Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συνυπολογισμός αιγιαλού στην αρτιότητα οικοπέδου-γηπέδου


Recommended Posts

Διαβασα προχτες στο ενημερωτικο δελτιο του ΤΕΕ(τευχος 2507-13 οκτωβριου 2008) και σε αυτα που γραφουν οι διαφορες παραταξεις το εξης: "Η γνωμοδοτηση εκδοθηκε απο την Διεθυνση Νομοθετικου Εργου του ΥΠΕΧΩΔΕ, ως απαντηση σε εγγραφο ερωτημα εταιρειας. Ερμηνευοντας την βουληση του νομοθετη και διαταξεις νομων και αποφασεων απο το 1960 και μετα, η γνωμοδοτηση καταληγει στο συμπερασμα οτι <<θα πρεπει να συνυπολογιζεται ο αιγιαλος στην αρτιοτητα και στην εφαρμογη των ορων δομησης ενος οικοπεδου, με επιπλεον δυνατοτητα ανεγερσης κτιριακων και αλλων εγκαταστασεων και επι του αιγιαλου>>"

Θα ηθελα να ρωτησω αν καποιος ξερει κατι επ' αυτου, ειναι οντως ετσι(???) και ποιος ειναι ο αριθμος αυτης της γνωμοδοτησης για να την βρουμε.

Αν καποιος την εχει ας την δημοσιευσει στο forum

 

Παρατήρηση : Οι τίτλοι των θεμάτων πρέπει να είναι τονισμένοι. Παρακαλώ διαβάστε τους κανόνες συμμετοχής. Για την διόρθωση : avgoust

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Δες το παρακατω δημοσιευμα του Πρωτου Θεματος

26 Σεπτεμβρίου 2008, της Μαριάννας Τζάννε

νομιζω οτι αφορα την ιδια υποθεση, αν και αναφερεται σε καποια (μαλλον επομενη) παρομοια γνωμοδοτηση τον Απριλιο του 2007 και οχι τον Ιουνιο του 2006:

 

Στην ανάκληση της θετικής γνωμοδότησης που είχε δώσει προς την Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων, με την οποία επιτρεπόταν η δόμηση ακόμα και του αιγιαλού, προχώρησε το ΥΠΕΧΩΔΕ, εμποδίζοντας έστω και κάτω από πίεση την επέλαση του κ. Παντελή Μαντωνανάκη στην παραλία.

 

Τη σκανδαλώδη υπόθεση είχε αναδείξει στις 20 Ιουλίου το «ΘΕΜΑ», αποκαλύπτοντας τα σχέδια του μεγαλοξενοδόχου να ενοποιήσει τα 85 στρέμματα που μίσθωσε από την ΕΤΑ το 2003 με τα 250 που ήταν η πρώτη μίσθωση του 1999, οπότε και ανέλαβε τη διαχείριση και την ανακατασκευή του Ξενία Λαγονησίου.

 

Στόχος του ήταν η δημιουργία ενός ενιαίου οικοπέδου 326 στρεμμάτων, στο οποίο ο κ. Μαντωνανάκης θα εξασφάλιζε τη δυνατότητα να χτίσει με τους όρους και τους κανόνες δόμησης του N. 2160/1993 (με τους οποίους καλύπτεται η περιοχή των 250 στρεμμάτων) και όχι με το Π.Δ. του 1998 (που υπάγονται τα 85 στρέμματα), στο οποίο ορίζονται οι χρήσεις γης στην παραλία αλλά και οι αυστηροί περιορισμοί στους όρους δόμησης.

 

Η γνωμοδότηση

 

Με τη γνωμοδότηση που είχε δώσει η Διεύθυνση Νομοθετικού Εργου του ΥΠΕΧΩΔΕ τον Απρίλιο του 2007 και την οποία σήμερα ανακαλεί το υπουργείο αποφαινόταν ότι «η έκταση των 326 στρεμμάτων είναι ενιαία και συνεπώς επιβάλλονται η ενιαία νομοθετική αντιμετώπιση αυτής και η υπαγωγή της στους κανονισμούς του 1993».

 

«Με τη γνωμοδότηση συνυπολογίζεται και ο αιγιαλός στην αρτιότητα και στην εφαρμογή των όρων δόμησης ενός οικοπέδου, με επιπλέον δυνατότητα ύπαρξης κτιριακών εγκαταστάσεων και επί του αιγιαλού!», αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιάννης Αλαβάνος, ο οποίος έχει παραπέμψει την υπόθεση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργου Σανιδά αλλά και στην πρόεδρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών - Πειραιώς κυρία Κωνσταντίνα Μπέη.

 

Από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο κ. Αλαβάνος ζητά την παρέμβασή του, ώστε να αποσαφηνιστεί το νομικό καθεστώς και από την πρόεδρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για να διεκδικηθεί και να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρα του αιγιαλού.

 

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα υπήρχε και προγενέστερη γνωμοδότηση του Νομικού Τμήματος του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία αναφέρεται στο «Grand Resort» και, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, ανοίγει την πόρτα για γενικευμένη «αξιοποίησή» της όχι μόνο στις ακτές του Σαρωνικού, αλλά και όλης της χώρας.

 

Οπως αναφέρει στις επιστολές του ο κ. Αλαβάνος: «Πρόκειται για σκανδαλώδη επιχειρηματολογία και ερμηνεία του θεσμικού πλαισίου («…αν ο νομοθέτης ήθελε να αποκλείσει τη χρήση του αιγιαλού από τον υπολογισμό του συντελεστή δόμησης θα χρησιμοποιούσε και εκεί τον όρο “γήπεδο” όπως στο ποσοστό κάλυψης και όχι τον όρο “συνολική έκταση”…»), που δείχνει τον δρόμο για σειρά αυθαιρεσιών σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο για τον τόπο».

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.