Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μηχανικός δημόσιος υπάλληλος και προοπτικές


LHospital

Recommended Posts

Γειά σας.

Έχω δύο απορίες. :roll:

 

1) Μηχανικός (ΗΜΜΗΥ) ο οποίος έχει διοριστεί σε δημόσια υπηρεσία, μπορεί να απασχοληθεί παράλληλα ως ελεύθερος επαγγελματίας , ή ως εξωτερικός συνεργάτης ή εμπειρογνώμονας στον ιδιωτικό τομέα με νόμιμο τρόπο;

 

2) Επίσης Μηχανικός δημ. υπάλληλος μπορεί να επιλέξει αν θα ασφαλιστεί στο ΤΣΜΕΔΕ ή στο δημόσιο και τί είναι καλύτερο να επιλέξει;

 

Ευχαριστώ και χρόνια πολλά σε όλους.

Link to comment
Share on other sites

Για το πρωτο θα σου απαντησω με 99.99999999% σιγουρια οτι ΟΧΙ δεν μπορει.....εφοδον ειναι δημοσιος υπαλληλος δεν μπορει να εχει κ αλλη δουλεια...(εχω γνωστους μηχανικους σε δημους, νομαρχια, πολεοδομια...και ξερω οτι ισχυει αυτο που εγραψα πιο πανω..)

 

Για το δευτερο εγω προσωπικα δε γνωριζω..

Link to comment
Share on other sites

Χρόνια πολλά

 

1) Όταν διοριστείς δεν μπορείς να ασκείς το επάγγελμα ως ελεύθερος επαγγελματίας. Υπάρχει μια διαδικασία όπου για ιδιωτικά έργα μπορείς να πάρεις ειδική άδεια απο την υπηρεσία, για το συγκεκριμένο έργο, αλλά απαιτείται να ανοίξεις βιβλία στην εφορία και μετά το τέλος του έργου να τα κλείσεις. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν γνωρίζω. Πάντως για την παραπάνω "δέσμευση" της υπογραφής υπάρχει αντίστοιχο επίδομα.

 

2) Είναι υποχρεωτικό να είσαι ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ. Αν θέλεις μπορείς να ασφαλιστείς και στο Δημόσιο αλλά το πληρώνεις εσύ (επιπλέον)

Link to comment
Share on other sites

Οπα, είναι έτσι αλλά όχι ακριβώς έτσι :P

 

Υπάρχει ένα παραθυράκι στο δημόσιο. Ο κώδικας σου δίνει το δικαίωμα (τουλαχιστον ο παλιός) να ζητήσεις άδεια για άσκηση εργασίας μετά το πέρας της δουλειάς σου στην Υπηρεσία. Η άδεια αυτή χορηγείται μετά από απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου (αν δεν κάνω λάθος) και ΕΙΝΑΙ ΟΛΙΓΟΩΡΗ. Σου επιτρέπει δηλαδή, να κάνεις και κάποια δουλειά η οποία νομίζω είναι 4-6 ώρες την βδομάδα το πολύ. Δεν το θυμάμαι όμως, γιατί έχει περάσει πολύς καιρός που είχα ασχοληθεί με κάποιον συνάδελφο.

Link to comment
Share on other sites

Πηγή : http://www.fa3.gr/nomothesia_2/nomoth_gen/8_NEOS-kodikas_dimosion_ypallilon_24-38.htm

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

 

Άρθρο 31

Άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή

 

1. Μετά από άδεια ο υπάλληλος μπορεί να ασκεί ιδιωτικό έργο ή εργασία με αμοιβή, εφόσον συμβιβάζεται με τα καθήκοντα της θέσης του και δεν παρεμποδίζει την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας του.

2. Η άδεια χορηγείται για συγκεκριμένο έργο ή εργασία μετά από σύμφωνη αιτιολογημένη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου και μπορεί να ανακαλείται με τον ίδιο τρόπο. Η άδεια στους υπαλλήλους του Δημοσίου χορηγείται από τον οικείο υπουργό και στους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου από το ανώτατο μονομελές όργανο διοίκησης και αν δεν υπάρχει τέτοιο όργανο, από τον πρόεδρο του συλλογικού οργάνου διοίκησης.

3. Δεν επιτρέπεται στον υπάλληλο ή κατ΄ επάγγελμα άσκηση εμπορίας.

4. Ειδικές απαγορευτικές διατάξεις διατηρούνται σε ισχύ.

 

Άρθρο 32

Συμμετοχή σε εταιρείες

 

1. Ο υπάλληλος υποχρεούται να δηλώνει στην υπηρεσία του τη συμμετοχή του σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου οποιασδήποτε μορφής, εκτός των σωματείων και των κοινωφελών ιδρυμάτων.

2. Απαγορεύεται ο υπάλληλος να μετέχει σε οποιαδήποτε εμπορική εταιρεία προσωπική, περιορισμένης ευθύνης ή κοινοπραξία ή να είναι διευθύνων ή εντεταλμένος σύμβουλος ανώνυμης εταιρείας ή διαχειριστής οποιασδήποτε εμπορικής εταιρείας. Μετά από άδεια ο υπάλληλος μπορεί να μετέχει στη διοίκηση ανώνυμης εταιρείας ή γεωργικού συνεταιρισμού με την επιφύλαξη του προηγούμενου εδαφίου. Η άδεια χορηγείται με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 31 του παρόντος.

3. Απαγορεύεται η απόκτηση από υπάλληλο, σύζυγό του ή ανήλικα τέκνα τους μετοχών ανωνύμων εταιρειών που υπάγονται στον ειδικό έλεγχο της υπηρεσίας του. Ο υπάλληλος που κατά το διορισμό ο ίδιος, ο ή η σύζυγός του ή τα ανήλικα τέκνα του κατέχουν μετοχές ανωνύμων εταιρειών οι οποίες εμπίπτουν στην απαγόρευση του προηγούμενου εδαφίου ή τις αποκτά κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, λόγω κληρονομιάς, υποχρεούται να υποβάλει σχετική δήλωση στην υπηρεσία του και εντός ενός έτους είτε να τις μεταβιβάσει είτε να ζητήσει τη μετακίνησή του σε άλλη αρχή της υπηρεσίας του ή τη μετάταξή του σε άλλη δημόσια υπηρεσία ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Η μετακίνηση ή μετάταξη είναι υποχρεωτική για την υπηρεσία του και διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 66 και 72 του παρόντος. Κατά το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη μεταβίβαση των μετοχών ή την ολοκλήρωση της μετάταξής του, ο υπάλληλος εμπίπτει στο κώλυμα συμφέροντος του άρθρου 36 του παρόντος.

4. Διατηρούνται σε ισχύ ειδικές διατάξεις που αναφέρονται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου της παρ. 2 του παρόντος άρθρου και θεσπίζουν πρόσθετους περιορισμούς για τους υπαλλήλους.

5. Επιτρέπεται η συμμετοχή υπαλλήλων με την υπηρεσιακή τους ιδιότητα σε συνεταιρισμούς ή στη διοίκηση ανωνύμων εταιρειών ή εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, οι οποίες ελέγχονται από το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Ο.Τ.Α. και τις δημόσιες επιχειρήσεις, όταν τούτο προβλέπεται από ειδικές διατάξεις.

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’

ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ ΕΡΓΑ Ή ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

 

Άρθρο 33

Έργα ασυμβίβαστα με το βουλευτικό αξίωμα

 

Απαγορεύεται στους υπαλλήλους η άσκηση έργων ασυμβίβαστων κατά τις κείμενες διατάξεις, με το βουλευτικό αξίωμα, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρου 32 του παρόντος.

 

Άρθρο 34

Δικηγορική ιδιότητα

Η ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου είναι ασυμβίβαστη προς την ιδιότητα του δικηγόρου, εκτός αν ειδικές διατάξεις ορίζουν διαφορετικά.

 

Άρθρο 35

Κατοχή δεύτερης θέσης

1. Απαγορεύεται ο διορισμός υπαλλήλου, με οποιαδήποτε σχέση, σε δεύτερη θέση:

α) δημοσίων υπηρεσιών,

β) νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου,

γ) Ο.Τ.Α., συμπεριλαμβανομένων και των ενώσεων αυτών,

δ) δημοσίων επιχειρήσεων και δημοσίων οργανισμών,

ε) νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικώς, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους ή το κράτος κατέχει το 51% τουλάχιστον του μετοχικού τους κεφαλαίου και

στ) νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, που ανήκουν στα υπό στοιχεία β΄, γ΄, δ΄, και ε΄ νομικά πρόσωπα ή επιχορηγούνται από αυτά τακτικώς, κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις ή κατά τα οικεία καταστατικά ή που τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα κατέχουν το 51% τουλάχιστον του μετοχικού τους κεφαλαίου.

2. Διατάξεις ειδικών νόμων που επιτρέπουν το διορισμό σε δεύτερη θέση, εξακολουθούν να ισχύουν.

3. Υπάλληλος που κατά παράβαση των διατάξεων των παραπάνω παραγράφων διορίζεται σε δεύτερη θέση και αποδέχεται το διορισμό του, θεωρείται ότι παραιτείται αυτοδίκαια από την πρώτη θέση.

Link to comment
Share on other sites

Τι άδειες και κουραφέξαλα βρε συνάδελφοι;;

Αφού είναι γνωστό ότι πάρα πολλοί συνάδελφοι του Δημοσίου κάνουν και εξωτερικές δουλειές και όχι μόνο σε ώρες μη υπηρεσίας. Εκμεταλλεύονται τις γνωριμίες τους από τη θέση του Δημοσίου και κάνουν δουλειές και βάζουν έναν άλλον, συνήθως νεαρό, να σφραγίζει. Ένα παράδειγμα που το έμαθα από πολύ έμπιστη και υπεύθυνη πηγή: Ένας μηχανικός σε πολεοδομία ενός νησιού του Αιγαίου ουσιαστικά δεν σου σφραγίζει στατική μελέτη (εννοώ ότι σου βγάζει ένα σωρό αλλαγές κάθε φορά που πας και σε καθυστερεί πολύ) αν δεν έχει κάνει αυτός τη μελέτη φασόν!!! Σε εκβιάζει δηλαδή να του δώσεις να κάνει αυτός τα στατικά φασόν για να στα εγκρίνει αμέσως. Όταν υπάρχει τέτοιο θράσος και ανυπαρξία ελέγχου, σιγά μην κάτσει ο άλλος να ζητάει ειδική άδεια για 4-6 ώρες την εβδομάδα. Χώρια που σε κάποιες υπηρεσίες μπορούν να έρχονται και να φεύγουν ό,τι ώρα θέλουν...

Να πω όμως και ένα καλό: ακόμα δεν έχω δει κάποιον υπάλληλο με laptop στην υπηρεσία του να δουλεύει δικιά του δουλειά. Όχι, το σωστο να λέγεται! Δεν έχω δει (ακόμα)... :cry:

edit: Εντάξει, σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται η άδεια, όταν κάποιος δουλέυει ώς ελ. επαγγελματίας και διορίζεται ζητάει την άδεια για να ολοκληρώσει τις δουλειές του. Αλλά νομίζω ότι ένας ήδη εργαζόμενος δε χρειάζεται να ζητήσει αυτήν την άδεια αφού μπορεί να κάνει και αλλιώς τη δουλειά του...

Χρόνια πολλά σε όλους-ες!

Link to comment
Share on other sites

μπορει να δουλευεις και σαν καθηγητης σε αει τει με αδεια του υπηρεσιακου συμβουλιου.υπαρχει νομος που το επιτρεπει

Link to comment
Share on other sites

Ειναι αληθεια οτι οσοι εργαζονται σε ΔΕΚΟ μπορουν να ειναι και ελευθεροι επαγγελματιες?

Link to comment
Share on other sites

koulosb δες το παρακάτω link

 

http://www.mnec.gr/export/sites/el/metharithmisis/nomos_deko/New_Law_Deko.pdf'>http://www.mnec.gr/export/sites/el/metharithmisis/nomos_deko/New_Law_Deko.pdf

 

Αρθρο 13

 

 

αν δεν σου το βγάλει μπες στο site του υπουργείο οικονομίας & οικονομικών http://www.mnec.gr πήγεναι μεταρρυθμίσεις και μετά Νόμος γία τις ΔΕΚΟ

Link to comment
Share on other sites

Με την έκφραση "Διορισμός σε δημόσια υπηρεσία", εννοώ τον αυστηρά δημόσιο τομέα, δηλαδή Υπουργεία και Νομαρχίες. Για τους μηχανικούς που εργάζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι (και όχι ως π.χ. συμβασιούχοι αορίστου ή ορισμένου ή με σύμβαση έργου) ισχύει ο δημοσιουπαλληλικός κώδικας.

 

Ο ίδιος κώδικας ισχύει και για τους εργαζόμενους σε ΝΠΔΔ (Νοσοκομεία, Εκπαίδευση), όπως και για κάθε περίπτωση όπου ο εργαζόμενος ΟΡΚΙΖΕΤΑΙ ως δημόσιος υπάλληλος.

 

Εάν δεν ορκίζεται, τότε (αν δεν κάνω λάθος) ο εργαζόμενος έχει σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ακόμη και αν η επιχείρηση ανήκει στο Δημόσιο (π.χ. ΔΕΗ και κάποτε και ο ΟΤΕ). Εδώ βρίσκεται η πλειοψηφία των ΔΕΚΟ.

Αυτοί λοιπόν μπορούν να εργάζονται και ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.