Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δυνατότητα Υποβολής Ερωτήματος προς τη Δ.Ο.Κ.Κ.


tlsman

Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

 

Θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας περί δυνατότητας υποβολής ερωτήματος προς τη Δ.Ο.Κ.Κ.,

Αντιμετωπίζω τα εξής προβλήματα και έπειτα από διαφωνία με το αρμόδιο Πολεοδομικό Γραφείο της περιοχής μου δε γνωρίζω που θα πρέπει να απευθυνθώ. Συγκεκριμένα, σε διαφορετικές περιπτώσεις προέκυψαν τα εξής :

 

1) Σχετικά με Κ.ΕΝ.Α.Κ., στις περιπτώσεις κατοικιών δεν απαιτείται πλήρης μελέτη και εγκατάσταση κλιματισμού, παρά μόνο υπολογισμός ψυκτικών φορτίων. Μου ζητήθηκε να κατατεθεί και αμοιβή επίβλεψης για τον υπολογισμό των ψυκτικών φορτίων.

2) Ο μηχανικός που υπογράφει κάποια ηλεκτρομηχανολογική μελέτη πρέπει υποχρεωτικά να υπογράψει και να λάβει την αμοιβή της αντίστοιχης υπομελέτης της Μ.Ε.Α.. Δε δίνετι η δυνατότητα στην ομάδα έργου που εξετάζει και υλοποιεί τη Μ.Ε.Α. να ρυθμίσουν τα ποσοστά των αμοιβών τους.

3) Σε νομιμοποήση με το αρθ. 22 του 1577 υποβάλονται όλες οι απαιτούμενες μελέτες (μόνο μελέτες και συνεπώς και μελέτη φυσικού αερίου). Μετά από περαίωση της διαδικασίας νομιμοποίησης και καταβολή όλων των προστίμων ζητώ ηλεκτροδότηση του κτιρίου (κατοικία). Μας ζητήθηκε, κατ' απαίτηση της Πολεοδομίας, κατασκευή των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου και αυτοψία από τη ΔΕΠΑ ώστε να προχωρήσουμε στην ηλεκτροδότηση.

 

Διαφωνώ σχετικά με τις ανωτέρω απαιτήσεις, ιδιαίτερα όταν δεν έχουν κάποιο νομικό υπόβαθρο. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποιος αρμόδιος φορέας στο οποίο μπορώ να απευθυνθώ. Τα αρμόδια τμήματα του ΤΕΕ και η ΕΥΕΠΕΝ με διαβεβαίωσαν για το εύλογο της διαφωνίας μας, ωστόσο δεν μπορούν να παρέμβουν.

 

Μπορώ σαν ελεύθερος επαγγελματίας να υποβάλω σχετικό ερώτημα στη Δ.Ο.Κ.Κ.? Υπάρχει κάποιο άλλο όργανο στο οποίο θα μπορούσα να απευθυνθώ?

 

Σας ευχαριστώ.

Edited by myri
Link to comment
Share on other sites

Αντιγράφω από http://www.minenv.gr...2/g1330200.html

 

Περί Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών

 

Τα ερωτήματα ιδιωτών επί θεμάτων οικοδομικού και κτιριοδομικού κανονισμού πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες.

 

Σε περίπτωση μη ικανοποιήσεως των αιτημάτων ή και αδυναμίας εκ μέρους της πολεοδομικής υπηρεσίας να τα αντιμετωπίσει, υποβάλλεται το ερώτημα με όλα τα στοιχεία στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας.

 

Αν και στο επίπεδο αυτό της Διοίκησης δεν μπορεί να επιλυθεί το θέμα, τότε διαβιβάζεται στην Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών (Δ.Ο.Κ.Κ.).

 

Η αντιμετώπιση θεμάτων της Διοίκησης από τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες είναι επιβεβλημένη, ειδικά μετά την λειτουργία του θεσμού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης.

 

Από την Κεντρική Διοίκηση ασκείται πλέον εποπτεία, με σκοπό την εξασφάλιση της ενότητας και της ομαλής λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, για την προστασία του γενικού συμφέροντος.

 

Επί πλέον των ανωτέρω, υποβάλλεται στη Δ.Ο.Κ.Κ. κάθε αμφισβήτηση, που ανακύπτει από την εφαρμογή των διατάξεων του Ν.1577/85 ή των τυχόν ειδικών πολεοδομικών σχεδίων και κανονισμών, προκειμένου να αποφασίσει οριστικά ο υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ύστερα από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος [άρθρο 27 παραγρ. 2 του Ν. 1577/85].

 

Για την τήρηση της διαδικασίας αυτής θα πρέπει προηγουμένως να έχει αποφανθεί η πολεοδομική υπηρεσία και η οικεία ΠΕ.ΧΩ. και ο ενδιαφερόμενος να προβάλλει, αιτιολογημένα, διαφορετική άποψη προς τη Δ.Ο.Κ.Κ.

 

Δεν ξέρω αν με κάποιον βουλευτή θα πάρει λιγότερο χρόνο!!!!! (να αισθανθούν και αυτοί για κάτι χρήσιμοι)

Edited by Faethon11
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Faethon

είσαι τσάκαλος (ήξερα ότι κάπως έτσι είναι αλλά τώρα τα βλέπω και γραμμένα-σ' ευχαριστώ πολύ)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνάδελφοι μερικές απόψεις:

1. Το κείμενο του Υπ. είναι παλαιάς κοπής (φανταστείτε 1 χρόνο μετά τον Καλλικράτη αναφέρει την ΔΙΠΕΧΩ ως υπηρεσία της Περιφέρειας)

2. Είναι όλο γραμμένο στην λογική "φύγε κακό απ' τα μάτια μου"

3. Δεν λαμβάνει (ηθελημένα? άγνοια? αδιαφορία?) καθόλου υπόψη τις ιεραρχικές δομές μεταξύ των Υπηρεσιών και κυρίως ότι οι ΥΠ. Δόμησης είναι υπηρεσίες των Δήμων και η ΔΙΠΕΧΩ τους δίνει απλά οδηγίες, χωρίς να μπορεί να τις "εντέλει"

4. Η ΔΟΚΚ δεν μπορεί να ελέγξει πλέον τις Υπ. Δόμησης παρά μόνο μέσω άλλων οργάνων (Δήμαρχος, Γεν. Γραμ Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Σώμα Επιθεωρητών Δημ. Διοίκησης)

5. Πρόταση: Οχι αίτημα στην ΔΙΠΕΧΩ. Αναφορά - διαμαρτυρία στον Δήμαρχο με κοινοποίηση στον Γεν. Γραμ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Εάν δεν δοθεί λύση (και πιστεύεις στο δίκιο σου) αναφορά - διαμαρτυρία στο Υπ. ΕΣΔΔΑ με κοινοποίηση στο Σώμα Επιθεωρητών.

6. Προσοχή: Οι κοινοποιήσεις είναι το σημαντικό στοιχείο στην αναφορά, γιατί λειτουργούν ως ασφαλιστική δικλείδα ότι δεν θα αδιαφορήσουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι

Edited by anton64
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

καλημέρα ! Γνωριζει κανείς ποσο χρόνο περίπυ παίρνει να απαντηθεί ενα ερωτημα ιδιώτη σε ΔΟΚΚ και που ακριβώς πρέπει να αποσταλλεί?

Link to comment
Share on other sites

Μόλις σήμερα μίλησα με ΔΟΟΚ και ΠΕΧΩ Απ/νης για θέμα ΝΟΚ

Ένα οποιοδήποτε ερώτημα (π.χ ερμηνείας ΝΟΚ κλπ)

υποβάλλεται αρχικά στην ΥΔΟΜ 

Αν η απάντηση της ΥΔΟΜ κατά σένα δεν είναι ικανοποιητική 

ζητάς να διαβιβασθεί στην Αποκεντρωμένη

Αν και αυτή δεν σε ικανοποιεί ζητάς να ερωτηθεί η ΔΟΚΚ

 

Όλη αυτή η διαδικασία απαιτεί από 4/μηνο μέχρι 6-7/μηνο

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα μου δεν αφορα ΥΔΟΜ - παρα μονο αποκεντρωμένη -

το ερωτημά μου είναι αν έχω δυνατότητα  εγώ να στείλω ερώτημα στη ΔΟΚΚ  (και όχι η  υπηρεσια της αποκεντρωμέμης ) και αν ναι σε ποσο χρόνο περιπου να αναμενω απάντηση (εφοσον δε μεσολαβει ΥΔΟΜ..κτλ)

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη (μην το παίρνεις ως προσωπική προσβολή)

Δεν κατάλαβες το νόημα όλων αυτών που προβλέπονται και που σου προανέφερα!

 

Δεν μπορείς να στείλεις απευθείας στη ΔΟΚΚ

ή μάλλον και να το στείλεις στη ΔΟΚΚ,  η ίδια η ΔΟΚΚ θα το ξαναστείλει στην Απ/νη (για να έχει τη γνώμη της) 

και μετά θα σου απαντήσει η ίδια η ΔΟΚΚ (λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη της Απ/νης)

 

Όλα αυτά σε περίπου 4 με 5 μήνες!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.