Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εκκρεμής Ρυμοτόμηση οικοπέδου πριν το 1905


Silent Arrow

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλα τα παιδιά του forum.

 

Παιδια εχω μια περιεργη ιστορια. Ο πατερας μου ειναι κατοχος ενος ακινητου που με βαση εγραφο της αρμοδιας Πολεοδομιας ρυμοτομηθηκε εξ' ολοκληρου πριν το 1905. Δεν υπαρχουν αλλα ρυμοτομουμενα ακινητα διπλα του. Ρυμοτομηθηκε μονο αυτο.

 

Το ακινητο αυτο περασε στην ιδιοκτησια του πατερα μου απο κληρονομια απο τον παππου μου ενω υπαρχουν 3 ακομα πωλητηρια συμβολαια δικαιοπαροχων στα χερια μου που με φερνουν πισω στο ετος 1901.

 

Σε κανενα συμβολαιο δεν αναφερεται (κακως) οτι το οικοπεδο ρυμοτομειται. Μαλιστα ενα εξ' αυτων γραφει καθαρα οτι ειναι ελευθερο ρυμοτομιας (κακως). Ρυμοτομηση αναφερεται μονο στην αποδοχη κληρονομιας του πατερα μου το 1999 οπου εχει επισυναφθει και το αντιστοιχο επισημο εγγραφο της Πολεοδομιας.

 

Ο πατερας μου αναφερει οτι πραξη αναλογισμου δεν εχει γινει ποτε και χρηματα δεν εχει εισπραξει κανενας. Το ακινητο υπαρχει ως εχει χωρις να εχουν πειραχτει τα συνορα του καθολου ενω και στο Κτηματολογιο αναφερεται ως αποκλειστικος ιδιοκτητης του ακινητου ο πατερας μου.

 

Παιδια βοηθεια:

 

1) Επειδη το Ταμειο Παρακαταθηκων και Δανειων ιδρυθηκε το ετος 1919 (μετα το 1905 δηλαδη) πως μπορω να κανω ερευνα αν εχει δοθει καποιου ειδους αποζημειωση?

 

2) Η ισχυουσα νομοθεσια για την ρυμοτομια αρχιζει με τον Ν. 5269/1931 πολυ μετα απο το ετος 1905. Τι προτεινετε για το νομικο καθεστως πανω στο οποιο να στηρικτω?

 

Σκεφτομαι να απευθυνθω στο Τμημα Πολεοδομιων Εφαρμογων του ΥΠΕΧΩΔΕ αλλα θα ηθελα λιγο να ακουσω πρωτα και τις δικες σας αποψεις.

 

Ευχαριστω εκ των προτερων.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 32
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

συνάδελφε Silent Arrow

με όσα αναφέρεις μάλλον νομικό είναι το θέμα παρά τεχνικό

γράφεις ότι το έγγραφο της πολεοδομίας αναφέρει ότι ρυμοτομήθηκε εξ' ολοκλήρου πριν το 1905 υπάρχει διαφορά αν γράφει ρυμοτομήθηκε απο το ρυμοτομείται

το πρώτο εύλογο ερώτημα για πιό σκοπό έγνε αν έγινε η ρυμοτόμηση

δεν νομίζω ότι υπήρχαν αντίστοιχες διαδικασίες αναλογισμοί και αποζημιώσεις το πιό συνηθισμένο ήταν η ανταλλαγή

στο κτηματολόγιο αφού δηλώθηκε απο τον πατέρα σου και δεν υπήρξε ένσταση απο το δημόσιο ή τον δήμο αναμενόμενο είναι να αναφέρεται ως ιδιοκτήτης

μάλλον θα πρέπει να συμβουλευτείς ένα δικηγόρο πριν προχωρήσεις

κατα την γνώμη μου με το Εθνικό Κτηματολόγιο τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται οριστικά ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Φίλε Θεοχάρη,

 

Σε ευχαριστω για την αμεση απαντηση σου. Να πω οτι προκειται για τριγωνικο οικοπεδο με γυρω γυρω δρομους.

 

Το εγραφο της Πολεοδομιας (1999) γραφει:

'...Οτι η εκταση που περικλειεται απο τους ταδε δρομους ρυμοτομειται εξ' ολοκληρου συμφωνα με το απο 1905 Σχεδιο Πολεως και εξακολουθει να ρυμοτομειται με την εγκριση αναθεωρησης του Σχεδιου Πολεως το 1989....'

 

Δεν αναγραφεται λογος ρυμοτομησης.

 

Ο Δημος μας αναγνωριζει ως ιδιοκτητη γιατι μας παιρνει τηλεφωνο συχνα οταν καποιοι παρατουν παλια αυτοκινητα, μηχανηματα κλπ να πηγαινουμε να ... καθαριζουμε το χωρο. :(

Link to comment
Share on other sites

@Silent Arrow

Το θέμα που σε απασχολεί παρουσιάζει πολύπλευρο ενδιαφέρον και για το λόγο αυτό ας βάλουμε τα επί μέρους θέματα με τη σειρά.

 

Η πόλη που αναφέρεσαι δεν είναι, βέβαια, η Αθήνα αφού η αναθεώρηση του σχεδίου της κυρώθηκε το 1951 και μου φέρνει μάλλον προς Πάτρα, αλλά αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι, η πολεοδομία βεβαιώνει ότι τόσο το ΡΣ του 1905 όσο και η αναθεώρησή του το 1989 δείχνουν ότι "η έκταση που περικλείεται ... ρυμοτομείται εξ ολοκλήρου ...". Όπως όλοι γνωρίζουμε, η έκφραση "ρυμοτομείται' χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε ότι στο συγκεκριμένο ακίνητο ή το τμήμα του επιβάλλεται απαλλοτρίωση, λόγω ρυμοτομίας, για τη δημιουργία ΚΧ και, ειδικότερα, δρόμου. Δημιουργείται, εύλογα, το ερώτημα, σε τι αποσκοπεί η ρυμοτόμηση του τριγωνικού σχήματος ακινήτου το οποίο περιβάλλεται από συγκεκριμένους δρόμους; Μήπως δεν πρόκειται για ρυμοτόμηση αλλά για καθορισμό ΚΧ (πλατεία κλπ);

 

Ανεξάρτητα από τους παραπάνω προβληματισμούς, εάν λάβουμε υπόψη ότι τα ρυμοτομικά διαγράμματα του 19ου αι. και του πρώτου μισού του 20ου αι. δεν είχαν ενιαίους κανόνες σχεδίασης και απόδοσης των στοιχείων των τότε πολεοδομικών μελετών (ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές, κτίσματα κλπ), δεδομένου ότι οι πρώτοι κανόνες για τη σχεδίαση των ρυμοτομικών διαγραμμάτων καθορίστηκαν με την εγκύκλιο 1/1961 του τότε ΥΔΕ, γεννιέται, ακόμη, το ερώτημα εάν ερμηνεύτηκαν σωστά οι αντίστοιχες γραμμές του ΡΣ του 1905, με βάση τις οποίες η πολεοδομία ισχυρίζεται ότι η έκταση ρυμοτομείται. Για το λόγο αυτό προτείνω να επανελεγχθούν τα ρυμοτομικά διαγράμματα του 1905 και 1989, με τη βοήθεια ενός έμπειρου μηχανικού που γνωρίζει τα θέματα αυτά. Η Δ/νση Τοπογραφικών Εφαρμογών του ΥΠΕΚΑ (Αμαλιάδος 17), στην οποία είναι αρχειοθετημένα όλα τα ρυμοτομικά διαγράμματα της χώρας, μπορεί να σε βοηθήσει στο θέμα αυτό.

 

Με δεδομένο ότι η βεβαίωση της πολεοδομίας εκδόθηκε λίγο πριν τη σύνταξη του συμβολαίου αποδοχής της κληρονομιάς από τον πατέρα σου, με στόχο να επισυναφθεί σ' αυτό, μου περνάει από το μυαλό και άλλο ένα (περίεργο?) σενάριο, επειδή έχω δει πολλές βεβαιώσεις από πολεοδομίες που εκδίδονται μετά από αίτηση ενδιαφερόμενου, ο οποίος έχει στόχο να εκμεταλλευτεί κάποιες διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας. Μήπως η βεβαίωση εκδόθηκε για να μειωθεί ή να εξαφανιστεί η ενδεχόμενη φορολογία επί της κληρονομιάς;

 

Ως προς το θέμα της αποζημίωσης, σε πληροφορώ ότι οι πρώτες διατάξεις καθορίστηκαν με το νδ του 1923 και ο ν 5269/1931 ρύθμισε, μεταξύ των άλλων, και το θέμα της οικοδόμησης ενός ακινήτου, το οποίο είχε μεν χαρακτηριστεί με το ρυμοτομικό σχέδιο ως πλατεία κλπ, αλλά ο οικείος ΟΤΑ αδυνατούσε να καταβάλλει την αναλογούσα αποζημίωση. Στη δική σου περίπτωση, ο ΟΤΑ δεν αξίωσε ποτέ, όπως ισχυρίζεσαι, να καταλάβει το ακίνητο και για το λόγο αυτό δεν προώθησε τη διαδικασία σύνταξης πράξης αναλογισμού, ως όφειλε.

 

Επομένως, το ακίνητο ανήκει στον πατέρα σου, χωρίς καμία αμφιβολία, αλλά το θέμα της αξιοποίησής του εξαρτάται από τη χρήση του, η οποία προκύπτει από τη σωστή ερμηνεία της αναθεώρησης του 1989 στη συγκεκριμένη περιοχή. Ένα άλλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε, πλέον, είναι ότι, σε κάθε νέα μεταβίβαση του ακινήτου θα υπάρχει η αναφορά στο συμβόλαιο του 1999 και στη βεβαίωση που το συνοδεύει.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εφόσον το οικόπεδο δεν έχει αποζημιωθει και δεν έχει κατασκευαστεί ότι προβλέπεται απο το σχέδιο πόλης τότε μπορείς να ζητήσεις την επιστροφή του οικοπέδου στην ιδιοκτησία σου. Είναι καθαρά δικαστικό θέμα και αναγκαστικά πας σε δικηγόρο για τις τις σχετικές διαδικασίες. Παλιότερα δεν χρειαζόταν δικαστική απόφαση αλλά τότε είναι υποχρεωτική ακόμη κι αν ο Δημος συμφωνεί με αυτο.

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον το οικόπεδο δεν έχει αποζημιωθει και δεν έχει κατασκευαστεί ότι προβλέπεται απο το σχέδιο πόλης τότε μπορείς να ζητήσεις την επιστροφή του οικοπέδου στην ιδιοκτησία σου. Είναι καθαρά δικαστικό θέμα και αναγκαστικά πας σε δικηγόρο για τις τις σχετικές διαδικασίες. Παλιότερα δεν χρειαζόταν δικαστική απόφαση αλλά τότε είναι υποχρεωτική ακόμη κι αν ο Δημος συμφωνεί με αυτο.

 

Μα ... ουδέποτε αμφισβητήθηκε η ιδιοκτησία, όπως αναφέρει και ο ίδιος. Άλλωστε, καταγράφτηκε και στο Κτηματολόγιο με ιδιοκτήτη τον πατέρα του.

Το πρόβλημα δεν είναι η ιδιοκτησία του ακινήτου αλλά το τι ακριβώς καθορίζεται, ως χρήση γης, για το συγκεκριμένο ακίνητο.

Link to comment
Share on other sites

Η ιδιοκτησία παμενει ως έχει πάντα μέχρι να αποζιωθει. Παρ΄ολα αυτά η δέσμευση του χώρου παραμένει κι ας μην έχει αποζημειωθει αυτός.

 

Πολλές φορές ακόμη και οι δήμοι συμφωνούν με την επιστροφή του χώρου στην αρχική του κατάσταση μιας και συνήθως δεν υπάρχουν χρήματα για τις αποζημιώσεις.

 

Ακόμη και τότε είναι πια απαραίτητη η δικαστική απόφαση που θα ορίζει κάτι τέτοιο. Πρέπει να πας απαραίτητα δικαστικώς. Θα δικαιωθεις αλλά θέλει να περάσεις όλη αυτή τη διαδικασία

Link to comment
Share on other sites

@SeNNinhA

Πέρα από το γεγονός ότι, δεν γνωρίζουμε τη χρήση γης που έχει καθοριστεί για το συγκεκριμένο ακίνητο και, επομένως, εάν έχει επιβληθεί οποιουδήποτε είδους απαλλοτρίωση ή όχι, εσύ προτείνεις να ξεκινήσει δικαστικό αγώνα.

Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι: με ποιο στόχο; τι θα επιδιώκει;

 

Μήπως η πρότασή σου δεν είναι η σωστή, εάν δεν ξεκαθαρίσει, πρώτα, το πολεοδομικό καθεστώς που έχει το συγκεκριμένο ακίνητο;

Link to comment
Share on other sites

Παιδια σας ευχαριστω παρα πολυ ολους.

 

Αναφερομαι στην πολη της Καλαματας. Το ακινητο ειναι πολυ κοντα στο κεντρο της πολης της Καλαματας, για την ακριβεια στη μεση της αποστασης της κεντρικης πλατειας της Καλαματας και του λιμανιου αυτης.

 

Εχω μπροστα μου το ρυμοτομικο σχεδιο της Καλαματας του 1905. Τοτε απο το λιμανι (Νοτος προς Βορρα) ξεκινουσε η Εθνικη Λεωφορος Καλαματας - Αθηνων οπου πολυ συντομα (500μ βόρεια απο το λιμανι) εβγαζε μια εξοδο λοξη προς βοριοανατολικα. Σε αυτην την εξοδο ειναι το ακινητο και για αυτο εχει τριγωνικο σχημα - σφηνα (περιβαλλεται απο την εθνικη οδο & και τη λοξη εξοδο-δρομο).

 

Στη σφηνα υπηρχαν δυο ιδιοκτησιες 200μ2 η καθε μια, και οι δυο ρυμοτομουμενες απο το 1905. Την Βορια ιδιοκτησια την ΑΓΟΡΑΣΕ ο Δημος Καλαματας στα μεσα του 1990 και παρεμεινε η Νοτια Ιδιοκτησια στο ονομα του πατερα μου. Επομενως εχουμε ενα 'οικοδομικο τριγωνο' που περιβαλλεται απο δρομους παντου με το μισο να ανηκει στο Δημο και το αλλο μισο στον πατερα μου.

 

Τωρα εχω μπροστα μου το ρυμοτομικο σχεδιο της Καλαματας του 1989 & 1992. Δεν υπαρχει καμια διαφορα σε σχεση με το Ρυμοτομικο Σχεδιο του 1905. Η μονη διαφορα ειναι οτι η Λεωφορος Καλαματας - Αθηνων καταργηθηκε και στη θεση της φτιαχτηκε το μεγαλο στενομακρο παρκο της Καλαματας. Ωστοσο το 'οικοδομικο τριγωνο - σφηνα' δεν ειναι συνεχεια του παρκου, υπαρχει δρομος αναμεσα τους γιατι δεν αξιοποιηθηκε το πληρες ευρος της Εθνικης Οδου. Φτιαχτηκε το παρκο αλλα εκατερωθεν του αφησαν δυο διαμηκεις δρομους επικοινωνιας.

 

Ο πρωτος που συνηδητοποιησε οτι το ακινητο ειναι ρυμοτομουμενο ειναι ο πατερας μου. Γι αυτο και το πρωτο συμβολαιο που μιλαει για ρυμοτομια ειναι η αποδοχης κληρονομιας απο τον παππου μου. Το αστειο στην ολη υποθεση ειναι οτι ο πατερας μου επι 10 χρονια φορολογειται κανονικα γι αυτο το ακινητο και μολις φετος η εφορια του εδωσε οδηγιες πως να χειριστει την υποθεση και να μειωθει ο φορος λογω ρυμοτομιας.

 

Παιδια πιστευω να ξεκαθαρισα καπως την κατασταση.

Link to comment
Share on other sites

Στο ρυμοτομικό διάγραμμα του 1989-1992 που έχεις, είναι χρωματισμένες οι ΡΓ-ΟΓ;

Εάν ΝΑΙ, το οικοδομικό τρίγωνο, στο οποίο βρίσκεται το ακίνητο, περικλείεται με πράσινες γραμμές, δηλαδή ΡΓ;

Εάν ΝΑΙ, τότε το τρίγωνο έχει χαρακτηριστεί ως ΚΧ και, επομένως, πρέπει να αποζημιωθεί από τον δήμο, αφού συνταχθεί πράξη αναλογισμού, την οποία ξεκινάει ο ενδιαφερόμενος.

Είναι εξεταστέο, εάν η άλλη ιδιοκτησία αγοράστηκε από το δήμο, μετά τη σύνταξη πράξης αναλογισμού, οπότε δεν απαιτείται νέα, ή με απ' ευθείας αγορά. Έχετε βολιδοσκοπήσει το δήμο σχετικά;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.