Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κατεδάφιση και τεκμηρίωση νομιμότητας υφισταμένου


sgp

Recommended Posts

Φίλοι μου, κατέθεσα φάκελλο κατεδάφισης στην πολεοδομία Μαρκοπούλου και μου ζητήθηκε να τεκμηριώσω την νομιμότητα του υπό κατεδάφιση κτίσματος :confused:. Τόσα χρόνια μηχανικός, πρέπει να έχω βγάλει πάνω από τριάντα κατεδαφίσεις, πρώτη φορά μου ζητείται κάτι τέτοιο. Στην Νομαρχιακή πολεοδομία του Πειραιά πριν τρείς μήνες, σε ανάλογη περίπτωση, δεν μου ζητήθηκε ανάλογη τεκμηρίωση. Και στο Μαρκόπουλο μου είπαν ότι αν δεν αποδεικνύεται η νομιμότητα του υφισταμένου, θα εκδοθεί πράξη αυθαιρέτου κατασκευής με πιστοποίηση προστίμου ανέγερσης και μετά θα εκδοθή η άδεια κατεδάφισης.

Ξέρει κανείς αν έχει αλλάξει κάτι στην νομοθεσία και που αυτοί στηρίζονται και ζητούν κάτι τέτοιο;

Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά . Που στο καλό βρίσκονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά για έκδοση οικοδομικών αδειών?

Σε νόμο, όχι σε οτιδήποτε άλλο που κυκλοφορεί.

Link to comment
Share on other sites

1) Ναι πρέπει το κτίριο να είναι νόμιμα κατασκευασμένο.

 

Και η πράξη σωστή, αν δεν ισχύει το (1).

 

Απλά σε στήνουν τοίχο ενώ γενικά τα περνάνε κάτι τέτοια ιδιαίτερα αν λόγω του υπάρχοντος τεκμηριώνεις τίποτα άλλα κόλπα.

 

Και αριθμό αδείας των ομόρων.

 

Δε θυμάμαι νομοθεσία αλλά το έχω δεί.

Link to comment
Share on other sites

Εχω κάνει 4 κατεδαφίσεις κτιρίων για τα οποία δεν υπήρχε οικοδομική άδεια, ήταν όλα κατοικίες, κάποια ήταν αυθαίρετα (φαινόταν ότι ήταν σχετικά καινούρια κτίσματα, όχι λιθοδομή κλπ) και κανένας δεν ζήτησε ποτέ κανενα χαρτί που να αποδεικνύει οτιδήποτε.

Το πιο πιθανό είναι να θέλουν να μαζέψουν λεφτά με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο (πρόστιμο-λάδωμα). Αν τους αναφέρεις ότι πχ στην Νομαρχιακή πολεοδομία του Πειραιά έκανες κάτι αντίστοιχο ή ακόμα καλύτερα και στην ίδια Πολεοδομία ίσως να αλλάξουν τακτική....Κάνε και μια κουβέντα με τον διευθυντή είτε του τμήματος είτε και της Πολεοδομίας.

Link to comment
Share on other sites

Το ΦΕΚ 394Δ/83 περί προδιαγραφών εκδόσεως οικοδομικών αδειών αναφέρει σαφώς τι πρέπει να περιλαμβάνει ο φάκελλος της κατεδαφίσεως: Τοπογραφικό ενδεικτικό της θέσεως του κτιρίου (που σημαίνει όχι σύμφωνα με τις προδιαγραφές όπως το ζητούν στην νομαρχία Πειραιά), περίγραμμα κατόψεων σε κλίμακα 1:100 (!), σχηματικές τομές (!), φωτογραφίες, τεχνική περιγραφή. Πουθενά δεν περιλαμβάνεται αναφορά σε νομιμότητα υφισταμένου όπως αναφέρεται στην περίπτωση των προδιαγραφών γιά προσθήκη. Δηλαδή στην κατεδάφιση, σύμφωνα με το Μαρκόπουλο, θα πρέπει να κάνει ο μηχανικός εφαρμογής έλεγχο με τα εγκεκριμένα σχέδια και να φτιάχνουμε (ίσως) και διάγραμμα κάλυψης γιά τον έλεγχο νομιμότητας όγκου, ύψους, καλύψης, δόμησης, φύτευσης και ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς γιά το υπό κατεδάφιση κτίσμα; :-x Θα τρελαθώ!

Αλλά τι μπορείς να ανταπαντήσεις (μέσα στα πλαίσια πάντα της ευπρεπίας, γιατί μπορώ να σκεφτώ πολλές άλλες απαντήσεις) στην απαίτηση: εμείς έτσι τα θελουμε!!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Στο 394Δ/83 λέει πως το διάγραμμα κάλυψης πρέπει να περιλαμβάνει:

α) Το οικόπεδο με όλες τις διαστάσεις του, με όλες τις πλευρές του και το εμβαδόν του.

β) Τα κτίσματα, τις διαστάσεις τους, τη θέση τους σε σχέση με τις οικοδομικές γραμμές και τα πλάγια όρια του οικοπέδου,, τις προεξοχές (εξώστες κλπ.), τις εσοχές και ότι άλλο στοιχείο είναι απαραίτητο για τον υπολογισμό της κάλυψης, της δόμησης, του ύψους κλπ. του κτιρίου.

Σε περιπτώσεις προσθήκης περιέχονται και τα παλαιά κτίσματα με όλα τα παραπάνω στοιχεία και επί πλέον τους αριθμούς των αδειών τους ή των τίτλων ή των αποφάσεων εξαίρεσης τους από την κατεδάφιση αν η ανέγερση τους ήταν αυθαίρετη.

γ) Τους υπολογισμούς της επιτρεπόμενης και πραγματοποιούμενης κάλυψης και δόμησης, του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους , των πλάγιων και οπίσθιων αποστάσεων, των προεξοχών, τον υπολογισμό των αναγκών σε χώρους στάθμευσης και τον τρόπο κάλυψής τους.

δ) Σχηματική τομή στην οποία υπάρχουν το συνολικό ύψος του κτίσματος, το ύψος για την εξάντληση του συντελεστή δόμησης τα ύψη των ορόφων και οι στάθμες τους από την υψομετρική αφετηρία. 'Οπου χρειάζεται να αιτιολογηθούν τα παραπάνω γίνεται αναφορά στα σχετικά άρθρα του ΓΟΚ, στις ειδικές διατάξεις, στις εγκυκλίους και στις αποφάσεις (παρεκκλίσεων κλπ.) που εφαρμόζονται

Αρα μόνο σε προσθήκες θέλει νομιμότητα κτισμάτων.

Αλλά ο Ν3212/03 λέει στο άρθρο 2

Άρθρο 2

Αρμόδια όργανα έκδοσης της άδειας δόμησης,απαιτούμενα δικαιολογητικά και διαδικασία έκδοσής της

1. Η άδεια δόμησης εκδίδεται από τις πολεοδομικές υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού κατά περίπτωση.

2. Για τη χορήγηση της άδειας δόμησης απαιτείται αίτηση του ιδιοκτήτη που μπορεί να υποβάλλεται και από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.

Με την αίτηση υποβάλλονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α. Τοπογραφικό διάγραμμα.

β. Διάγραμμα κάλυψης.

γ. Τίτλο ιδιοκτησίας και πρόσφατο πιστοποιητικό ιδιοκτησίας από το υποθηκοφυλακείο ή το κτηματολογικό γραφείο, για κάθε οικόπεδο ή γήπεδο που είναι άρτιο κατά παρέκκλιση ή βρίσκεται εκτός σχεδίου.

δ. Εγκρίσεις άλλων υπηρεσιών που απαιτούνται κατά τις ισχύουσες διατάξεις, σύμφωνα με όσα ορίζονται ειδικότερα στην απόφαση που προβλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 7.

ε. Στοιχεία που πιστοποιούν τη νομιμότητα των κτισμάτων που υπάρχουν στο ακίνητο.

στ. Αρχιτεκτονική μελέτη, στις περιπτώσεις που απαιτείται έλεγχος από την Ε.Π.Α.Ε., σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 3 του Ν. 1577/1985. Η μελέτη αυτή συνοδεύεται υποχρεωτικώς από την αιτιολογική έκθεση που προβλέπεται στο άρθρο 3 του Ν. 1577/1985, με ενσωματωμένα τα στοιχεία της τεχνικής έκθεσης.

 

Αλλά το άρθρο 2 έχει ανασταλεί με τον Ν3242/04 μέχρι 31/12/04 και ξαναπήρε αναστολή μέχρι που καταργήθηκε με την παρ.1 του ΑΡΘΡΟΥ 22 του Ν. 3399/05, ΦΕΚ-255 Α' (άσχετος νόμος με τα πολεοδομικά).

 

Άρα γιατί απαιτούν νομιμότητα υπαρχόντων στις κατεδαφίσεις.

Μήπως απλά γιατί το λέει στο e-Πολεοδομία?

Πραγματικά έψαξα πολύ να βρω κάτι αλλά μηδέν, ζιρο, ναδα, ναθινγκ

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

http://www.scribd.com/doc/27598510/%CE%9A%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%B4%CE%B1%CF%86%CE%AF%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CF%84%CE%B9%CF%81%CE%AF%CF%89%CE%BD

 

Άρθρο 11

Μελέτη Κατεδάφισης

Η μελέτη κατεδάφισης περιλαμβάνει:

1. Τοπογραφικό διάγραμμα ενδεικτικό της θέσης του κατεδαφιστέου κτιρίου ή της

κατασκευής.

2. Περίγραμμα κατόψεως σε κλίμακα τουλάχιστον 1:100 του κατεδαφιστέου κτιρίου και των

περί αυτό κτισμάτων.

3. Σχματικές τομές του κτιρίου.

4. Φωτογραφίες όλων των όψεων.

5. Άδεια που χορηγεί η Αστυνομική αρχή στην περίπτωση που η κατεδάφιση θα γίνει με εκρηκτικά.

 

6. Τεχνική έκθεση που περιλαμβάνει:

6.1. Περιγραφή του Κτιρίου:

- Φέρων Οργανισμός.

- Κτίριο με βλάβες ή όχι, βαθμός επικινδυνότητας αν είναι επικίνδυνο (ετοιμορρόπως επικίνδυνο ή απλώς επικίνδυνο) και σκαρίφημα των κυριοτέρων βλαβών.

-Βεβαίωση ότι το κατεδαφιστέο κτίριο είναι στατικά ανεξάρτητο από τα όμορα κτίσματα. Σε περίπτωση που δεν είναι στατικά ανεξάρτητο Θα υποβάλλεται βεβαίωση για την στατική επάρκεια του τμήματος του κτιρίου που θα απομείνει μετά την κατεδάφιση. Στην ανάγκη αν απαιτούνται θα υποβάλλονται και μελέτες υποστύλωσης, αντιστήριξης, ενίσχυσης κ.λ.π. του απομένοντος τμήματος ή των ομόρων κτιρίων.

-Ύπαρξη επικινδύνων ουσιών (αμίαντος κ.λ.π.).

-Ύπαρξη βόθρων, πηγαδιών, ή μη εμφανών υπογείων χώρων με σκαριφήματα

που θα υποδεικνύουν τη θέσης τους.

-Μεσότοιχοι ή μανδρότοιχοι.

-Παλαιότητα ομόρων κτισμάτων, τρόπος και ποιότητα κατασκευής τους, ιδίως

αν αυτά εφάπτονται του κατεδαφιστέου.

-Σε περίπτωση που το κτίσμα είναι διατηρητέο και θα ανακατασκευασθεί, θα γίνεται πληρέστερη περιγραφή, σχεδίαση και φωτογράφιση του κτιρίου και των στοιχείων που πρέπει να διατηρηθούν.

 

6.2. Πρόγραμμα εργασιών κατεδάφισης

-Μέθοδος κατεδάφισης (με μηχανήματα, με ικριώ&ματα και εργαλεία χειρός κ.λ.π.)

και σειρά κατεδάφισης.

-∆ιαδικασία απομάκρυνσης προϊόντων καθαιρέσεων.

-Πιθανές υποστυλώσεις μεταξύ ορόφων ή επικινδύνων στοιχείων του φορέα στη

περίπτωση κτιρίου με βλάβες.

- Τρόπος αντιστήριξης μεσοτοίχων ή ομόρων κτιρίων.

- Τυχόν ειδικά μέτρα ασφαλείας πέραν των αναγραφομένων στους Κανονισμούς.

7. Για την κατεδάφιση ειδικών κατασκευών (προεντεταμένο σκυρόδεμα, αψιδωτές ή

θολωτές κατασκευές, κελύφη, μεταλλικές κατασκευές, σιλό, υψηλοί καπνοδόχοι, κ.λ.π.) γίνεται ειδική μελέτη ως προς τη διαδικασία, τη σειρά κατεδάφισης και την εκάστοτε απαιτούμενη ειδική τεχνική, η οποία εφαρμόζεται από έμπειρο και ικανό προσωπικό.

---------

δε γράφει πουθενά για νομιμότητα κτιρίου

ορθά διαμαρτύρεσαι!!!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μπορεί να μην το λέει ο νόμος, μπορεί οι περισσότερες πολεοδομίες να το περνάνε ντούκου αλλά εμένα μου φαίνεται λογικό...

 

Πως δηλαδή θα κατεδαφίσεις κάτι αυθαίρετο;

 

2η άποψη: Δεν υπάρχει περίπτωση να "καταρρεύσει" ..κάποια στιγμή μόνο του;

 

και μετά την δημοσίευση της myri επιβεβαιώνομαι:

Στο άρθρο 14 αναφέρει την παράλληλη ισχύουσα νομοθεσία και στο άρθρο 15 αναφέρει:

"Η παρούσα απόφαση τίθεται σε εφαρµογή υπό µορφή Συστάσεων..."

 

Δηλαδή τι; Στα δικαιολογητικά έπρεπε να σου γράφει ότι απαιτείται δήλωση ανάθεσης ανάληψης, αμοιβές μηχανικού ΣΑΥ-ΦΑΥ κλπ; Αυτά εννοούνται και ισχύουν λόγω άλλης νομοθεσίας. Ο συγκεκριμένος κανονισμός είναι συστάσεις... όπως λέει

 

Sorry, που παίρνω το μέρος της πολεοδομίας αλλά κάποιος πρέπει να παίξει τον δικηγόρο του διαβόλου...

Link to comment
Share on other sites

λογικότατο είναι

 

ο νόμος όμως μπορεί να είναι και παράλογος,

όμως ό,τι λέει ο νόμος κάνουμε ;)

 

-----

πιστευω πως ο νομοθέτης προτιμά να βγαίνουν άδειες κατεδάφισης ακομη και για αυθαίρετη κατασκευή

παρά να το γκρεμίζουν νυχτα και να κινδυνευουν ζωές

γι'αυτό αφήνει αυτό το περιθώριο

:)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.