δεν φταίνε τα χαρτιά αλλά το δίκτυο.

 

Οσον αφορά την αντλία, καλό θα είναι να έχει κοπτήρες. Αν είναι διαστασιολογημένη σωστά για το μανομετρικό και την παροχή που έχει να αντιμετωπίσει, δεν υπάρχει περίπτωση να έχει πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Οι απόψεις διίστανται. Εξάλλου, μιλώντας για μαχαίρια, κάθε εταιρία έχει διαφορετικό σύστημα. Έχω περισσότερη στις αντλίες χωρίς μαχαίρια, οι οποίες έχουν έναν μεγάλο θάλαμο στροβιλισμού μπροστά από την φτερωτή. Εκεί ότι χαρτί μπει θα διαλυθεί λόγω του στροβιλισμού. Το θέμα είναι αν μπορεί μια μεγάλη μπάλα χαρτί να φράξει το στόμιο εισαγωγής. Σε αυτή την περίπτωση (βαριά χρήση στερεών) ίσως χρειάζεται εσχάρα εισαγωγής προ του στομίου. Προσωπική, καθαρά, γνώμη...

Link to comment
Share on other sites

έτσι προστάζουν οι κανόνες υγιεινής.

Το γνωριζω αυτο, αλλωστε το γραφει και σε ΥΔ οπως η ΑΙΒ 8577-83:

Στον χώρο του αποχωρητηρίου θα υπάρχει πάντοτε χαρτί καθαριότητας, τοποθετημένο σε ειδική θήκη. Το μεταχειρισμένο χαρτί θα απορρίπτεται απευθείας στη λεκάνη και όχι στο δάπεδο ή σε οποιοδήποτε δοχείο. Εξαιρετικά, στα αποχωρητηρία γυναικών συνιστάται η ύπαρξη κατάλληλων μεταλλικών δοχείων με κάλυμμα, που θα ανοίγει με ειδικό ποδοκίνητο μηχανισμό (πεντάλι), στο οποίο θα απορρίπτονται άλλα, πλην των ακάθαρτων χαρτιών, ακάθαρτα είδη, όπως είναι οι σερβιέτες υγείας, τα οποία δεν πρέπει να απορρίπτονται στη λεκάνη για να μην προκαλούνται αποφράξεις του αποχετευτικού συστήματος.

 

Απλα σε μια κατοικια θεωρω πιο απλο να εχουμε καλαθακι, και να μην επιβαρυνουμε δικτυο και σωληνωσεις με χαρτια που ειναι πιθανον να μας προκαλεσουν προβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για όλα τα σχόλια. Δεν είχα ενεργοποιήσει την αυτόματη ειδοποίηση και άργησα να το συνειδητοποιήσω. Τόση ώρα απορούσα πώς και κανείς δεν είχε απαντήσει στο thread μου.

 

Ναι, για μένα το καλαθάκι αποκλείεται. Πάω στην τουαλέτα για να αποχωριστώ από ακαθαρσίες. Δεν τις θέλω στο χώρο μου. Ποτέ δεν είχα, και δεν σκοπεύω να αποκτήσω τώρα.

 

Μην παρεξηγηθώ: το χαρτί που πετάμε είναι 2-3 φορές από 1-2 κομμάτια ρολλού (σόρρυ για τη λεπτομέρεια, αλλά το θέμα είναι τέτοιο...). Και δεν αγοράζω κανά φτηνιάρικο χαρτί που στην ουσία είναι πλαστικό και δεν διαλύεται εύκολα. Μόνο χάρτινο χαρτί!

 

Άρα λέτε ότι και χωρίς κοπτήρα είμαι ΟΚ, αν είναι διαστασιολογημένο σωστά το μηχάνημα; Και ότι αν τελικά πάω σε κοπτήρα, δεν θα καεί (λόγω μικρής μανομετρικής, μικρότερης από την ελάχιστη του μηχανήματος) διότι ο πυκνωτής θα ανακόψει τη λειτουργία μέχρι να κρυώσει το μηχάνημα;

 

Σημ. Η μανομετρική που έχω πρέπει να είναι το πολύ κανένα μέτρο.

Link to comment
Share on other sites

Αυτά τα εργαλεία είναι κάτω από 800W. Δύσκολα καίγονται. Τουλάχιστον, εγώ χρησιμοποίησα ένα για μανομετρικό 1,50m για ~15m³ (πάντως πάνω από ώρα) και δεν κάηκε...

Link to comment
Share on other sites

Ναι, για καταστηματα υγειονομικου ενδιαφεροντος ειναι. Απλα το εβαλα για να "τεκμηριωσω" αυτο που γραφτηκε για λογους υγιεινης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.