Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

 

Προσπαθώ να βγάλω άκρη με το σχεδιασμό διαγράμματος κίνησης (και θέσεων στάθμευσης) σε έναν υπόγειο χώρο. Σύμφωνα με τις παρ. 1 & 2 του άρθρου 2 της Απόφασης 98728/7722/93 (ΦΕΚ-167/Δ/2-3-93) εμφανίζεται ο όρος "εσωτερική ακτίνα στροφής". Οι απορίες μου σε σχέση με τον όρο αυτόν (και άρα με τον τρόπο εφαρμογής του εν λόγω άρθρου) έχουν ως εξής:

 

1. Τι σχέση έχει η "εσωτερική ακτίνα στροφής" με την "ακτίνα καμπυλότητας" που υπάρχει σαν όρος στην οδοποιία;

2. Ποιο είναι το κέντρο της "εσωτερικής ακτίνας στροφής";

 

Ευχαριστώ.

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

αν δεν απατωμαι, η ακτινα καμπυλοτητας αναφερεται στο στο κεντρο του δρομου ενω το αλλο στην ασωτερικη μερια.

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Η εσωτερική ακτίνα στροφής σύμφωνα με το άρθρο αυτό είναι η ακτίνα της εσωτερικής πλευράς του διαδρόμου όταν έχει καμπύλο τμήμα .Η εξωτερική πλευρά του καμπύλου τμήματος καθορίζεται με τον πίνακα του ίδιου άρθρου .Στην πρώτη τιμή του πίνακα έχουμε εσωτερική ακτίνα 3 μ και πλάτος διαδρόμου 3,50μ Αν φέρεις λοιπόν ένα τμήμα κύκλου με ακτίνα 3 μ και μετά φέρεις παράλληλη 3,50 έχεις σχεδιάσει ένα διάδρομο κυκλικού τμήματος με πλάτος 3,50 μ.Κανε μια σχεδιαστική δοκιμή και θα το καταλάβεις.

  • Upvote 1

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Εξακολουθώ όμως να έχω αμφιβολίες σχετικά με τη θέση του "κέντρου" αυτού του τμήματος κύκλου που αναφέρει ο Manolis gon ότι θα πρέπει να φέρω.

Το κέντρο θα είναι επάνω στη διαγώνιο των δύο κάθετα τεμνώμενων δρόμων/διαδρομών για τους οποίους θέλω να σχεδιάσω τη στροφή (δηλαδή 45 μοίρες) , ή θα είναι "περασιά", δηλαδή στην επέκταση μιας νοητής κάθετης ευθείας στον άξονα του ενός από τους δύο δρόμους και συγκεκριμένα στο σημείο από όπου θα "ξεκινά" το αυτοκίνητο να στρίβει (δηλαδή 0 μοίρες);

 

Όπως καταλαβαίνετε, μπορώ να τα σχεδιάσω και τα δύο, αλλά φαντάζομαι ότι το αυτοκίνητο θα χωράει να στρίψει σε έναν από τους δύο αυτούς κύκλους...

 

Βασικά αυτό προσπαθώ να θυμηθώ και με την ακτίνα καμπυλότητας (Πώς βρίσκουμε το κέντρο) και δυστυχώς έχω χάσει τις σημειώσεις μου.

 

Αν δεν καταλάβατε τι ρωτάω, πείτε μου το για να σας κάνω ένα σκαρίφημα (μιας και μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις).

 

Ευχαριστώ και πάλι.

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

1ος τρόπος : Η εντολή Fillet του Autocad με Radius=3.50μ θα σου δώσει τον κύκλο που θέλεις.

 

2ος τρόπος : Φέρε παράλληλες στις δύο κάθετες διευθύνσεις σε απόσταση 3,50 μ και η τομή τους θα σου δώσει το κέντρο του κύκλου. Ο απέναντι κύκλος (τόξο ουσιστικά) θα εχει το ιδιο κέντρο και ακτίνα 3,50+3,00=6,50μ.

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.