Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

"Μικρές" Αυθαιρεσίες - Πρόστιμα


sakistsalikis

Recommended Posts

Ο νόμος που βγήκε το 2003 για τα αυθαίρετα αναφερει μόνο τα πρόστιμα για "μεγάλες" αυθαιρεσίες. Για μικροαλλαγες σε σχεση με την αδεια τι προστιμα μπαινουν και ποιος το καθοριζει;

Μιλαω για αλλαγες οπως:

α) 1 μετρο υψος στεγης στην αδεια, 1,5 μετρο στην πραγματικοτητα (αλλα λιγοτερο απ το μεγιστο επιτρεπομενο)

β) Ενας εξώστης που κόπηκε στον αρχιτεκτονικό έλεγχο λογω μορφης, αλλα τελικα στην πραξη φτιαχθηκε με τον αρχικο σχεδιασμο (το κομμενο).

γ) Σιδερενια καγκελα στην αδεια, ξυλινα στην πραξη.

δ) Διαφορετικοι χρωματισμοι (π.χ. πορτες κτλ).

ε) Διαφορετικα ανοιγματα ως προς το πληθος και το μεγεθος.

ζ) Αλλαγμενη εσωτερικη διαρρυθμιση.

η) Αδεια για μεγαλυτερο κτηριο απο αυτο που τελικα κατασκυαστηκε.

θ) Για πισινα η οποια στην αδεια ειναι 59 τ.μ. και στην πραγματικοτητα 50 τ.μ. θα μπει προστιμο;

 

 

Εχουν επιβληθει προστιμα ποτε για τετοιες περιπτωσεις;

 

Το περιεργο ειναι οτι ο νόμος θετει προστιμα για τις "μεγαλες" παραβασεις, Σ.Δ., μεγιστο υψος, αλλαγη χρησης κτλ με αντικειμενικα κριτηρια, ομως για μικροπαραβασεις λεει, απ οτι θυμαμαι, οτι μπαινει με βαση την εκτιμηση της διαφορας κοστολογησης του σχεδιασμενου και του πραγματικου. Αν ομως εγω μεταφερω ενα παραθυρο 1 μετρο δεξια τι προστιμο να μπει και με ποιο κριτηριο;

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι αν αυτές οι παραβάσεις θα καταγραφούν μετά από καταγγελία η όχι.

Αν δεν υπάρχει θέμα καταγγελίας, τότε είναι τίθεται θέμα στο αν θα τις "παραβλέψει" η υπηρεσία κατά τον τελικό έλεγχο για ατο ρεύμα - αυτοψία ή φωτογραφίες. Σ' αυτήν την περίπτωση μπορείς να κάνεις ενημέρωση φακέλου ή αναθεώρηση αν είναι μεγάλες οι αλλαγές η αν το κρίνει η ΕΠΑΕ.

Αν υπάρχει καταγελία τότε θα καταγραφούν τα πάντα που είναι διαφορετικά με τη αρχική άδεια και θα χρεωθούν τα αντίστοιχα πρόστιμα τα οποία δεν γνωρίζω ακριβώς πως υπολογίζονται, πάντως το ελάχιστο είναι 500ευρώ για κάθε παράβαση. Δηλ. αν κάποιο ανοιγμα είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο απο αυτό της αδείας και μετά από υπολογισμό η χρέωση είναι 150ευρώ τότε το ελάχιστο που θα χρεωθεί είναι 500ευρώ αν δεν υπάρξει συμμόρφωση.

Αυτά, αν βοήθησα καθόλου

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Γεια σας!

Θα ηθελα να ρωτησω το εξης: Αν σε μια ηδη κτισμενη πολυκατοικια οπου δεν ειχε γινει περιφραξη, ουτε ειχε προβλεφθει στην αδεια, καποιος προχωρησει σε τοποθετηση καγκελων στο οριο οικοπεδου-πεζοδρομιου, χωρις να βγαλει αδεια περιφραξης, και τον ανακαλυψουν ή καταγγειλουν, τοτε τι θα πρεπει να περιμενει? Προστιμο? Τι ταξεως? Αν αφου τον πιασουν ξεκινησει να βγαλει αδεια τοτε θα τη γλιτωσει? Ρωταω για να ζυγιασω το κατα ποσο αξιζει η οχι να ρισκαρεις να μη βγαλεις την αδεια περιφραξης, που απο ο,τι καταλαβα μαλλον ειναι ακριβη, και ποιες θα ειναι οι συνεπειες...

Σας ευχαριστω πολυ!

Link to comment
Share on other sites

το κατα ποσο αξιζει η οχι να ρισκαρεις να μη βγαλεις την αδεια περιφραξης, που απο ο,τι καταλαβα μαλλον ειναι ακριβη, και ποιες θα ειναι οι συνεπειες...

 

Περιμένεις απάντηση ?

Για ρίσκο ? τι το πέρασες καζίνο ?

 

Kαι εγώ σου λέω ότι ήδη έχεις καταχραστεί την υπομονή μου !!!

Καταλαβαίνεις ότι είναι προκλητικό αυτό που λες?

Εμ όχι. Που να καταλάβεις.

 

Η τήρηση της κείμενης νομοθεσίας αλλά και των κανόνων της τέχνης και επιστήμης δεν είναι καφάσι με μήλα. Αν με συμφέρει να κάνω μαρμελάδα από μήλα ή ροδάκινα ?

 

Βγάζεις διάγνωση ιντερνετική για το τοιχαλάκι σου !!!

 

Και θεωρείς (για μια τέτοια άδεια αφού είσαι και παράνομος) αναγκαίο κακό τον μηχανικό και τις αμοιβές του, που ζήτημα να είναι 1.500-2.000€. Που θα παρανομήσει κιόλας για να δείξει ότι δεν έχεις περίφραξη ?

 

Αλλά στον αλβανό μάστορα να σου κάνει την περίφραξη τα ακουμπάς εεε ?

 

Από κάτι τέτοιους σαν κι εσένα έχει γεμίσει ο τόπος. Και κάνετε κακό.

 

Ναι για σενα είναι ακριβό. Εύχομαι τους ίδιους πελάτες να έχουν τα παιδιά σου άμα γίνουν μηχανικοί.

Που να θεωρούν ότι η ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΘΕΣΠΙΣΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ είναι ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΗ. Και τους μηχανικούς αναγκαίο κακό (αφού εξαντλήσουν τα πάντα για να το αποφύγουν), ζωγράφους, σχεδιαστές, άχρηστους, διεκπεραιωτές αδείας.

 

Τέλος. -

 

 

Προς αγαπητούς συναδέλφους "καλούς Σαμαρείτες" και ευγενικά παιδιά:

 

Δώστε τώρα οδηγίες τζάμπα σε κάποιον "εν δυνάμει πελάτη" του κλάδου μας και αποδείξτε ότι είστε ευγενικοί και καλοί σε κάποιον που μιλά έτσι απαξιωτικά.

 

Και οι καλοί τρόποι συμπεριφοράς δεν θα φανούν εδώ συνάδελφοι

 

Άιντε μεσημεριάτικα.:evil::evil::evil:

Link to comment
Share on other sites

Βασικά ήθελα να πω ότι λυπάμαι που θεωρηθηκε απαξιωτικη για τους μηχανικους η ερωτηση μου. Δεν ειχα την προθεση να απαξιωσω κανεναν, απλως ρωτησα για καποιες πληροφοριες ωστε παρω μια ιδεα των επιλογων που υπαρχουν, και του αντιστοιχου κοστους αυτων. Και δε νομιζω οτι η ερωτηση που εκανα δικαιολογει το υφος της απαντησης που πηρα. Αλλωστε την καταχωρησα στο topic με τις αυθαιρεσιες.

Ισως να μην εχω καταλαβει καλα και να ειναι παρα πολυ σημαντικη εργασια η περιφραξη, απλως εγω νομιζα αρχικα οτι το να τοποθετησει καποιος καγκελα κ να προστατευσει την ιδιοκτησια του, ειδικα οταν ηδη εχει γινει νομιμα και με αδεια η πολυκατοικια, ειναι κατι που δε θα απαιτουσε καποια αδεια, εμαθα ομως, και σε ερωτηση που εκανα εδω, οτι απαιτειται. Και μου εκανε ιδιαιτερη εντυπωση το γεγονος οτι ειναι μια ακριβη διαδικασια να βγαλεις αυτην την αδεια. Παραθετω αποσπασμα απο θεμα που αφορα την περιφραξη.

(Quote:Καλησπέρα.Σε περίπτωση όπου χρησιμοποιήσεις μπετόν χρειαζεται κανονική άδεια η οποία μάλιστα αμοιβεται με ανολυτικό προυπολογισμό και καταλαβαίνεις ότι η αμοιβή θα βγει τεράστια.Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν βγάζεις άδεια για ένα μικρό δωματιάκι και η αμοιβή είναι πολύ μικρή και στην άδεια αυτή συμπεριλαμβάνεται και η περίφραξη.

(βεβαια για την περιπτωση που ρωτησα εγω δε θα χρησιμοποιουταν μπετον,αλλα δεν ειμαι σε θεση να γνωριζω αν αυτο εχει καποια διαφορα...) Αυτος ειναι και ο λογος που θελησα να μαθω σχετικα με τα προστιμα που προβλεπονται απο το νομο σε περιπτωση που καποιος δε βγαλει την απαραιτητη αδεια.

Αυτο που καταλαβα και απο αλλα θεματα, ειναι οτι για το οτιδηποτε,οσο μικρο και να ειναι χρειαζεσαι αδεια, ακομη και για καποια εσωτερικα χωρισματα. Ομως δεν απαντησε κανεις με το υφος που απαντησατε σε μενα, σε καποιον που ειπε οτι θεωρησε υπερβολη να βγαλει αδεια για τα εσωτερικα χωρισματα και θα ηθελε να το αποφυγει.

Ισως αυτο να ισχυει επειδη τα εσωτερικα χωρισματα ειναι λιγοτερο σημαντικα απο τα καγκελα?? Ομως εγω αυτο δεν το ξερω και περιμενα απο εσας μηπως λαβω καποια απαντηση.

Τελοσπαντων συγγνωμη που μακρηγορησα, απλως ηθελα να απαντησω ωστε να διευκρινησω οτι δεν ειχα κανενα σκοπο να απαξιωσω κανεναν.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν σε περιοχές εντός σχεδίου απαιτείται και συμπαγές τοιχείο μέχρι κάποιο ελάχιστο ύψος από την στάθμη του πεζοδρομίου και όχι σκέτο κάγκελο.

Το ποιό σημαντικό - και γι' αυτό άλλωστε είναι απαραίτητος και ο μηχανικός - πρέπει το όριο να υλοποιηθεί επί της ρυμοτομικής γραμμής και όχι όπου θεωρήσει σωστό το ράμμα του εργολάβου.

Link to comment
Share on other sites

(Quote:Καλησπέρα.Σε περίπτωση όπου χρησιμοποιήσεις μπετόν χρειαζεται κανονική άδεια η οποία μάλιστα αμοιβεται με ανολυτικό προυπολογισμό και καταλαβαίνεις ότι η αμοιβή θα βγει τεράστια.Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν βγάζεις άδεια για ένα μικρό δωματιάκι και η αμοιβή είναι πολύ μικρή και στην άδεια αυτή συμπεριλαμβάνεται και η περίφραξη.

 

Καταλαβαίνεις πόσο επικίνδυνος γίνεσαι πρωτίστως για τον εαυτό σου ?

 

Απομόνωσες από εδώ την απάντηση του συναδέλφου που απευθύνονταν για τα εκτός σχεδίου και μάλιστα το ΤΕΡΑΣΤΙΑ είναι σχετικό και είναι στα πλαίσια κουβέντας μηχανικού προς μηχανικού.

 

1)απλως ρωτησα για καποιες πληροφοριες

2) ωστε παρω μια ιδεα των επιλογων που υπαρχουν, και του αντιστοιχου κοστους αυτων.

3)Και δε νομιζω οτι η ερωτηση που εκανα δικαιολογει το υφος της απαντησης που πηρα.

4)Αλλωστε την καταχωρησα στο topic με τις αυθαιρεσιες.

 

 

1) Και τι είναι αυτή η ενημέρωση που ζητάτε??

Θέλει υπευθυνότητα, συζήτηση, μελέτη και ΜΗΧΑΝΙΚΟ που το κάνει σαν επάγγελμα και πληρώνεται.

 

2) και πήρες ? Κατάλαβες τίποτα ? Αμφιβάλλω από αυτά που γράφεις. Για πες μου κι εμένα.....τελικά θέλει ΟΑ?θέλει Ω/Σ? θέλει Π/Μ?

 

3) Γνώμη σου. Είχε πει ο Κλίντ Ηστγουντ ένα πετυχημένο για τις γνώμες.

 

4) ε και ? Αυτό δλδ αποτελεί τεκμήριο ορθότητας του περιεχομένου ?

 

 

Και μπορεί σκοπό να μην είχες να απαξιώσεις κανέναν αλλά το έκανες κατά τη γνώμη μου. Και παράλογος δεν είμαι και μόνο παράλογο δεν με έχουν χαρακτηρίσει στην επαγγελματική μου ζωή.

Και σεβαστό το ότι δεν αναθεωρείς αλλά δικαιολογείς και θεωρείς ότι καλώς ρώτησες για να "ενημερωθείς". Γιατί δεν φταίς εσύ. Εμείς φταίε που απαντάμε. Όσοι απαντάνε.

 

 

Σε γιατρό πότε πήρες τελευταία φορά να ενημερωθείς ιντερνετικά.....άντε τηλεφωνικά για την πάθηση που θέλει εγχείριση ? Και να του λες κιόλας...."επειδή είναι ακριβό....για πες και τι μπορεί να μου συμβεί μπας και συμφέρει περισσότερο?"

Επισκεψούλα-->50€

Εξετάσεις και εργαστήρια--->χ €

Ξανά επισκεψούλα---> 50€

Εγχείριση (yes sir....ότι πείτε γιατρέ μου) --->ψ €

 

 

Καλή σου τύχη. Την χρειάζεσαι με τη λογική που έχεις και πορεύεσαι.

 

Αι ρέστ μάι κέις.

Link to comment
Share on other sites

Εχει δίκαιο ο Τheo TDM900 όλοι περιμένουν απο εμάς εκπτωσούλα ενώ στα μαστόρια δεν παραπονίεται κανένας!!!!!για τις αμοιβές τους.βγάλαμε την σχόλη με πολύ κοπό και γι'αυτο αμοιβόμαστε. Ολοι βγαίνετε στο εξωτερικό και θαυμάζετε τα κτίρια τους και οταν έρχεστε σε εμάς στην Ελλαδίτσα μας ζητάτε να παρανομούμε για προσωπικό σας όφελος!!!Έλεος πια!

Link to comment
Share on other sites

Φίλτατε dimarch παρατήρησα (αργά δυστυχώς) ότι το θέμα για την περίφραξη ξεκίνησε εδώ. Η εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι κάποιος μη-μηχανικός μπαίνει σε ένα φόρουμ μηχανικών αναζητώντας τρόπο να προχωρήσει ''ανώδυνα'' μια παρανομία/αυθαιρεσία που έχει στο μυαλό του. Προφανώς και αυτό δεν πρόκειται να γίνει επιτρεπτό.

 

Απάντηση στο (όποιο) ερώτημά σου δεν υπάρχει (και ελπίζω να μην επιχειρήσει άλλος να ασχοληθεί). Μονόδρομος η ανάθεση σε μηχανικό.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.