Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κόντρα πλακέ θαλάσσης


fistikis

Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

 

θα μπορούσε κάποιος συνάδελφος να με διαφωτίσει για το αν το κοντρα πλακε θαλασσης ενδεικνυται για παγκο μπάνιου ?

 

μπορώ να βρω κάπου πόσο πάει το m2 και τι πάχος έχει ?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Πάχη ανά δύο χιλιοστά (8, 10, 12, 15, 18, 20, 22, 25...). Χρειάζεται κάποιου είδους προστασία, πχ βερνίκι. Γενικά, άλλο το οικοδομικό κόντρα πλακέ θαλάσσης και άλλο το ναυπηγικό...

Link to comment
Share on other sites

Παρ' όλα αυτά όμως το κόντρα πλακέ θαλάσσης εμφανίζει την μεγαλύτερη αντοχή στην υγρασία από όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή επίπλων μπάνιου/κουζίνας. Είναι όμως και το ακριβότερο όλων αν θυμάμαι καλά. Μια πρόχειρη λίστα με ταξινόμηση από το καλύτερο προς το χειρότερο:

1) Κόντρα πλακέ θαλάσσης (φύλλα κόντρα πλακέ επαλλήλως κολλημένα)

2) Πλακάζ (φύλλα κόντρα πλακέ στις εξωτερικές παρειές με γέμισμα ξύλου)

3) MDF (ινοσανίδες)

4) Μελαμίνη (μοριοσανίδες)

Link to comment
Share on other sites

Πόρτες εισόδου κατοικιών, εξωτερικές, με τελικό υλικό επένδυσης κόντρα πλακέ θαλάσσης βερνικωμένο, και εκτεθειμένες άμεσα σε ήλιο και βροχή

δεν έχουν χρόνο ζωής πάνω από 5 χρόνια (ίσως να λέω και πολλά).

Ίσως η UV ακτινοβολία από τον ήλιο να προσβάλει τις προστατευτικές στρώσεις των βερνικιών (αν και κανονικά δεν θα έπρεπε).

 

Όσο αφορά το μπάνιο, με τι υλικό και με ποιόν τρόπο,

θα περάσεις το κόντρα πλακέ θαλάσσης;

Link to comment
Share on other sites

Χμμμ... Στο παράδειγμα με τις πόρτες που αναφέρεις τί εννοείς με τη φράση "τελικό υλικό επένδυσης;". Εξ' όσων γνωρίζω συνήθως το πλαίσιο της πόρτας είναι κατασκευασμένο από ξύλο μασίφ και το κόντρα πλακέ, αν χρησιμοποιηθεί, θα χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή των ταμπλάδων. Επιπλέον στους εξωτερικούς χώρους συνήθως το πρόβλημα το έχουν τα βερνίκια και όχι το ξύλο αυτό καθ' αυτό, υπό την έννοια ότι αν το βερνίκι δεν είναι αντίστοιχης ποιότητας τότε θα καταστραφεί και θα επιτρέψει την έκθεση του ξύλου στις ακτίνες UV. Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι κανένα βερνίκι δεν έχει άπειρη διάρκεια ζωής. Τα καλύτερα βερνίκια εξωτερικού χώρου χρειάζονται συντήρηση κάθε 5-7 χρόνια αναλόγως των καιρικών συνθηκών.

 

Στα έπιπλα μπάνιου το κόντρα πλακέ χρησιμοποιείται για την κατασκευή του σκελετού του επίπλου. Δεν συνηθίζεται η επιλογή του για τις πόρτες και τα συρτάρια μιας και είναι πολύ ακριβό υλικό. Το έπιπλο κατασκευάζεται με τη συνήθη μεθοδολογία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε το κλασσικό λούστρο εάν θέλουμε να έχουμε όψη ξύλου είτε λάκα. Πάντως για τις αντοχές του, ειδικά εάν προέρχεται από επώνυμες εταιρίες του χώρου, είμαι απολύτως βέβαιος. Στο σπίτι μου κατασκευάσαμε τους σκελετούς των επίπλων/κουζίνας μπάνιου από το εν λόγω υλικό και 20 χρόνια μετά δεν έχουν εμφανίσει ουδεμία παραμόρφωση.

Link to comment
Share on other sites

Ερμάρια λουτρού από κόντρα πλακέ λακαριστό έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής (φυσικά η εξωτερική χρήση είναι πολύ πιο απαιτητική από το λουτρό). Αλλά πάγκος; πως θα είναι, βερνικωμένος με βερνίκι πολυουρεθάνης; Δεν μπορώ να το φανταστώ... Όσο για κόστος, κόντρα πλακέ με καπλαμά σημύδας, καλές και οι δύο όψεις, έχει ένα κόστος 600€ ~ 700€ ανά κυβικό μέτρο. Φυσικά αυτά αφορούν μεγάλες ποσότητες...

Link to comment
Share on other sites

1. Προσοχη στα κινεζικα κοντρα πλακε θαλασσης...

3. Χρησιμοποιουνται μη βερνικομενα για εξωτερικη χρηση...προτιμουνται απο τους αρχιτεκτονες..(και μενα μαρεσει..) και δεν παθαινει τιποτα...δεν μιλαω για το βερνικι βεβαια...Η φθορα κατα το περας του χρονου ειναι θεμιτη..

Link to comment
Share on other sites

Ο πάγκος μάλλον θα είναι λακαριστός ή με επένδυση βακελίτη εφόσον βέβαια ο ξυλουργός είναι καλλιτέχνης. :) :) :)

Link to comment
Share on other sites

Χμμμ... Στο παράδειγμα με τις πόρτες που αναφέρεις τί εννοείς με τη φράση "τελικό υλικό επένδυσης;". Εξ' όσων γνωρίζω συνήθως το πλαίσιο της πόρτας είναι κατασκευασμένο από ξύλο μασίφ και το κόντρα πλακέ, αν χρησιμοποιηθεί, θα χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή των ταμπλάδων.

 

Εννοούσα τις εξωτερικές πόρτες ασφαλείας, όπου έχεις επιλογές

είτε επένδυση από κόντρα πλακέ θαλάσσης

είτε από αλουμίνιο.

Εκεί ο σκελετός, όπως και η κάσα, είναι μεταλλικός.

 

 

Ο πάγκος μάλλον θα είναι λακαριστός ή με επένδυση βακελίτη εφόσον βέβαια ο ξυλουργός είναι καλλιτέχνης. :) :) :)

 

Έχω δει λάκες και λάκες. Αναλόγως την πρώτη ύλη (σκληρυντικό, καταλύτης) καθώς και την εφαρμογή (με πιστόλι σε ανοιχτό χώρο ή σε φούρνο) είναι η μέρα με την νύχτα!

 

Ο βακελίτης είναι ο πλέον σίγουρος.

 

Μην ξεχνάμε και τους έτοιμους πάγκους (π.χ. shelman)

 

Άλλη λύση είναι από μασίφ αφρικάνικο (λαδερό) ξύλο 4 - 6 εκ. πάχους, περασμένο απλώς με βερνίκι ώστε να αναδειχτούν τα νερά του (αν και όταν θα βρέχεται δεν θα έχει ανάγκη)

Link to comment
Share on other sites

Στις πόρτες ασφαλείας υπάρχουν πόρτες και πόρτες. Έχω δει θωρακισμένες που ξεκινούν από 480 ευρώ + ΦΠΑ και άλλες που ξεκινούν από 1500 ευρώ +ΦΠΑ. Οπότε όπως καταλαβαίνεις το θέμα είναι καθαρά οικονομικό. Αν πας προς τα φθηνά ανάλογης ποιότητας θα είναι και τα υλικά (πχ κινέζικο κόντρα πλακέ που είπε και ο terry).

 

Όσον αφορά την ποιότητα εφαρμογής του βερνικιού όπως υπονόησα είναι θέμα μάστορα. Ο σωστός μάστορας θα επιλέξει, αν όχι το καλύτερο, ένα πολύ καλό βερνίκι και θα προσέξει αντίστοιχα την εφαρμογή ώστε το αποτέλεσμα να τον δικαιώσει. Πάντως άλλη η όψη του βακελίτη, άλλη της λάκας και άλλη του βερνικιού. Εκεί πλέον είναι θέμα γούστου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.