Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αρχή λειτουργίας Fan Coils


saradis1

Recommended Posts

Καλημέρα σας.

Θα ήθελα να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου και πιστεύω οτι οι μηχανολόγοι είναι πιο ειδικοί στο θέμα. Θα ήθελα να μου πείτε με απλά-λιτά λόγια την αρχή λειτουργίας ενος fan coil συστήματος για κατοικία. Τα υπέρ-Κατά σε σχέση με παραδοσιακό τρόπο θέρμανσης (π.χ panel σώματα).

Υπάρχει κάποιο βιβλίο που να κατατοπίζει σχετικώς με fan coils και εγκατάσταση τους?

Link to comment
Share on other sites

Οπως λεει και η λεξη fan coil ειναι μια διαταξη ανεμιστηρα - στοιχειου. Οπως ενα καλοριφερ παιρνει νερο στο στοιχειο του ομως χαμηλοτερης θερμοκρασιας περιπου 50 βαθμοι και με τη βοηθεια του ανεμιστηρα διανεμει τη θερμοτητα στο χωρο σε αντιθεση με τα απλα σωματα που το κανουν με συναγωγη χωρις βεβιασμενη ροη.Περα απο αυτη τη διαφορα εχουμε το πλεονεκτημα οτι με αντλια θερμοτητας μπορουμε να εχουμε και ψυξη με ενα συστημα.Επισης εχουμε δυνατοτητα συνδεσης με νωπο και αναμιξη του με την επιστροφη. Εχουμε διαφορες κατασκευαστικες μορφες των τερματικων μοναδων αναλογα με τον χωρο και την αρχιτεκτονικη ή διακοσμητικη αποψη (δαπεδου,δαπεδου κρυφα, καναλατα, οροφης κτλ.) Μειονεκτημα ισως ειναι ο θορυβος του ανεμιστηρα στον χωρο. Δεν ειναι δυνατον να συγκρινουμε τα δυο συστηματα οπως καταλαβαινεις γιατι αφορουν διαφορετικες κατασκευαστικες λυσεις. ψυξη θερμανση , νωπος , εξαερισμος σε αντιθεση με απλη θερμανση.Ενα πλεονεκτημα επισης ειναι η αντλια θερμοτητας που συνηθως επιλεγεται και για θερμανση πλεον, οπου θεωρειται πιο οικονομικη σε σχεση με το πετρελαιο η το φυσικο αεριο. Βιβλια υπαρχουν πολλα και καλα. Μια καλη αρχη ειναι του Σελλουντος . Ομως προσωπικη αποψη ειναι οτι για τον κλιματισμο καλυτερο ειναι της Carrier που ακολουθει προτυπα ashrae και θα το βρεις στο Παπασωτηριου στα ελληνικα αλλα και στο internet σε αγγλικη πρωτοτυπη εκδοση(http://www.4shared.com/get/8rhsjrQr/Handbook_of_Air_Conditioning_S.html)

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την ωραία περιγραφή. Το βιβλίο που προτείνεις αναλύει τρόπους εγκατάστασης τους? Θα με ενδιέφερε πολύ ένα βιβλίο που να μιλάει περισσότερο για το πρακτικό κομμάτι.

 

 

Συνάδελφε, μην κάνεις παράθεση προηγούμενου μηνύματος χωρίς λόγο.

Διάβασε τους κανόνες συμμετοχής.

Ευχαριστώ, AlexisPap

Link to comment
Share on other sites

Και τα δυο που προτεινω αναλυουν και το πρακτικο οσων αφορα το σχεδιασμο.Της Carrier εχει ομως και πολυ θεωρεια και παιζει μονο με κλιματισμο. Δε ξερω ποσο θελεις να εμβαθυνεις. Αν καποιος εχει καποιο καλυτερο ας το πει.

Link to comment
Share on other sites

Να συμπληρώσω πως θέμα βορύβου δεν υπάρχει διότι ολα τα νέα fan coils (πιστοποιημένα απο eurovent κτλ) στην μικρή ταχύτητα δεν ακούγονται παρά ελάχιστα.

Στα πλεονεκτήματα εκτος απο αυτα που ανάφερε ο συναδελφος, ο έλεγχος θερμοκρασίας ανα δωματιο με θερμοστάτη και τρίοδη βάνα που υπάρχουν στο fαn coil όπως και οτι με τετρασωλήνιο μπορεί κάθε χώρος να λειτουργεί βάση των δικών του αναγκών ( θερμανση ή ψύξη). Ακόμα με την χρήση ανεμιστήρων inverter η κατανάλωση ρεύματος μειώνεται αρκετά και είναι ανάλογη της ταχύτητας.

Ως μειονέκτημα η ανάγκη τακτικής πλύσης ή και αλλαγής του φίλτρου του, καθαρισμού του στοιχείου

Link to comment
Share on other sites

πάρα πολυ ενδιαφέρον. Πολύ ωραία. Λοιπόν, συνοψίζοντας: Ένώ στην κλασική θέρμανση έχουμε μια δεξαμενή πετρελαίου που μέσω του λέβητα-καυστήρα-κυκλοφορητή κπλ έρχεται το ζεστό νερό στα σώματα μας μέσω για παράδειγμα συλλέκτη με σύστημα π.χ μονοσωλήνιου συστήματος., στο fan coil πέρνει το ζεστό νερό του απο πού? Υπάρχει κάπου ένα block διάγραμμα ή ένα κατακόρυφο διάγραμμα?

Link to comment
Share on other sites

Στο link που σου εστειλα κατεβαζεις ενα βιβλιο. Το αγγλικο της Carrier. Εκει θα βρεις τη διαταξη που σε ενδιαφερει. Αν το παλευεις και λιγο με τα αγγλικα δε θα εχεις προβλημα .

Link to comment
Share on other sites

ναι σε ευχαριστώ. Θα το διαβάσω αύριο.

χεχεχε, η αλήθεια είναι οτι θα προτιμούσα κάτι σε Ελληνικό. Γι'αυτό ρώτησα αν γνωρίζετε κάποιο ελληνικό βιβλίο. Πάντως σε ευχαριστώ πάρα πολύ.

 

Αν έχει κάποιος πάντως κάποιο κατακόρυφο διάγραμμα μιας τυπικής fcu κατοικίας, θα με εξυπηρετούσε ιδιαίτερα.

Link to comment
Share on other sites

Τα fan coils μπορουν να συνδεθουν και με λέβητα αλλά και με αντλία θερμότητας-ψύκτη. Η συνδεσμολογία είναι η ίδια. Κεντρικές στήλες μεταφέρουν το νερό στον συλλέκτη κάθε ορόφου και απο εκεί σε κάθε fan coil με την μόνη διαφορά ότι π.χ. στο μονοσωλήνιο μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια προσαγωγή και μία επιστροφή για 3 πάνελ, για fancoils όμως όχι. Ένα fan coil θέλει μία προσαγωγή και μία επιστροφή

Link to comment
Share on other sites

Επίσης πρόσεξε την παροχή νερού που πρέπει να έχει κάθε fan coil και την πτώση πίεσης σε αυτο (την δίνει ο κατασκευαστής). Με βάση τα παραπάνω θα επιλέξεις σωλήνες σύνδεσης και κυκλοφορητή.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.