Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Κατασκευαστικό ερώτημα: Μεταλλικά Σπίτια vs Παραδοσιακού με μπετόν


ckgeorge

Recommended Posts

Για κατοικια (μιλαω για συνηθεις κατοικιες..) η καλυτερη λυση ειναι το ΟΣ...

ΤΕΛΟΣ..

 

Οποιος σας πει το αντιθετο ειναι βλαξ ή κατασκευαστης μεταλλικων κτηριων..

 

Το μονο που γλιτωνετε ειναι μερικα μεροκαματα στο ΙΚΑ, αντε και 1-2μηνες απο το χρονο κατασκευης...

Και αυτα που θα γλιτωσετε θα τα πλρωσετε στα λοιπα συνεργεια (και κυριως για τοιχοποίες) αν θελετε σωστη δουλεια..

 

Διαφορετικα αγοραστε κοντεινερ και μεινετε σαυτα....

 

@spy μεταλλικες συμμικτες δοκοι με ψευδοροφη απο γυψοσανιδα αντεχουν 30λεπτα που οριζει ο κανονισμος.. (φυσικα εξαρταται και απο τα ανοιγματα--->εντατικα μεγεθη)

Φυσικα λιγοι εχουν ασχοληθει με τα μερη των ΕΚ περι πυρκαγιας....

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 57
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πέρα από το θέμα της ασφάλειας (που οι 2 τρόποι δόμησης είναι εξίσου ασφαλείς εαν μελετηθούν σωστά), την έλλειψη τεχνογνωσίας (είτε στη κατασκευή είτε στη τοποθέτηση Η/Μ συστημάτων) και την οικονομία, υπάρχουν πρακτικοί λόγοι που οι περισσότεροι μηχανικοί είναι υπερ των κατασκευών απο Ο.Σ.

 

Παράδειγμα:

Δοκίμασε κανείς να στερεώσει ογκώδες ράφι ή ράφια κουζίνας σε τοίχο απο γυψοσανίδα ή YTONG χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη στο σκελετό; Στην κουζίνα, μπορεί να προβλεφθεί η θέση, στα υπνοδωμάτια για τοποθέτηση ραφιών όμως όχι.

 

Στη θερμομόνωση, μπορεί να καλύπτει τις απαιτήσεις του ΚΕνΑΚ όμως δομικά στοιχεία χωρίς θερμοχωρητικότητα ψύχονται αμέσως μόλις σβήσει η θέρμανση.

 

Συντήρηση του μεταλλικού σκελετού (βάψιμο, σφίξιμο κοχλίων) δε μπορεί να γίνει μελλοντικά χωρίς να βγει η τσιμεντοσανίδα. Δεν είναι πάντα απαραίτητο όμως κυρίως στις βαφές, δεν υπάρχει εγγύηση ότι το μηχανουργείο έχει κάνει σωστή προεργασία.

 

Μειωμένη πυρασφάλεια όπως λέει ο terry.

 

Μειωμένη Ηχομόνωση (κολυμβητό δάπεδο σπάνια επιλέγεται σε σύμμεικτες)

 

Περιορισμένες δυνατότητες ανακαίνισης.

 

Περιορισμένη ασφάλεια από κλοπές (θωρακισμένη πόρτα δεν έχει νόημα όταν με μια κλοτσιά ανοίγεις τρύπα στον τοίχο).

κ.α.

 

Link to comment
Share on other sites

εχοντας αρκετη εμπειρια σε κατασκευες και επισκευες πλοιων δυσκολευομαι να καταλαβω την αναγκη συνδεσης των μεταλλικων μερων με κοχλιες.

 

ενω στην χωρα μας υπαρχουν αρκετοι πιστοποιημενοι συγκολλητες , μεγαλη εμπειρια και βιβλιογραφια σε μεθοδους συγκολησεων , παμπολα δοκιμασμενα και διαπιστευμενα προτυπα συγκολησης και η συγκολησεις ειναι αυτονοητες στις ναυτικες κατασκευες γιατι δεν αποτελουν λυση στην κατασκευη κτηριων? ειναι θεμα κανονισμου η υπαρχει καποιος λογος που δεν μπορω να δω?

 

γιατι δυσκολευομαι να πιστεψω οτι ενα οποιδηποτε κτηριο κατοικιας μπορει να συγκριθει σε καταπονησεις και φορτισεις απο σεισμους και φεροντα φορτια με ενα πλεουμενο που μεταφερει τουλαχιστον 1,5 φορα το βαρος της κατασκευης του και καταπονειται 35 μερες το χρονο ειτε απλα απο τις ταλαντωσης την μηχανης του ειτε απο κυματα 10 και 15 μετρων και επιζει τουλαχιστον 40 χρονια στο διαβρωτικο περιβαλλον του θαλασσινου νερου (και οχι μονο) με μονη προστασια το βαψιμο του (που επισης καταπονειται απο τη μονιμη ροη νερου γυρω του - για αυτο αλλωστε ανανεωνεται καθε 5 χρονια)

 

γενικα εχω την εντυπωση οτι μια κλασσικη διωροφη κατοικια με υπογειο που θα υλοποιηθει με ελασματα παχους 6-10χιλ , προκατασκευασμενες κολονες στρατζαριστου προφιλ (ανοικτου η κλειστου αναλογως θεσεως) , με πατωμα απο 8μμ , οπλισμενο με σιδιρογωνιες 100χ60 (οχι απαραιτητα συνεχομενης συγκολησης) , με οριζοντιους φορεις τυπου Η μεταξυ των κολονων με υψος 300 (8χιλ παχος) και φλατζα 200 (8 η 10χιλ) φερει σαν θαλασσια κατασκευη περιπου 200κιλα ανα τετραγωνικο μετρο φορτιο που πιστευω οτι αν επιλυθει σαν κατασκευη ξηρας θα φερει τουλαχιστον το ιδιο φορτιο που μαλλον περισσευει για την επενδυση και θερμο-ακουστικη μονωση του πατωματος , την κατασκευη τοιχοποιιας , το βαρος της οικοσκευης και διακοσμησης και γενικα τα βιτσια του ιδιοκτητη.

σε ολα τα παραπανω ομως δεν υπαρχει ιχνος βιδας που να παραλαμβανει φορτιο.

 

συγχωρεστε την προχειροτητα της σκεψης ωστοσο δεν απεχει πολυ απο την πραγματικοτητα.

 

αρα λοιπον πιο θα ηταν το προβλημα σε μια τετοια κατασκευη?

πολυ χονδρικα μια διοροφη κατοικια 160τμ συν υπογειο (οροφος 120τμ με εξωστες πχ) κατασκευασμενος ως ανω ζυγιζει περι τους 25 τονους χαλυβα, μπορει να κατασκευαστει σε κομματια πλατους 2 η και 3 μετρων (αναλογως την δυνατοτητα μεταφορας στην περιοχη ) να συναρμολογηθει με φορητες μηχανες tig και πιστοποιημενα συρματα (δεν χρειαζεται πανω απο 2 πιστοποιημενους συγκολητες) με χρηση γερανου 1,5 και συνεργειου 4 ατομων μεσα σε 10-15 μερες το πολυ μαζι με την προκατασκευη.

ενδεχομενως αν ξεφυγουμε απο τον παραπανω μπακαλικο τροπο υπολογισμου και το φερουμε στα μετρα που χρειαζεται με μπολικο συντελεστη ασφαλειας να πεσουμε και κατω απο τους 20 τονους δηλαδη κοστος κοντα στις 50000 ευρω (υλικα συνεργειου , συν εξοδα φορτηγου , γερανου, μεροκαμματα/ασφαλιση εργατων κατω απο 30000 ευρω)

αμοβολη / βαφη με πυραντοχα χρωματα 3 στρωματων (στο χωρο κατασκευης και στο χωρο συναρμολογησης μονο τα σημεια συγκολησης) περιπου 10 ευρω το τετραγωνικο αρα περι τα 6500 ευρω.

 

και τωρα που το ξανασκεφτομαι , αν κρινω την ελαφροτητα της σιδηροκατασκευης στο βιντεακι , 20 τονοι υπερβολικο ποσο , αλλωστε εκει φορτωνει τον μεταλικο σκελετο που κανενα του στοιχειο δεν εχει παχος πανω απο 6χιλ (πλην φλατζων) με τεραστιες πλακες ο/σ, στους 20 τοννους να συμπεριλαμβανεται και η πλακα του υπογειου.

 

χονδρικα η κατασκευη με ο/σ στο ιδιο κτηριο με αντιστοιχες απαιτησεις δεν ειναι σημαντικα ακριβοτερη (συν ικα) ? ειμαι πολυ λαθος στα παραπανω?

Link to comment
Share on other sites

1. Οι συγκολλησεις ειναι το πιο αδυνατο σημειο στις μεταλλικες κατασεκευς..

Εγω πιστοποιημενους συγκολλητες δεν νομιζω να ξερω πολλους..

2. Δυστυχως η σκεψη σου ειναι λαθος..

Για πολλους λογους..Ισως επειδη εχεις εμπειρια με καραβια..

3. Θα εμενες εσυ σε σπιτι που θα ειναι σαν καραβι??? Σαν κατασκευη εννοω...

(επειδη εχω εμπειρια με πλοια 40ετων, γιαυτο ρωταω..)

 

Φυσικα και τα καραβια εχουν δυναμικες καταπονησεις οπως τα κτηρια με το σεισμο..

 

Αλλα για σκεψου οτι το πλοιο βγαινει καθε τοσο για συντηρηση..

Με το σπιτι σου τι θα εκανες?

 

Γενικα αν συγκρινεις κοστος ΣΥΝΗΘΩΝ κατασκευων απο ΟΣ σε σχεση με κατασκευη απο χαλυβα θα δεις οτι ειναι το πανω κατω το ιδιο...

Το ΙΚΑ ειναι μια μεγαλη πιπιλα....Αν πληρωσεις ΟΛΑ τα ημερομισθια που θα δουλευετουν σε μια κατασκευη, θα σου στοιχισει περισσοτερο το ΙΚΑ παρα την ιδια την κατασκευη...(που λεει ο λογος..)

 

Για το παραδειγμα που ειπες υπολογιζε γυρω σαν 200-250κ.μ.ΟΣ ...

Δλδ ενα κοστος σκελετου 50000-62500Ε..

Δεν ειναι και μεγαλη διαφορα...

Βαλλε και πυραντοχες βαφες στο μεταλλικο...

Και μην ξεχνα οτι ο Φ.Ο. ειναι περιπου το 30% του συνολικου κοστους....

Link to comment
Share on other sites

pankrok

 

έχεις απόλυτο δίκιο. Βέβαια η τεχνολογία της ναυπηγικής, οι προδιαγραφές που πολλές φορές είναι υψηλότατες Lloyds, DNV είναι κατα πολλά χρόνια μπροστά απο αυτές της κατασκευής στην Ελλάδα. Προφανώς και στο Εξωτερικό γίνεται. Εαν τηρηθούν οι παραπάνω προδιαγραφές σε σπίτι μάλλον το κόστος θα ξεπεράσει αυτό του συμβατικού.

Link to comment
Share on other sites

Για κατοικια (μιλαω για συνηθεις κατοικιες..) η καλυτερη λυση ειναι το ΟΣ...ΤΕΛΟΣ..

Οποιος σας πει το αντιθετο ειναι βλαξ ή κατασκευαστης μεταλλικων κτηριων..

 

Eξαρτάται , κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να τυποποιηθεί.

Π.χ. για ισόγειες κατοικίες , εφόσον τίθεται και το θέμα του τελικού κόστους υπάρχει και η λύση της φέρουσας τοιχοποιίας. Για εξοχικές κατοικίες , θα πρότεινα και τη λύση της ξύλινης κατασκευής.

Στην Ελλάδα η λύση φέροντος οργανισμού από σκυρόδεμα και οργανισμό πλήρωσης από διπλή δρομική τοιχοποιία με ενδιάμεση μόνωση αποτέλεσε μονόδρομο για όλα τα κτήρια , ανεξαρτήτως μεγέθους , σπουδαιότητας , χρήσης κτλ...

 

Το μονο που γλιτωνετε ειναι μερικα μεροκαματα στο ΙΚΑ, αντε και 1-2μηνες απο το χρονο κατασκευης...

 

Γενικά , συμφωνώ , αλλά το τι γλιτώνεις και αν τελικά γλιτώνεις είναι μεγάλο θέμα για συζήτηση.

1η περίπτωση

Όταν έχεις κτήρια καταστημάτων , ξενοδοχείων , κλινικών όπου ο χρόνος κατασκευής είναι σημαντικός παράγοντας.

Αν η επένδυση της επιχείρησης αποδίδει κάθε χρόνο το 6-7% του συνολικού προυπολογισμού των κτηριακών , και αν θεωρήσουμε ότι ο φέρων οργανισμός κοστίζει το 30% του συνολικού προυπολογισμού , τότε το οικονομικό όφελος επί του προυπολογισμού του φ.ο.είναι περίπου το 20%.

Θυμηθείτε το βιντεάκι με το 20όροφο στην Κίνα που κατασκευάσθηκε σε μία εβδομάδα !!!

2η περίπτωση

Πάλι σε σχέση με τον χρόνο.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών. Εκεί ο ιδιοκτήτης δεν θέλει να απασχολεί πολλά συνεργεία και για μεγάλο χρονικό διάστημα για ευνόητους λόγους.

3η περίπτωση

Ο αρχιτεκτονικός κάνναβος και η σύνθεση του κτιρίου.

Π.χ.

3.1. Απλός ορθογωνικός κάνναβος ευνοεί την επιλογή σύμμεικου φ.ο.

Όταν έχεις παράγωνα κτήρια και επιλέξεις μεταλλικό σκελετό , τότε το κόστος αυξάνεται ( φάλτσες κοπές σε 2 ή 3 διευθύνσεις κτλ..)

3.2. Πολλά ανοίγματα στους εξωτερικούς τοίχους δεν ευνοούν την τοποθέτηση χιαστί συνδέσμων.

Εναλλακτική λύση είναι να χρησιμοποιήσεις πλαίσια 2 διευθύνσεων

αλλά :

3.2.α. Πας σε μεγαλύτερες διατομές μεταλλικών υποστυλωμάτων, άρα σε μεγαλύτερο κόστος.

3.2.β. Για μικρά διώροφα δεν συμφέρει να χρησιμοποιήσεις υποστυλώματα τύπου σταυρού , γιατί αν από την ανάλυση σου βγαίνει σταυρός από 2 ΗΕΑ240 , υπάρχει ένα κατασκευστικό πρόβλημα.

Πως θα βιδώσεις τους κοχλίες αφού δε θα υπάρχει ένα κενό 9-10cm για να μπει το χέρι του εργάτη.

Άρα θα πας σε ΗΕΑ240 και σε μία πολύ μεγαλύτερη διατομή για να αφήσεις αυτό το κενό ή θα χρησιμοποιήσεις τα 2ΗΕΑ240 αλλά κάποιες πλάκες θα πρέπει να κολληθούν εργοταξιακά με ότι μειονεκτήματα αυτό συνεπάγεται.

3.2.γ. Έστω ότι χρησιμοποιείς κοιλοδοκούς για υποστυλώματα , όπως στην Ιαπωνία, για να πετύχεις πλαίσιο 2 διευθύνσεων.

Τα συνήθη προγράμματα δεν υποστηρίζουν τις συνδέσεις υποστηλώματος από κοιλοδοκό και δοκό από ΙPE και ΗΕΑ.

Ή θα το λύσεις χεράτα ή θα λύσεις τη σύνδεση με κανένα πρόγραμμα πεπερασμένων.

Υπάρχουν και ειδικοί κοχλίες , hollow bolts , για τέτοιες συνδέσεις αλλά όλα αυτά βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο ακόμα.

Τα υποστυλώματα από σκυρόδεμα έχουν αντοχή και στις 2 διευθύνσεις.

3.2.δ. Έστω ότι λόγω των αρχιτεκτονικών αναγκάζεσαι να χρησιμοποιήσεις μεταλλικά υποστυλώματα σε μικρή απόσταση.Υπάρχει η δυνατότητα να τα ενώσεις σε δικτύωμα και να κάνεις ουσιαστικά μία δικτυωτή κολόνα. Άρα ο μελετητής θα πρέπει να κάνει και ένα άλλο προσομοίωμα για να δει αν το συμφέρει αυτή η επιλογή.

Σε ένα φορέα από Ο/Σ πολύ απλά θα είχες ένα ορθογώνιο υποστύλωμα 30*100 ή θα έβαζες ένα τοιχείο.

4η περίπτωση

Στέγη ή δώμα.

Το δώμα ευνοεί την επιλογή Ο/Σ και η στέγη τον σύμμεικτο φορέα.

5η περίπτωση

Πολύ μεγάλα ανοίγματα ευνοούν την επιλογή σύμμεικτου φορέα.

Σε μία σύνηθη διώροφη ίσως να μην υπάρχουν τέτοια ανοίγματα οπότε η καλύτερη επιλογή ίσως να είναι φορέας Ο/Σ.

Σε ένα μεγάλο πολυόροφο κτήριο ίσως να επβάλλεται η χρησιμοποίηση σύμμεικτης πλάκας , με διαδοκίδες και κυψελωτές μεταλλικές δοκούς λόγω των μεγάλων ανοιγμάτων και των σωληνώσεων των ΗΜ.

 

Όταν μιλάμε για σύμμεικτο φορέα τι ενοούμε.

Α. Σύμμεικτη πλάκα επί σύμμεικτων διαδοκιίων και δοκών και μεταλλικά υποστηλώματα με χιαστί.

Β. Ολόσωμη συμβατική πλάκα επί σύμμεικτων κύριων δοκών και μεταλλικά υποστυλώματα.

Γ. Μεταλλικά ή σύμμεικτα υποστλώματα.

Δ. Μικτό φορέα , τοιχεία Ο.Σ. και σύμμεικτα υποστυλώματα και δοκοί.

....κτλ...

 

Τέλος στο συνολικό κόστος θα πρέπει να συνυπολογίζουμε και το κόστος θεμελίωσης , εκσκαφών κτλ....

Για να δώσεις σίγουρη απάντηση θα πρέπει να μελετηθούν και να κοστολογηθούν λεπτομερώς όλες οι λύσεις.

Προσωπικά επειδή οι αβεβαιότητες και τα ρίσκα είναι περισσότερα στη σύμμεικτη κατασκευή , αν κατασκεύαζα ένα σπίτι αξίας 150.000Ε , δε θα το ρίσκαρα για να κερδίσω 5.000Ε.

 

@spy μεταλλικες συμμικτες δοκοι με ψευδοροφη απο γυψοσανιδα αντεχουν 30λεπτα που οριζει ο κανονισμος...

30 λεπτά είναι το ελάχιστο που επιβάλλει ο κανονισμός πυροπροστασίας ,Π.Δ. 71/88, για τα συνήθη διώροφα.

Τα 30' έχουν προκύψει στον κανονισμό από το ελάχιστο χρόνο , σύμφωνα με τις μέγιστες οδεύσεις διαφυγής , για να εκκενωθεί το κτήριο.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς υπάρχουν δύο ζητήματα.

1. Να μην υπάρχουν θύματα και να εκκενωθεί το κτήριο με ασφάλεια.

2. Εάν θα αντέξει ο φέρων οργανισμός και θα είναι ασφαλές το κτήριο μετά την πυρκαγιά.

Το πρώτο καλύπτεται από τον κανονισμό αλλά στα συμβατικά κτήρια από Ο/Σ μετά από μία πυρκαγιά και τις απαραίτητες επισκευές , το κτήριο είναι έτοιμο για χρήση.

Στα μεταλλικά αν παραμορφωθούν οι κόμβοι , τότε θα χρειαστεί αντικατάσταση και ο φέρων οργανισμός.

 

Δοκίμασε κανείς να στερεώσει ογκώδες ράφι ή ράφια κουζίνας σε τοίχο απο γυψοσανίδα ή YTONG χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη στο σκελετό; Στην κουζίνα, μπορεί να προβλεφθεί η θέση, στα υπνοδωμάτια για τοποθέτηση ραφιών όμως όχι.

1. Και σε συμβατικές οικοδομές έχει χρησιμοποιηθεί ΥΤοng για οικονομικούς λόγους.

2. Γιατί να μην χρησιμοποιήσεις τις κλασσικές οπτοπλινθοδομές σε κτήριο από μεταλλικές διατομές;

2.α. Θα υπολογίσεις τον μεταλλικό φορέα ώστε να μην πάρει μετακινήσεις που θα προκαλέσουν ζημιά στην τοιχοποιία.

2.β. Ανάμεσα στον μεταλλικό σκελετό και την τοιχοποιία θα τοποθετήσεις ένα ελαστικό παρέβυσμα , από αφρό πολυουρεθάνης.

Το θέμα είναι με τα σενάζ.

Θα συνδέσεις τα σενάζ με τον μεταλλικό φορέα ή όχι;

Aν τα συνδέσεις θα κολλήσεις ειδικά τεμάχια Π στις παρειές των μεταλλικών υποστηλωμάτων.

Αυτά είναι μερικά κατασκευαστικά ερωτήματα που περιμένω να απαντηθούν από την απέραντη Αγγλική βιβλιογραφία του Αλέξη. :)

 

την δυνατοτητα μεταφορας στην περιοχη ) να συναρμολογηθει με φορητες μηχανες tig και πιστοποιημενα συρματα (

 

Οι συγκολλήσεις ΤΙG , είναι πολύ πιο ακριβές και χρησιμοποιούνται συνήθως για τη συγκόλληση λεπτών ελασμάτων αλουμινίου ή ανοξείδωτου χάλυβα. Πρόκειται για μία μη παραγωγική μέθοδο συγκόλλησης.

Επίσης , αν δεν κάνω λάθος αναφέρεσαι σε εργοταξιακές συγκολλήσεις και όχι εργοστασιακές.

Πέρα από το οικονομικό σκέλος , όπου είναι πιο εύκολο και γρήγορο να συγκολλήσεις στο εργοστάσιο παρά στα +5μ. κρεμασμένος από τον γερανό, τίθεται το θέμα της αξιοπιστίας της συγκόλλησης.

Αν φυσάει και ''πάρει'' αέρα η συγκόλληση δεν είναι το ίδιο αξιόπιστη με αυτή που γίνεται στο εργοστάσιο.

Εκτός και αν είχες στο μυαλό σου την Φωλιά του Πουλιού στο Πεκίνο , όπου πράγματι εκεί συγκολλήθηκαν επί τόπου αλλά δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική επιλογή.

 

1. Οι συγκολλησεις ειναι το πιο αδυνατο σημειο στις μεταλλικες κατασεκευς..

 

Οι συγκολλήσεις είναι το πιο δυνατό κομμάτι της μεταλλικής κατασκευής.

Πιστοποιημένοι συγκολλητές υπάρχουν πολλοί , πιστοποιημένοι μηχανικοί για να κάνουν έλεγχο συγκολλήσεων δεν υπάρχουν πολλοί.

Χρειάζονται και γνώσεις κατεργασίας των μετάλλων που έχουν κυρίως οι μηχανολόγοι.

Ακόμη και οπτικοδιαστασιακό έλεγχο συγκολλήσεων , ποιος μηχανικός ξέρει να κάνει ;

Ποιος θα πληρώσει 1.000+Ε για να παρακολουθήσει το αντίστοιχο σεμινάριο και να πιστοποιηθεί;

Eίναι σίγουρο ότι στην αγορά εργασίας , αυτό δε θα εκτιμηθεί.

 

 

Και τέλος για το θέμα της ευκολίας της ανάλυσης για τον μελετητή μηχανικό:

Tα στατικά για μία απλή συμβατική κατασκευή μπορεί να τελειώσουν σε 1-2 μέρες.

Για τη σύμμεικτη μπορεί να χρειαστούν και εβδομάδες , αφού θα χρειαστείς σχεδόν όλους τους κανονισμούς.

ΕC1,ΕC2,EC3,EC4,EC8.

Ο μελετητής συνήθως δεν πρόκειται να πληρωθεί για κάτι αντίστοιχο.

Να μην ξεκινήσω και για το λογισμικό που χρειάζεσαι.

Link to comment
Share on other sites

spy

Μιλησα για συνηθη κτηρια κατοικιας..

Γιαυτο και προτιμησα το ΟΣ

 

Γενικα σε αλλες κατασκευες πρεπει να γινει μια συγκριση κοστους/ποιοτητας/χρονου κτλ για να επιλεξει κανεις..

 

Οι συγκολλησεις ειναι το ποιο δυνατο κομματι των μεταλλικων ΕΦΟΣΟΝ γινουν σωστα..Αυτο εθιξα...Την ποιοτητα..Εδω τουλαχιστον δεν ξερω κανεναν πιστοποιημενα συγκολλητη που να ασχολειται με μεταλλικες...

 

Αν παμε και στην πυρασφαλεια και τις λυσεις πυροπροστασιας για τις μεταλλικες, ΣΙΓΟΥΡΑ το κοστος θα παει πολυ ψηλοτερα απο το ΟΣ...

Link to comment
Share on other sites

Η πιστοποίηση στους συγκολλητές είναι εύκολη και συνήθως πληρώνεται από τον κατασκευαστή.

Δηλαδή πιστοποιημένος συγκολλητής level II , της τάδε εταιρείας. Και επειδή πληρώνει ο εργοδότης , συνήθως αυτός κρατάει τα πιστοποιητικά.

Αυτό που θα πρέπει να ελεχθεί είναι αν τις συγκολλήσεις τις έκανε ο

τάδε που είναι πιστοπιοιημένος ή αν έχει απολυθεί και τώρα τις κάνει κάποιος άλλος που δεν είναι.

Επίσης υπάρχουν και έλεγχοι που μπορούμε να ζητήσουμε να γίνουν.

- Οπτικοδιαστασιακός

- Διεισδυτικά υγρά

- Μαγνητικά σωματίδια

- Υπέρηχος

- Ραδιογραφία κτλ....

 

Για το σκυρόδεμα πως εισαι σίγουρος ότι είναι ποιότητας C20/25;

Πιστοποιημένοι σιδεράδες υπάρχουν;......όχι απλά κάνεις επίβλεψη.

Την αντίστοιχη επίβλεψη στα μεταλλικά , ακόμη και να υπάρχουν πιστοποιημένοι συγκολλητές, θα πρέπει να την κάνεις στο εργοστάσιο.

Link to comment
Share on other sites

Μεθοδοι ελεγχου υπαρχουν..

Πιστοποιησεις υπαρχουν..

 

Αλλα..

 

1. Οπως ειπες δεν ξερεις ποιος εκανε την συγκολληση

2. Ακομα και ο πιστοποιημενος να εκανε την συγκολληση καταλαβαινεις το αποτελεσμα μετα απο πχ 8 ωρες δουλειας..

3. Ακομα και ο πιστοποιημενος να εκανε την συγκολληση δεν σημαινει οτι το αποτελεσμα θα ειναι το ιδιο με αυτο για το οποιο πηρε την πιστοποιηση...

Link to comment
Share on other sites

Παράδειγμα:

Δοκίμασε κανείς να στερεώσει ογκώδες ράφι ή ράφια κουζίνας σε τοίχο απο ..... YTONG χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη στο σκελετό;

εγώ πάντως σε εσωτερική τοιχοποιία από YTONG όπου στερεώθηκε μικρό σχετικά καλοριφέρ παρατήρησα ρωγμή :(

άρα το YTONG δεν είναι για πολλά πολλά

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.