Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Χρόνος αφαίρεσης ξυλοτύπων (ξεκαλούπωμα) για χτίσιμο


harristheo

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους

υπάρχει κάπου γραμμένο που να προσδιορίζει σε πόσες μέρες από την ημέρα της σκυροδέτησης μπορούμε να αρχίσουμε να χτίζουμε?

 

γνωρίζω ότι η ερώτηση είναι πολύ γενική αλλά οποιαδήποτε πληροφορία είναι αποδεκτή δεδομένου ότι ο καθένας από όσους έχω ρωτήσει λέει το δικό του

 

Χάρης

Link to comment
Share on other sites

Τι εννοείς χτίζουμε? Τούβλα? Πρέπει και να ξεκαλουπώσεις!

Συνήθως ξεκαλουπώνουμε στις 28 μέρες που το μπετόν έχει αναπτύξει τις αντοχές του. (Περίμενε να απαντήσει κανείς άλλος, μη σε πάρω στο λαιμό μου. Φοιτητής είμαι)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν ξεκαλουπώνουμε στις 28 μέρες, ανάλογα το στοιχείο και το μέλος (υποστύλωμα, δοκός, πλάκα). Χτίσιμο σε πλάκα πχ 1ου ορόφου ξεκινάω μετά την 20 περίπου μέρα ώστε να έχει αναπτύξει αντοχή το σκυρόδεμα, καθώς σκέψου το μαντρά να έρθει με το παπαγάλο και να σου αφήσει μέσα σε 5 τετραγωνικά 4 τόνους φορτίο (τούβλα, τσιμέντο, ασβέστη). Θέλει τη προσοχή του λοιπόν και ανάλογα πάντα τη δουλειά και τα φορτία.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφέρον. Εγώ απλά ανέφερα τις 28 μέρες ως το σημείο που το μπετόν έχει αναπτύξει όλες τις αντοχές του. Γενικά, υποθέτω, ότι ανάλογα με το στοιχείο μπορείς να ξεκαλουπώσεις μετα τις 7 μέρες που το σκυρόδεμα έχει αναπτύξει το 70% των αντοχών. Σωστά;

Link to comment
Share on other sites

Οι 7 ημέρες αναφέρονται κυρίως ως στοιχείο αξιολόγησης της αντοχής σειράς δοκιμίων και όχι για ξεκαλούπωμα δομικών στοιχείων, όπου ισχύουν αυτά που ανέβασα από τον Κ.Τ.Σ.

 

Όταν δηλαδή έχεις πάρει δοκίμια και θέλεις να δεις πιο σύντομα από τις 28 ημέρες που περίπου βρίσκεσαι, μπορείς να σπάσεις μία σειρά στις 7 ημέρες και να ανάγεις την αντοχή στις 28 μιας και στις 7 ημέρες έχεις πιάσει περίπου το 70% της αντοχής των 28 ημερών.

Βέβαια η αναγωγή δεν σημαίνει ότι σου δίνει και απολύτως ορθά αποτελέσματα.

Link to comment
Share on other sites

Επίσης έχε υπόψη σου ότι η αντοχή του σκυροδέματος αυξάνει με την πάροδο του χρόνου και φυσικά πέρα από τις 28 ημέρες.

Η αντοχή των 28 ημερών είναι ένα πολύ καλό σημείο αναφοράς.

 

Έχει παρατηρηθεί ότι μπετόν 20-25 ετών όταν έσπασε έπιασε αντοχές μίας και μερικές φορές δύο κατηγορίες πάνω από την ονομαστική του.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Να συμπληρώσω ότι η χαρακτηριστική αντοχή των 28 ημερών είναι στην ουσία μια σύμβαση που έχουμε κάνει έτσι ώστε να μπορούμε να κατηγοροποιήσουμε το σκυρόδεμα και είναι το σημείο όπου αρχίζει να μειώνεται ο ρυθμός μεταβολής της αύξησης της αντοχής του σκυροδέματος σε συνάρτηση με το χρόνο

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.