Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Γεωτεχνικός Μηχανικός ή Γεωλόγος για εδαφολογική μελέτη;


 
Τινάκι

Recommended Posts

Καλησπέρα σας, σαν γεωπόνος με μεταπτυχιακό στην εδαφολογία-διαχείριση εδαφικών πόρων και υποψήφιος διδάκτωρ στο εργαστήριο εδαφολογίας και γεωργικής χημείας του τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών θα ήθελα να παραθέσω την άποψη μου για το τι είναι η εδαφολική μελέτη, που αποσκοπεί και τι πληροφορίες μας δίνει. Εδαφολογία είναι κλάδος της γεωπονίας ο οποίος περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:χημεία εδάφους, φυσική εδάφους, γένεση-ταξινόμηση εδαφών, περιβαλλοντική εδαφολογία, χαρογράφηση εδαφών, εφαρμοσμένη εδαφολογία.Στα αγγλικά αποδίδεται σαν soil science και διαφέρει από τον όρο geology sciences. Στην εδαφολογία το έδαφος ορίζεται ως 1-1,5 μέτρα από την επιφάνεια της γης και αυτό γιατί ως εκεί φτάνει το ριζικό σύστημα των φυτών. Στην γεωπονία ο σκόπός είναι η αύξηση της παραγωγής με το μικρότερο κόστος. Η γνώση, λοιπόν μιας εδαφολογικής μελέτης μας απαντάει τι θρεπτικά στοιχεία υπάρχουν στο έδαφος?Πρέπει να προσθέσουμε λίπασμα?στραγγίζει καλά το έδαφος?Αερίζεται καλά?

Άρα έστω ότι εμείς έχουμε ένα χωράφι κια θέλουμε να καλλιεργήσουμε. το πρώτο πράγμα που θα σκεφτούμε είναι να κάνουμε μία εδαφολογική μελέτη έτσι ώστε να αξιοποίησουμε τις δυνατότητες του αγροτεμαχίου μας και με βάση αυτές να καθορίσουμε ποιά καλλιέργεια να τοποθετήσουμε έτσι ώστε να έχουμε την καλύτερη άπόδοση με μικρότερο κόστος. Αυτό λέγεται χρήση γης. Παράδειγμα. Έστω ότι έχω ένα έδαφος που στραγγίζει πολύ καλά (είναι αμμώδες), δεν θα μπορώ να καλλιεργήσω ρύζι το οποίο απαιτεί κακώς αποστραγγιζόμενα εδάφη. Δεν θα ήθελα να σας μπλέξω με επιστημονικούς όρους αλλά να καταλάβουμε τι νόημα έχει μία μελέτη.Στην Ελλάδα ο αγρότης για παράδειγμα ρίχνει λίπασμα εμπειρικά και με βάση τι έριξε ο γείτονας αγρότης. Έχοντας μία εδαφολογική ανάλυση θα ξέρει αν θα πρέπει να ρίξει λίπασμα, σε τι μορφή, πόσο κτλ.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να φτιαχτούν εδαφολογική χάρτες που έχουν ως αποτέλεσμα την ομαδοποίηση των εδαφών με βάση κάποια χαρακτηριστικά (ταξινόμηση) και έχοντας τους ως οδηγό θα φτιάξουμε χάρτες για την καταλληλότητα κάθε καλλιέργεις εκμεταλλεύοντας την κάθε περιοχή με τον ποιο οικονομικό τρόπο.

Η εδαφολογία διεισδύει και σε επίπεδα ρύπανσης των εδαφών με βαρέα μέταλλα τα οποία μπορεί να υπεισέρχονται στις καλλιέργεις και άρα στην τροφική αλυσίδα (πχ καλλιέργεια πορτοκαλιών σε ρυπασμένο έδαφος έχει ως αποτέλεσμα την μεταφορά τους στον χυμό τους και άρα την είσοδός τους στον άνθρωπο). Συνεπώς η εδαφολογία έχει να κάνει με το φυτό-καλλιέργεια-άνθρωπο και όχι αν θα κτίσω, πόσο αντέχει το έδαφος, κατολισθήσεις κτλ. Οι άλλες επιστήμες δανείζονται αναλύσεις εδαφολογικές για να αποδώσουν δικούς τους όρους που έχουν να κάνουν με την στατική του εδάφους, την συμπιεστότητα (δεν είμαι ειδικός). Όσον αφορά τους γεωλόγους ασχολούνται κάτω από το 1-1,5 μέτρο που αφορά τους εδαφολόγους και απαντούν σε ερωτήματα πως σχηματίστικε το έδαφος, σε ποιο γεωλογικό χρόνο πλειστόκαινο, σε τι γεωλογικούς σηματισμούς κτλ.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 35
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλώς ήρθες . Οπως έχω ήδη πεί ο γιός μου είναι πρωτοετής στο τμήμα σου , έτσι έχω και εγώ κάποια ενημέρωση γιά το θέμα .

 

Ακριβώς γιά αυτό θεωρώ ότι ο όρος εδαφολογία , αφορά τους γεωπόνους , ενώ ο όρος εδαφομηχανική , αφορά τους μηχανικούς .

 

Οι εδαφολόγοι ασχολούνται με τις φυσικές ιδιότητες του εδάφους , ενώ οι μηχανικοί με τις μηχανικές ιδιότητες του και πως επηρεάζουν αυτές τις κατασκευές .

 

Οι γεωλόγοι νομίζω ότι πέραν των άλλων , ασχολούνται με την σύσταση του κάτω από το 1,5 μέτρο τμήμα του , ακριβώς γιά να ορίσουν τις μηχανικές του ιδιότητες τις οποίες χρειάζονται οι μηχανικοί γιά να μελετήσουν τις κατασκευές τους .

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Ο τομέας της γεωτεχνικής είναι γενικώς απο τους πιο δύσκολους. Όποιος απο τους 2 και να επιλεγεί χρειάζεται αρκετή εμπειρία και μελέτη. Δε συμφωνώ με την άποψη οτι ο γεωλόγος προσεγγίζει το θέμα περισσότερο με τα εκατομμύρια χρόνια διότι όποιος έχει πάρει κατεύθυνση εφαρμοσμένη γεωλογίας και γεωτεχνικής,την παίρνει εις γνώσιν του και δουλεύει τις τάσεις στο μυαλό του παράλληλα με τα εκατομμύρια χρόνια. Επίσης ούτε με την άποψη οτι ένα γεωτεχνικός πολιτικός μηχανικός το μόνο που σκέφτεται είναι τάσεις και καθόλου το γεωυλικό ως γεωλογικό σώμα. Αλοίμονο στους μεταλλειολόγους τότε που κάνουν επίσης και τα 2 (εκ. χρόνια και τάσεις)! Δεν αναφέρω βέβαια τους γεωλόγους μηχανικούς (είτε ως προπτυχιακό είτε ως msc geological engineering με παρακολούθηση των προαπαιτούμενων μαθημάτων τεχνικής μηχανικής κλπ..) απο το εξωτερικό (καθώς στο ελλαδιστάν δεν υπάρχει) που είναι οι κατεξοχίν αρμόδιοι. Και πάλι όμως απαιτείται εμπειρία,διότι το οτι έχεις ενα πτυχίο ή πτυχίο+msc δε λέει απαραίτητα και οτι γνωρίζεις! Συνοψίζοντας λοιπόν, θεωρώ οτι και ο γεωλόγος ( ή γεωλόγος μηχανικός) και ο γεωτεχνικός πολιτικός μηχανικός και ο μεταλλειολόγος μηχανικός με κατευθυνση τα γεωτεχνικά μπορούν ισάξια να κάνουν μια τέτοια μελέτη εαν έχουν τη γνώση και εμπειρία!Πάντως απο την ελάχιστη εμπειρία που έχω,σε μεγάλα έργα που χρειάζεται μεγάλη εξειδικευση,απαιτείται έτσι κ αλλιως η συνεργασία και υπογραφή γεωλόγου-γεωτεχνικού ή γεωλόγου μηχανικού με γεωτεχνικούς ή εν γένει πολιτικούς μηχανικούς, καθώς υπάρχουν επιστημονικά θέματα που χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρησης και δε μπορούν να επιλυθούν αποκλειστικά απο τον ένα εκ των 2!

Edited by Geo86
Link to comment
Share on other sites

Η δικη μου αποψη οπως συναγεται μετα απο 30 χρονια εμπειριας ειναι .

Για εργα ιδιαιτερης σπουδαιοτητας και μεγεθους απαιτειται συνεργασιαγεωλογου γεωτεχνικου και αλλων σχετικων ειδικοτητων (γεωφυσικοι κ.λ.π)

Για εργα που δεν ανηκουν στις παραπανω κατηγοριες απαιτειται γεωτεχνικος μηχανικος ιδιως γιατι εχει και το "ενστικτο" του μηχανικου.Εχω δει πολλες μελετες απο γεωτεχνικους και γεωλογους.Οι πρωτοι συνηθως ειναι πιο πραγματιστες .Οι δευτεροι σχεδον παντα ζητουν τη γνωμη και μηχανικου για την τελικη εκτιμηση των αποτελεσματων τους (αφου στην τελικη προταση παιζει ρολο και το ειδος του εργου)

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Συμφωνώ απόλυτα με τον ΚF και συμπληρώνω πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως μπέρδεμα και επικάλυψη αρμοδιοτήτων.

 

Άλλος ο Τομέας Γεωτεχνικής μηχανικής των τμημάτων ΠΜ, άλλο το Γεωτεχνικό επιμελητήριο στο οποίο εγγράφονται οι γεωπόνοι και άλλο το Γεωτεχνικό μελετητικό πτυχίο που μπορεί να αποκτήσει οποιοσδήποτε διπλωματούχος ΠΜ και μόνο 3 έτη μετά τη λήψη διπλώματος..

 

Αντίστοιχα υπάρχει το μελετητικό Γεωλογικών ερευνών (γεωλόγοι) και Εδαφολογικών ερευνών (γεωπόνοι)

 

Ο τομέας γεωτεχνικής μηχανικής είναι ένας τομέας των τμημάτων ΠΜ όπου διδάσκονται εξεζητημένα μαθήματα γεωτεχνικής μηχανικής που σχετίζονται με σήραγγες, ειδικές θεμελιώσεις, αντιστηρίξεις κλπ. Τα στάνταρ γεωτεχνικά έργα, όπως και τις γεωτεχνικές αναλύσεις μπορεί να τις εκπονήσει οποιοσδήποτε ΠΜ, αυτό άλλωστε διδάχθηκε στην εδαφομηχανική και τις θεμελιώσεις που είναι μαθήματα γενικής παιδείας διότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της στατικής μελέτης. Στα μικρά έργα δε τίθεται θέμα κινδύνου από άγνοια γεωλογικών παραγόντων διότι οι κανονισμοί είναι πολύ συντηρητικοί και τα έργα υπερδιαστασιολογούνται.

 

Όποιος βγάλει τον τομέα γεωτεχνικής μηχανικής, κάνοντας ίσως και μεταπτυχιακές σπουδές χρησιμοποιεί μάλλον αυθαίρετα τον τίτλο γεωτεχνικός, χωρίς αυτό να είναι κακό βέβαια. Κακό είναι όταν γεωλόγοι και μεταλλειολόγοι προσπαθούν να ονομαστούν γεωτεχνικοί ελπίζοντας πως θα χώσουν τη μύτη τους και στις στατικές μελέτες εκτός από αυτές που ήδη κάνουν.

 

Το γεωτεχνικό επιμελητήριο είναι ο επιμελητήριο των επιστημόνων της γεωργίας (γεωπόνοι, κτηνίατροι, δασολόγοι) και των γεωλόγων. Ουδεμία σχέση δεν υπάρχει με τα γεωτεχνικά έργα, εκτός από την περίπτωση πολύ μεγάλων και σημαντικών έργων που δε σε καλύπτουν οι συνήθεις τυποποιημένοι οικοδομικοί κανονισμοί και εκτός από τη στατική ή και τη γεωτεχνική μελέτη πολιτικού μηχανικού απαιτείται και γεωλογική μελέτη, δηλαδή πληροφορίες για τα πετρώματα, τα ρήγματα και άλλα τέτοια στοιχεία. Αλλά αυτή η μελέτη λέγεται γεωλογική και δε πρέπει να συγχέεται με τη γεωτεχνική διότι είναι πολύ ευρύτερης κλίμακας και δεν υπεισέρχεται σε κατασκευαστικές λεπτομέρειες.

 

Τα μέλη του γεωτεχνικού επιμελητηρίου δε χρησιμοποιούν την ιδιότητα γεωτεχνικός διότι είναι πολύ γενική στην περίπτωσή τους και δε σημαίνει κάτι πέραν της συμμετοχής στο επαγγελματικό τους σωματείο.

 

Εδαφολόγος ονομάζεται αυθαίρετα ο απόφοιτος του τομέα εδαφολογίας της γεωπονικής σχολής που υποτίθεται γνωρίζει καλύτερα από τον οποιοδήποτε άλλο γεωπόνο την επιστήμη της εδαφολογίας, η οποία διαπραγματεύεται τη γονιμότητα των εδαφών και μόνο.

 

Εδαφολογική μελέτη είναι η μελέτη που μπορεί να εκπονήσει κάθε γεωπόνος και σχετίζεται με τον προσδιορισμό των ιδιοτήτων του αγρού που σχετίζονται με τη γονιμότητα και προτείνει την εφαρμογή λιπασμάτων ανάλογα με την περίπτωση. Σε επίπεδο μελέτης δημοσίου εδαφολογική μελέτη κάνει ο οποιοσδήποτε διπλωματούχος γεωπόνος διαθέτει το σχετικό μελετητικό πτυχίο.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.