Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ερωτήσεις - απορίες περί ΚΕΝΑΚ, των σχετικών ΤΟΤΕΕ και του λογισμικού ΚΕΝΑΚ του ΤΕΕ


panos-vicious

Recommended Posts

Συνάδελφοι είπα να ξεκινήσω αυτό το thread ώστε να ανταλλάσσουμε απόψεις ή και να διευκρινίζονται κάποιες απορίες σχετικά με τον ΚΕΝΑΚ, τις ΤΟΤΕΕ που τον συνοδεύουν και του σχετικού (beta προς το παρόν) λογισμικού που διαθέτει το ΤΕΕ. Εάν οι υπεύθυνοι έχουν κάποια άλλη άποψη ή νομίζουν ότι πρέπει να ενσωματωθεί αλλού ή να περιληφθεί σε άλλη ενότητα ας πράξουν αναλόγως.

Λοιπόν ξεκινώ.

  1. Στο λογισμικό του ΤΕΕ, σαν συνολική επιφάνεια του κτιρίου, προσμετρώνται και οι μη θερμαινόμενοι και βοηθητικοί χώροι (π.χ. κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο, υπόγειοι αποθηκευτικοί χώροι, χώροι Η/Μ εγκαταστάσεων);
  2. Σαν θερμαινόμενη επιφάνεια εννοείται όλη η θερμική ζώνη οι μόνο όσοι χώροι θα θερμανθούν πραγματικά σύμφωνα με την μελέτη θέρμανσης. Αν για παράδειγμα μέσα σε ένα διαμέρισμα έχω ένα μικρό αποθηκευτικό χώρο 2.50 m2 ή σε ένα κατάστημα τα W.C. τα οποία δεν έχω σκοπό να θερμάνω, τα συνυπολογίζω ή όχι στο εμβαδόν (και τον όγκο αντίστοιχα) των θερμαινόμενων χώρων;
  3. Η ίδια ερώτηση για τις ψυχόμενες επιφάνειες.
  4. Στην ΤΟΤΕΕ 20701-1 στην παρ. 3.1.3 ορίζει σαν όγκο κτιρίου ή θερμικής ζώνης, το δάπεδο και τις κατακόρυφες επιφάνειες που μπορεί να έρχονται σε επαφή με τον αέρα, το έδαφος, μη θερμαινόμενους χώρους ή άλλες θερμικές ζώνες καθώς και την επιστέγασή της. Στην βοήθεια του λογισμικού του ΤΕΕ λέει το εξής: "Συνολικός όγκος (m3). Εισάγεται ο συνολικός όγκος του κτιρίου ή τμήματος κτιρίου, λαμβάνοντας υπόψη τις εξωτερικές διαστάσεις της κατασκευής." Νομίζω ότι πρόκειται για διαφορετικά πράγματα.
  5. Όσον αφορά τις σκιάσεις (από ορίζοντα, προβόλους, πλευρικές, τέντες και εξωτερικές περσίδες) να υποθέσω ότι ο τρόπος υπολογισμού για οριζόντιες επιφάνειες είναι ίδιος με αυτόν για τις κατακόρυφες ή κεκλιμένες;
  6. Στο άρθρο 9 παρ. 3.4.β του ΚΕΝΑΚ, λέει ότι στα κτίρια του τριτογενούς τομέα οι απαιτήσεις για νωπό αέρα θα καλύπτονται μέσω μηχανικού αερισμού. Δηλαδή για ένα ψιλικατζίδικο 25m2 θα πρέπει να τοποθετηθεί σύστημα εξαερισμού με εναλλάκτη ανάκτησης θερμότητας:confused:
  7. Τον μέσο Συντελεστή Θερμοπερατότητας (Um) όλου του κτιρίου που ακριβώς τον βγάζει το πρόγραμμα και δεν τον βλέπω;

  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

να προσθέσω και γω μερικά ερωτήματα:

οι ατομικές μονάδες θέρμανσης είναι επιτρεπτές ή όχι ,διότι παντού (ΚΕΝΑΚ,ΤΟΤΕΕ) αναφέρεται σε ΚΕΝΤΡΙΚΗ θέρμανση;;

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλό θέμα, περιμένω να μάθω από εδώ.

(Το σχετικό ενημερωτικό σεμινάριο του τοπικού ΤΕΕ είναι σε 2 εβδομάδες).

Προτείνω να αποφύγουμε θεωρητικές υπερ-επεκτάσεις και να επικεντρωθούμε στα πιο πρακτικά ζητήματα (πώς κάνω/υπολογίζω τι).

Συγνώμη για την παρέμβαση.

Link to comment
Share on other sites

Μερικές απαντήσεις χωρίς να είμαι ειδικός (αν και θα τις επιβεβαιώσω και θα ενημερώσω σχετικά):

 

[1] Στο λογισμικό του ΤΕΕ, σαν συνολική επιφάνεια του κτιρίου, προσμετρώνται και οι μη θερμαινόμενοι και βοηθητικοί χώροι (π.χ. κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο, υπόγειοι αποθηκευτικοί χώροι, χώροι Η/Μ εγκαταστάσεων);

 

1) ΝΑΙ. Προσμετράς όλους τους χώρους και μετά ορίζεις τις διαχωριστικές επιφάνειες ανάμεσα στους θερμαινόμενους και μη θερμαινόμενους χώρους.

 

 

[2] Σαν θερμαινόμενη επιφάνεια εννοείται όλη η θερμική ζώνη οι μόνο όσοι χώροι θα θερμανθούν πραγματικά σύμφωνα με την μελέτη θέρμανσης. Αν για παράδειγμα μέσα σε ένα διαμέρισμα έχω ένα μικρό αποθηκευτικό χώρο 2.50 m2 ή σε ένα κατάστημα τα W.C. τα οποία δεν έχω σκοπό να θερμάνω, τα συνυπολογίζω ή όχι στο εμβαδόν (και τον όγκο αντίστοιχα) των θερμαινόμενων χώρων;

[3] Η ίδια ερώτηση για τις ψυχόμενες επιφάνειες.

 

2) Μόνο όσοι χώροι θερμαίνονται (ή υποχρεούνται να θερμανθούν) μπαίνουν στην θερμική ζώνη. Στο παράδειγμα δεν βάζεις στην θερμαινόμενη ζώνη τον αποθηκευτικό χώρο μεν αλλά πρέπει να ορίσεις όλες τις διαχωριστικές επιφάνειες αυτού με την θερμαινόμενη ζώνη.

 

3) Ισχύει το ίδιο.

 

 

[4]Στην ΤΟΤΕΕ 20701-1 στην παρ. 3.1.3 ορίζει σαν όγκο κτιρίου ή θερμικής ζώνης, το δάπεδο και τις κατακόρυφες επιφάνειες που μπορεί να έρχονται σε επαφή με τον αέρα, το έδαφος, μη θερμαινόμενους χώρους ή άλλες θερμικές ζώνες καθώς και την επιστέγασή της. Στην βοήθεια του λογισμικού του ΤΕΕ λέει το εξής: "Συνολικός όγκος (m3). Εισάγεται ο συνολικός όγκος του κτιρίου ή τμήματος κτιρίου, λαμβάνοντας υπόψη τις εξωτερικές διαστάσεις της κατασκευής." Νομίζω ότι πρόκειται για διαφορετικά πράγματα.

 

4) Δεν βλέπω γιατί είναι διαφορετικά πράγματα? Υπάρχουν δύο μέθοδοι υπολογισμού. Να υπολογίζεις τις απώλειες με την χρήση εσωτερικών διαστάσεων και να τις υπολογίζεις με την χρήση εξωτερικών διαστάσεων. Έχει σχέση με το πως είναι στημένο το πρόγραμμα υπολογισμού. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θέλει να χρησιμοποιούμε εξωτερικές διαστάσεις και τα υπολοιπα υπολογίζονται με βάση αυτές. Εαν το κάνεις αλλιώς απλά θα βγάλεις λάθος αποτελέσματα. Μην σκέφτεστε την θεωρία του πράγματος αλλά το πως το έχει στήσει ο προγραμματιστής.

 

 

[5] Όσον αφορά τις σκιάσεις (από ορίζοντα, προβόλους, πλευρικές, τέντες και εξωτερικές περσίδες) να υποθέσω ότι ο τρόπος υπολογισμού για οριζόντιες επιφάνειες είναι ίδιος με αυτόν για τις κατακόρυφες ή κεκλιμένες;

 

5) Το μόνο που πρέπει να υπολογίσεις είναι η γωνία σκίασης. Δεν βλέπω κάτι περίεργο σε αυτό αν και δεν έχω κάτσει να υπολογίσω σκιάσεις για πλευρικά σκίαστρα.

 

 

[6] Στο άρθρο 9 παρ. 3.4.β του ΚΕΝΑΚ, λέει ότι στα κτίρια του τριτογενούς τομέα οι απαιτήσεις για νωπό αέρα θα καλύπτονται μέσω μηχανικού αερισμού. Δηλαδή για ένα ψιλικατζίδικο 25m2 θα πρέπει να τοποθετηθεί σύστημα εξαερισμού με εναλλάκτη ανάκτησης θερμότητας:confused:

 

 

6) Δεν έχω δει τον ορισμό του τριτογενούς τομέα οπότε δεν ξέρω τι συμεριλαμβάνει. Δεν ξέρω εαν προβλέπεται κάτι για μικρά καταστήματα αλλά το πιο πιθανόν είναι να σταλεί διευκρινιστική εγκύκλιος για αυτά. Εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση κεντρικού κλιματιστικού συστήματος σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους. Είναι και σπατάλη ενέργειας επίσης μιας και δεν υπάρχουν τόσο μικρής απόδοσης μηχανήματα.

 

 

[7] Τον μέσο Συντελεστή Θερμοπερατότητας (Um) όλου του κτιρίου που ακριβώς τον βγάζει το πρόγραμμα και δεν τον βλέπω;

 

7) Είναι μια καλή ερώτηση και θα την ψάξω.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

SeNNinhA καταρχήν ευχαριστώ για την ανταπόκριση.

1). Σε αυτό που λέει το λογισμικό του ΤΕΕ για τον συνολικό όγκο, εννοεί επομένως ότι σε αυτόν προσμετρώνται όλες οι θερμικές ζώνες και οι οι μη θερμαινόμενοι χώροι; Σωστά; Δεν ανέφερα εγώ πουθενά τη χρήση εσωτερικών διαστάσεων για τον υπολογισμό είτε όγκου είτε επιφάνειας.

2). Για την σκίαση οριζοντίων επιφανειών εννοώ ακριβώς αυτό. Δηλαδή το πως ορίζονται οι γωνίες σκίασης για αυτές για τις πέντε περιπτώσεις σκίασης.

3). Αναφέρεται στον κανονισμό η χρησιμοποίηση τοπικών Α.Θ. για μερικό κλιματισμό επαγγελματικών χώρων. Το θέμα είναι με την απαίτηση για τον μηχανικό εξαερισμό αυτών.

Και κάτι ακόμα που διαπίστωσα σε σχέση με την χρήση Α.Θ. για ψύξη σε κατοικίες και τα στοιχεία που απαιτούνται να δοθούν για αυτές για τον υπολογισμό της ενεργειακής κατανάλωσης.

Δοκίμασα για πολυκατοικία, επιλέγοντας τοπικές Α.Θ., και έδωσα στην καρτέλα "Παραγωγή" όλα τα στοιχεία εκτός από την ισχύ των Α.Θ των οποίων το πεδίο άφησα κενό. Όταν πάτησα "Εκτέλεση" εμφανίστηκε το μήνυμα "Ελλιπή δεδομένα στην παραγωγή του συστήματος ψύξης κελί (1,3)" ζητούσε δηλαδή να συμπληρώσω αυτό ακριβώς που άφησα κενό, αλλιώς δεν προχωρούσε. Μόλις του έδωσα δεδομένα "έστρωσε". Δεν ξέρω αν κάνω κάτι λάθος αλλά αν είναι έτσι τότε απαιτήται ο υπολογισμός των ψυκτικών φορτίων και για κατοικίες και επιλογή Α.Θ.για κάλυψη μόνο του 50% της καθαρής συνολικής τους επιφάνειας (ή και όλης βέβαια αν θέλει κάποιος). Το αναφέρω αυτό σε σχέση με μια ερώτηση συναδέλφου εδώ ( δες τα post 134, 135 & 138 ) και τις σχετικές απαντήσεις.

Link to comment
Share on other sites

μπορεί κάποιος συνάδελφος να ανεβάσει τις Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. ,επειδη υπάρχει πρόβλημα με την αποστολή τους μέσω e-mail (εχω συμπληρώσει την φορμα 5 φόρες και απάντηση δεν μου έχουν στείλει) ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δεν μας επιτρέπεται να το κάνουμε γιατί το ΤΕΕ λέει (βλακωδώς) ότι:

 

"Οι ΤΟΤΕΕ διατίθενται, μόνο για ανάγνωση, στο Γραφείο Τυποποίησης του ΤΕΕ, καθώς και στις περιφερειακές βιβλιοθήκες του ΤΕΕ, ενώ πωλούνται στα ταμεία του ΤΕΕ.

Μπορούν να αναζητηθούν εύκολα στον κατάλογο των βιβλιοθηκών ΤΕΕ με το λήμμα TOTEE στον τίτλο. Σημειώνεται ότι δεν επιτρέπεται δανεισμός ή φωτοτύπηση."

Link to comment
Share on other sites

κυκλοφορούν στο Internet τέσσερις ΤΟΤΕΕ με τους ίδιους τίτλους με αυτούς που έχουν οι ΤΟΤΕΕ για τον ΚΕΝΑΝ. Γνωρίζει κάποιος (αν έχει δει τις οδηγίες αυτές) αν ισχύουν και γιατί να τις αγοράσει κάποιος απο το ΤΕΕ όταν μπορεί να τις κατεβάσει? Γνωρίζετε αν ιπάρχουν πνευματικά δικαιώματα ή μπουρούν να διανεμηθούν μέσω Internet?

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.