Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εισφορές ΤΣΜΕΔΕ


GIANNIS9480

Recommended Posts

Καλημέρα,

 

το θέμα που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής, είμαι μισθωτός και την επόμενη εβδομάδα απολύομαι από την εταιρεία που εργάζομαι. Δεν θα κάνω ακόμη έναρξη επαγγέλματος (δεν έχω κάνει ποτέ, γιατί εργαζόμουν ως μισθωτός από την αρχή που γράφτηκα στο ΤΕΕ). Οπότε θέλω να ρωτήσω ποιες είναι οι εισφορές που θα πληρώνω μόνος μου πλέον από εδώ και πέρα (μου στέλνει ειδοποίηση το ΤΣΜΕΔΕ, κάθε πότε πληρώνω κλπ.). Ελπίζω να μην είναι οι εισφορές που βλέπω στον πίνακα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών στο site του ΤΣΜΕΔΕ, γιατί πραγματικά τόσα χρήματα μηνιαίως δεν νομίζω ότι μπορώ να βρω... Επίσης, γνωρίζει κανείς αν μπορώ να μπω ταμείο ανεργίας ΟΑΕΔ?

 

Ευχαριστώ πολύ.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Είμαι μισθωτός και γραμμένος στο ΤΣΜΕΔΕ από τον Ιούνιο του 2006.

Link to comment
Share on other sites

Αυτά που βλέπεις στον πίνακα είναι. Και πιθανό μάλιστα να αυξηθούν (πολύ) στο προσεχές μέλλον. Ούτε εμείς οι υπόλοιποι που είμαστε ήδη "ελ. επαγγελματίες" μπορούμε να βρούμε τόσα χρήματα μηνιαίως. Για αυτό φωνάζουμε (και μόνοι μας τα λέμε, μόνοι μας τα ακούμε) τόσον καιρό... Στον ΟΑΕΔ μπορείς να γραφτείς, μάλλον μπορείς να πάρεις και επίδομα ανεργείας. Πήγαινε και ρώτα πριν από οτιδήποτε άλλο.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Μόλις λήξη η σύμβασή σου πρέπει να ενημερώσεις το τμήμα των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ ώστε από την ημερομηνία που θα δώσεις να μετράνε οι εισφορές σου σαν ελευθερος επαγγελματίας και οχι σαν μισθωτος. Στη συνέχεια θα λάβεις την εντολή πληρωμής των εισφορών σου κοντα στο Πασχα όπως γίνεται συνήθως.

Link to comment
Share on other sites

Μόλις λήξη η σύμβασή σου πρέπει να ενημερώσεις το τμήμα των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ ώστε από την ημερομηνία που θα δώσεις να μετράνε οι εισφορές σου σαν ελευθερος επαγγελματίας και οχι σαν μισθωτος. Στη συνέχεια θα λάβεις την εντολή πληρωμής των εισφορών σου κοντα στο Πασχα όπως γίνεται συνήθως.

 

Και τον Οκτώβριο....

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ συνάδελφοι. Δυστυχώς μου απαντάτε αυτά που περίμενα να ακούσω...Και όντας και 4 μήνες απλήρωτος και φυσικά την αποζημίωση που πρέπει να πάρω να μην την βλέπω να την παίρνω τώρα κοντά τα πράγματα δυσκολεύουν απερίγραπτα. Να ρωτήσω κάτι ακόμη...Οι εισφορές που βλέπω στον πίνακα είναι μηνιαίες? Δηλαδή εγώ κάθε μήνα πρέπει να πληρώνω 335,92 € (μηχανικός άνω 5ετίας)??? Νομίζω το επίδομα ανεργίας (που δεν ξέρω ακόμη αν μπορώ να το λάβω) θα πηγαίνει ακριβώς εκεί...Με τί θα ζω πιστεύει το κράτος? Και καλά εγώ...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Noμιζεις τους νοιαζει; Τι να πουμε και εμεις που ειμαστε μακροχρονια ανεργοι και πρεπει να τα ακουμπαμε συνεχεια.

Link to comment
Share on other sites

καταρχην ημουν σε παρομοια περιπτωση απο μισθωτος. το πρωτο πραγμα που θα κανεις ειναι να πας στον ΟΑΕΔ να γραφτεις. παιρνεις κανονικα επιδμα για 12 μηνες ειναι περιπου 359 ευρο + 10% για καθε παιδι που εχεις. θα πηγαινεις απλα καθε τριμηνο για επιβεβαιωση. να τους πεις οτι εισαι μηχανικοσ ( μισθωτος και οτι δεν εχεις κανει εναρξη επαγγελματος). θα σοτ προτεινα να πας πριν τον ΟΑΕΔ στην εφορια, στο μητρωο και να σου βαλουν σφραγιδα σε μια υπευθυνη δηλωση που θα κανεις οτι δεν εχεις κανει εναρξη επαγγελματος ποτε και να τους το δειξεις εαν χρειαστει στον ΟΑΕΔ. στο τσμεδε θα δηλωσεις την ολη κατασταση και θα πληρωνεις τις εισφορες μονος σου. ειναι 310 ευρο τον μηνα πληρωνεις για 1ο εξαμηνο (τον απριλιο) και το 2ο εξαμηνο (τον οκτωβριο), καθε εξαμηνο υπολογισε 310*6=1860 ευρο. την πρωτη φορα θα πληρωσεις ισως κανονικα και μετα θα σου ερχεται ειδοποιητηριο και μπορεις να το πληρωσεις μεσω webanking απο την εθνικη. αυτα και καλο κουραγιο

Link to comment
Share on other sites

εγω χρειαστηκα χαρτι απο την εταιρια με υπογραφη και σφραγιδα γνησια.

Επισης χαρτι απο την επιθεωρηση εργασιας στην οποια ειναι η εταιρια σου.

 

Επισης μην ξεχασεις να ζητησεις απο την εταιρια βεβαιωσεις προυπηρεσιας...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

καλησπέρα,

 

στις 7.6.12 απολύθηκα και εγώ από βιομηχανία όπου εργαζόμουν ως μισθωτή μηχανικός μετά από 2,5 χρόνια.

Τα βήματα που ακολούθησα είναι τα εξής:

1. πήγα στον ΟΑΕΔ που ανήκω, με βάση την μόνιμη διεύθυνση κατοικίας, με όλα τα απαραίτητα έγγραφα τα οποία μπορείς να μάθεις και στην σελίδα του ΟΑΕΔ αλλά καλό είναι να τηλεφωνήσεις και να τα επιβεβαιώσεις. Εγώ χρειάστηκα την καταγγελία της σύμβασης που λαμβάνεις με την απόλυση από τον εργοδότη, το ΑΜΚΑ μου σε επίσημο έγγραφο, το εκαθαριστικό της εφορίας σε φωτοτυπία όπου φαίνεται ότι δεν έχεις εισοδήματα ώς ελεύθερος επαγγελματίας, μια βεβαίωση ασφαλιστικών εισφορών του τελευταιου τριμήνου υπογεγραμμένο από τον εργοδότη (σου το δίνει αυτός), φωτοτυπία ταυτότητας, λογαριασμό ΔΕΚΟ όπου φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας και φωτοτυπία βιβλιαρίου εθνικής τράπεζας με 1ο δικαιούχο εσένα(εκεί μπαίνουν τα 360ευρώ του επιδόματος).

2. αρχικά γράφεσαι στον ΟΑΕΔ και βγάζεις κάρτα ανεργίας και μετά πας σε άλλο τμήμα του ΟΑΕΔ και κάνεις αίτηση για παροχή του επιδόματος. Από ΟΑΕΔ τέλος.

3. Πας στο ΤΣΜΕΔΕ, ελέγχεις ότι η εταιρεία σου πλήρωνε τις ασφαλιστικές σου εισφορές και ότι ενημέρωσε το ΤΣΜΕΔΕ για την αποχώρησή σου. Αν δεν το έκαναν αυτοί μπορείς να το κάνεις εσύ. Θα σου πουν στο ΤΣΜΕΔΕ πως.....μέχρι την μέρα που εργάζεσαι όλα πληρωμένα από τον εργοδότη. Αν δεν έχει πληρώσει κάποιες εισοφρές θα πρέπει να κάνεις καταγγελία γιατί αλλιώς θα τα ζητήσουν από εσένα (ρώτα το ΤΣΜΕΔΕ για λεπτομέρειες). Από την επόμενη θεωρείσαι ελεύθερος επαγγελματίας και το ΤΣΜΕΔΕ σου στέλνει ανά εξάμηνο ειδοποιητηρίο στο σπίτι με τις εισφορές.

 

Καλή τύχη στην αναζήτηση εργασίας και μην απελπίζεσαι...τουλάχιστον για ένα χρόνο το κράτος σου πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές!!

 

υγ: αν ανοίξεις βιβλία στην εφορία θα χάσεις το ταμείο ανεργίας!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.