Μετάβαση στο περιεχόμενο
engant

Αντλία θερμότητας

Recommended Posts

Καλημέρα παιδιά...Να ρωτήσω κάτι..Σκέφτομαι να βάλω ΑΘ αέρα-νερού στο σπίτι μου ισχύως 20kw και επιπρόσθετα ένα ηλεκτρικό λέβητα 10-15 kw(ή ένα μικρό λέβητα πετρελαίου) για να δουλεύει η αντλία καλύτερα σε θερμοκρασίες κάτω του 0...

1. Γνωρίζετε τι ρεύμα πρέπει να βάλω στο σπίτι μου(200 τμ μεζονετα με πυλωτη 100 τμ και υπόγειο 100τμ μη κατοικήσιμο με απώλειες 17000 kcal/h)...Τριφασικό Νο 1 φτάνει?

2. Διαφορετικά αν χρειάζεται μεγαλύτερη παροχή, ανεβαίνουν τα πάγια της ΔΕΗ, η KWh κλπ... και ίσως να καθιστά ασύμφορο στο να βάλεις ΑΘ..Ξέρει κανείς αν συμφέρει σε σχέση με το πετρέλαιο και η αγορά της θα την αποσβέσεις σχετικά σε μικρό διάστημα??

Επισής να ρωτήσω το εξής για το τι ισχύει:

1. 1 λίτρο πετρελαίου αντιστοιχεί σε 10 kwh ρεύματος και βάση απωλειών λέβητα παίρνουμε τελικώς 8.8-9 kwh ή

2. 1 λίτρο πετρελαίου αντιστοιχεί σε 11.6 kwh ρεύματος?

έχω μπερδευτεί λίγο με αυτά που διαβάζω για το ποια είναι η πραγματική αντιστοιχία ώστε να συγκρίνω λέβητα και ΑΘ..

Πάντως εγώ έκανα μία μικρή προσέγγιση στο θέμα...Δείτε το αρχείο μου...Χρησιμοοποίησα την 1η περίπτωση υπολογισμού...Αν ισχύει το δεύτερο τότε δεν βλέπω να συμφέρει να βάλεις αντλία...

Οι αρχικές τιμές εγκατάστασης είναι από προμηθευτή μου...

 

http://www.2shared.com/file/4862339/460af14c/sigkrisi.html

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Αγαπητέ, αν η κατωτέρα θερμογόνος δύναμης1 lit αντιστοιχεί σε 10 ή 11 kWh δεν έχει και πολύ μεγάλη διαφορά αν το ψάξεις. Εγώ το θεωρώ 10.5 kWh πάντως (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαι απόλυτα ακριβής).

 

Το τι ρεύμα θα βάλεις σπίτι σου προκύπτει από μια στοιχειώδη μελέτη φορτίου που θα μπορούσες ίσως να την κάνεις και εσύ. Συνήθως μια παροχή 5x10+1.5 mm2 ήτοι 3x35A ασφάλειες στον πίνακα είναι αρκετή. Αυτή η παροχή (5x10mm2) αντιστοιχεί στη Νο 2 και όχι στη Νο1. H No1 είναι μικρή για τέτοιου είδους σπίτια. Ομως σε ΚΑΘΕ περίπτωση η τελική παροχή θα εκτιμηθεί από τον ηλεκτρολόγο που θα έχει εικόνα της εγκατάστασης.

 

Τα 20 kW που μας λες για την αντλία θερμότητος υποθέτω πως είναι ψυκτικό φορτίο (και όχι ηλεκτρικό). Αυτό σημαίνει ότι το ηλεκτρικό φορτίο της αντλίας θερμότητος θα είναι χοντρικά στα 7-8 kW που αντιστοιχεί σε τριφασική παροχή 5x4 και ονομαστικό ρεύμα περί τα 12-14Α (ανά φάση).

 

Το θέμα είναι ότι με τον λέβητα εξασφαλίζεις αφενός μεν τη θέρμανση το χειμώνα αλλά τι κάνεις με την ψύξη το καλοκαίρι ???? δεν θα βάλεις κλιματισμό στο σπίτι έτσι κι αλλιώς ?

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου...έχω κάνει μία μικρή μελέτη για να δούμε οικονομικά αν μας συμφέρει να βάλουμε ΑΘ ή όχι...Δείτε την απόσβεση μετά απο 8 χρόνια περίπου

Στη πρωτη περίπτωση έχω λέβητα-ηλιακούς συλλέκτες-5 air condition-καμινάδα-ενδοδαπέδια και

στη δεύτερη ΑΘ(απορροφούμενη ισχυς 6 kw από τη ΔΕΗ...αυτό γράφει στα χαρακτηριστικά της)-2 air(σαν αφυγραντήρες για το καλοκαίρι, για το δροσισμό της Ενδοδαπ)-ηλεκτρικός λέβητας 6-9 kw(για βοήθεια στην αντλία σε περίπτωση χαμηλών θερμοκρασιών)-ενδοδαπέδια..

Όσο για το ρεύμα ίσως να έχεις δίκιο γιατί 20kw είναι πάρα πολλά και φαντάσου ότι θα έχω και ένα ανελκυστήρα 2 ατόμων, θα έπρεπε να 'εχω σίγουρα Νο3 που έχει 1000 ευρώ διαφρορά με την Νο 2...

Ωστόσο με παραξενεύει ότι για την οικοδομή αυτή με Κ=0.52(όχι 0.60 οριακά που έχουν συνήθως τα κτίρια) και απώλειες μάλλον περί τις 16000-17000 kcal/h, δεν είναι πολύ να βάλω και 20 kw ΑΘ και ηλεκτρικό λέβητα άνω των 9 kw??

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Η ηλ. ισχύς της αντλίας θερμότητος είναι αυτή που γράφει, δηλ. 6 kW. Πολύ λογικό αν θεωρήσεις ένας COP κοντά στο 3. Εγώ την εκτίμησα 7-8 γιατί δεν πολυπιστεύω τους κατασκευαστές (συνήθως το COP αναφέρεται σε συγκεκριμένες, ενίοτε ιδανικές, συνθήκες).

 

Δεν έχω δει το αρχειάκι σου ακόμα αλλά για συνήθεις μεγάλες κατοικίες, πολύ χοντρικά, μπορείς να θεωρήσεις ότι για ψύξη απαιτούνται περίπου 500-600 btu/m2 με ύψος περί τα 2.8m ή 40 kcal/m3. Δεν μπορείς να στηριχτείς σε αυτό βέβαια αλλά σου δίνει μια τάξη μεγέθους.

 

Τώρα πρόσεξε να δεις. Αν βάλεις αντλία θερμότητας τύπου (VRV) inverter, τότε αυτή, θεωρητικά τουλάχιστον, θα αποδίδει τόση θερμότητα ή ψυκτική ισχύ όση ζητά ο χώρος και το σημαντικότερο ? θα καταναλώνει ανάλογη ενέργεια. Δηλ. Αν η Α.Θ. είναι 20 kW (ψυκτική ισχύς) τότε όταν το ψυκτικό φορτίο θα είναι 20 kW θα καταναλώνει ισχύ 6 kW από τη ΔΕΗ (όπως γράφει κιόλας). Αν όμως το φορτίο σου δεν είναι 20 kW (μια καλοκαιρινή μέρα όχι παρα πολύ ζεστή) και είναι 13 kW τότε η κατανάλωση ηλ. ενέργειας δεν θα είναι 6 kW αλλά μικρότερη. Θα είναι κάτι παραπάνω από 13kW/cop. Αν πάλι έχεις αναμένο τον κλιματισμό και η θερμοκρασίες είναι σχεδόν ιδανικές θα καταναλώνει πολύ λίγο.

 

Ως εκ τούτου, μια οικονομική αξιολόγηση ακριβείας δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση ειδικά με συστήματα VRV όπου η κατανάλωση ενέργειας είναι ανάλογη του ψυκτικού-θερμικού φορτίου κάθε φορά.

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

κοιτα..με ενδιαφέρει πιο πολύ η θέρμανση παρά η ψύξη...η μεγάλη κατανάλωση είναι στη θέρμανση και όχι στη ψύξη...δες και το νέο αρχείο μου καλύτερα και τα ξαναλέμε...ο μηχ/γος μου είπε ότι θέλω τριφασικό 3...στο αρχειάκι είναι υπολογισμένα όλα...απόσβεση σε 8-10 χρόνια πιθανόν...

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα


×

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.