Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Yπολογισμός αντλίας θερμότητας


gapidianak

Recommended Posts

off-topic, αλλα γκουγκλαρε το "low temperature radiators" και θα δεις πολλα και πολλες περιεργες λυσεις. Σε γενικες γραμμες ειναι τα σωματα που οι κατασκευαστες τους πιστοποιουν οτι αποδιδουν σχετικα καλα σε χαμηλες θερμοκρασιες νερου, δε χανουν δλδ υπερβολικα σε αποδοση. Ο πινακας συντελεστων διορθωσης που εχουν τα σωματα που εβαλα εγω δειχνει καλυτερους συντελεστες απο πινακες αλλων κατασκευαστων που δεν χαρακτηριζουν τα σωματα τους ως "χαμηλων θερμοκρασιων".

 

Η συγχρονη ταση στην Ευρωπη ειναι να παμε σε συστηματα χαμηλων θερμοκρασιων (και αρα χαμηλοτερης ενεργειακης καταναλωσης) και ετσι χρειαζονται συστηματα εκπομπης που να ειναι ικανα να αποδιδουν σε χαμηλοτερες θερμοκρασιες νερου. Ο γερμανικος ΚΕΝΑΚ οριζει π.χ. θερμοκρασιες σχεδιασμου προσαγωγης/επιστροφης 45/35 και τα σωματα που εβαλα εχουν σημανση 45/35.

 

Το μονο κακο ειναι πως απαιτουνται σημαντικα μεγαλυτερα σε μηκος σωματα και εμας στην Ελλαδα δεν μας βολευει λογω μεγαλων ανοιγματων. Στη Β. Ευρωπη που δεν εχουν ηλιο δεν τους νοιαζει και ετσι εχουν μικρα ανοιγματα και ως επι το πλειστον παραθυρα (αρα χωνουν το σωμα απο κατω) και οχι μπαλκονοπορτες.

 

Η ουσια ειναι πως με σωματα χαμηλων θερμοκρασιων μπορεις να βαλεις αντλια θερμοτητας και να τη λειτουργεις στους 45-50°.

Edited by paslas
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστούμε paslas, ιδιαίτερα χρήσιμες οι πληροφορίες σου, πόσο μάλλον όταν έχει δεδομένα δοκιμασμένα στην πράξη!

Link to comment
Share on other sites

 

Απο προσωπικη εμπειρια (στο σπιτι μου) σου λεω οτι οι αντλιες θερμοτητας αερα-νερου δουλευουν μια χαρα και με σωματα, αν αυτα ειναι και χαμηλων θερμοκρασιων ακομα καλυτερα. Αυτο ομως που πρεπει να κανεις ειναι να συμπεριλαβεις στη μελετη του δικτυου σου το γεγονος οτι τα σωματα θα δουλευουν με χαμηλοτερη θερμοκρασια νερου και οχι με 90° που ειναι το στανταρ. Αυτο θα σε οδηγησει στην τοποθετηση μεγαλυτερων σωματων, τα οποια θα αποδιδουν αυτη την ισχυ που θελεις με τη χαμηλοτερη θερμοκρασια νερου που θα τα τροφοδοτεις.

 

 

Αν βάλεις κανονικά σώματα να δουλέψουν με προσαγωγή 40 βαθμούς (και έστω τυπική πτώση θερμοκρασίας 10 βαθμούς) μιλάμε για 15% απόδοση της ονομαστική τους....οπότε μην λέμε υπερβολές πως μπορούν οι αντλίες να δουλέψουν με κανονικά σώματα.

 

Οι αντλίες δεν μπορούν να δουλέψουν με κανονικά σώματα ακόμα και αν υπεδιαστασιολογηθούν, εκτός και αν βάλεις 5 φορές πιο μεγάλα σώματα από οτι θα έβαζες σε ένα κλασικό σύστημα υψηλών θερμοκρασιών το οποίο σαν αποτέλεσμα θα είναι τουλάχιστον μη λειτουργικό.

Link to comment
Share on other sites

Δεν εχεις δικιο deathlok. Για τα σωματα που τοποθετησα εγω ο κατασκευαστης δινει συντελεστη διορθωσης 1 για 75/65/20 και:

  • 2,83 για 45/40/20
  • 2,17 για 50/45/20
  • 1,75 για 55/50/20
  • 1,60 για 60/50/20

Αρα, το πολυ που εχω να μεγαλωσω τα σωματα ειναι 1,60 φορες, ωστε να με καλυπτουν στην οριακη λειτουργια της αντλιας, δλδ στους 60° προσαγωγη και 50° επιστροφη.

 

Αν δεν εχουν αντιρρηση οι διαχειριστες να σου δωσω και το λινκ να το δεις ο ιδιος. Επισης, στις αντλιες δεν πας για ΔΤ 10°, πας για 5 γιατι αλλιως το εχασες το παιχνιδι της οικονομιας. Στην αντλια που εβαλα εγω, το ΔΤ ειναι παντα γυρω στο 5°, εκτος απο την περιπτωση των 60° προσαγωγη οπου υπολογιζονται ολα για ΔΤ10°.

 

Απο οσες μελετες εχω κανει 15 χρονια τωρα, και απο οσες εχω δει οταν ψαχνομασταν με τον ΚΕΝΑΚ, μια υπερδιαστασιολογηση κοντα στο Χ1.5 ειναι στανταρ, απο τις απωλειες μεχρι και τη μελετη δικτυου. Δεν εχω δει εγκατασταση χωρις υπερδιαστασιολογηση. Στις παλιες εγκαταστασεις λοιπον, ειναι σχεδον παρε-βαλε η δουλεια, καθως η διαστασιολογηση γινοταν για τις απολυτα οριακες συνθηκες, π.χ. για τα Γιαννενα υπολογιζαμε με εξωτερικη θερμοκρασια -6/-7°. -6.7° ειναι η μεση των απολυτως ελαχιστων θερμοκρασιων για τον Ιανουαριο, συμφωνα με τα στοιχεια της ΕΜΥ, ενω η μεση ελαχιστη ειναι +0.2°, με την μεση διαχρονικα θερμοκρασια του Ιανουαριου να ειναι στους +4.7°.

 

Τωρα, αν εγω κανω τη μελετη μου για τους -4,5° (τοσο ειναι για Γιαννενα με ΚΕΝΑΚ) και διαστασιολογησω τα σωματα μου για τις απωλειες στους -4,5° και εχω σκοπο να τα τροφοδοτησω με 75° νερο απο το λεβητα πετρελαιου, με μια επιστροφη 10-15 βαθμους χαμηλοτερη αυτα πρεπει να αποδωσουν τα προσδοκομενα. Αν την θερμοκρασια προσαγωγης την κανω 60° (max της Αθ) και το ΔΤ 10°, θα παρω μεγαλυτερα (λιγο ομως, 1,6 φορα και οχι 5 φορες) σωματα, τα οποια πρεπει να μου αποδιδουν την ιδια ισχυ με πριν.

 

Αν τωρα την εξωτερικη θερμοκρασια την κανω +5° ας πουμε, και τις θερμοκρασιες προσαγωγης/επιστροφης 50/45 ας πουμε, θα δω οτι τα σωματα που εβαλα μου δινουν την ισχυ που θελω για να καλυψω τις απωλειες μου στους +5°, ή δε μου τη δινουν και πρεπει να αλλαξω τις θερμοκρασιες ή το μεγεθος των σωματων, οποτε παιζω. Δε χρειαζεται πολυ παιχνιδι σου λεω, απο τις δοκιμες που εχω κανει ως τωρα βρισκεις ευκολα σημεια που μπορεις να κατεβεις σε θερμοκρασιες. Δεν εχω σκοπο να επεκταθω, κανε τις δοκιμες σου και θα το δεις και μονος σου.

 

Μια χαρα δουλευουν οι ΑΘ με σωματα, απλα δεν εχεις προσδοκιες για σφιχτη αντισταθμιση, πχ 40 με 30. Στη δικη μου εγκατασταση η ρυθμιση που μου αποδιδει αυτο που θελω ειναι 54° προσαγωγη στους -2° Εξ.Θ. και 33° στους +17°. Οποτε στις πολυ κρυες νυχτες του χειμωνα θα καψεις περισσοτερο, απολυτα λογικο και προφανως οχι χαρακτηριστικο μονο των ΑΘ. Επισης, λογω της χαμηλοτερης θερμοκρασιας προσαγωγης ειναι προτιμοτερη η συνεχης θερμανση χωρις διακοπες, και ετσι εκμεταλευεσαι και την συνεπαγομενη θερμικη αδρανεια.

Edited by paslas
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Νόμίζω ότι ο deathlok έχει δίκιο .Είχα βάλει σε κάποιο πιο παλιό πόστ συγκεκριμένο παράδειγμα βάση μελέτης , αν το βρω θα το ξαναποστάρω. Όταν λέμε κανονικά σώματα εννοούμε 90/70/20 . Άρα από αυτά πρέπει να υπολογίσουμε πόσο μεγαλύτερα πρέπει να βάλουμε. Εσύ συντοπίτη pasla θεωρείς κανονικά τα 75/65/20 που έχουν συντελεστή διόρθωσης 1.

Αν θέλεις με βαση το τύπο μπορείς να δεις αν όντως ο συντελεστής διόρθωσης που σου έδωσε ο κατεσκευαστής ισχύει.

 

 

Να και το ποστ

 

 

 

"Δημοσίευση 31 Οκτώβριος 2012 - 09:53

Προς pankrok

θα ήθελα να σχολιάσω λίγο το σχόλιο που έχεις κάνει #36 , όπου αναφέρεις ότι ‘’με έναν χονδροειδή υπολογισμό το λιγότερο που χρειάζεσαι είναι +30%’’ αναφερόμενος στο πόσο μεγαλύτερα θα είναι τα σώματα αν από λέβητα πετρελαίου βάλουμε Α/Θ. Στους υπολογισμούς που κάνω εγώ,και τους παραθέτω παρακάτω, βγαίνει ότι πρέπει να βάλουμε σώματα 250% μεγαλύτερα.

 

gif.gif χωρίς τίτλο.bmp 1,3MB 47 μεταφορτώσεις

 

και γενικά για θερμοκρασίες 55/45/20 που ως παράδειγμα θα έχει μια Α/Θ καταλήγουμε στο τύπο

q=qn*40%

 

δηλαδή με λίγα λόγια ένα σώμα θα χρησιμοποιεί το 40% της ονομαστικής του ισχύς (90/70/20) , και άρα θα πρέπει για να καλύψει τις ανάγκες του χώρο να διαστασιολογηθεί κατά 250%.

 

Και ένα παράδειγμα :

χώρος 1000W απωλειών με λέβητα πετρελαίου έχει σώμα ονομαστικής απόδοσης (90/70/20) 1000W , με Α/Θ και συνθήκες 55/45/20 το σώμα θα αποδίδει 40% , και για να καλύψει τις ανάγκες 1000W θα πρέπει να είναι 2500W. (2500*40% = 1000), άρα θα πρέπει να βάλουμε ένα σώμα τα 250% μεγαλύτερο.

 

Αν κάνω κάπου λάθος, πολύ ευχαρίστως να ακούσω τις απόψεις σας."

Edited by centervak
Link to comment
Share on other sites

Γεια σου πατριδα!

 

Λοιπον συντοπιτη: αν διαστασιολογεις τα σωματα στις μελετες σου με βαση το 90/70 εισαι ηδη off διοτι κανεις ορθοδοξος δεν βαζει το λεβητα να στελνει νερο πανω απο 75°. Αρα με το σκεπτικο σου εισαι υπο-διαστασιολογημενος. Αν δεν ειχες βαλει στις απωλειες σου U κοντα στο 1 ή παραπανω, τα σωματα που εβαλες ειναι μικρα! Αν εβαλες U κοντα στο 1, τοτε εισαι ηδη υπερ-διαστασιολογημενος κατα 100% σε νεες σχετικα κατασκευες (να εχουν ενα 4-5αρι εξηλασμενη ας πουμε). Αν συνυπολογισεις τωρα και την πτωση απο το 90/70 στο 75/65 που ειναι πιο σοβαρο και αληθινο, εχεις μια συνολικη υπερ-διαστασιολογηση 50% περιπου, οπως ειπα και πιο πανω. Αν τους υπολογισμους σου τους εκανες για το -6, εισαι ακομα πιο πολυ off, διοτι -6 εχεις για λιγες ωρες καθε χειμωνα και αυτες στα αγρια χαραματα, 4-6 το πρωι. Δε νομιζω εσυ εκεινη την ωρα να θες 20° στο σπιτι, αλλα και να θες, δε νομιζω να το κλεινεις το συστημα ολη τη μερα και να περιμενεις να ζεσταθεις στις 4 το πρωι! Αρα, εχεις μεγαλυτερα σωματα απο οτι πραγματικα θελεις, ειτε το καταλαβες και το εκανες επιτηδες ή δεν το καταλαβες και το εκανες κατα λαθος. Αν παρεις λοιπον τωρα αυτους τους πινακες και βαλεις πανω τα σωματα σου με το 60/50, θα δεις πιθανον (με ελαχιστες εξαιρεσεις) οτι τα σωματα σου αποδιδουν την ισχυ που χρειαζεσαι πραγματικα, αν κανεις μια σωστη μελετη απωλειων και δεν υπερδιαστασιολογησεις στο Θεο! Και αν αρχισεις να ανεβαινεις σε εξωτερικη θερμοκρασια και κατεβαινεις σε Τπροσ/Τεπισ, θα δεις οτι βρισκεις σημεια που δουλευουν κανονικα και με το νομο.

 

Αν τωρα κανεις μια νεα μελετη, μπορεις εξ' αρχης να θεωρησεις το 60/50 σαν βαση, να υπολογισεις τις σωστες σου απωλειες και να βαλεις τα (μεγαλυτερα, ναι) σωματα σου. Οσον αφορα τις χαμηλοτερες θερμοκρασιες απο 60/50, αυτες θα δουλευουν σε υψηλοτερες θερμοκρασιες περιβαλλοντος που εσυ θα εχεις μικροτερες απωλειες και αρα μικροτερες ενεργειακες απαιτησεις.

 

Ειναι αληθεια βεβαια οτι οι περισσοτεροι κατασκευαστες δινουν τις αποδοσεις τους για το 90/70/20 (ΔΤ60), αυτο ομως δεν θα επρεπε να ισχυει διοτι συμφωνα με την κανονιστικη EN 442 κανεις πλεον στην Ευρωπη δε χρησιμοποιει αυτες τις θερμοκρασιες και θα πρεπει οι κατασκευαστες να δινουν αποδοσεις για ΔΤ50 (το 75/65/20 που - ευτυχως - δεν θεωρω μονο εγω)! Και παλι ομως, αν παρεις τους πινακες και δε χρησιμοποιησεις τον τυπο, ο οποιος ειναι προσεγγιστικος και το 1.30 στη δυναμη δεν ισχυει για ολα τα σωματα ανεξαιρετως (οι κατασκευαστες δινουν και αυτη την τιμη), θα δεις οτι ειναι καλυτερα τα νουμερα.

 

Για να μη μπερδευομαστε με τα νουμερα και επειδη το 250% και το 2.5 φανταζουν μεγαλα, να σου πω πως εχω στο βορεινο μου δωματιο που ειναι 17 περιπου τ.μ. ενα 33/900/1000 (το βρηκα τοσο στην ανακαινιση που εκανα, απλα αλλαξα τον τυπο, οχι το μεγεθος) που συμφωνα με τον κατασκ. δινει 3.26kw σε 75/65/20 και ο χωρος μου εχει απωλειες στους -6° 1.75kw (ειπαμε, χωρις υπερδιαστασιολογησεις). Εχω λοιπον σωμα 1.86 φορες μεγαλυτερο, το οποιο ομως αποδιδει: 2.04kw σε 60/50, 1.86kw σε 55/50, 1.50kw σε 50/45 και 1.15kw σε 45/40. Αρα, με 55/50 εγω ειμαι ΟΚ στους -6° και απο κει και πανω μπορω να ριχνω τις θερμοκρασιες νερου με την αντισταθμιση μου. Στους -6° ειμαι με χαμηλο CoP, ναι, αλλα ποσο θα κρατησει το -6? δυο μουντιαλ? ή μηπως 1 ωριτσα? Και στους +10° ποσες απωλειες εχω? δε θυμαμαι απ' εξω (ειμαι σπιτι τωρα) αλλα πανω απο 700-800w δεν ειμαι με τπτ, αφου ολο το σπιτι εχει 4kw! Και αν δε μιλαμε για Γιαννενα αλλα για Αθηνα, ποτε εγω περιμενω να δω το 0 που ειναι η θερμοκρασια σχεδιασμου? Μια φορα καθε 5 χρονια?

 

Να επισημανω πως αλλοι κατασκευαστες, δνουν για το ιδιο σωμα 4 παρα κατι kw αν θυμαμαι καλα (με 90/70 φυσικα).

 

Εν κατακλειδι, ο σωστος υπολογισμος ειναι για τις οριακες συνθηκες λειτουργιας να πας απο το 75/65 στο 60/50 που, οπως γραφω παραπανω, ειναι μικρη η διαφορα, και οχι απο το 90/70 στο 55/45, διοτι και το ενα ειναι λαθος και το αλλο. Αν αντιληφθεις οτι οι οριακες συνθηκες ειναι λιγοτερο απο το 0.5% του χρονου θερμανσης, δλδ για 1 μερα στις 200 στα Γιαννενα, τοτε θα με εννοησεις. Ε, εντελει εκεινες τις λιγες ωρες ας μην εχεις 20° στο σπιτι σου, ας εχεις 18°.

 

Δεν μπορω να επεκταθω αλλο, δυστυχως.

Link to comment
Share on other sites

Πατρίδα δε ξέρω πόσο χρονών είσαι αλλά το εξήγησες σαν πραγματικά έμπειρος μηχανικός. Εγώ απλώς είπα ποιος είναι ο τύπος της μετατροπής. Δεν ήθελα να πω ότι αυτά που λες δεν είναι σωστά. Έβαλες παραδοχές από το U μέχρι το πόσες μέρες θα έχει κρύο. Όπως το αναλύεις έχεις δίκιο.

Link to comment
Share on other sites

Δε γερασα μπιτ, αλλα ειμαι καμποσο (42) ;) . Να γραψω κι ενα disclaimer εδω που τα λεμε, για ολα τα παραπανω:

 

δεν φερω καμμια ευθυνη αν καποιος που διαβαζει αυτα που γραφω παει σε οποιονδηποτε αλλον εκτος απο μενα να του κανει το σχεδιασμο και παρει στο τελος μια απο κολοκυθοπατατες με μπολικο λαδακι, εχοντας πληρωσει αστακο στα καρβουνα!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.