Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάργηση υποχρεωτικής έκδοσης πιστοποιητικού πυροπροστασίας για 1.039 δραστηριότητες


SIRADRAB

Recommended Posts

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη και Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ανακοινώνουν την κατάργηση υποχρέωσης έκδοσης πιστοποιητικού ενεργητικής πυροπροστασίας για 454 κατηγορίες οικονομικών τομέων και συνολικά 1.039 δραστηριότητες - επαγγέλματα.

 

Συγκεκριμένα, με κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου οι Υπουργοί Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Κωνσταντίνος Σκρέκας, Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μια σειρά από οικονομικές δραστηριότητες και επαγγέλματα απαλλάσσονται από την υποχρέωση να εκδίδουν πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας, μια διαδικασία που κόστιζε κυρίως σε χρόνο αλλά και σε χρήμα για τον επαγγελματία – επιχειρηματία. Η ΚΥΑ έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης απόφασης για την κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης άδειας λειτουργίας για 103 οικονομικών τομέων και συνολικά 897 δραστηριότητες - επαγγέλματα.

 

Πιο συγκεκριμένα, με την κοινή υπουργική απόφαση, αλλάζει η φιλοσοφία με την οποία αντιμετωπίζει το Κράτος και η Δημόσια Διοίκηση το επιχειρείν, αφού με τον επανακαθορισμό των ρυθμίσεων που αφορούν στην πυρασφάλεια, ο επαγγελματίας – επιχειρηματίας αναλαμβάνει την υποχρέωση να λαμβάνει όλα τα γενικά προληπτικά, αλλά και κατασταλτικά μέτρα πυροπροστασίας, που ορίζονται ανάλογα με την κατηγορία των δραστηριοτήτων, χωρίς να απαιτείται να εκδοθεί κάποιο πιστοποιητικό.

 

Επί της ουσίας, χωρίς να γίνεται καμία έκπτωση σε θέματα ασφάλειας, μειώνεται το γραφειοκρατικό βάρος για το επιχειρείν. Υπογραμμίζεται ότι ανάλογα με την κατηγορία δραστηριότητας, συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση του επαγγελματία – επιχειρηματία να εγκαταστήσει μόνιμα συστήματα ενεργητικής πυροπροστασίας. Επίσης, ισχύει η υποχρέωση για σύνταξη μελέτης (ενεργητικής) πυροπροστασίας – τεχνικής περιγραφής από αρμόδιο κατά νόμο τεχνικό επιστήμονα που θα περιλαμβάνει τα μέτρα και τα μέσα πυρόσβεσης, καθώς και τη χρήση εναλλακτικής (αντί νερού) μεθόδου πυροπροστασίας.

 

Σημειώνεται ότι με την ΚΥΑ, απαλλάσσονται από το Πιστοποιητικό (Ενεργητικής) Πυροπροστασίας, μονάδες που εντάσσονται από άποψη κινδύνου πυρκαγιάς στην κατηγορία μικρού κινδύνου, μεταξύ των οποίων βιομηχανίες, βιοτεχνίες, επαγγελματικά εργαστήρια και πάσης φύσεως μηχανολογικές εγκαταστάσεις και αποθήκες.

 

Επισυνάπτεται το Παράρτημα Ι της Αριθ. Φ.15/οικ.1589/104 (ΦΕΚ 90 /Β΄/30-1-2006) απόφασης που περιγράφει αναλυτικά τις βιομηχανικές – βιοτεχνικές εγκαταστάσεις.

 

Δείτε τον κατάλογο δραστηριοτήτων: http://content-mcdn....4_id3367552.doc

 

Πηγή: http://www.imerisia....pubid=113405281

 

Click here to view the είδηση

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 25
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Στην ουσία το κράτος παίρνει το ρίσκο λειτουργίας επιχειρήσεων χωρίς κατ'ουσίαν πυροπροστασία. Το μεγάλο βάρος φυσικά πέφτει στο μηχανικό, του οποίου η μελέτη δεν ελέγχεται πλέον από κανένα, ούτε θα του δίνονται οι απαραίτητες συστάσεις για την σύννομη σύνταξη και εφαρμογή της. Γενικά με φοβίζει η ιδέα εφαρμογής της μελέτης χωρίς τη συναίνεση ή εγκριση κρατικού φορέα. Είναι πολύ πιο εύκολο για το κράτος εκ των υστέρων μετά από ατύχημα δηλαδή, να ισχυριστεί ότι η μελέτη ήταν ανεπαρκής αφού δεν την έχει εγκρίνει. Αντιθέτως προηγούμενα για την ίδια τη μελέτη δεν μπορούσε να την αμφισβητήσει παρά μόνο να κάνει ενστάσεις στην εφαρμογή της. Εκτιμώ ότι με αυτή τη διαδικασία θα πολλαπλασιαστούν οι νομικές συνέπειες και τα παρατράγουδα στο κλάδο μας.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

dzois πολύ σωστές οι επισημάνσεις σου.

 

Πλέον ίσως πρέπει να προτείνουμε επιπλέον μέτρα των απολύτως απαραίτητων για να νιώθουμε πιο ασφαλείς σε περίπτωση στραβής...

 

Αν οι πολιτικοί μας είχαν φτιάξει ένα κράτος τύπου Ελβετίας ας τα ψήφιζαν αυτά. Τώρα νομίζουν πως έτσι διασφαλίζεται η προστασία του κοινού από πυρκαγιά;

 

Δυστυχώς θα πρέπει να εξηγούμε στο κάθε υποψήφιο πελάτη πως η μελέτη πυροπροστασίας κατ'ουσίαν δεν καταργήθηκε και πως δεν θέλουμε να του φάμε τα λεφτά...

 

Και εδώ έχει κάποιες πληροφορίες

 

http://www.energypress.gr/news/Katargeitai-h-ekdosh-pistopoihtikoy-energeiakhs-pyroprostasias-gia-1.039-egkatastaseis

Edited by JasonK
Link to comment
Share on other sites

To αρχειο ειναι απο το  ΦΕΚ 90 /Β΄/30-1-2006.

Νομιζω οτι για τετοιες βιομηχανικες χρησεις δεν υπηρχε απαιτηση για εκδοση Πιστοποιητικου Πυρασφαλειας.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

αχταρμάς σε όλα. Το δημοσίευμα JasonK αναφέρει πιστοποιητικό ενεργειακής πυροπροστασίας. Αν μπερδευόμαστε εμείς που τα διαβάζουμε αυτά, τι να πει και ο κοσμάκης...

Link to comment
Share on other sites

γιατι ξερουν να ελέγξουν απο την πυροσβεστικη ;;; μεταξυ μας αλλα ηθελημένα εκανα ορισμενα λαθη και δεν πηραν γραμμη.... πηρα το πιστοποιητικο αρα ειμαι νομιμος με λαθος ομως μελέτη..χαχαχαχ οποτε δεν ξερω τι θα ηταν καλυτερο ... πιστευω οτι καλυτερο θα ειναι να εχει ο μηχανικος την ευθυνη σε ολα και να καταργησουν τους δημοσιους οργανησμους εκδοσης σφραγιδοχαρτων... 

  • Upvote 1
  • Downvote 4
Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδιά μην τρελαθούμε...

Στις ομάδες χαμηλού ρίσκου, όπως τις ορίζει η ΚΥΑ,δηλαδή ομάδες Ο και Αα ποτέ δεν έβγαιναν πιστοποιητικά ενεργητικής πυροπροστασίας, γιατί όπως λέει και η  ΚΥΑ:

 

"Απαλλάσσονται από την υποχρέωση εφοδιασμού
με μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας και Πιστοποι−
ητικού (Ενεργητικής) Πυροπροστασίας, οι βιομηχανίες−
βιοτεχνίες, επαγγελματικά εργαστήρια και οι πάσης
φύσεως μηχανολογικές εγκαταστάσεις και αποθήκες
που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Ο του Παραρτή−
ματος I της παρούσας Απόφασης, ανεξάρτητα από την
ισχύ τους. Ομοίως, απαλλάσσονται τα επαγγελματικά
εργαστήρια, οι αποθήκες και οι ηλεκτρομηχανολογικές
εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών με κινητήρια ισχύ
μέχρι 22 kW ή θερμική ισχύ μέχρι 50 kW, όπως αυτά
ορίζονται στο ν.3325/2005 που υπάγονται στην κατη−
γορία κινδύνου Αα του Παραρτήματος Ι της παρούσας,
εφόσον η στεγασμένη τους επιφάνεια δεν υπερβαίνει
τα 2.500 τετραγωνικά μέτρα."

 

Το τι εξυπηρετεί αυτό το δημοσίευμα είναι πολύ περίεργο.

Το ακόμα πιο περίεργο είναι οι γνώμες των συναδέλφων που δεν κάνουν καν τον κόπο να διαβάσουν την ΚΥΑ και απλά πολιτικολογούν- χαζολογούν.

 

Ναι το κράτος μας δεν είναι υπόδειγμα, ναι μας ταλαιπωρεί, αλλά κι εμείς ως πολίτες το ίδιο σάπιοι είμαστε.

 

Συγνώμη για το ύφος μου, αλλά βγήκα από τα ρούχα μου.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.