Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη όταν δεν υπάρχει θεμελιακή γείωση


prasinos

Recommended Posts

Δηλαδή οι νόμοι του κράτους δεν ισχύουν για την Δ.Ε.Η; Πως ηλεκτροδοτεί η Δ.Ε.Η. έναν παράνομο, που δεν εφαρμόζει του νόμους του κράτους (θεμελιακή γείωση); Επίσης στην υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη ζητείται από την Δ.Ε.Η. η αναγραφή της αντίστασης γείωσης; Ποιος είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή του νόμου στην περίπτωση που συζητάμε; Αφού η Δ.Ε.Η. δεν ενδιαφέρεται για το τι γίνεται μετά τον μετρητή γιατί ζητά δήλωση από τον εγκαταστάτη;

 

 

Τελικά ποιος παρανομεί :

 

1) Ο μηχανικός που δεν κάλεσε ηλεκτρολόγο από την αρχή για την θεμελιακή;

2) Ο ιδιοκτήτης που δεν κάλεσε ηλεκτρολόγο από την αρχή για την θεμελιακή;

3) Ο ηλεκτρολόγος που δεν έκανε θεμελιακή γείωση;

4) Η Δ.Ε.Η. που ηλεκτροδότησε την εγκατάσταση (αφού πουθενά στο σχέδιο δεν αναφέρεται ότι έχει γίνει θεμελιακή γείωση).

5) Όλα τα παραπάνω!!!

Οι απαντήσεις σας με ένα x εντός του τετραγώνου, βαθμοί 5. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

 

Σε τελική ανάλυση η θεμελιακή γείωση είναι υποχρεωτική; Το Φ.Ε.Κ. ισχύει για τους ηλεκτρολόγους και όχι για την Δ.Ε.Η.;! Τι νομικό καθεστώς επικρατεί τελικά;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Απαντήσεις 45
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σύμφωνα με το παραπάνω...

............

Με νεότερη υπουργική απόφαση, ύστερα από τροποποίηση του άρθρου 30 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (Γ.Ο.Κ), n ευθύνη για την έγκαιρη κατασκευή της θεμελιακή γείωσης περιέρχεται στον επιβλέποντα πολιτικό μηχανικό, αφού ο ηλεκτρολόγος συνηθίζεται να καλείται στην οικοδομή πολύ αργότερα από την θεμελίωση της.

 

Άρα οι επιβλέποντες αρχ. μηχ. απαλλάσσονται της ευθύνης!!!

Link to comment
Share on other sites

Μωρέ έχουν ενημερωθεί, αλλά αν ο ιδιοκτήτης δεν την κάνει είναι υπεύθυνος ο πολιτικός ή ο αρχιτέκτονας?

Και αν η ευθύνη, σύμφωνα με την απόφαση, είναι στον πολιτικό ή αρχιτέκτονα ή τοπογράφο ή μηχανολόγο που έχει την γενική επίβλεψη του έργου, θα πρέπει αυτός να κάνει και την μελέτη της θεμελιακής??

Ρε αυτοί στο Υπουργείο πουλιά στον αέρα πιάνουν.....

Link to comment
Share on other sites

Τα πράγματα εξηγούνται με τη λογική

 

Στη μελέτη νέας κατοικίας πρέπει να προβλεφθεί η εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας. Αν ο μελετητής δεν την έχει προβλέψει (θεμελιακή εν προκειμένω) έχει ευθύνη. Στη κατασκευή,-χτίσιμο νέας κατοικίας- αν υπάρχει επιβλέπων μηχανικός ευθύνη φέρει και αυτός. Άλλωστε γιαυτό κάποιος πληρώνει επιβλέποντα μηχανικό. Αυτή είναι η δουλειά του. Να επιβλέπει αν γίνεται σωστά και σύμφωνα με τους κανονισμούς η κατασκευή. Αν τη κατασκευή την κάνει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης με διάφορους μαστόρους τότε την ευθύνη την φέρει ο ίδιος (δεν αναιρείται η ευθύνη του μελετητή, αυτή είναι δεδομένη). Η ΔΕΗ είναι η τελευταία που φέρει ευθύνη για το αν κάποιος έβαλε ή όχι θεμελιακή γείωση όπως επίσης και ο ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης ο οποίος είναι απλά εγκαταστάτης και εκτελεί ότι του λένε οι μηχανικοί ή η μελέτη. Αν δεν υπάρχει μελέτη και μηχανικός και κάνει ότι θέλει ο κάθε μάστορας τότε η απάντηση είναι "κακώς δεν υπάρχει μελέτη". Αν ο ιδιοκτήτης ξέχασε να φωνάξει τον ηλεκτρολόγο για τη θεμελιακή τότε τι να κάνει ο ηλεκτρολόγος ? Ας πρόσεχε ο ιδιοκτήτης που ανέλαβε το συντονισμό χωρίς μηχανικό.

 

Συνοψίζοντας

Την ευθύνη τη φέρει ο μελετητής και όσοι ελέγχξανε τη μελέτη. Δευτερευόντος την ευθύνη τη φέρει ο επιβλέπων ο οποίος πρέπει να γνωρίζει πως πρέπει να κατασκευαστεί κάτι. Αν δεν υπάρχει επιβλέπων, την ευθύνη φέρει ο μελετητής και ο επιβλέπων που εν προκειμένω είναι ο ιδιοκτήτης. Κανένα συνεργείο εφαρμογής και κανένας τεχνίτης δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει όλες τις διατάξεις του ΓΟΚ και τα Π.Δ. Αν τα γνωρίζει έχει καλώς αλλά δεν είναι η δουλειά του αυτή.

 

Τα παραπάνω, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, είναι τα ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ. Στη πράξη τώρα είναι μια άλλη ιστορία που ξεκινάει από το πως γίνονται οι μελέτες, γιατί σχεδόν ποτέ δεν υπάρχει (για μικρά σπίτια) Η/Μ μελέτη, πως γίνεται η κατασκευή, ποιός πληρώνει και τι πληρώνει το μηχανικό κοκ. προβλήματα γνωστά σε όλους.

Link to comment
Share on other sites

Μακριά από τον ηλεκτρολόγο η ευθύνη και τα άλλα, οι υπόλοιποι, θα τα βρείτε στα δικαστήρια...!!!

 

Πάντως από τα μηνύματα #8 και #10 δεν μπορώ να καταλάβω την ευθύνη της Δ.Ε.Η. (εάν πράγματι αυτά ειπώθηκαν από στέλεχος της Δ.Ε.Η.). Αν η θεμελιακή αποτελεί νόμο του κράτους σημαίνει ότι σε αυτή την περίπτωση κάποιος παρανόμησε! Η π@@τ@ν@ η Δ.Ε.Η. πως ηλεκτροδοτεί έναν παράνομο;!

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστά ειπωμένα όλα! Και για την ευθύνη του ιδιοκτήτη και για την ευθύνη του μηχανικού.

 

Και ας κάνω λίγο το συνήγορο του διαβόλου.

 

Είμαι ιδιοκτήτης ενός ακινήτου στο οποίο δεν έχει κατασκευαστεί θεμελιακή. Ας ξεχάσουμε προς το παρών την απόδοση ευθυνών και ας πάμε στο διαταύτα.

 

Η ΔΕΗ λοιπόν δεν θα ηλεκτροδοτήσει, γιατί αυτός είναι ο νόμος. Και σύμφωνα με εσωτερική οδηγία της ΔΕΗ, πρέπεί η ΥΔΕ των νέων οικοδομών να αναγράφει την ύπαρξη θεμελιακής, προκειμένου να προχωρήσει προς ηλεκτροδότηση.

 

Τι γίνεται με το ακίνητο; Δεν πρέπει να ηλεκτροδοτηθεί ποτέ; Το γκρεμίζουμε όοολο και ξανά μανά από την αρχή; (γιατί περιμετρικά δεν μπορώ να πάω να θάψω λάμα, επειδή ας πούμε έχω όμορα...)

 

Είναι πάρα πολύ σοβαρό το θέμα. Αν δεν καταλάβουν όλοι, πως για λόγους ασφαλείας η εφαργογή θεμελιακής γείωσης είναι πραγματικά σημαντική, πάντα τέτοιες συζητήσεις θα κάνουμε.

 

Οι νόμοι δυστυχώς δεν τηρούνται. Και αυτό είναι θέμα παιδίας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.