Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Επιδοτουμενα κτηρια με φωτ.πανελ


Krisos

Recommended Posts

Καλημερα ειμαι απο Χαλκιδα ...πριν απο λιγες ημερες εμαθα για μια εταιρια που αναλαμβανει να σου φτιαξει το σπιτι/κτηριο και στην στεγη σου βαζει φωτοβολταικα ...το εντασει λεει σε καποιο προγραμμα ΕΣΠΑ ..εσυ δεν δινεις ευρω απλα της ''ενοικιαζεις'' τον χωρο με τα πανελ και 20-25 χρονια ξεχρωνεις το σπιτι σου η το κτηριο σου ....εχετε ακουσει κατι εσεις σχετικα με αυτο; ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 23
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ναι κατι έχω ακούσει αλλά δεν το έχω ψάξει το θέμα.Αν το σκεφτείς λογικά ίσως και να γίνεται.Αυτη λογικά θα λαμβάνει όλο το ποσό απο τα έσοδα του Φ/Β.

Link to comment
Share on other sites

Ναι κατι έχω ακούσει αλλά δεν το έχω ψάξει το θέμα.Αν το σκεφτείς λογικά ίσως και να γίνεται.Αυτη λογικά θα λαμβάνει όλο το ποσό απο τα έσοδα του Φ/Β.

 

Εχασα μια δουλεια ετσι ...αν εχει κανεις extra πληροφοριες ...ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Ουσιαστικά αυτό που γίνεται είναι να βάζεις εσύ ένα άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο, να διαλέγεις από τις έτοιμες κατοικίες (με σχεδιασμό βάσει μεγιστοποίηση κερδών από φ/β, με ότι συνεπάγεται αυτό) και αυτοί να σου το χτίζουν "τζάμπα", παίρνοντας τα κέρδη από τα φ/β. Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει ο καθένας μας, εάν είχε το κεφάλαιο να χτίσει σπίτι. Δεν είναι καμία σούπερ πατέντα. Λογική είναι.

 

Αν το googlάρεις θα βρεις εταιρίες...

Link to comment
Share on other sites

Ουσιαστικά αυτό που γίνεται είναι να βάζεις εσύ ένα άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο, να διαλέγεις από τις έτοιμες κατοικίες (με σχεδιασμό βάσει μεγιστοποίηση κερδών από φ/β, με ότι συνεπάγεται αυτό) και αυτοί να σου το χτίζουν "τζάμπα", παίρνοντας τα κέρδη από τα φ/β. Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει ο καθένας μας, εάν είχε το κεφάλαιο να χτίσει σπίτι. Δεν είναι καμία σούπερ πατέντα. Λογική είναι.

 

Αν το googlάρεις θα βρεις εταιρίες...

 

το θεμα ειναι κατα ποσο ειναι απατη ; οτι θα υπαρχουν εταιριες αυτο ειναι σιγουρο ...με μηχανολογους που εκανα εκτενη συζητηση εδειξαν δυσφορια ως προς το θεμα και πιαθανοτατα να ειναι απατη ...περιληπτικα σου γραφω που εξηγησαν οτι τα προβλεπομενα εξοδα ειναι λιγοτερα απο τα εσοδα .

Link to comment
Share on other sites

Επειδη μου κινησε το ενδιαφερον και μενα αυτη η ιστορία, πήγα και ενημερώθηκα.

 

Προκειται για την εταιρία που εδρευει στην Θεσσαλονικη.

 

Τι κανουν αυτοι λοιπόν;

 

Μεσω συνεργασίας με τραπεζες (νομιζω πειραιως), αναλαμβανουν την εκδοση δανειου στο ονομα σου ύψους 115.000 ευρώ για το χτισιμο/στησιμο οικίας 80-90 τ.μ. . Το πως μπορει να θεωρηθει τζαμπα εφ'όσον παιρνεις δανειο οφείλεται στο ότι υπογράφεις ένα συμβολαιο με την ΔΕΗ για την αγορα των KWh που θα παραγεις για τα επομενα 25 χρόνια σε μια προκαθορισμενη τιμή και επομένως το ετήσιο εσοδο από την πωληση των KWh έρχεται και καλυπτει τα έξοδα της πληρωμης των δωσεων του δανειου.

 

Βεβαια τα ετοιμα σπιτια είναι συγκεκριμενης μορφής, με μεγαλες στεγες (περιπου 80 τμ - τοσο χρειαζεται) και απ'όσο καταλαβα δεν μπορεις να επεμβεις στο αρχιτεκτονικο σχεδιο(οσον αφορα τον εξωτερικο σχεδιασμο του κτιριου) μιας και τα εχουν όλα φιξ (αρχιτεκτονικά-μελετες θερμανσης-κλπ). Ενα ακόμα που δεν μ'αρεσε (χωρις να είναι σίγουρο μιας και αυτος που μας εκανε την παρουσιαση δεν γνωριζε), είναι το πολύ χαμηλο ύψος των ορόφων που εφτανε στο ελαχιστο δυνατό που μπορουσαν να το κανουν δηλαδή στα 2.40 μ. (όταν θα εχω νεωτερα πανω στο συγκεκριμενο θα επανελθω).

 

Θετικά:

1) Αν εχεις οικοδομησιμο οικόπεδο αποκτας σπιτι χωρις κοπο (εφοριες - χωροταξικα - αρχιτεκτονικά - μελετες - συνεργεία - μαστορια)

2)Ταχυτητα λενε ότι το παραδιδουν 3 μηνες μετα την εκδοση της οικοδομικης αδειας. δηλαδη πάνω κατω μαζί με την καθυστερηση για την εκδοση του δανειου και διαφορα αλλά ετοιμο σπιτι σε 5-6 μηνες.

3) Λιγα σχετικα χρηματα για ένα κανονικό σπιτι

 

Αρνητικά:

1) ΔΕΗ ιδιωτικοποιηση????? Τι κανουμε τότε;

2) Αποδοση φωτοβολταικών - εξοδα συντηρησης; Και μενα δεν μου βγαινουν καλα αυτα που λενε (οσο θα ειναι η δοση του δανειου τοσα θα παιρνεις απο την δεη)

3) Λογω της μεγαλης στεγης των 80 τ.μ. και της κλισης των 30 μοιρών, χαλαει καπως η εξωτερικη εμφανιση του σπιτιου.

 

Συμπερασμα:

Το "δωρεαν" το ξεχναμε εντελως. Ο "τζαμπας" πεθανε.

Αλλά απο την άλλη τα λεφτά που θα χρειαστουν για μια ετοιμη κατοικια (σε μολις 6 μηνες) είναι εννοειται σαφώς πολυ πολύ λιγοτερα απ'όσα θα χρειαζόσουν για να κανεις κατι δικο σου. Βεβαια είναι και οι καιροι περιεργοι.

 

Το ζυγι κλινει μάλλον προς το συν...

Link to comment
Share on other sites

Δε γνωριζω αν ειναι καλη επενδυση η οχι. Αυτο που γνωριζω μετα βεβαιοτητας ειναι οτι ο πρωην εργοδοτης μου, λαμογιο απο τα λιγα, ξεκινησε να ασχολειται με αυτο το θεμα και το "πουλαει" μεσω της εταιρειας του.

 

Και οταν ενα λαμογιο ασχολειται με τη συγκεκριμενη μπιζνα, κατι μου βρωμαει...

Link to comment
Share on other sites

Το μονο που με χαλαει στο συγκεκριμενο project ειναι η ποιοτητα του τελικου προιοντος και δεν εννοω μονο του σπιτιου.

Καλα οτι τα σπιτια θα ειναι καρμπον κατασκευες με οτι συνεπαγεται αυτη η εμπορευματοποιηση μιας κατοικιας, ο φ/β σταθμος τι ποιοτητας θα ειναι?Τι πανελ θα χρησιμοποιηθουν,τι ινβερτερ και κυριως τι καλωδιωσεις θα γινουν?

Αν εμπλεκα με τετοια εταιρεια θα ειχα οπωςσηποτε διπλα μου ενα-δυο μηχανικους(πολιτικο-μηχανολογο/ηλεκτρολογο) ως τεχνικους συμβουλους για να επιβλεπουν ολου του project.

Και μην περιμενετε σε καμια περιπτωση το σπιτι των ονειρων σας.Μια στεγη πανω απο το κεφαλι σας με αποδεκτα υλικα εικαζω οτι θα ειναι.

Link to comment
Share on other sites

ο φ/β σταθμος τι ποιοτητας θα ειναι?Τι πανελ θα χρησιμοποιηθουν,τι ινβερτερ και κυριως τι καλωδιωσεις θα γινουν?

Τι λέει η εταιρια:

 

Τεχνικη περιγραφη φωτοβολταικου συστηματος

H παρούσα τεχνική περιγραφή αφορά την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού(ΦΒ) Συστήματος ονομαστικής ισχύος 10kW, στο διασυνδεδεμένο δίκτυο Χαμηλής Τάσης(Χ.Τ.) της Δ.Ε.Η. Κάθε ΦΒ σύστημα θα εντάσσεται στο «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και ιδίως σε δώματα και στέγες κτιρίων», το οποίο καθορίστηκε και τροποποιήθηκε με τις κάτωθι νομοθετικές διατάξεις:

  • Κ.Υ.Α. Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις - ΦΕΚ 1079/Β/04.06.2009.
  • Κ.Υ.Α. Συμπλήρωση Ειδικού Προγράμματος - ΦΕΚ 1557/Β/22.09.2010.

 

Με τις συγκεκριμένες διατάξεις δίνεται, εκτός άλλων, η δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΦΒ Συστημάτων και η πώληση της στον διαχειριστή του συστήματος, εφόσον υπάρχει ενεργή ηλεκτρική σύνδεση.

12is5_1_thunder.gif

Τεχνική Περιγραφή Φωτοβολταϊκού Συστήματος

Φωτοβολταϊκά πλαίσια

Στην κεκλιμένη σκεπή κάθε κτιρίου θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πλαίσια (panels) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο τύπος των ΦΒ θα είναι κρυσταλλικού πυριτίου με 60 στοιχεία (κυψέλες) ανά πλαίσιο. Κάθε πλαίσιο θα διαθέτει ονομαστική ισχύ ίση με 235Wp σε τυποποιημένες συνθήκες ελέγχου, δηλαδή ένταση ηλιακής ακτινοβολίας 1000W/m², θερμοκρασία 25°C, και μάζα αέρα (ΑΜ) 1,5.

 

Οι διαστάσεις των πλαισίων θα είναι περίπου 1650mm x 990 mm x 50mm, ενώ οι κυψέλες θα εγκλείονται σε προφίλ αλουμινίου για περιορισμό του συνολικού βάρους. Το βάρος κάθε πλαισίου θα είναι περίπου ίσο με 19,8kg. Όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά των πλαισίων θα έχουν μετρηθεί βάσει των διεθνών προτύπων IEC ΕΝ 61215 και IEC ΕΝ 61730. Στο Σχήμα 1 απεικονίζεται ΦΒ πλαίσιο πολυκρυσταλλικού πυριτίου.

13is5_2_thunder.gif

Σχήμα 1: Πολυκρυσταλλικό ΦΒ πλαίσιο 235 Wp

 

Συνολικά προβλέπεται να εγκατασταθούν 42 φωτοβολταϊκά πλαίσια ισχύος 235Wp το καθένα. Η ονομαστική ισχύς της εγκατάστασης θα είναι 9,87kW.

 

Για λόγους ύπαρξης συμμετρίας των ρευμάτων στις 3 φάσεις, τα πλαίσια θα διαχωριστούν σε τρείς ομάδες. Κάθε μια ομάδα των 14 πλαισίων θα συνδεθεί στην αντίστοιχη φάση του δικτύου. Το πλήθος των σε σειρά συνδεδεμένων πλαισίων καθώς και ο αριθμός των παράλληλων στοιχειοσειρών (αν απαιτείται) αναφέρεται παρακάτω και έχει καθοριστεί από τις ηλεκτρικές ιδιότητες των αντιστροφέων στους οποίους και θα συνδεθούν.

Βάσεις στήριξης

Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια θα εγκατασταθούν επάνω σε κατάλληλες βάσεις αλουμινίου. Οι βάσεις αλουμινίου παρά το σχετικά υψηλότερο κόστος προμήθειας προτιμώνται για τους εξής λόγους:

  • Έχουν χαμηλότερο βάρος και καταπονούν λιγότερο την οροφή του κτιρίου.
  • Είναι ευκολότεροι στον χειρισμό και την συναρμολόγηση κατά την εγκατάσταση του συστήματος.
  • Παρουσιάζουν αυξημένη αντοχή σε βεβαρυμμένα περιβάλλοντα όπως στην περίπτωση κατοικιών κοντά στην θάλασσα.

Οι βάσεις θα στηριχθούν επί της κεκλιμένης σκεπής κάθε ιδιοκτησίας και θα ακολουθούν την κλίση (30°) και τον προσανατολισμό (Νότιος) αυτής.

 

Οι βάσεις στήριξης θα αποτελούνται από τα εξής υλικά:

  • Αγκύρια στήριξης επί της μεταλλικής στέγης.
  • Ράγες αλουμινίου οριζόντιας τοποθέτησης.
  • Ενδιάμεσοι συγκρατητές φωτοβολταϊκών πλαισίων.
  • Ακραίοι συγκρατητές φωτοβολταϊκών πλαισίων.
  • Κοχλίες και περικόχλια συνδέσεων.

Τα αγκύρια στήριξης θα είναι κατάλληλα για εγκατάσταση σε στέγη ασφαλτικού κεραμιδιού. Κάθε αγκύριο θα διαθέτει 3 οπές Μ10, δύο κοντινών καθώς και μιας απομακρυσμένης για επιπρόσθετη σταθεροποίηση. Ο βραχίονας του αγκυρίου θα έχει διαστάσεις 40 x 6mm, ενώ το ύψος κάτω από αυτόν θα είναι 33mm. Το συνολικό ύψος του αγκυρίου θα είναι περίπου ίσο με 122mm. Το αγκύριο θα είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι κατηγορίας Α2 (1.4301). Τα αγκύρια θα στερεώνονται επάνω στις μεταλλικές τεγίδες της σκεπής με δύο(τουλάχιστον) κοχλίες διατομής Μ8 και μήκους 80mm.

 

Οι αποστάσεις στις οποίες θα εγκατασταθούν τα αγκύρια θα είναι υπολογισμένες από πολιτικό μηχανικό για κάθε κατοικία ξεχωριστά, ανάλογα με την περιοχή εγκατάστασης του συστήματος και τα περιβαλλοντικά δεδομένα. Τα φορτία αντοχής των βάσεων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,75 kN/m2 για χιόνι και 0,80 kN/m2 για άνεμο. Ο τύπος των αγκυρίων παρουσιάζεται στο σχήμα 2.

14is5_3_thunder.gif

Σχήμα 2: Αγκύριο Στήριξης

 

Οι ράγες αλουμινίου θα είναι μεσαίου τύπου και θα διατίθενται σε τυποποιημένα μήκη (2.10m, 2.65m, 3.43m, 4.35m, 5.40m, 6.10m). Σε κάθε εγκατάσταση οι ράγες αλουμινίου θα πρέπει να προεξέχουν κατά 150mm από τα άκρα του τελευταίου ΦΒ πλαισίου. Όταν δεν επαρκεί μια ράγα αλουμινίου μέγιστου μήκους 6.10m, για να στηριχθεί το σύνολο των πλαισίων θα ενώνεται με ειδικό συνδετήρα-σύνδεσμο με δεύτερη. Το περίσσιο τμήμα ράγας θα κόβεται επιτόπου από τον εγκαταστάτη με την βοήθεια ηλεκτρικών τροχών. Κάθε φωτοβολταϊκό πλαίσιο θα στηρίζεται επάνω σε δύο ράγες αλουμινίου στα σημεία L /4-L1/5 και 3L1/4-3L1/5. Η έδραση τους επάνω στα αγκύρια στήριξης θα γίνεται μέσω ειδικών κοχλιών και συνδέσμων. Στο σχήμα 3 παρουσιάζεται η μορφή μιας ράγας αλουμινίου.

15is5_4_thunder.gif

Σχήμα 3: Ράγα αλουμινίου μήκους 6,10m

 

Οι ενδιάμεσοι και ακραίοι συγκρατητές φωτοβολταϊκών πλαισίων θα είναι κατασκευασμένοι από αλουμίνιο και θα είναι κατάλληλοι για στήριξη φωτοβολταϊκών πλαισίων με διαστάσεις έως 50mm επάνω στις ράγες αλουμινίου. Οι συγκρατητές θα διαθέτουν ειδικό σύνδεσμο για να μπαίνουν χωνευτά στο κατάλληλο κανάλι της ράγας αλουμινίου και μέσω ημίσειας στροφής θα συγκρατούνται στέρεα στην θέση τους. Κάθε πλαίσιο θα στηρίζεται με τα πλευρικά φωτοβολταϊκά πλαίσια από 4 ενδιάμεσους συγκρατητές πλην των ακριανών κάθε σειρά, όπου θα στηρίζονται από 2 ενδιάμεσους και δύο ακραίους συγκρατητές.

 

Στο σχήμα 4 παρουσιάζονται ο ενδιάμεσος συγκρατητής (δεξιά) και ο ακραίος συγκρατητής (αριστερά).

21is5_double_thunder.gif

Σχήμα 4: Ακραίος συγκρατητής (αριστερά) - Ενδιάμεσος συγκρατητής (δεξιά)

 

Συνημμένα με την παρούσα τεχνική περιγραφή παραδίδονται σχέδια κατόψεων και λεπτομερειών (ΦΒ1-ΦΒ10) που απεικονίζουν τον τρόπο εγκατάστασης των βάσεων στήριξης για κάθε τύπο κατοικίας και την χωροθέτηση των πλαισίων επί αυτών.

Αντιστροφείς

Τα παραπάνω ΦΒ πλαίσια θα συνδεθούν μέσω ειδικών καλωδιώσεων DC (για χρήση σε φωτοβολταϊκά συστήματα “Solar Type”) με τρεις μονοφασικούς αντιστροφείς ισχύος, συνολικής ισχύος ίσης με 9 kW (AC) για τη μετατροπή της συνεχούς τάσης/ρεύματος σε εναλλασσόμενη τάση/ρεύμα. Κάθε αντιστροφέας θα έχει μέγιστη τάση κατάλληλη για την σύνδεση των ΦΒ πλαισίων ενώ θα διαθέτει και την υψηλότερη δυνατή απόδοση για μεγιστοποίηση της ενεργειακής απολαβής.

 

Όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενη παράγραφο κάθε αντιστροφέας θα συνδεθεί με 14 φωτοβολταϊκά πλαίσια. Ο τρόπος σύνδεσης των πλαισίων με τον κάθε αντιστροφέα καθορίζεται από την μέγιστη τάση εισόδου του αντιστροφέα, το μέγιστο ρεύμα εισόδου και την ελάχιστη τάση ανίχνευσης του σημείου μέγιστης ισχύος. Δεδομένου ότι τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά των πλαισίων μεταβάλλονται σύμφωνα με τις κλιματολογικές συνθήκες (θερμοκρασία, ακτινοβολία) οι ακραίες τιμές τους καθορίζονται για θερμοκρασίες λειτουργίας -10°C και 70°C.

 

Η τάση ανοιχτού κυκλώματος των πλαισίων στους -10°C θα είναι ίση με 41,8V, ενώ η τάση στο σημείο MPP(σημείο μέγιστης ισχύος) θα είναι ίση με 24,59V. Το ρεύμα βραχυκύκλωσης στην ίδια θερμοκρασία θα είναι ίσο με 8,77Α. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα η βέλτιστη συνδεσμολογία των πλαισίων θα είναι και τα 14 πλαίσια να συνδεθούν σε σειρά.

 

Η συνολική έξοδος του συστήματος ΦΒ θα είναι τριφασική, τάσης 400V(πολική) και συχνότητας 50Hz. Κατά την ρύθμιση των τιμών λειτουργίας των αντιστροφέων θα πρέπει, για λόγους προστασίας, στην περίπτωση που η τάση μειωθεί κάτω από το -20% του ονομαστικού ή αυξηθεί πάνω από το +15%, ο αντιστροφέας να τίθεται εκτός λειτουργίας. Το ίδιο θα συμβαίνει σε περίπτωση που η συχνότητα μεταβληθεί κατά ±0,5Hz επί της ονομαστικής. Η ολική αρμονική παραμόρφωση (THD) του ρεύματος του αντιστροφέα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 5%. Επιπρόσθετα, κάθε αντιστροφέας θα πρέπει να είναι εναρμονισμένος με το πρότυπο DIN VDE 0126-1-1 για προστασία έναντι νησιδοποίησης. Ο αντιστροφέας θα διαθέτει πιστοποιήσεις και κατά εκπομπών ή λήψεων ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών όπως απαιτούν οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές οδηγίες.

 

Οι αντιστροφείς θα διαθέτουν βαθμό προστασίας IP 55 και θα λειτουργούν σε θερμοκρασίες μεταξύ -20οC έως +55οC. Μέσω των συγκεκριμένων προδιαγραφών θα δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης του τόσο σε εξωτερικό όσο και σε εσωτερικό χώρο.

 

Από την έξοδο του κάθε inverter θα αναχωρεί ένα καλώδιο τριών αγωγών (L - N - PE). Το σύνολο των τριών μονοπολικών καλωδίων θα συνδέεται σε έναν τριφασικό Πίνακα Χαμηλής Τάσης, ο οποίος θα περιλαμβάνει τα μέσα προστασίας των καλωδιώσεων και του εξοπλισμού.

Καλωδιώσεις - Πίνακας ΧΤ - Γείωση Συστήματος

Όλες οι καλωδιώσεις που θα αναχωρούν από τα ΦΒ πλαίσια, θα διαθέτουν προδιαγραφές καταλληλότητας τόσο για την μέγιστη τάση του συστήματος όσο και για συνεχή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και θα κατευθύνονται προς τρείς πίνακες συνεχούς ρεύματος DC (String Boxes). Εντός του κάθε πίνακα DC(ενδεικτική μορφή στο σχήμα 6) θα εμπεριέχονται διακόπτες φορτίου και απαγωγείς κρουστικών υπερτάσεων DC για την προστασία των τριών αντιστροφέων. Ολόκληρο το ραγοϋλικό στην DC πλευρά θα διαθέτει προδιαγραφή λειτουργίας σε τάσεις μέχρι και 1000Vdc για λόγους ασφαλείας της εγκατάστασης.

18is5_7_thunder.gif

Σχήμα 6: Ενδεικτική μορφή πίνακα DC

 

Οι διαστάσεις του κάθε πίνακα DC θα είναι κατάλληλες ώστε να ενσωματώσουν το σύνολο του ραγοϋλικού της DC πλευράς. Ενδεικτικά για τον πίνακα αναφέρονται διαστάσεις 205mm x 220mm x 140mm.

 

Η σύνδεση τόσο του θετικού όσο και του αρνητικού πόλου κάθε ομάδας πλαισίων με τους αντιστροφείς θα υλοποιείται μέσω μονοπολικού καλωδίου. Όλες οι καλωδιώσεις που θα συνδέονται στον αντιστροφέα θα οδεύουν εντός πλαστικού σωλήνα βαρέως τύπου ο οποίος θα τοποθετηθεί και θα εγκιβωτιστεί κατά την κατασκευή του κτιρίου.

 

Στην AC πλευρά του αντιστροφέα θα συνδεθεί τριπολικό καλώδιο J1VV-R3G6mm² το οποίο θα καταλήγει σε έναν πίνακα Χαμηλής Τάσης (ενδεικτική μορφή στο Σχήμα 7).

19is5_8_thunder.gif

Σχήμα 7: Ενδεικτική μορφή πίνακα ΧΤ

 

Εντός του πίνακα θα τοποθετηθούν ραγοϋλικά προστασίας του εξοπλισμού και των καλωδιώσεων όπως μικροαυτόματοι προστασίας, ραγοδιακόπτες φορτίου και απαγωγοί κρουστικών υπερτάσεων για προστασία από έμμεσα κεραυνικά πλήγματα. Η σύνδεση μεταξύ του πίνακα ΧΤ και του μετρητή ΔΕΗ της εγκατάστασης θα υλοποιηθεί μέσω πενταπολικού καλωδίου κατάλληλων προδιαγραφών. Η όδευση του καλωδίου θα πραγματοποιηθεί εντός του εδάφους μέσα σε πλαστικούς ηλεκτρικούς σωλήνες βαρέως τύπου. Η επιλογή και η διαστασιολόγηση του πενταπολικού καλωδίου θα είναι τέτοια ώστε η πτώση τάσης κατά μήκος των αγωγών να μην υπερβαίνει το 1% και θα καθορίζεται από την χωροταξία εντός του οικοπέδου και το σημείο σύνδεσης του συστήματος με το Δίκτυο ΧΤ της ΔΕΗ. Ακόμη και αν το μήκος του καλωδίου που θα απαιτηθεί είναι εξαιρετικά περιορισμένο(με αποτέλεσμα οι ωμικές απώλειες επί αυτού να είναι εντός του ορίου 1%) θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ έχει ελάχιστες απαιτήσεις για την συγκεκριμένη τριφασική παροχή και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον πενταπολικό καλώδιο διατομής 10mm

 

Στο παράρτημα Α3 δίνεται και ένα ενδεικτικό πολυγραμμικό διάγραμμα που αφορά την συγκεκριμένη εγκατάσταση. Παρουσιάζονται χαρακτηριστικά τα ΦΒ πλαίσια, οι αντιστροφείς, ο πίνακας DC καθώς και οι διάφορες καλωδιώσεις DC και ΑC(τύπος και σχετική διατομή).

 

Όσον αφορά το σύστημα γείωσης αυτό θα υλοποιείται σε συνεννόηση με τους επισκοπιστές της ΔΕΗ. Παρότι είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση θεμελιακής γείωσης σε κάθε νέα κατοικία και αυτή επαρκεί ως γείωση του ΦΒ συστήματος είναι βέβαιο ότι οι αρμόδιοι μηχανικοί της ΔΕΗ θα απαιτήσουν την εγκατάσταση πασσαλογειωτών στο σημείο εγκατάστασης του μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας. Το πλήθος και η διάταξη(πχ τρίγωνο) των γειωτών σε κάθε περίπτωση θα προκύπτει από το αντίστοιχο σκαρίφημα παροχετεύσεως το οποίο προμηθεύει η ΔΕΗ στον πελάτη κατά την πληρωμή των όρων σύνδεσης στο αρμόδιο υποκατάστημα.

Σύστημα Αποθήκευσης δεδομένων

Ανάλογα με την περίπτωση και κατά τις ανάγκες του ιδιοκτήτη της εγκατάστασης θα υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης των δεδομένων ηλεκτρικής παραγωγής της εγκατάστασης. Σε κάθε περίπτωση ο inverter διαθέτει θύρα δεδομένων USB για την αποθήκευση των δεδομένων σε μνήμη τύπου flash.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.