Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Περιπτώσεις απαλλαγής ή μείωσης ημερομισθίων στο ΙΚΑ


giannist

Recommended Posts

Περιπτώσεις για απαλλαγή η μείωση ημερομισθίων στο ΙΚΑ συγκεντρωτικά.

Έτσι για να μην πληρώνουν τα σπασμένα αυτοί που προσπαθούν να φτιάξουν ένα σπιτάκι, όταν κάποιοι άλλοι διαγράφουν τα ένσημα χιλιάδες χιλιάδες.

 

1. Όταν έχουμε εφαπτόμενες πλευρές της οικοδομής με άλλη οικοδομή , τότε προσκομίζουμε τον πίνακα 3 με τις εργασίες επιχρισμάτων και χρωματισμών της εφαπτόμενης πλευράς για να αφαιρεθούν.

2. Όταν ο ιδιοκτήτης είναι οικοδόμος ή οι συγγενείς πρώτου βαθμού (αποδεικνύεται με κάποια ελάχιστα ημερομίσθια) και είναι πρώτη κατοικία και λιγότερο από 150 τ.μ. τότε αφαιρείται το 30% του συνόλου των ημερομισθίων.

3. Ισόγεια κτίρια χωρίς φέρων οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα αφαιρούνται τα 2/3 των ημερομισθίων από την φάση εκσκαφές και οικοδομικός σκελετός. Αυτό ισχύει μόνο για κατοικίες, αλλά εάν έχει τίτλο ισόγεια οικοδομή και θέλει ο υπάλληλος μπορεί να περάσει.

4. Εργασιών κατασκευής μεταλλικών στεγών και ξύλινων αυτοφερόμενων . Τα αφαιρούμενα ημερομίσθια προκύπτουν από το γινόμενο του πολλαπλασιασμού του συντελεστή 0.15 επι την επιφάνεια της στέγης.

5. Οποιεσδήποτε εργασίες γίνονται από πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα που υπάγεται σε άλλο κλάδο ασφάλισης, π.χ. ΤΕΒΕ ή οι εργασίες ανατεθούν σε τρίτο, ο οποίος ασφαλίζει ο ίδιος το προσωπικό του στο ΙΚΑ, τότε με την προσκόμιση τιμολογίων αφαιρούνται τα ημερομίσθια της συγκεκριμένης εργασίας. Κλασική περίπτωση, τοποθέτηση βιομηχανικών δαπέδων με αφαίρεση όλων των ημερομισθίων των πλακιδίων.

6. Δικαίωμα μείωσης ημερομισθίων έχουν όλοι οι ομογενείς σε περίπτωση κατασκευής πρώτης κατοικίας (περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό δεν γνωρίζω)

7. Δικαίωμα μείωσης ημερομισθίων έχουν όλοι οι αγρότες ή νέοι αγρότες για την περίπτωση αγροτικών κατασκευών (περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό δεν γνωρίζω)

8. Σε περίπτωση επαναχρωματισμών δεν χρειάζεται να υπάρχει η ιδιότητα του οικοδόμου για απαλλαγή των ημερομισθίων, μπορεί να δηλώσει κάποιος προσωπική απασχόληση και να απαλλαγεί, άσχετα εάν δεν το αποδέχονται στο ΙΚΑ , αυτό ισχύει.

 

Παρακαλώ διορθώστε με για τυχόν λάθη ή παραλείψεις.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 52
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

giannist σε ευχαριστούμε πολύ. Με "τρομοκρατεί" όμως το 8!!!Πως το ξέρουμε ότι ισχύει σίγουρα?

Link to comment
Share on other sites

giannist πολύ χρήσιμα όλα αυτά κ ευχαριστούμε.Μπορείς να μας παραθέσεις και τις αντίστοιχες πηγές ωστε να μπορούμε να τις επικαλεστούμε όταν έρθει η ώρα?

Link to comment
Share on other sites

Το υπ' αριθμό 8 ισχύει. Σχετική αναφορά γίνεται στην Υ.Α.Φ21/478/18.3.1997 (ΦΕΚ 252/Β/1.4.1997). Κατά λέξη: "...Ειδικά προκειμένου για εργασίες επαναχρωματισμών και μόνο γι αυτές, αφενός δεν είναι απαραίτητη η ιδιότητα του οικοδόμου, αφετέρου δεν τίθεται περιορισμός συμμετοχής της προσωπικής απασχόλησης για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης..."

 

Για τα υπόλοιπα αλλά και άλλα σχετικά με το ΙΚΑ δείτε τις σχετικές αναφορές στα:

_ Υ.Α.Φ21/405 (ΦΕΚ 418/Β/5.4.2002) - Ε.Δ.ΤΕΕ 2198/13.5.2002

_ Εγκύκλιος 13 του ΙΚΑ και διατάξεις των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 88 και παράγραφος 1 του άρθρου 60 του Ν.2676/99 (ΦΕΚ 1/Α/5.1.1999) και αφορά τη "Μείωση Συντελεστών Ιδιωτικών Οικοδ/κών Έργων - Υπόχρεος εργοδότης Ιδιωτικών Οικοδ/κών Έργων. Εργασιών - Υπόχρεος εργοδότης Δημοσίων Έργων" - Ε.Δ.ΤΕΕ* 2043/15.3.1999

_ Εγκύκλιος 85/21.9.1998 με θέμα "Μείωση ασφ/κών εισφορών αγροτικών κατασκευών".

_ Υ.Α.Φ21/478/18.3.1997 (ΦΕΚ 252/Β/1.4.1997) - Ε.Δ.ΤΕΕ 1960/23.6.1997

_ Απόφαση ΣτΕ 3309/96 με την οποία ακυρώνεται εν μέρει η Φ21/2930/10.11.1992 (ΦΕΚ 6986/Β/1992) απόφαση του Υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που ορίζει σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού των εισφορών στο ΙΚΑ από οικοδομικές εργασίες. - Ε.Δ.ΤΕΕ 1915/22.7.1996

_ ΥΠΕΧΩΔΕ/Διεύθυνση Ο.Κ.Κ. 2/14.1.1993 Αριθ.Πρωτ. οικ 25352 με θέμα "Υπολογισμός προκαταβολής ασφαλιστικών εισφορών για το ΙΚΑ, το ΤΕΑΕΔΞΕ και το Δωρόσημο κατά την έκδοση οικοδομικών αδειών".

 

* = Ε.Δ.ΤΕΕ = Ενημερωτικό Δελτίο ΤΕΕ.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

με αφορμή το 5 εδάφιο, καταλαβαίνω οτι μπορεί να γίνει αφαίρεση όλων των ημερομισθίων σε κατασκευή προκατασκευασμένη κατοικίας, εφ' όσον την αναλάβει εταιρεία που έχει το προσωπικό της ασφαλισμένο. σωστά?

Link to comment
Share on other sites

Η περίπτωση 5 αφορά εν ολίγοις οικοδομοτεχνικά έργα του πίνακα 1, στα οποία έργα μπορούν να αφαιρεθούν κάποια ημερομίσθια, αν συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι.

 

Σε περίπτωση προκατ χρησιμοποιείς το πίνακα 2 απο τον οποίο προκύπτουν τα συνολικά ημερομίσθια του έργου. Για τα ημερομίσθια αυτά, υπόχρεος είναι αυτός που θα φτιάξει το προκάτ και όχι εσύ σαν ιδιοκτήτης.

Αυτά όμως εμφανίζονται ότι τα χρωστάς εσύ σαν ιδιοκτήτης, προσοχή λοιπόν στις συμφωνίες.

Link to comment
Share on other sites

Για την ακρίβεια , όπως μου έχουν πει από το ΙΚΑ , η έννοια των ενσήμων του πινακα 2 είναι ότι αφορούν τις εργασίες υποδομής εκτός κτιρίου (πχ βάση από μπετόν , διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου κτλ).

Link to comment
Share on other sites

το πρόβλημα είναι οτι τα ένσημα εμφανίζονται στον ιδιοκτήτη και όχι στην εταιρεία. σε περίπτωση που έχω τώρα, η εταιρεία δηλώνει πως τα ένσημα που της αναλογούν, είναι αυτά προς τους εργαζόμενους της. τα ένσημα του πίνακα 2 δέν τα αναλαμβάνει. σημ. οτι η κατασκευή, γίνεται εξ'όλοκλήρου απο την εταιρεία, βάση διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, κτλ. σ' αυτήν την περίπτωση τί γίνεται?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.