Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Διαθέσιμη τη Τρίτη η εφαρμογή συμψηφισμού προστίμων για τα αυθαίρετα


Engineer

Recommended Posts

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ πρόκειται για μία εφαρμογή που δίνει στους πολίτες ένα επιπλέον κίνητρο να συνεργαστούν με το μηχανικό τους και να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου 4178 για τα αυθαίρετα, οι διατάξεις του οποίου πρόσφατα κρίθηκαν συνταγματικές από το ΣτΕ. Οι πολίτες πλέον μπορούν να συμψηφίσουν το μισό του προστίμου του αυθαιρέτου τους με εργασίες και υλικά ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας. «Στόχος όλων μας είναι αφενός τα αυθαίρετα να συμμετέχουν στην προσπάθεια της χώρας για εξοικονόμηση ενέργειας και αφετέρου οι αυθαίρετες κατασκευές να αποκτήσουν τη στατική ασφάλεια που απαιτείται με επίβλεψη μηχανικού», τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.

 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 20 του νόμου 4178/2013 δύναται να καθορίζεται συμψηφισμός των ποσών που καταβάλλονται από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος για αμοιβές υπηρεσιών, εργασίες και υλικά για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων καθώς και για την στατική επάρκεια αυτών, επί κατασκευών προ του έτους 2003 με τα ποσά του ειδικού προστίμου που προβλέπονται στον παρόντα νόμο και έως το ποσοστό 50% του προβλεπόμενου του ειδικού προστίμου.

 

Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, οι εργασίες και δαπάνες που καλύπτονται, αφορούν για τη μεν ενεργειακή αναβάθμιση την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), για τη δε στατική επάρκεια τις εργασίες και δαπάνες για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων φέρουσας ικανότητας σύμφωνα με τον Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ).

 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, «με το νόμο 4178 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, γίνεται ένα ουσιαστικό και μελετημένο βήμα για την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος των αυθαιρέτων. Χωρίς να αυξηθούν τα πρόστιμα, καθιερώθηκε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο με βασικό στόχο την καταγραφή όλων των αυθαιρέτων της χώρας. Ταυτόχρονα προωθείται ο θεσμός της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου και ξεκινά σε λίγο καιρό η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών. Η νέα ηλεκτρονική εποχή, με έλεγχο και καταγραφή του δομημένου χώρου σε όλη την επικράτεια έχει ξεκινήσει. Έτσι καταπολεμάμε παθογένειες δεκαετιών. Με πρώτη αυτή των αυθαιρέτων.»

 

Αυτή η ρύθμιση του νόμου 4178 που η εφαρμογή της ξεκινά σήμερα στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ, μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη για τους πολίτες, καθώς θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος που πληρώνουν και θα αυξήσουν την ασφάλεια στα ακίνητά τους. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό η έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την οικονομία και να οδηγήσει στη διατήρηση ή ακόμη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο της οικοδομής, ενώ παράλληλα είναι ωφέλιμη για τη χώρα και το περιβάλλον, διότι προάγει την εξοικονόμηση ενέργειας και την ασφάλεια των οικοδομών.

 

Δείτε αναλυτικές οδηγίες στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ για τη διαχείριση των δηλώσεων αυθαιρέτων κτισμάτων του Ν.4178/2013.

 

Το ηλεκτρονικό σύστημα θα είναι διαθέσιμο για χρήση της εφαρμογής του συμψηφισμού από το απόγευμα της Τρίτης 16 Ιουνίου 2015.

 

Πηγή: https://oenet.gr/τελ...

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 40
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Χωρις καποιες διευκρινίσεις θα δεις εδω να ανοιγουν καμια 100αρια θεματα και θα δινονται απαντησεις απο το μυαλο του καθενος μας.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

"Στην αμοιβή των μηχανικών για την σύνταξη των ως άνω μελετών δύναται να συμψηφίζεται μέγιστο ποσοστό ίσο με το 5% του ήμισυ (50%) του ειδικού προστίμου"

 

Δηλαδή για να καλύψει σε μια μονοκατοικία το κόστος και μόνο των δύο πιστοποιητικών (200 ελάχιστη αμοιβή για μικρή μονοκατοικία *2) θα πρέπει το πρόστιμο να είναι άνω των 16000€ (16.000*50%*5%) ή έχω καταλάβει λάθος;

Link to comment
Share on other sites

Το όριο αυτό του 5% έχει μπει για την στατική αναβάθμιση όχι για την ενεργειακή. Λογικά για την ενεργειακή ισχύουν οι νόμιμες αμοιβές επιθεώρησης όπως προβλέπονται και στο εξοικονομώ πλην του ΦΠΑ φυσικά.

 

Φυσικά με κάποιον τρόπο μέσα στα τιμολόγια της στατικής ενίσχυσης θα μπαίνει και κάτι παραπάνω για την μελέτη.

 

Η μεγαλύτερη βλακεία είναι το ασυμβίβαστο ΠΕΑ και 4178...! Θα το εφαρμόσετε ??

Link to comment
Share on other sites

Σκέψη περί ασυμβίβαστου.... Θα μπορούσε να γίνει το παρακάτω???

 

α) Υπαγωγή στον 4178, δλδ να πληρωθεί μόνο το παράβολο και η δήλωση να μην οριστικοποιηθεί.

β) 1ο ΠΕΑ

γ) 2ο ΠΕΑ

δ) Οριστικοποίηση της δήλωσης.

 

Έτσι, πιστεύω, ότι εφόσον η οριστικοποίηση είναι μετά τα ΠΕΑ, δεν έχεις θέμα ασυμβίβαστου.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ε δεν νομίζω....αφού έχεις κάνει τη δήλωση μην τρελαθούμε. 

 

Το όλο θέμα για εμένα είναι αν θεωρείται μία ρύθμιση χώρου με ν.4178/13 μελέτη ή αποτύπωση ?

Link to comment
Share on other sites

Διαφωνω.

 

Ασυμβιβαστο υπαρχει και λυση υπαρχει.

Αν δεν εχουμε ουτε μια συνεργασια, με εναν συναδελφο, ας κλεισουμε το γραφειο.

 

Υπαρχουν παρα πολλα θεματα να μας διευκρινίσουν.

Ελπιζω να το κανουν.

 

Αποτρεπτικο ειναι αρχικα, ο ΦΠΑ, ο οποιος δεν εκπιπτει.

Νομιζω και το κοστος των αδειδοτησεων (πχ ΕΕΜΚ ή Γνωστοποιηση Εργασιων).

Αποτρεπτικο ειναι και οτι δεν μπαινει το παραβολο στον συμψηφισμο.

Επισης οτι δεν μπαινουν  κλιματιστικα, φωτισμος/αερισμος (για τριτογενη).

Τελος, οι σχετικα χαμηλες τιμες του Εξ'οικονομω.

 

Για επισκευη/ενισχυση δεν το συζητω.

Edited by terry
  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.