Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

4M ADAPT-Είναι απαραίτητος ο σχεδιαστικός πυρήνας;


ema

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους!

 

Είμαι πολύ αρχάρια ηλεκτρολόγος μηχανικός και μόλις προμηθεύτικα το Adapt της 4Μ χωρίς το σχεδιαστικό Fine.

 

Πώς μπορεί να λειτουργήσει το πρόγραμμα χωρίς το Fine; Μήπως έκανα βλακεία που το πήρα χωρίς το σχεδιαστικό;

 

Από ότι μου είχανε πει μπορούσα να χρησιμοποιώ το Autocad να κάνω εκεί τα σχέδια μου και στη συνέχεια να τα διαβάζει το Adapt.

Από ότι όμως διαπιστώνω τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

 

Ίσως να πρέπει τελικά να αγοράσω και το Fine;

 

Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη.

Link to comment
Share on other sites

Με το adapt μπορείς να κάνεις υπολογισμούς, σαν να συμπληρώνεις, ας πούμε, τα δεδομένα σε ένα εξελόφυλλο.

 

Με το fine, σχεδιάζεις στις κατόψεις το δίκτυό σου, αυτό αναγνωρίζεται από το πρόγραμμα και συμπληρώνεται το βασικό τμήμα του εξελόφυλλου. Επίσης σχεδιάζεις το κέλυφος του κτιρίου, και με την ίδια λογική, αυτό αναγνωρίζεται και συμπληρώνονται δεδομένα για τους υπολογισμούς θερμικών απωλλειών και ψυκτικών φορτίων.

 

Δεν υπάρχει συνεργασία adapt - autocad.

 

Το πόσο χρήσιμο θα σου φανεί το σχεδιαστικό, εξαρτάται από την δουλειά για την οποία το χρειάζεσαι.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς ευχαριστώ για τη βοήθεια.

 

Έχω να κάνω Η/Μ μελέτες για μία μονοκατοικία. Οπότε πιστεύεις ότι πρέπει να πάρω και το σχεδιαστικό έτσι δεν είναι;

 

Ευχαριστώ και πάλι

Link to comment
Share on other sites

Η πλειοψηφία θα έλεγα oτι δε χρησιμοποιεί το fine. Αυτή την εντύπωση έχω. Προσωπικά δε το αντέχω. AutoCad και μετά τα δεδομένα χειροκίνητα στο adapt. Αν μάθεις όμως το fine τότε θεωρώ οτι θα δουλεύεις πολύ πιο αποδοτικά.

Link to comment
Share on other sites

Από οτινθυμάμαι οταν έκανα το adapt στο TEI χρησιμοποιούσαμε το Autocad αλλά νομίζω πως είχε καποιό plugin για να συνεργάζεται. Αλλα απο τότε δεν το έχω χαναδεί ουτε το adapt ουτέ το autocad και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτο..!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Για απλές περιπτώσεις και χωρίς το σχεδιαστικό κάνεις μια χαρά την δουλειά σου.

 

Σε μεγάλες δουλειές ή αν θες σχέδια εφαρμογής τότε ο σχεδιαστικός πυρήνας αυξάνει σημαντικά την παραγωγικότητα.

 

Παλιά δεν το είχα συνειδητοποιήσει επειδή δεν είχα μπει ποτέ στην διαδικασία να το μάθω.

Τώρα που το έμαθα δεν μπορώ πλέον χωρίς αυτό.

Απλά σχεδιάζεις τις γραμμές, βάζεις τους υποδοχείς και τα υπόλοιπα τα κάνει το πρόγραμμα. Περνάει από το σχεδιαστικό τα δεδομένα στο υπολογιστικό και στην συνέχεια αφού κάνεις τους υπολογισμούς περνάει τα αποτελέσματα πίσω στο σχέδιο ( καλώδια, κτλ).

Link to comment
Share on other sites

Το υπολογιστικό κομμάτι έχει πολλές δυνατότητες αρκεί να μάθεις να το χρησιμοποιείς σωστά, να γνωρίζεις τις δυνατότητες του και να ξέρεις πως υπολογίζει αυτά που υπολογίζει! Το fine σε απαλλάσσει από πολύ γράψιμο...

 

Ένα απλό παράδειγμα είναι η εκλογή του καλωδίου, η οποία γίνεται βάσει της ασφαλούς λειτουργίας και της καλής λειτουργίας. Το θετικό με το fine είναι ότι αφού σχεδιάσεις τις οδεύσεις των γραμμών στις τρεις διαστάσεις κάνεις μετά αναγνώριση του δικτύου. Σε αυτό το σημείο το πρόγραμμα έχει ορίσει τους κόμβους της κάθε γραμμής. Αφού περάσεις στο υπολογιστικό το πρόγραμμα σου δίνει δύο μήκη καλωδίων. Το ένα είναι το πραγματικό μήκος (F5), όλες οι καλωδιώσεις (κάθετες, οριζόντιες) και το δεύτερο το ισοδύναμο βάσει του οποίου θα γίνει ο υπολογισμός για πτώση τάσης, θεώρημα των ροπών όπως γράφει το manual του adapt.

 

Χωρίς το fine, για να κάνεις σωστό υπολογισμό, θα πρέπει να περάσεις εσύ τους κόμβους του κάθε κυκλώματος στο υπολογιστικό κομμάτι! Κάποιος είχε πει ότι στις εσωτερικές εγκαταστάσεις δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία το μήκος των γραμμών και ότι μπορούμε να το δίνουμε σαν συνολικό μήκος με ένα φορτίο στο τέλος. Ας κάνει ο συνάδελφος, σε έναν χώρο 40μ χ 25 μ και ύψος 6μ, μια μελέτη με φωτιστικά φθορισμού! Μια με σχεδίαση στις τρεις διαστάσεις (οριζόντιες & κάθετες καλωδιώσεις, κόμβους, κ.τ.λ.) και μια με συνολικό μήκος (με το μάτι) και ένα φορτίο στο τέλος (6 φωτιστικά ανά γραμμή χ 2 λαμπτήρες χ 80 W ανά λαμπτήρα) να δούμε διαφορές στους υπολογισμούς καλωδίων και μέσων προστασίας!

 

Επίσης στις βιβλιοθήκες του adapt μπορείς να κάνεις ανάλυση-σύνθεση δικών σου γραμμών, να δημιουργήσεις φορτία, να παραμετροποιήσεις, κ.τ.λ.. Το σημαντικό είναι ότι το μονογραμμικό και το διάγραμμα διανομής πινάκων τα εξάγει σε μορφή dwg και μπορείς να τα διαβάσεις με το autocad.

 

Με adapt και autocad μπορείς να κάνεις την σωστή δουλειά!

 

Τα λέμε σε καμιά 10αρια μέρες, πάω να λύσω ένα θεματάκι επιπέδου…

Link to comment
Share on other sites

καλά τα λέτε ΑΛΛΑ είναι τόσο καλό το σχεδιαστικό γιατί το αντίστοιχο σχεδιαστικό του ΚΕΝΑΚ είναι ένα υπέροχο σκουπίδι που θέλει χιλιάδες διορθώσεις μετά στο υπολογιστικό για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

 

(αυτό για τα φορτία έχει 100% δίκιο)

Link to comment
Share on other sites

Την τελευταία φορά που ασχολήθηκα με την εφαρμογή ρτων ηλεκτρολογικών του adapt, δεν μπορούσε να υπολογίσει σωστά τις διακλαδιζόμενες γραμμές. Θεωρούσε όλο το φορτίο στο τέλος της γραμμής. Άλλαξε, αυτό?

 

Επίσης, έκανε εκλογή ασφαλειών τήξεως με τον περιορισμό In < Ιεπιτρεπόμενο και όχι In < 0.9*Ιεπιτρεπόμενο (όπως απαιτείται). Διορθώθηκε?

 

Θα τα τσεκάρω και γω, το απόγευμα μάλον.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.