Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Άρση άνακλησης οικοδομικής άδειας με την παρ.18 του αρθ. 24 του. Ν 4014/2011


sumple

Recommended Posts

Πρίν ενά μήνα έβγαλα άδεια για προσθήκη Α' Οροφου.

Στο υπάρχων όμως ισόγειο μου απέκρυψαν το γεγονός οτι υπάρχει ανακληση της αδείας του,παρολο που έχει ρευμαδοτηθεί.Μετά από καταγγελία στην πολεοδομία μου κάνουν παύση εργασιών καθως πρέπει να τακτοποιηθεί το αυθαίρετο.Του κάνω τακτοποίηση με τον νέο νόμο καθώς υπάρχει τέτοια επιλογή (άρση ανάκλησης οικ.αδείας) στο λογισμικό του ΤΕΕ και πληρώνει το παραβολο του.Ομως ο προιστάμενος της πολεοδομιας ισχυρίζεται ότι απαιτείται να εκδόσω άδεια νομιμότητας του υπάρχοντος ισογείου για την συνέχισει των εργασιών στην προσθήκη,καθως η τακτοποίηση γίνεται για 30 χρόνια και δεν μπορω να κανω πανω του προσθήκη.Ποιά είναι η γνώμη σας?

Link to comment
Share on other sites

Κατ'αρχη ευχαριστώ που απάντησες.Γιατί έχει δίκιο?

Η αρχικη ανακληση είχε γινει λόγω του ότι το οικόπεδο έχει πρόσωπο σε ιδιωτικό δρομο.

Εδω πρέπει να πω οτι το αυθαιρετο ειναι σε οικισμο προ του 1923(Π.Δ ΤΗΣ 2/13,3,1981 ΦΕΚ 138 Δ') και 6 μηνες αφου ειχε βγει η άδεια άρχισαν να ισχύουν οι παρεκκλίσεις δηλ 'πρόσωπο επί υφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο' αλλα ο μηχανικος του ηταν 'απών' και δεν ενδιαφέρθηκε ώστε να πάει να κάνει άρση της ανάκλησης.Ουσιαστικά είναι λάθος της Πολεοδομίας

Link to comment
Share on other sites

Εσύ έχεις δίκαιο και όχι ο προϊστάμενος, ό οποίος θεωρεί ότι επαυξάνεις τον όγκο του δηλωθέντος αυθαιρέτου με την προσθήκη του ορόφου

 

Ο νόμος όμως εννοεί να μην αυξήσεις τον όγκο του δηλωθέντος ισογείου στην περίπτωση σου και όχι όλου του κτίσματος

 

«17. Στις περιπτώσεις κατασκευών οι οποίες έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του παρόντος άρθρου και έχει περαιωθεί η σχετική διαδικασία, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 5, επιτρέπεται κατά παρέκκλιση από

κάθε ισχύουσα διάταξη η εκτέλεση εργασιών αποπεράτωσης. Επιπλέον επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών επισκευής, που αποβλέπουν στην υγιεινή, την αισθητική βελτίωση-αποκατάσταση και τη συνήθη συντήρησή τους.

Η εκτέλεση των παραπάνω εργασιών αποπεράτωσης και επισκευής γίνεται ύστερα από έγκριση που δίνεται από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία, εφόσον οι εργασίες για τις οποίες ζητείται η εκτέλεση δεν επαυξάνουν το

κτίσμα σε όγκο. Η έγκριση εργασιών γνωστοποιείται αμελλητί στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων-Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών (Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ.). Για τη χορήγηση της έγκρισης εργασιών υποβάλλονται στις αρ-

μόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες δικαιολογητικά που καθορίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.»

 

άρθ 24 παρ18. Στις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου υπάγονται και κτίσματα που έχουν ανεγερθεί με άδεια που εκδόθηκε με έλεγχο της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας και που μεταγενέστερα ανακλήθηκε ή ακυρώθηκε για οποιονδήποτε λόγο, εκτός εάν η ανάκληση ή η ακύρωση οφείλεται σε υποβολή αναληθών στοιχείων ή ανακριβείς αποτυπώσεις της υπάρχουσας κατάστασης κατά την έκδοσή τους. Για την υπαγωγή των εν λόγω κτισμάτων στις διατάξεις του παρόντος απαιτείται η καταβολή, για κάθε ιδιοκτησία, του παραβόλου της παρ. 2γ.

Τα ακίνητα αυτά απαλλάσσονται από την καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίμου.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κατ'αρχη ευχαριστώ που απάντησες.Γιατί έχει δίκιο?

 

Έχει δίκιο γιατί ο 4014 δεν τροποποιεί σε τίποτα το άρθο 23 του ΓΟΚ "Προσθήκες". Καθ'ύψος προσθήκη επιτρέπεται μόνο σε νομίμως υφιστάμενο κτίριο. Τα νομίμως υφιστάμενα περιοριστικά αναφέρονται στην παρ.1 του άρθρου 23 και σε αυτά δεν περιλαμβάνονται σε καμία περίπτωση όσα υπαχθούν στις διατάξεις του 4014.

 

Η αρχικη ανακληση είχε γινει λόγω του ότι το οικόπεδο έχει πρόσωπο σε ιδιωτικό δρομο.

Εδω πρέπει να πω οτι το αυθαιρετο ειναι σε οικισμο προ του 1923(Π.Δ ΤΗΣ 2/13,3,1981 ΦΕΚ 138 Δ') και 6 μηνες αφου ειχε βγει η άδεια άρχισαν να ισχύουν οι παρεκκλίσεις δηλ 'πρόσωπο επί υφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο' αλλα ο μηχανικος του ηταν 'απών' και δεν ενδιαφέρθηκε ώστε να πάει να κάνει άρση της ανάκλησης.Ουσιαστικά είναι λάθος της Πολεοδομίας

 

Ομολογώ ότι δεν κατάλαβα. Αν η ανάκληση ήταν λάθος μπορεί ανα πάσα στιγμή να ανακληθεί και αυτή και να αναβιώσει η αρχική άδεια. Αν ήταν λάθος δεν υπήρχε λόγος υπαγωγής στον 4014. Αν όμως η ανάκληση έγινε ορθώς διότι η άδεια είχε εκδοθεί χωρίς να τηρούνται οι προϋποθέσεις αλλά χωρίς υπαιτιότητα του ενδιαφερόμενου, τότε σωστά έγινε υπαγωγή στον 4014.

 

Σε κάθε περίπτωση για τα επιτραπεί η προσθήκη πρέπει ταυτόχρονα να νομιμοποιθεί (προς το παρόν) το ισόγειο. Αν αυτό για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατόν, τότε λύση δεν υπάρχει αυτή την στιγμή.

Edited by armenopoulos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ΝΑΙ

πολύ σωστά προσεγγίζει το θέμα ο συνάδελφος armenopoulos ειδικά με την αναφορά του στη μη τροπ/ση του άρθρου 23 όπως αναφέρει (που εγώ προσωπικά δεν έλαβα υπόψη μου στην προηγούμενη απάντηση)

Link to comment
Share on other sites

sumple

Μετά το μήνυμα του συναδέλφου armenopoulos (που πραγματικά με εντυπωσίασε) άνοιξα το άρθρο 23 και από το συνδυασμό όλων των διατάξεων δηλ του Ν 4014 άρθρο 18, ΓΟΚ/85 άρθρο 23 παρ 1 και άρθρο 22 παρ 3 ( τα παραθέτω παρακάτω για να διευκολύνω τη συζήτηση)

 

Σχηματίζω την εξής γνώμη

Από τον συνδυασμό των διατάξεων του ΓΟΚ άρθρο 23 παρ 1 και άρθρο 22 παρ 3 συμπεραίνω ότι θα μπορούσες με μια άδεια νομιμοποίησης του ισογείου (του οποίου η ο.α ανακλήθηκε) να το νομ/σης με επιβολή μόνο των πρόστιμων που προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 17 του Ν. 1337/1983, όπως ισχύει

Η παραπάνω νομ/ση (με έκδοση οικ αδείας) θα ίσχυε φυσικά για εφ’ όρου ζωής του ισογείου ορόφου

Αυτή την δυνατότητα είχες μέχρι πριν την ψήφιση του Ν 4014

 

Έρχεται όμως τώρα ο Ν 4014 και με το άρθρο 18 σου δίνει μία επιπλέον δυνατότητα

Να το δηλώσεις να πληρώσεις μόνο το παράβολο και να θεωρείται μη κατεδαφιστέο για 30 χρόνια (αυτές νοούνται ως ρυθμίσεις του παρόντος νόμου και όχι η επαναφορά της ανακληθείσας ο.α στην επ’ αόριστο ισχύ της)

 

Επομένως μάλλον απαιτείται μία επί πλέον ενέργειά σου

Δηλ να κάνεις και την νομ/ση του ισογείου με έκδοση άδειας νομ/σης χωρίς όμως επιβολή επιπλέον προστίμων (αυτών της παρ 2 του άρθρου 17 Ν1337/85)

 

Αυτό μπορείς να το κάνεις τροπ/ντας την άδεια προσθήκης ορόφου (που έχεις σε ισχύ) προσθέτοντας στον τίτλο της και νομ/ση ισογείου με το άρθρο 22 παρ 3 σε συνδυασμό με την παρ 18/Ν4014

Φυσικά θα προσθέσεις και τις αμοιβές των μελετών του ισογείου

 

 

Άρθρο 23 Προσθήκες

1. Κτίριο ή τμήμα αυτού θεωρείται νομίμως υφιστάμενο:

α. «Αν έχει ανεγερθεί με νόμιμη άδεια και σύμφωνα με τους όρους αυτής ή έχει εξαιρεθεί από την κατεδάφιση σύμφωνα με τις διατάξεις του α.ν. 410/1968 ) ή αν έχει χορηγηθεί γι΄ αυτό νόμιμη άδεια ή νόμιμη αναθεώρηση άδειας κατά τις διατάξεις είτε της παρ. 5 του άρθρου 16 του Ν. 1337/1983, είτε της παρ. 3 του άρθρου 22 ή αν έχει εξαιρεθεί από την κατεδάφιση με τις διατάξεις του Ν. 1337/1983 ), όπως εκάστοτε ισχύει ή αν έχει ανεγερθεί πριν από την ισχύ του βασιλικού διατάγματος της 9.8.1955 ).

Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις θεωρείται νομίμως υφιστάμενο μόνο το τμήμα του κτιρίου που δεν αντίκειται είτε στις ισχύουσες διατάξεις είτε σε εκείνες που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής του, αν αυτές είναι ευνοϊκότερες.»

Η παραπάνω μέσα σε « » περίπτ. α΄ όπως είχε τροποποιηθεί με την Αποφ. 9152/426/1986 (ΦΕΚ 41 Β΄) και είχε κυρωθεί με το άρθρ. 14, περίπτ. δ΄ του Ν. 1647/1986 (ΦΕΚ 141 Α΄) τίθεται όπως αντικαθίσταται με την παρ. 1, άρθρ. 20 του Ν. 2831/12/13.6.2000 (ΦΕΚ 140 Α΄)

β) Αν πρόκειται για καθ' ύψος προσθήκη βάσει οικοδομικής άδειας κατ' εφαρμογή της παραγράφου 6 του άρθρου 101 του Ν.Δ. 8/1973 σε κτίριο που είχε εξαιρεθεί από την κατεδάφιση κατά τις διατάξεις του Α.Ν. 410/1968 και τον Ν. 720/77.

«γ) Αν προϋπήρχε της εγκρίσεως του σχεδίου πόλης και συγχρόνως οποιουδήποτε κανονισμού δομήσεως της περιοχής αυτού».

Η παραπάνω μέσα σε « » περίπτ. γ΄ έχει προστεθεί με την παρ. 5 άρθρ. 13 ν. 1647/12/19.9.1986 (ΦΕΚ 141 Α΄).

«δ) Οι μέχρι 2.11.1981 κατασκευασθείσες εγκαταστάσεις σιδηρών δεξαμενών υγρών καυσίμων και λοιπών κατασκευών εντός μόνιμων αποθηκευτικών χώρων των εγκαταστάσεων εναποθηκεύσεως υγρών καυσίμων και υγραερίου των εταιριών πετρελαιοειδών, που καλύπτονται από άδεια λειτουργίας του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, θεωρούνται νομίμως υφιστάμενες».

Η παραπάνω μέσα σε « » περίπτωση δ΄ έχει προστεθεί με την παράγρ. 18 άρθρ. 6 του ν. 2052 της 3/5.6.1992 (ΦΕΚ 94 Α΄).

ε. «Αν πρόκειται για κτίριο που έχει ανεγερθεί σύμφωνα με οικοδομική άδεια, η οποία εκδόθηκε πριν από την ισχύ του παρόντος νόμου, σε γήπεδο που έχει πρόσωπο σε οικοδομική γραμμή, βρίσκεται απέναντι από οικοδομικό τετράγωνο στα ακραία σημεία του σχεδίου και με το συντελεστή δόμησης της απέναντι εντός σχεδίου περιοχής»

Η παραπάνω μέσα σε « » περίπτ. ε΄ προσετέθη με την παρ. 2, άρθρ. 20 του Ν. 2831/12/13.6.2000 (ΦΕΚ 140 Α΄)

«ε. (i) Αν πρόκειται για εγκαταστάσεις επιχειρήσεων που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις της …………….

(ii) Κατασκευές που έγιναν με βάση οικοδομικές άδειες, οι οποίες εκ των υστέρων ανακλήθηκαν, υπάγονται στη διαδικασία της προηγούμενης υποπερίπτωσης α', χωρίς να απαιτείται γι' αυτές η επιβολή προστίμου πέραν του προβλεπόμενου στην υποπερίπτωση αυτή.

 

Άρθρο 22 παρ 3.

Κάθε κατασκευή που εκτελείται: α) χωρίς την άδεια της παρ. 1 ή β) καθ' υπέρβαση της άδειας, ή γ) με βάση άδεια που ανακλήθηκε ή δ) κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων είναι αυθαίρετη και υπάγεται στις σχετικές για τα αυθαίρετα διατάξεις του Ν. 1337/1983 όπως ισχύουν. «Αυθαίρετη κατά το προηγούμενο εδάφιο κατασκευή, η οποία όμως δεν παραβιάζει τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις ή αυτές που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής της είναι δυνατόν να νομιμοποιηθεί ύστερα από έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικής άδειας. "Απαγορεύεται η νομιμοποίηση της κατασκευής, αν κατά το χρόνο που ζητείται η νομιμοποίηση τα κτίσματα βρίσκονται μέσα στους χώρους που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 15 του Ν. 1337/1983 ή σε περιοχές που ορίζονται στην υπουργική απόφαση , η οποία εκδίδεται κατ΄εξουσιοδότηση της παρ. 3 του πιο πάνω άρθρου, ή τα κτίσματα συγκεντρώνουν τις οριζόμενες στην ίδια υπουργική απόφαση προϋποθέσεις."

Μετά την έκδοση ή αναθεώρηση της παραπάνω οικοδομικής άδειας η κατασκευή παύει να είναι κατεδαφιστέα και επιβάλλονται μόνο πρόστιμα που προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 17 του Ν. 1337/1983, όπως ισχύει. Το πρόστιμο διατήρησης επιβάλλεται για το διάστημα από τότε που κατά την κρίση της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας άρχισε η ανέγερση της κατασκευής ως την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Δεν επιβάλλονται τα παραπάνω πρόστιμα σε περιπτώσεις αναθεώρησης οικοδομικής άδειας, που βρίσκεται σε ισχύ, εφόσον τηρείται το περίγραμμα της οικοδομής, ο συντελεστής δόμησης και ο συντελεστής όγκου.

Στην περίπτωση αυτήν η αναθεώρηση πρέπει να εκδοθεί εντός τεσσάρων (4) μηνών από τη σχετική έγγραφη ειδοποίηση της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας ή από την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών από τον υπόχρεο.»

Τα παραπάνω, μέσα σε « » εδάφια τίθενται όπως αντικαθίστανται με την παρ. 3 αρθρ. 19 του Ν. 2831/12/13.6.2000 (ΦΕΚ 140 Α΄)

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς έτσι.

 

Αρκεί το οικόπεδο να δικαιούται άδεια οικοδομής (αρτιότητα κλπ) και το ισόγειο να μην παραβιάζει καμία διάταξη (και το αναφέρω διότι ακόμα δεν έχει γίνει κατανοητός σε εμένα ο λόγος της αρχικής ανάκλησης)

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Πρόκειται για μία κατοικία - διαμέρισμα 99μ στην οποία επρόκειτο να γίνει αλλαγή χρήσης(κατατέθηκε άδεια) σε κατάστημα-κρεοπωλείο αλλά ανακλήθηκε μερικώς η άδεια λόγω του ότι διαπιστώθηκε κατα την αυτοψία της πολεοδομίας οτι το ύψος του δαπέδου του ισογείου διαμερίσματος ήταν 96εκ και όχι 45εκ όπως αυτό φαίνεται στα σχέδια της αδείας που ανακλήθηκε (βέβαια υπάρχει αρχική άδεια ανεγέρσεως της οικοδομής που δείχνει 96εκ το ύψος) είναι να τρελένεσαι με την ανοησία ορισμένων συναδέλφων.....Αυτό είχε ώς αποτέλεσμα βέβαια η δημιουργία εισόδου κατευθείαν απο τον δρόμο να απαιτεί κατασκευή κλίμακας τουλάχιστον τεσσάρων πατημάτων επι του πεζοδρομίου εκτός ρυμοτομικής γραμμής. Επίσης απο τον έλεγχο του φακέλου της 386/09 Ο.Α διαπιστώθηκε οτι δεν υπήρχε συναίνεση των υπολοίπων συνιδιοκτητών για την αλλαγή των όψεων της οικοδομής.

Η απόφαση της πολεοδομίας ήταν << μερική ανάκληση της ο.α "αλλαγής χρήσης απο κατοικία σε κατάστημα-κρεοπωλείο" ως προς την επέμβαση στις όψεις και την δημιουργία εισόδου κατευθείαν απο τον δρόμο.

Σημειώνεται πως η πρόσβαση απευθείας απο την οδό έχει διευθετηθεί μεταγενέστερα της αυτοψίας τον ιούνιο του 2011 και έχει δημιουργηθεί απευθείας έισοδος με εσωτερικό σκαλοπάτι.

 

Μπορεί να μου απαντήσει κάποιος για την ενδεχόμενη τύχη αυτής της ο.α. Μπορεί να δηλωθεί με τον Ν4014 ώς 1 παράβαση ωσ προσ τις όψεις??? και να ξεμπλοκάρει?

Link to comment
Share on other sites

rex

τι να σου πω

πάλι καλά που δεν αντέδρασαν οι συν/τες για την αλλαγή χρήσης

απο κατοικία σε κατάστημα;;

Τρελά πράγματα για μένα να μην μπορείς να καθορίσεις την όψη

του καταστήματος ή γραφείου ειδικά στα ισόγεια των οικοδομών π.χ

 

δηλ εγώ που στο ισόγειο γραφείο μου άλλαξα την όψη της τζαμαρίας μου

π.χ με ένα τμήμα με γυαλότουβλα είμαι κρεμάμενος από τα αρ... των συν/τών.

 

Άλλο πράγμα είναι η τροπ/ση της όψης ενός ορόφου και άλλο του ισογείου καταστήματος-

γραφείου

 

Σε αυτό το θέμα των ισογείων καταστημάτων - γραφείων και των αλλαγών των όψεων τους

έχω την γνώμη ότι το κράτος έπρεπε να το λύσει με μια απλή έγκριση απο ΕΠΑΕ χωρίς

πολεοδομίες -συγκαταθέσεις και μα....ίες με μιά πλή αποτύπωση της πρόσοψης και

μιά φωτ/φία της και τίποτα άλλο ή ακόμη καλύτερα ορίζοντας ότι ΓΕΝΙΚΑ για την αλλαγή της

όψης των δεν απαιτείται συγκατάθεση κλπ

 

Δεν είμαστε δα και στο 1960 που αρκούσε μόνο το να έχεις ένα μαγαζί ή ένα γραφείο

 

Σήμερα μετράει η διακόσμηση το design και η πρώτη αίσθηση του πελάτη και δεν μπορεί να κρέμεται

αυτό από τις παπαριές των νόμων και των συν/τών της οικοδομής

 

καλή επιτυχία και καλό κουράγιο

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.