Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γείωση σε οικία του 60


Recommended Posts

καλησπερα,

μου ετυχε μια αντικατασταση πινακα σε σπιτι στο κεντρο της Αθηνας, ανοιγοντας τον με εκπληξη ειδα οτι δεν ερχοταν καλωδιο γειωσης μαζι με τα καλωδια της φασης και του ουδετερου, βλεποντας ομως στην μπαρα γειωσης υπαρχουν κιτρινα καλωδια. ψαχνοντας στο σπιτι ανακαληψα οτι υπαρχει καλωδιο γειωσης συνδεδεμενο μεσα στο μπανιο, στο σωληνα υδρευσης. Αυτο ειναι η γειωση??Τί γινετε σε αυτη την περιπτωση??

Link to comment
Share on other sites

Βασικά το σπίτι δεν έχει γείωση.Παλαιότερα η γείωση γεινώταν πάνω στου σωλήνες του νερού,αλλά έχει καταργηθή αυτό εδώ και πολλα χρόνια.Πρέπει σε κάποιο σημείο του κτιρίου αν έχει χώμα να καρφώσεις 3 ηλεκτρόδια γείωσης,σε σχήμα τριγώνου.Και να τραβήξεις ένα καλώδιο απο εκεί μέχρι την μπάρα γείωσης του πίνακα που θα αλλάξεις.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω, εχω ηδη ενημερωση τον ιδιοκτητη και θα κανω την εγκατασταση. και παλι ευχαριστω.

Link to comment
Share on other sites

Έχεις άμεση γείωση? Αν ναι, ρίξε κάτι παραπάνω από το τρίγωνο...

 

Επίσης απαραίτητα ΔΔΕ (και από τον νόμο και από την λογική).

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

οταν εκανα την εγκατασταση-αντικατασταση του γενικου πινακα, παρατηρησα οτι απο το σωληνα που ερχονται η φαση και ο ουδετερο δεν ερχοταν γειωση. αλλα στην μπαρα γειωσεως υπηρχαν δυο καλωδια κιτρινα το ενα 1,5μμ2 και το αλλο 2,5μμ2, το δευτερο κατεληγε μεσα στο μπανιο οπου ηταν πανω στην χαλκοσωληνα του νερου, ενω το πρωτο πηγαινει στα κουτια διακλαδωσης. αρα δεν ερχεται γειωση απο το ρολοι της δεη.

Link to comment
Share on other sites

Το σπίτι έχει άμεση γείωση και όχι ουδετερογείωση. Τουλάχιστον έτσι οπως το περιγράφεις. Σύνηθες φαινόμενο στην Αθήνα. Υπό συνθήκες, αν δηλαδή το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής είναι με μεταλλικούς σωλήνες μη διακοπτόμενο από πλαστικά τμήματα, η άμεση γείωση επιτυγχάνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα (μικρότερη αντίσταση γείωσης). Στα περισσότερα σημεία όμως το δίκτυο ύδρευσης έχει αντικατασταθεί με πλαστικούς PVC σωλήνες. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να βάλεις ρελλέ διαφυγής έντασης όπως ειπώθηκε.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Όταν λοιπόν διακόπτεται η συνέχεια των μεταλλικών σωληνώσεων, πρέπει να συνδέονται με καλώδιο για να μη χαλάσει η γείωση?

Ειδικά για χαλκοσωλήνες αυτό τους προστατεύει και από τη δική τους διάβρωση.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλησπέρα

 

Έχω περίπτωση παλιάς κατοικίας η οποία θα ανακαινιστεί ριζικά. Ακόμα και η εδαφόπλακα θα αποξηλωθεί για να περάσουν αποχετεύσεις. Εάν βρεθεί χώμα κάτω απο την πλάκα και όχι συμπαγές υλικό, θα αντιμετωπίσω στο κτίριο σαν νεόδμητο εγκαθηστόντας θεμελιακή γείωση ή απλά θα "φυτέψω" τρίγωνο γείωσης και μετά θα πέσει η νέα πλάκα; Ο ηλεκτρολόγος έχει πείσει τον ιδιοκτήτη να κάνει ολόκληρο κλωβό με αγωγούς καθόδου μέχρι το δώμα + τρίγωνο γείωσης στο ρολόι της δεή και όλα αυτά κάτω απο τη νέα πλάκα. Τον κλωβό τον θεωρώ υπερβολή καθώς είναι μια κατοικία παλιά σε συνεχή δόμηση εντός οικισμού. Ποιά είναι η γνώμη σας;  

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.