Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πολιτικοί Μηχανικοί: η πλέον ευνοημένη ειδικότητα


Recommended Posts

Ανοιγω αυτο το θεμα μιας και πολλες φορες εγω και αλλοι συναδελφοι εχουμε εκφρασει τα παραπονα μας για την κατασταση που επικρατει με τα επαγγελματικα δικαιωματα των πολιτικων μηχανικων.

 

Ειναι γνωστο πως οι Πολιτικοι μηχανικοι εχουν την δυνατοτητα να υπογραφουν ενεργειακα-βιομηχανικα,τοπογραφικα,αρχιτεκτονικα,περιβαλλοντικα και να εχουν δικαιωμα εγγραφης στις περισσοτερες κατηγοριες των εργοληπτικων πτυχιων.Να σας αναφερω πως οι πολιτικοι μηχανικοι σχεδον δεν διδασκονται καθολου μαθηματα που εχουν να κανουν με ενεργειακα παρολα αυτα υπογραφουν.

 

Σαν παραδειγμα να σας φερω το δικο μου.

Εγω ασχολουμαι κυριως με ενεργειακα και βιομηχανικα εργα του δημοσιου.

Σε καθε εργο που συμμετεχω οι μισοι "ανταγωνιστες" ειναι πολιτικοι μηχανικοι.Μαλιστα εχουν υπαρξει και εργα οπου ειμουν ο μονος Μηχανολογος και ολοι οι υπολοιποι ηταν Πολιτικοι...λες και ηταν διαγωνισμος για οικοδομη και οχι για υποσταθμο της ΔΕΗ....

 

Μαλιστα,ειναι τοσο ευνοημενοι που ακομα και για εργα ηλεκτρομηχανολογικα, οι προκυρηξεις που βγαινουν αναγραφουν "κατοχος εργοληπτικου στα η/μ ειτε στα ενεργειακα-βιομηχανικα", ετσι ωστε προφανως να συμπεριληφθουν μεσα και οι Πολιτικοι Μηχανικοι.

 

Ειναι φανερο για ολους πως η παραπανω κατασταση δημιουργει στρεβλωσεις στην αγορα και συνθηκες αθεμιτου ανταγωνισμου για τις υπολοιπες ειδικοτητες, αφου σε οσα περισσοτερα εργα εχει την δυνατοτητα να εμπλακει καποιος τοσο πιο ισχυρος επαγγελματικα γινεται.

Εγω για να επεκταθω π.χ. σε οικοδομικα εργα θελω συνυπογραφη Πολιτικου Μηχανικου ενω ο Πολιτικος Μηχανικος συμμετεχει και σε οικοδομικα και σε ενεργειακα-βιομηχανικα χωρις να χρειαζεται καμμια αλλη υπογραφη.

Σαν παρατηρηση να αναφερω πως οσο η οικοδομη θα συνεχιζει την ελευθερη πτωση στην οποια βρισκεται (και ειναι σιγουρο πως θα συνεχισει για πολυ καιρο) τοσο περισσοτερο οι Πολιτικοι Μηχανικοι θα λοξοκοιτανε προς τα μερη μας.

 

Γνωριζω πως και αλλες ειδικοτητες αντιμετωπιζουν το ιδιο προβλημα οπως οι Αρχιτεκτονες, οι Αγρονομοι-Τοπογραφοι ,οι Μηχανικοι Περιβαλλοντος κ.λ.π.

 

Προφανως οι Πολιτικοι Μηχανικοι θελουν τον τεχνικο κλαδο ως μια πιτα, απο την οποια τα 2/3 θα ειναι δικα τους και το υπολοιπο 1/3 θα πρεπει να το μοιραστουν ολοι οι υπολοιποι.

 

Παρατήρηση: Οι τίτλοι των θεμάτων πρέπει να είναι με σωστή ορθογραφία και με τόνους.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Τι περιμένεις φίλε thodori.Αφού το 90% των μελών του τεε είναι πολιτικοί μηχανικοί.

Δεν θα κοιτάξουν να αυτοκαβατζωθούν??

Δεν αναφέρεις και κάτι ακόμα.

Πώς το κόστος μιας οικ. άδειας βαρύνεται δυσανάλογα με τις αμοιβές των αρχιτεκτονικών και των στατικών.

Έτσι το 70% των αμοιβών μιας οικ. άδειας είναι τα αρχιτεκτονικά και τα στατικά που ούτως η άλλως θα υπογράψει ο πολ. μήχ.

Στο υπολοιπόμενο τώρα 30% που σου αναλογεί σου ζητάνε και έκπτωση 50%!!

Αν έχεις το θεός σου...

 

Αλλά κάτσε θα γελάσουμε τώρα. Έχω μια άδεια από έναν γνωστό. Θα πάω σε πολ. μηχ. που συνεργαζόμαστε και θα του πώ κάνε που αρχιτεκτονικά στατικά με 50-60% έκπτωση.

Θέλω απλά να δώ τα μούτρα του όταν θα του το πώ!

Link to comment
Share on other sites

να σας πω και εγώ τι έμαθα να τραβάτε ότι τρίχα έχετε;;; μου είπε φίλος ο οποίος είναι μηχανικός Η/Υ και δικτύων (πολυτεχνείο Θεσσαλίας) πως και αυτους τους παίρνουν τις δουλειές οι Π.Μ. δλδ δίκτυα Η/Υ κτλ.σε ερώτηση που τους κάνουν ''μα έχετε γνώσεις'' η απάντηση είναι:''φυσικά και έχουμε.κανουμε και εμέις Η/Υ.word excel κτλ'' :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Link to comment
Share on other sites

''μα έχετε γνώσεις'' η απάντηση είναι:''φυσικά και έχουμε.κανουμε και εμέις Η/Υ.word excel

 

Παιδιά λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει...ΕΛΕΟΣ!!

Link to comment
Share on other sites

Πάνο τι εννοείς;πως κάνουμε πλάκα;και όμως αυτό που είπα ισχύει.πολιτικοί μηχανικοί παίρνουν δουλείες με δίκτυα Η/Υ τηλεπ/νιες κτλ.

το πως γίνεται αυτό είναι άλλο θέμα

Link to comment
Share on other sites

να σας πω και εγώ τι έμαθα να τραβάτε ότι τρίχα έχετε;;; μου είπε φίλος ο οποίος είναι μηχανικός Η/Υ και δικτύων (πολυτεχνείο Θεσσαλίας) πως και αυτους τους παίρνουν τις δουλειές οι Π.Μ. δλδ δίκτυα Η/Υ κτλ.σε ερώτηση που τους κάνουν ''μα έχετε γνώσεις'' η απάντηση είναι:''φυσικά και έχουμε.κανουμε και εμέις Η/Υ.word excel κτλ'' :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

 

 

Υπάρχουν όμως και Πολιτικοί Μηχανικοί που γνωρίζουν πολλά παραπάνω απο υπολογιστές (FORTRAN, VB, C++, JAVA, PHP,tcl/tk ...)και ασχολούνται λόγω των αναγκών τους αυτούς πως τους ξεχωρίζεις από τους άλλους?Ότι υπάρχουν προβλήματα και στρεβλώσεις με τα επαγγελαμτικά δικαιώματα όλων των Μηχανικών είναι σίγουρο. Μην τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι...

Link to comment
Share on other sites

Ναι έχετε δίκιο έτσι είναι. Και για τα δίκτυα έχω ιδία πείρα.

 

Αλλά στα πλαίσια της έννομης τάξης, της συλλογικής διαμαρτυρίας, του συντεχνιακού και όχι ρουσφετολογικού συνδικαλισμού .....τι κάνετε ?

 

Πόσοι από εσάς είναι σε παρατάξεις και συμμετέχουν ή έστω προσπαθούν να αλλάξουν τα πράγματα αφού νοιώθουν αδικημένοι....και είναι.

 

Επίσης μια άλλη πτυχή.

 

Πόσοι από σας αποδεχτείκατε το γεγονός ότι η Ελλαδίτσα μας δεν έχει βαριά βιομηχανία και ανάπτυξη κ.α. που ίσως να δημιουργούσαν τις θέσεις εργασίας και το πεδίο για πολλούς αδικημένους μηχ/κους στο χώρο των Ο.Α. και μελετών ?

 

Από τον καναπέ .....αγώνες δεν γίνονται παιδιά.

 

Για την ιστορία να παραθέσω κάποια στοιχεία.

 

Σε πανελλαδική απεργία και πορεία της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα για φλέγοντα ζτήματα των τελευταίων εξελίξεων μαζεύτηκαν 4.000 περίπου άτομα. Οι περισσότεροι κυρίως εργάτες και εργαζόμενοι, χαμηλές κοινωνικές τάξεις, με αριστερίζουσα νοοτροπία και ιδεολογία ίσως. (δεν ανήκω σε καμία παράταξη)

 

 

On the other hand , στη συγκέντρωση αγανάκτησης των Παναθηναικών οπαδών μαζεύτηκαν 20.000 κόσμος να διαμαρτυρηθεί για τη κατάντια του ΠΑΟ. (και εκεί ήμουν οργανωμένος αλλά όχι πλέον)

 

ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ

 

Οργανωθείτε όπως κάνανε οι πρόγονοί μας για να σκοτώσουν τα μαμούθ και οργανώθηκαν σε ομάδες. Ειδάλλως ακόμα θα πεινούσαν.

Link to comment
Share on other sites

TheoTDM900 εγω αυτο που θελω ειναι απλο: ο καθενας στα του οικου του.

 

Τα ενεργειακα-η/μ ειναι τομεας του ηλεκτρομηχανολογου.Τι δουλεια εχουν οι πολιτικοι μηχανικοι να ασχολουνται με αυτα??

Ουτε διδαχτηκαν τα απαιτουμενα μαθηματα στο πολυτεχνειο ουτε εχουν γνωσεις.Παρ'ολα αυτα εχουν δικαιωμα υπογραφης.

 

Στα τοπογραφικα το ιδιο.Αν δηλαδη εσεις υπογραφετε τα τοπογραφικα τοτε οι αγρονομοι-τοπογραφοι τι θα πρεπει να κανουν????

 

Στα αρχιτεκτονικα το ιδιο.Καπελωμα και στους Αρχιτεκτονες Μηχανικους.

 

Εγω σου μιλαω με ειλικρινεια πως ενα απο τα μεγαλυτερα προβληματα των Ηλεκτρομηχανολογων ειναι αυτη η "συγκατοικηση" με τους Πολιτικους σε κατι που ακομα και η ιδια η λογικη λεει πως θα επρεπε να ηταν αποκλειστικο τους δικαιωμα.

 

Για τελος να σου πω πως στο Πολυτεχνειο Κρητης οι αποφοιτοι της σχολης Μηχανικων Περιβαλλοντος εχουν δυσχερη επαγγελματικη αποκατασταση γιατι στην Ελλαδα τα περιβαλλοντικα,συνηθως,τα κανουν οι Πολιτικοι Μηχανικοι και οχι αυτοι που ειναι οι κατεξοχην αρμοδιοι.

Link to comment
Share on other sites

thodoris1982 νομιζω οτι εισαι μονοπλευρα κατα των Πολιτικων Μηχανικων αφενος και αφετερου το θεμα δεν ειναι τοσο απλο , ο καθενας στα του οικου του και θα εξηγησω γιατι το λεω αυτο αφου διευκρινισω οτι επειδη δεν εχω ασχοληθει καθολου με δημοσια εργα δεν ξερω τι και πως γινεται εκει.

 

Α.Ως προς την μονοπλευρη κριτικη.

 

Οι τοπογραφοι μπορουν και αυτοι να υπογραφουν αρχιτεκτονικα και στατικα με περιορισμους.

Οι αρχιτεκτονες μπορουν και αυτοι τοπογραφικα και στατικα και ενεργειακα με περιορισμους.

Οι πολιτικοι μηχανικοι ενεργειακα με περιορισμους.Επισης και στα αρχιτεκτονικα υπαρχουν περιορισμοι για καποιες περιπτωσεις.

Υδρευση , αποχετευση, θερμομονωση κτιριων τα εχω διδαχτει . Να μην τα υπογραφω δηλαδη ?

 

Οι μηχανολογοι γιατι να υπογραφουν ηλεκτρικες εγκαταστασεις ?.Δεν πρεπει να ειναι αρμοδιοτητα μονο των ηλεκτρολογων ?. Επισης γιατι υπογραφουν παθητικη πυροπροστασια ?. Αν υπαρχει μια επιστημη που εχει ασχοληθει σοβαρα ,εκτενως , θεωρητικα και πειραματικα με την επιδραση της πυρκαιας στα κτιρια αυτη ειναι του πολιτικου μηχανικου.

 

Ακομα και μεταξυ των ιδιων ειδικοτητων ισχυει αυτο :

Πολιτικος μηχανικος μπορει να εχει παρει κατευθυνση δομοστατικου ή υδραυλικα ή γεωτεχνικά ή συγκοινωνιακα κλπ.

Μηχανολογος παιρνει κατευθυνση πχ στη μηχανουργικη τεχνολογια ο αλλος στα ενεργειακα.

Ολοι υπογραφουν τα ιδια.

 

Αρα λοιπον ολοι μπαινουν στα χωραφια ολονων γι'αυτο και θεωρω την κριτικη σου μονοπλευρη.

 

Επισης σας θυμιζω διαμαχες μεταξυ ηλεκτρολογων και μηχανικων Η/Υ και μεταξυ μηχανολογων και χημικων μηχανικων.

 

Β. Γιατι δεν ειναι το θεμα απλο.

 

Εγω υποστηριζω την αποψη οτι υπαρχει μια κατηγορια (μεγαλη) μελετων/επιβλεψεων η οποια μπορει να καλυφθει απο ενα μινιμουμ γνωσεων. Δηλαδη με χοντρα παραδειγματα

 

1. δεν απαιτουνται οι ιδιες γνωσεις στατικων για εναν ουρανοξυστη και μια ισογειο οικια.

2. δεν χρειαζεται ειδικη γνωση για να δειξω μια αντλια αποχετευσης ομβριων σε ενα φρεατιο υπογειου.

3. ιδια δυνατοτητα γεωδαισιας χρειαζεται για ενα επιπεδο χωραφι 4 στρεμματων και ιδια για μια εκταση 5000 στρεμματων σε βουνα και κοιλαδες ?

4. Ποια ειναι η ειδικη επιστημονικη γνωση που μου λειπει εμενα που ειμαι Πολιτικος Μηχανικος και δεν μπορω να υπογραψω μελετη ενεργητικης πυρασφαλειας σε ενα μικρο μαγαζι που θελει μονο 2 πυροσβεστηρες και μια πυροσβεστικη φωλια , και την εχει ο μηχανολογος ?.

 

Περα απο αυτα ,

στα προγραμματα σπουδων υπαρχουν κοινα μαθηματα τα οποια προσφερουν αυτο το μινιμουμ γνωσεων και στη βαση αυτη νομιζω οτι σημερα ολοι υπογραφουν σχεδον ολα.

 

Επισης , εχει μεγαλη σημασια το προγραμμα σπουδων και η κατευθυνση /ειδικευση που δινει.

Σε τμημα πολιτικων μηχανικων πχ. υπαρχει κατευθυνση απο το 4ο ετος για θεματα περιβαλλοντος. Αυτος δηλαδη δεν πρεπει να υπογραφει περιβαλλοντικα ?

Ακομα απο τμημα σε τμημα ακομα και αν εχει το ιδιο ονομα υπαρχουν διαφορετικα μαθηματα που σε βαζουν στα χωραφια αλλων .

 

Βαλε σε αυτο και την ιδρυση τμηματων που παραγουν αποφοιτους χωρις κανεις να εχει σκεφθει τι επαγγελματικα δικαιωματα θα εχουν και να το μπαχαλο. Νομιζω οτι μια κλασσικη περιπτωση ειναι αυτη των μηχανικων παραγωγης οπου ζητηθηκαν τροποποιησεις στο προγραμμα σπουδων προκειμενου να εξομοιωθουν με τους μηχανολογους. (αν δεν κανω λαθος).

 

Γενικοτερα τωρα

 

Κανονικα , θα επρεπε τα πτυχια να κρινονται ενα προς ενα στη βαση των μαθηματων που περιεχουν. Αλλα επειδη ποιος καθεται να το κανει αυτο (δεν ξερω αν ειναι εφικτο κιολας) ισχυει οτι ισχυει σημερα.

 

Επισης νομιζω οτι ειναι λαθος η ιδρυση τμηματων παρεμφερων με αλλα αλλα με αλλη ονομασια. Νομιζω οτι ειναι πιο πρακτικο αυτα να γινονται ως κατευθυνσεις/ειδικοτητες μεσα στις υπαρχουσες σχολες.

 

ΥΓ. Για την ιστορια να σας πω οτι στο ΠΔ του 69 ( ? ) που καθοριζε τα επαγγελματικα δικαιωματα υπηρχαν δικαιωματα μεχρι και για εμπειροτεχνες !!

 

------------------------------EDIT-------------------------

Με βαση ολα τα παραπανω πιστευω οτι ειναι και αδικο και "προσβλητικο" αυτο που εχεις πει αρκετες φορες σε αλλες συζητησεις thodoris1982 οτι "τρωμε το ψωμι των αλλων". Οπως βλεπεις ολοι τρωνε απο ολες τις φρατζολες. Τωρα αν συζηταμε για το μεγεθος της μπουκιας .......

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.