Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Κατασκευή στέγης - μόνωση.


eupalinos

Recommended Posts

[align=justify:1cf6e0039b]Κοιτάζοντας πολλά από τα σχέδια κατασκευής / τοποθέτησης που παρέχει η εταιρεία DOW στην ιστοσελίδα της ( http://building.dow.com/europe/el/resources/cad.htm ) πρόσεξα πως τα κεραμίδια τοποθετούνται απευθείας στη μόνωση και στερεώνονται απλά με "τσιμεντοκονίαμα στερέωσης". Δεν το έχω ξαναδεί αυτό και δεν μου φαίνεται σωστό. Δεν νομίζω πως επαρκεί μια τσιμεντοκονία για καλή στερέωση και ούτε τα φορτία να μεταβιβάζονται απευθείας σε οποιαδήποτε μόνωση. Τι λένε και άλλοι συνάδελφοι?[/align:1cf6e0039b]

post-7409-131887210733_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 33
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Για μικρές κλίσεις στέγης ίσως να μη δημιουργείται πρόβλημα, ή καλύτερα να μην έχει φανεί ακόμα κάποιο πρόβλημα. Σε μεγάλες κλίσεις όμως;

Η τσιμεντοκονία "κολλάει" απευθείας πάνω στη θερμομόνωση; Τι συνάφεια να υπάρχει; Δεν υπάρχουν τα ίδια προβλήματα που έχεις ο σοβάς πάνω στη θερμομόνωση στύλων-δοκών που επιπλέον εκείνα τα θερμομονωτικά φύλλα έχουν και ραβδώσεις;

Κάτι μου διαφεύγει σίγουρα για να το προτείνει η dow!

Link to comment
Share on other sites

Λογικά και στις μικρές κλίσεις υπάρχει πρόβλημα λόγω δημιουργίας άνωσης σε δυνατούς ανέμους (Μπερνούλι). Από όσο γνωρίζω όλα να σύγχρονα κεραμίδια στερεώνονται σε δοκίδες. Εάν προσέξει κανείς παλιές, παραδοσιακές κατασκευές, τα παλαιού τύπου κεραμίδια που δεν καρφώνονταν άλλα τοποθετούνταν στη στέγη με τσιμεντοκονία ή λάσπη συνήθως σταθεροποιούνταν από πάνω με πέτρες.

 

Πιθανόν η DOW για να πουλήσει περισσότερα μ2 μόνωσης, να επιδείξει ευκολία τοποθέτησης και να αποφύγει ψυχρές γέφυρες από κατασκευαστικές δοκούς και δοκίδες παρουσιάζει αυτές τις απλοϊκές λύσεις. Δεν βρίσκω άλλη εξήγηση..

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Στεγανωτική μεμβράνη είναι αυτή που εμποδίζει την εισροή νερού, όπως για παράδειγμα το ασφαλτόπανο. Το παραπάνω σχέδιο παριστάνει θερμή στέγη. Ψάξε στην ιστοσελίδα πιθανόν να έχει και σχέδια για ψυχρή.

Link to comment
Share on other sites

Από τα παλιότερου τύπου πισσόχαρτα, στα ασφαλτόπανα, στις ποιο εξελιγμένες ελαστικές μεμβράνες (PVC, EPDM, κλπ) ανάλογα τη χρήση και το παραδάκι που διατίθεται.

Link to comment
Share on other sites

eupalinos

 

Νομίζω ότι ο τρόπος στερέωσης των κεραμιδιών, όπως τον δείχνει η κατ. λεπτομέρεια, ανήκει σε αυτό που ονομάζεται "εικαστική παρέμβαση" ή ποιητική αδεία του καλλιτέχνη...

 

Παραδοσιακά, χρησιμοποιούσαν τούρκικα ή βυζαντινά κεραμίδια, τα οποία δεν είχαν "ποδαράκια" στερέωσης τους σε καδρόνια. Η τοποθέτηση τους γινόταν είτε επί ξηρώ, δηλαδή απλή τοποθέτηση επάνω σε σανίδωμα, είτε κολυμβητά, δηλαδή τοποθέτηση τσιμεντοκονίας (λάσπης) επάνω σε πέτσωμα και τοποθέτηση κεραμιδιών επάνω στην υγρή τσιμεντοκονία. Στην περίπτωση επι ξηρώ τοποθέτησης ήταν σημαντικό να στερεωθεί η πρώτη(-ες) σειρές με τσιμεντοκονία. Και οι δυο τρόποι προϋποθέτουν πολύ μικρή κλίση και φυσικά έλλειψη θερμομόνωσης στο κεκλιμένο επίπεδο της στέγης. Η θερμομόνωση γινόταν στο επίπεδο της οριζόντιας οροφής, ώστε το εσωτερικό της στέγης να μπορεί με κάποιο τρόπο να αερίζεται. Ο τρόπος αυτός τοποθέτησης κεραμιδιών μοιάζει πολύ με την τοποθέτηση σχιστόπλακας, που χρησιμοποιείται σε Πίνδο, Πήλιο, Αγ. Όρος κτλ.

 

Σήμερα, τα μοντέρνα κεραμίδια τοποθετούνται πάνω σε καδρόνια και δεν απαιτούν χρήση τσιμεντοκονίας. Αυτό έχει τα εξής πλεονεκτήματα: α) μικρότερα νεκρά φορτία στην στέγη β) δυνατότητα τοποθέτησης θερμομονωτικής στρώσης και αερισμό της κάτω από τα κεραμίδια γ)μικρότερο κόστος κατασκευής δ)αποφυγή αποκόλλησης των κεραμιδιών λόγω συστολοδιαστολής της στέγης και ρηγμάτωσης της τσιμεντοκονίας.

 

Ειδικά για τον κορφιά, που ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται η τσιμεντοκονία από πολλούς, υπάρχουν ειδικά υλικά για την αγκύρωση των κεραμιδιών και ταυτόχρονα επιτρέπουν τον αερισμό της στέγης από εκεί. Στο εξωτερικό έχει καταργηθεί η χρήση τσιμεντοκονίας και εφαρμόζεται μόνο σε παλαιά κτίρια. Επίσης, κυκλοφορούν κεραμίδια βυζαντινού τύπου με ποδαράκια για στερέωση σε καδρόνια. Δες στο παρακάτω link:

 

http://www.erlus.de/index.php?lg=en&css=2&e1=18&e2=18&art=3&wg=14

 

Όσο για την ψυχρή στέγη, τείνει να καταργηθεί. Οπότε άστο.

Για τα ασφαλτόπανα κτλ., τουλάχιστον όσον αφορά στις ξύλινες στέγες, επίσης τείνουν να καταργηθούν λόγω οικολογικής συνείδησης των καταναλωτών. Αλλά αυτή είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση...

Link to comment
Share on other sites

Χάρης

 

Εξαρτάται τι εννοείς με τον όρο υγρομόνωση. Φράγμα υδρατμών; Αδιάβροχη στέγη; Υδατοστεγανή; Σε ψυχρή ή θερμή στέγη; Κάθε περίπτωση μπορεί να απαιτεί διαφορετική λύση και κάθε φορά βάζεις κάτω τα δεδομένα και επιλέγεις.

Το ασφαλτόπανο σαν φράγμα υδρατμών μπορεί να χρησιμοποιούσα, αν και η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω κάνει ποτέ εως τώρα. Σαν υγρομόνωση πάνω από τη θερμομονωτική στρώση, μόνο σε ειδικές συνθήκες και με προϋποθέσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.