Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Βεβαίωση νομιμότητας με αλλαγή όψεων παράθυρα


Recommended Posts

17 ώρες πριν, jinero said:

Σύμφωνα με το άρθρο 82 του ν.4495/2017, παρ.2 (όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.4964/22):

«από τις διατάξεις της παρ. 1 (περιγράφει περιπτώσεις όπου απαγορεύονται οι δικαιοπραξίες) εξαιρούνται τα ακίνητα στα οποία έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές ή έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις που: θ) εμπίπτουν στις περιπτώσεις της παραγράφου 3 του άρθρου 81 εξαιρουμένων των περιπτώσεων β,γ,δ.

Η παράγραφος 3 του άρθρου 81 περιλαμβάνει:

α) κάθε κατασκευή που έχει εκτελεστεί κατά παράβαση εκδοθείσας οικοδομικής άδειας/άδειας δόμησης, με την οποία δημιουργούνται χώροι κύριας η βοηθητικής χρήσης χωρίς να μεταβάλλονται τα στοιχεία της κάλυψης, της δόμησης, του ύψους και του όγκου του διαγράμματος κάλυψης/δόμησης, και δεν θίγονται στοιχεία του φέροντα οργανισμού,
όχι το β) η αλλαγή χρήσης χώρων του κτιρίου από κύρια σε άλλη επιτρεπόμενη στην περιοχή χρήση, χωρίς την απαιτούμενη οικοδομική άδεια σε εντός σχεδίου και ορίων οικισμών,
όχι το γ) η αλλαγή χρήσης χώρων του υπογείου από βοηθητική σε κύρια, καθ’ υπέρβαση του συντελεστή δόμησης, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις υπογείου χώρου,
όχι το δ) η μεταβολή των πολεοδομικών μεγεθών του διαγράμματος δόμησης/κάλυψης (κάλυψη, δόμηση, ύψος), σε ποσοστό έως δέκα τοις εκατό (10%) και έως τα πενήντα τετραγωνικά μέτρα (50 τ.μ.),
ε) η εκτέλεση εργασιών μικρής κλίμακας της παραγράφου 2 του άρθρου 29, που διενεργούνται χωρίς την προηγούμενη έκδοση της εν λόγω έγκρισης, [εδώ περιλαμβάνεται και η τροποποίηση όψεων και ανοιγμάτων]
στ) η εκτέλεση εργασιών και εγκαταστάσεων κατά παράβαση διατάξεων του κτιριοδομικού κανονισμού,
ζ) οι εργασίες και κατασκευές της Κατηγορίας 3 της περίπτωσης γ΄ του άρθρου 96 που δεν εντάσσονται στις περιπτώσεις του άρθρου 30 και της παραγράφου 2 του άρθρου 29.

Οπότε τελικά όταν έχουμε τέτοιες περιπτώσεις εκδίσουμε βεβαίωση ότι στο ακίνητο υπάρχουν αυθαίρετες κατασεκευές που υπάγονται στι εξαιρε΄σεις του Νόμου, χωρίς να γίνει ρύθμιση (όπως κάνουμε στα προ 55)?

Συμφωνώ ότι το καλύτερο είναι ρύθμιση για τις όψεις, προκύπτουν και σωστά σχέδια και να μην βασιζόμαστε στα παράθυρα του νόμου (αυτό έκανα και σε δικό μου ακίνητο). Υπάρχουν περιπτώσεις (κάποιες φορές δεν αποφεύγονται) που ο ιδιοκτήτης αρνείται πεισματικά (να μπει σε περιττά έξοδα, όπως είπε). Θεωρείται σωστά τα παραπάνω γραφόμενα?

Όλο το παραπάνω το αναγράφω στην τεχνική έκθεση της ταυτότητας και σκέφτομαι να ανεβάσω σχέδιο αποτύπωσης (το σκαναρισμένο άδειας με σημειωμένη διαφορά ανοιγμάτων).

Το κενό στα παραπάνω είναι ότι θα πρέπει με το ίδιο τρόπο στην συνέχεια να εκδώσεις άδεια μικρής κλίμακας σε περίπτωση ανακαίνισης ή να μπει σε εξοικονομώ ή να μεταβιβάσει με την σύμφωνη γνώμη συμβολαιογράφου.

Αλλά με έναν περίεργο τρόπο φαίνονται όλα αυτά εφικτά και το ακίνητο τελικά θα συνοδεύεται από ένα σχέδιο χωρίς ρύθμιση?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 55
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

On 19/9/2022 at 6:10 ΜΜ, akis73 said:

Είναι τόσο δύσκολο να κάνουν μία υπαγωγή για την αλλαγή σε όψεις/ανοίγματα; Ούτως ή άλλως θα χρειαστείς επικαιροποιημένη κάτοψη για την ταυτότητα κτιρίου, οπότε ευκαιρία με την τακτοποίηση να φτιάξεις μία που θα την έχεις έτοιμη για την ταυτότητα. Με το καθεστώς της βεβαίωσης μηχανικού, θα μπορούσες πάντως να δώσεις την βεβαίωση περί εξαιρέσεων.

τελικά το έπεισα να κάνει ρύθμιση

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλημέρα συνάδελφοι.

Έχω περίπτωση διαμερίσματος στο οποίο θέλω να εκδώσω ΕΕΔΜΚ για εσωτερικές διαρρυθμίσεις. Στο συγκεκριμένο διαμέρισμα έχει εκδοθεί βεβαίωση νομιμότητας με τον ν. 4178/13 χρησιμοποιώντας  το εμβαδόν της οικοδομικής άδειας που εκδόθηκε και έχει γίνει μεταβίβαση το 2013 με το ίδιο εμβαδόν. Κατά την αυτοψία μου διαπίστωσα ότι το περίγραμμα του διαμερίσματος βρίσκεται όντως στο 2% των αποκλίσεων και κατα τη γνώμη μου η βεβαίωση ορθά εκδόθηκε. Όμως τα ανοίγματα έχουν διαφορές σε σχέση με τις κατόψεις της άδειας. Πως να προχωρήσω τη συγκεκριμένη περίπτωση; Στα σχέδια που θα μου ζητηθούν στην μικρής κλίμακας, μπορώ απλά να παρουσιάσω τα ανοίγματα όπως πραγματικά είναι; Επίσης μπορώ να παρουσιάσω το εμβαδόν που εγώ μετράω (το οποίο όπως προανέφερα είναι στο 2%) ή πρέπει να χρησιμοποιήσω αναγκαστικά το εμβαδόν της άδειας, το οποίο προσαρτάται και στο συμβόλαιο που έγινε;

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, θα μπορούσες να κάνεις πρώτα ενημέρωση της άδειας μέσω του e-άδειες όπου θα περιγράψεις όλο το ιστορικό. Προσωπικά δεν θα πείραζα το εμβαδόν του τίτλου αφού είναι μέσα στο 2% των ανοχών.

Link to comment
Share on other sites

Πρόκειται για άδεια που εκδόθηκε το 1984 και αφορά διώροφη οικοδομή με δυο διαμερίσματα ανά όροφο. Αρχικά γίνεται ενημέρωση αδείας που εκδόθηκε το 1984; Επίσης αν όντως γίνεται, θεωρώ ότι θα έπρεπε να γίνει ενημέρωση όλης της οικοδομής, πράγμα που δε μπορεί να συμβεί, γιατί αφενός ο πελάτης μου ενδιαφέρεται για το διαμέρισμα του και αφετέρου η υπόλοιπη οικοδομή με μια γrήγορη ματιά που έριξα  έχει αυθαίρετες υπερβάσεις δόμησης.

Link to comment
Share on other sites

Γειά και πάλι, ναι μπορεί να γίνει ενημέρωση έντυπης άδειας, και ασχολείσαι μόνο με την ιδιοκτησία σου.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.