Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τοπογραφικά για μεταβιβάσεις σε πολυκατοικίες


Recommended Posts

Συνάδελφοι γεια σας,

ήθελα να ρωτήσω πως αντιμετωπίζετε τη σύνταξη νέων τοπογραφικών εξαρτημένων σε ήδη υπάρχουσες πολυκατοικίες σε πυκνοδομημένο περιβάλλον όπως πχ το κέντρο της αθήνας, δεδομένου ότι προκύπτουν διάφορα θέματα όπως:

α. μη καλή ορατότητα δορυφόρων και εν γένει όχι καλή ακρίβεια εξάρτησης με GPS.

β. Οικοδομικά τετράγωνα κτισμένα συνεχόμενα, με αποτέλεσμα να μην είναι πάντα δυνατή η πρόσβαση και η μέτρηση των πίσω ορίων του οικοπέδου και των όμορων.

γ. Ποιος υποδεικνύει τα όρια (εφόσον υπάρχει σύσταση και πολλοί ιδιοκτήτες)

δ. πιθανές διαφορές με το υπάρχον τοπογραφικό της Ο.Α.

Το ΥΠΕΚΑ έχει βγάλει μια ανακοίνωση βάσει της οποίας δεν απατείται τοπογραφικό σε εντος σχεδίου με ΟΑ αλλά ανακοίνωση του ΠΣΔΑΤΜ (τουλάχιστον της Καστοριάς - εγώ εκεί τη βρήκα) (http://psdatmkastori...2/09122011.html) δεν φαίνεται να συμφωνεί ακριβώς. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι δεν έχει βγει ακόμα κατι σε ΦΕΚ, οπότε τυπικά προς το παρόν πρέπει να γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις και οι πελάτες και οι συμβολαιογράφοι συνεχίζουν να πιέζουν.

Link to comment
Share on other sites

α) Ψάχνεις και βρίσκεις σημεία με ανοικτό ορίζοντα (μια καλή λύση είναι η συνενόηση με τον διαχειριστή προκειμένου να ανέβεις στην ταράτσα).

β) Υπάρχουν τρόποι να "κλείσουν".

γ) Σε περιπτώσεις που αναφέρεις δεν χρειάζεται καν αφού όλα τα οικόπεδα είναι περιφραγμένα.

δ) Αυτό που σε ενδιαφέρει είναι το εμβαδό και οι διαστάσεις των αρχικών συμβολαίων (οι συμβολαιογράφοι δυστυχώς δεν δέχονται ούτε την ελάχιστη διαφορά).

Link to comment
Share on other sites

σε ευχαριστώ για την πρώτη προσέγγιση.

Η αλήθεια είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις τουλάχιστον στην Αθήνα πρέπει να πας πολύ μακριά για να βρεις ανοικτό σημείο και η ακρίβεια ακόμα παίζει αναλόγως το πόσο ανοικτό θα είναι και αυτό. Και απο τις ταράτσες δεν είναι παντα ίδια τα όρια καθώς οι τελευτάιοι όροφοι πιθανόν να είναι σε εσοχή.

Όσο για τις διαφορές, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βγάλεις το ίδιο με το παλιό τοπογραφικό. Ακόμα και ο ίδιος να το χεις μετρήσει... επομένως δε ξέρω τι δεχονται και τι οχι αλλά σίγουρα είναι ενα θέμα και αυτό.

Τα έχω σκεφτεί όσα μου είπες αλλά δε νιώθω ότι με εξασφαλίζουν...

Αυτούς τους προβληματισμούς έχω...

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, προφανως σε τέτοιο περιβάλλον, δεν πρόκεται να καταφέρεις να αποτυπώσεις με χρήση GPS , αλλά όσο για να ιδρύσεις και να εξαρτήσεις δύο στάσεις και να συνεχίσεις με το total station, δεν θα έχεις πρόβλημα με το GPS και ούτε με την ακρίβεια υπάρχει πρόβλημα.

Οσο για την αποτύπωση των ορίων, με πολλές στάσεις και πολύ χρόνο, πιστέυω πως βρίσκεται τρόπος να μετρηθούν τα πάντα. Το κατά πόσο τέτοια δουλειά πληρώνεται, είναι άλλο θέμα...

Εώς τώρα προσωπικά μιλώντας, ήμουν τυχερός και σε 3-4 περιπτώσεις τα εμβαδά και οι διαστάσεις είχαν πολύ μικρές αποκλίσεις από τα τοπογραφικά αδείας και τίτλων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι τα ίδια ακριβώς. Τα εμβαδά και οι διαστάσεις που εγώ ανέγραψα στο τοπογραφικό είναι οι μετρημένες μου και ως τώρα δεν διαμαρτυρήθηκε κανένας συμ/φος, ελπίζω να μην γίνει στο μέλλον..( σημειωτέον πως οι διαφορές ήταν της τάξης του 1% αρα πολύ μικρές.)

Link to comment
Share on other sites

Όσο αφορά τις διαφορές και γω κυμαίνομαι σε τέτοια μεγέθη, ίσως και κάτω του 1% ( Έχω ακούσει ότι και το κτηματολόγιο δέχεται διαφορές κάτω του 2%). Και σε μένα δε έχει αντιδράσει κάποιος δοξα τω θεω!

Θα ήθελα να σε ρωτήσω και κάτι ακόμα αν μπορείς να με συμβουλέυσεις. όταν ιδρύεις κάποια στάση στη ταράτσα, την εξαρτάς με τις στάσεις του εδάφους; καθώς είναι δύσκολο όταν μιλάμε για 4- 5 ορόφους... Ή θεωρείς στην ουσία ότι έχεις δύο ανεξάρτητα δίκτυα; ενα πάνω ένα κάτω; Ίσως να ακούγεται παράξενη η ερώτηση αλλά δε εχω ιδιαίτερη εμπειρία και τέτοια πράγματα με προβληματίζουν...

Link to comment
Share on other sites

Στα τοπογραφικά για τις μεταβιβάσεις θα πρέπει να αποτυπώσουμε τις μάντρες, πεζοδρόμια κ.α? Η μόνο το οικόπεδο και τους δρόμους?

Link to comment
Share on other sites

Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ερωτήματα σου σε πολλά άλλα threads ( κάνε ένα ερώτημα με πληρέστερη περιγραφή σε ΕΝΑ thread, είναι πιο βολικό για όλους ), στο τοπογραφικό σου θα αποτυπώσεις όλα τα σταθερά στοιχεία, μάντρες, κράσπεδα, κλπ κλπ. στο οικόπεδο σου και στα όμορα, θα αναζητήσεις τεχνικές εκθέσεις ή διαγράμματα εφαρμογής ώστε να εφαρμόσεις Ο.Γ. και Ρ.Γ. και τέλος, φυσικά τα πεζοδρόμια περιλαμβάνονται στο πλάτος του δρόμου.

Για να μην βρεθείς μπλεγμένος αφού εκτιμώ πως έχεις κενά στην διαδικασία εκπόνησης τοπογραφικών, συνεργάσου με πιο έμπειρο συνάδελφο. Καλη συνέχεια.

Edited by DIMITRIS80
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.