Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εγγυητικές Ανάληψης Κρατήσεων for Dummies :)


debianuser

Recommended Posts

Αποφάσισα να ανοίξω αυτό το θέμα κυρίως γιατί είδα πως υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ συναδέλφων (νέων κυρίως) με τους οποίους συνομίλησα.

Το Θέμα αναλυτικότερα είναι:

" Πότε πρέπει να υποβάλλονται και Πότε και Πώς επιστρέφονται, οι λεγόμενες Εγγυητικές Επιστολές Ανάληψης Κρατήσεων (ή δεκάτων όπως συνηθίζεται να λέγονται) "

 

Α> Οι Εγγυητικές Επιστολές Ανάληψης Κρατήσεων (εφεξής ΕΕΑΚ) υποβάλλονται με την υποβολή του κάθε Λογαριασμού.

Α.1.> Ερώτηση1: πρέπει να υποβληθούν ακόμα και αν ο Λογαριασμός συνοδεύεται από ΠΠΑΕ & Αναλυτικές Επιμετρήσεις;

Α.2.> Ερώτηση2: σε περίπτωση που έχουν υποβληθεί π.χ. 2 ΕΕΑΚ για τον 1ο & τον 2ο Λογαριασμό αντίστοιχα, αλλά στην πορεία συνταχθούν και υπογραφούν / υποβληθούν αναλυτικές επιμετρήσεις, τότε πρέπει οι αρχικά υποβληθείσες 2 ΕΕΑΚ να επιστραφούν από την υπηρεσία στον Ανάδοχο [και αν ΝΑΙ πως αυτόματα ή με νέα αίτηση επιστροφής ΕΕΑΚ του αναδόχου;];

 

Στην παραπάνω ενότητα (Α) Υποθέτω πως δεν έχει κλείσει / ολοκληρωθεί όλο το έργο αλλά μόνο τμήματα αυτό. Τα οποία τμήματα έχουν παραληφθεί με αντίστοιχα ΠΠΑΕ (Πρωτόκολλα Παραλαβής Αφανών Εργασιών).

 

ΥΓ: Προτρέπω φυσικά τον κάθε ένα να συμπληρώσει - διορθώσει τυχόν εσφαλμένα ανωτέρω αναγραφόμενα - εκφράζει νέους προβληματισμούς επί του θέματος κλπ.

ΥΓ2: Την έκφραση "for Dummies" την δανείστηκα από την ομώνυμη σειρά βιβλίων και φυσικά δεν την εννοώ κυριολεκτικά αλλά παραπέμπω σε αναλυτική επεξήγηση εννοιών, διαδικασιών κλπ. ερμήνευση όρων π.χ. από την νομοθεσία κ.ά.

 

...will continue

Link to comment
Share on other sites

----πρέπει να κατατεθούν μαζί με το λογαριασμό. τώρα αυτό είναι λίγο φλου. στο πρωτόκολλο? λίγο πριν την πληρωμή? ας πούμε για ευκολία στο πρωτόκολλο.

----για να επιστραφούν πρέπει να γίνει αίτηση από τον ανάδοχο που θα συνοδεύεται από πίνακα ειδικού απολογισμού, όπου θα εμφαίνεται η δαπάνη εργασιών για τις ποσότητες των ΠΠΑΕ. Μόνο κατόπιν της αίτησης επιστρέφονται.

Link to comment
Share on other sites

οι εγγυητικες δεκατων δεν υποβάλλονται

εκδιδονται

και στον λογαριασμο λες λιγο πριν το τελος οτι οι προβλεπομενες κρατησεις ειναι τοσες Α

οι εγγυητικες δεκατων υπ`αριθμ ταδε ειναι Β αρα Β-Α=Γ αρα

αν Β>Α δεν εχεις προβλημα κανεις μια στρογγυλοποιηση αν θες και πας με τον λογαριασμο στα εντελομενα για εισπραξη ( χαχα καλο το αστειακι, να εισπραξεις απο το κρατος τετοιες εποχες )

αν Α>Β τοτε θα πρεπει να πληρωσεις το Γ ως κρατησεις

 

 

οι εγγυητικες δεκατων οπως και οι αλλες εγγυητικες ειναι ανεξαρτητες με τον αυξοντα αριθμο του λογαριασμου

δηλαδη μπορεις να εκδοσεις 1 εγγυητικη δεκατων τοση μεγαλη σε ποσο που να καλυπτει ολες τις κρατησεις που θα προκυψουν μεχρι τον τελευταιο λογαριασμο

ή μια ανα λογαριασμό τόση όσες οι κρατήσεις που προκύπτουν (και να τις πηγαινεις αθροιστικα στους επομενους)

ή μπορεις να πληρωσεις τις κρατησεις

 

 

για να γινει αποδεσμευση σε εγγυητικη πρεπει να κανεις αιτηση στο πρωτοκολλο και να φτιαξεις τον ειδικο απολογισμο (κατι σαν ιστορικο ποτε εξεδωσες τι ποσου κλπ)

(συνηθως γραφεις και την αποφαση που πρεπει να γραψει η υπηρεσια)

Link to comment
Share on other sites

πρέπει να ληφθεί απόφαση και σε αυτή την περίπτωση. δλδ έχοντας τα εγκεκριμένα ΠΠΑΕ στο χέρι και πριν υποβάλλει κανείς λογαριασμό, υποβάλλει ειδικό πίνακα απολογισμού βάσει των ΠΠΑΕ και αίτηση αφηρημένα να "μειωθεί το απαιτούμενο ποσό εγγύησης ανάληψης δεκάτων κατά 5% επί δαπάνη εγκεκριμένων εργασιών". βγαίνει μετά η απόφαση, χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένη εγγυητική ΕΤΑΑ η τράπεζας και μνημονεύται στην τελευταία (η και στην πρώτη) σελίδα του λογαριασμού.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερά καλώς σας βρήκα , νέος χρήστης..!

 

Αν υπάρχεί εγκεκριμένο ΠΠΑΕΕ η αν με την υποβολή του λογαριασμού παρεις ταυτοχρονα και υπογραφή ΠΠΑΕ με πρωτόκολλο η οχι , τότε μνημονέυεις πίσω στον λογαριασμο το ΠΠΑΕ και ότι εξ αιτίας του δεν απαιτουνται κρατήσεις εκτελεσθεισών εργασιών

 

Στην περίπτωση που το ΠΠΑΕ υπογραφεί μετα τον λογαριασμο , τοτε κανεις ειδικο απολογισμο μείωσης της Εγγυητικής κρατήσεων

 

 

θα ηθελα να σας ρωτησω (για εργοληπτες βασικα ) ενα θεμα που αφορα τα μηχανοσημα των 0,44 ευρω στην συμμετοχη σε διαγωνισμό .

 

ξερεται την αποφαση 111/2006 του Σ.Τ.Ε ? ανατρέξτε εκει τελος παντον χοντρικα λεει οτι για τα πρωτα 10 000 000 δρχ προυπολογισμου της υπηρεσιας απαιτουνται 2 μηχανοσημα και οχι 1 οπως ολες οι ασχετες υπηρεσιες ζητουν στην διακυρηξη τους ( 1 μηχανοσημο ανα 10 000 000 δρχ προυπολγισμου χωρις ΦΠΑ και αναθεωρηση ) .

 

ΕΡΩΤΗΣΗ : υπαρχει καποια αλλη μεταγενεστερη ή ισχυροτερη αποφαση που να ανερει την 111/2006 του ΣΤΕ ? (πολυ σημαντικο θεματακι..)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Να προσθέσω και κάτι άλλο σε όσα ειπώθηκαν! Τι ακριβως ισχυει σε σχεση με τις εγγυητικες δεκατων αν σε λογαριασμο υπάρχουν και μελετες;

Υπολογιζονται και οι μελετες ή μονον οι εκτελεσμένες εργασίες γιατί έχω ακούσει διάφορες απόψεις και δεν βλέπω κάτι συγκεκριμμένο στη νομοθεσία.

Τα διάφορα software (π.χ. ecm -εργολήπτης) υπολογίζουν τις εγγυητικές δεκάτων στο σύνολο του λογαριασμού (εργασίες + μελέτες).

Link to comment
Share on other sites

δεν έχω εμπειρία από πρώτο χέρι, αλλά φαντάζομαι πως είναι δύο ανεξάρτητα πράγματα. δλδ, εάν προβλέπεται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής ανάληψης δεκάτων για να πιστοποιηθεί η δαπάνη της μελέτης, πως προβλέπεται να επιστραφεί αυτή η εγγυητική? με υπογραφή ΠΠΑΕ για τη μελέτη? κάτι δεν κολλάει.

Link to comment
Share on other sites

Να προσθέσω και κάτι άλλο σε όσα ειπώθηκαν! Τι ακριβως ισχυει σε σχεση με τις εγγυητικες δεκατων αν σε λογαριασμο υπάρχουν και μελετες;

Υπολογιζονται και οι μελετες ή μονον οι εκτελεσμένες εργασίες γιατί έχω ακούσει διάφορες απόψεις και δεν βλέπω κάτι συγκεκριμμένο στη νομοθεσία.

Τα διάφορα software (π.χ. ecm -εργολήπτης) υπολογίζουν τις εγγυητικές δεκάτων στο σύνολο του λογαριασμού (εργασίες + μελέτες).

 

Συναδελφε: Τα θεματα μελετων υποκεινται στο Ν3316/05.Λογαριασμοι-εγγυητικες-παραλαβη-επιστροφη εγγυτικων κ.λ.π δεν υπαγονται στο νομο περι δημοσιων εργων .Αλλωστε η σωστη συμβαση ρητα αναφερει οτι (οταν υπαρχει και μελετη ) για τη μελετη ισχυει ο Ν3316/05 με τα διαταγματα του .

Στο νομο λοιπον 3316/05 στο αρθρο 24 περι εγγυησεων σε συνδυαασμο με το αρθρο 30 (παρει καταβολης της αμοιβης μελετης) προβλεπεται ρητα ποιες και τι ειδους εγγυησεις υποβαλονται και πως γινεται η πληρωμη.

Στο εν λογω αρθρο ΔΕΝ προβλεπεται προσθετη εγγυηση ή καποια κρατηση οταν υποβαλεις καποιο λογαριασμο (οπως προβλεπεται στο νομο περι δημοσιων εργων).Προβλεπονται ομως αλλα ειδη εγγυησεων οπως π.χ αν θες να παρεις εναντι για τη μελετη εγγυση 15% της συμβατικης αμοιβης κ.λ.π κ.λ.π.Σε καμμια περιπτωση ομως εγγυηση τυπου"δεκατων"

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.