Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Aντιστήριξη σκάμματος αποχετευτικού δικτύου


geopan44

Recommended Posts

Έχω μια απορία σχετικά με τις αντιστηρίξεις που πρέπει να εφαρμόζονται για την αντιστήριξη των πρανών στην κατασκευή αγωγού αποχέτευσης και εν γένει στα ορύγματα.

Σε όλες τις μελέτες έργων που περάσανε από τα χέρια μου τα τελευταία χρόνια , υπάρχουν άρθρα στην μελέτη που αναφέρονται τόσο σε ξυλοζεύγματα , όσο και σε μεταλλικά πετάσματα (τύπου Krings) .

Δεν μπόρεσα όμως από πουθενά να βρώ κάποια απλά πράγματα...Όπως για παράδειγμα τα στοιχεία που προσδιορίζουνε ένα ξυλόζευγμα ή ενα μεταλλικό πέτασμα (τυποποιημένες διαστάσεις αντοχές κ.λ.π.).

Στα μεν μεταλλικά πετάσματα στο άρθρο του ο Σουφλιάς "καθαρίζει την μπουγάδα" λέγοντας :'τύπου Krings' οπότε ανάλογα με τα βάθη εκσκαφής, το έδαφος ,τα όποια φορτία και τους όποιους δυσμενής παράγοντες όπως ο υδροφόρος ορίζοντας , πηγαίνεις στους αντιπροσώπους κατασκευής μεταλλικών πετασμάτων και εκεί από έρευνες των κατασκευαστών που έχουν γίνει , παίρνεις τον τύπο που χρειάζεσαι

στο έργο που θα κατασκευάσεις. Με τα ξυλοζεύγματα όμως ? Υπάρχει κάτι σχετικό από πουθενα? Για παράδειγμα τι είδους πρέπει να είναι η ξυλεία?τι διαστάσεις πρέπει να έχει ? πόσες κόντρες κ.λ.π.

Πρακτικά χρησιμοποιούμε μαδέρια 3μέτρα και 5αρια σε πάχος με 4 κόντρες όπως στα Krings, αλλά αυτό είναι εμπειρικό ξυλοζευγμα και τίποτα παραπάνω. Υπάρχει λοιπόν κάποιος κανονισμός κάπου για τα ξυλοζεύγματα?

Link to comment
Share on other sites

george_gra καταρχάς να σε ευχαριστήσω για την απάντηση σου. Τις μεν ΠΕΤΕΠ τις γνωρίζω, ενώ την ΓΤΣΥ που παράθεσες όχι. Πλην όμως ούτε στις μεν ούτε στις δε υπάρχει απάντηση στην ερώτηση μου. Δεν υπάρχει απολύτως καμία τυποποίηση. Η υπηρεσία είναι αυτή που αποφασίζει και μάλιστα άσχετα με το τι λέει ο προυπολογισμός.Ελπίζω κάποιος συνάδελφος να ξέρει κάτι παραπάνω , αν όχι από Ελληνικούς κανονισμούς έστω απο Γερμανικούς , Βρετανικούς ή Αμερικάνικους.

Edited by geopan44
Link to comment
Share on other sites

Η μεταλλική αντιστήριξη κοστίζει 8 φόρες περισότερο απο το ξυλόζευγμα.

 

Πως προκύπτει αυτό; Λογάριασες τα ωρομίσθια για την τοποοθέτηση - αποξήλωση - μεταφορά; Την φθορά; Το βάρος (ή τον όγκο) της ξυλείας που απαιτήται για να πετύχεις το επίπεδο ασφαλείας των Krings; Την μειωμένη δυνατότητα εργασίας ανάμεσα στα ξύλα;

Link to comment
Share on other sites

Όχι. Αναφέρομαι στο κόστος προυπολογισμού , όχι στο κόστος κατασκευής του αναδόχου . Η τιμή του ξυλοζεύγματος είναι 2 ευρώ/m2 ενώ του Krings 32 ευρώ/m2 μόνο που επιμετράται η μία πλευρά.Άρα 8 φορές μεγαλύτερο κόστος.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Σαν κόστος κατασκευής για παρειές τύπου Krings πόσο να υπολογίζω; γιατί η τιμή που δίνει το τιμολόγιο είναι ανα τ.μ. όπως και για τα ξυλοζεύγματα. Πάσα πληροφορία/βοήθεια δεκτή.

Link to comment
Share on other sites

θα κατασκευάσεις μόνος σου KRINGS???? ή εννοείς πόσο θα σου κοστίσει η αγορά τους και η τοποθέτηση τους στο σκάμμα?? πάντως να ξέρεις (για την δεύτερη περίπτωση) ότι η τοποθέτηση εξαρτάται απ'ευθείας από τις τοπικές συνθήκες του έργου (τι είδους σωλήνωση, νερά, βάθος κλπ). Μπορεί να χρειάζεσει ένα πανέλο το οποίο να το τραβάς πίσω σκάβοντας, μπορεί να χρειάζεσαι 4 πανέλα πχ για αγωγό πολυαιθυλενίου... Άρα γίνε πιο συγεκριμένος..

Link to comment
Share on other sites

Σε αστικό ίστό για αποχετευτικό δίκτυο με pvc . Προφανώς μιλάμε για ενοικίαση εξοπλισμού κτλ και όχι αγορά! Σ ευχαριστώ για την άμεση απάντηση!

Link to comment
Share on other sites

Μιάς που το ανέφερες συνάδελφε, αυτά όλα λέγονται τύπου Krings ; (προφανώς απο αυτόν που τα εφευήρε).

 

Αν γνωρίζεις απο δαύτα, θα μπορούσες να μας πείς κάνα δυό λόγια;

 

Δληαδή τι χρησιμοποιούμε, σε ποιές περιπτώσεις, ποια είναι τα πιο κοινά, πως τοποθετούνται και και και;

 

Αν και όταν έχεις χρόνο φυσικά!

 

Υ.Γ. επειδή θα δουλεψω τώρα ένα αποχετευτικό, το οποίο βέβαια δεν εχει αντιστηρίξεις μέσα, αλλά για να μαθαίνουμε οι νέοι...μπάς και χρειαστούν.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.