Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Προσανατολισμός περσίδων


Recommended Posts

Μεσα στις αρχες του βιοκλιματικου σχεδιασμου,περι καταλληλης σκιασης, αναφερεται οτι "οι περσιδες τοποθετουνται οριζοντια στα ανοιγματα με νοτιο προσανατολισμο και κατακορυφα σε αυτα με ανατολικο και δυτικο προσανατολισμο".

 

Για τα νοτια ανοιγματα καταλαβαινω την οριζοντια λειτουργια των περσιδων.Αυτο εχει να κανει με την κλιση του ηλιου κατα τους χειμερινους μηνες,οπου το χαμηλο του υψος εκμεταλλευομαστε με το πληρες ανοιγμα τους και αντιστροφα το καλοκαιρι απλα επιτρεπουμε ρυθμιζοντας τις ,να μπει το φυσικο φως.

 

Με τα ανοιγματα με δυτικο και ανατολικο προσανατολισμο , τι ουσιαστικα ωφελη εχουμε,και που εγκειται η διαφορα τους με τα νοτια?

Link to comment
Share on other sites

Στην ανατολή και στη δύση ο ήλιος είναι χαμηλά το καλοκαίρι οπότε τα οριζόντια σκίαστρα δεν θα προσέφεραν κάτι.

Με τα κατακόρυφα έχεις και φωτισμό καθότι δεν κλείνουν εντελώς και σκίαση.

Αν πάρεις ένα σχετικό βιβλίο θα βρεις σίγουρα ένα σχετικό σκιτσάκι που θα σου δώσει να καταλάβεις αυτό που παλεύω να εξηγήσω με τα λόγια.

Link to comment
Share on other sites

Το οριζόντια και κατακόρυφα δεν νομίζω ότι εννοείται έτσι.

 

Στα νότια ανοίγματα έχουμε οριζόντια διάταξη ανοιγμάτων και στα ανατ.-δυτικά κατακόρυφη διάταξη. Ο λόγος είναι όπως είπε και ο Χάρης, η πορεία που ακολουθεί ο ήλιος.

 

Αν φανταστούμε την γη (ή το οικόπεδό μας) σαν ένα κύκλο με τις 0 μοίρες στα δεξιά μας και δεξιόστροφη πορεία, αν φανταστούμε επίσης ότι κάθε λεπτό, από την ώρα που ανατέλλει ο ήλιος, μέχρι το μεσημέρι (μέγιστη) και αντίθετα ως την ώρα που δύει, ότι σχηματίζει μια κατακόρυφη γωνία με τον οριζόντιο αυτό κύκλο, τότε:

 

Το χειμώνα, ο ήλιος ανατέλλει στο +30 περίπου, όταν (στις 12 το μεσημέρι) βρίσκεται στο +90, τότε η κατακόρυφη γωνία είναι περίπου στο +25 (χαμηλά δηλαδή). Δύει δε στο +150 περίπου του οριζόντιου κύκλου.

 

Το καλοκαίρι, ο ήλιος ανατέλλει στο -30 περίπου, στις 12 το μεσημέρι βρίσκεται σε κατακόρυφη γωνία +60 περίπου και δύει στο +210.

 

Τα νούμερα δεν είμαι σίγουρος αν είναι σωστά αλλά χοντρικά έτσι είναι.

 

Καταλαβαίνουμε δηλαδή ότι το καλοκαίρι με μικρό οριζόντιο σκίαστρο (ή κατάλληλα διατεταγμένα φυλλοφόλα δέντρα) κρατάμε τον ήλιο μακριά από το εσωτερικό του σπιτιού (το θέλουμε), ενώ το χειμώνα έχοντας μεγάλα ανοίγματα, ο ήλιος μπαίνει βαθιά μέσα στο σπίτι (το θέλουμε επίσης).

 

Δείτε εδώ:

http://www.cres.gr/kape/education/bioclimatic_brochure.pdf

 

και εδώ:

http://www.cres.gr/energy_saving/Ktiria/hliasmos.htm

 

Ψάξτε γενικά την ιστοσελίδα του ΚΑΠΕ. Είναι πολύ χρήσιμα όλα.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

http://www.ecotect.com/products/solartool

 

κατέβασε αυτό. Ειναι σχετικά απλό στη χρήση. Παίζοντας λίγο με τις κλίσεις θα βρεις που περίπου είναι το βέλτιστο.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

η θεωρία δεν μιλάει για ανοιγοκλειόμενες, είναι γενική αρχή οι οριζόντιες στα νότια και οι κατακόρυφες στα δυτικά όντως μπορεί να έχουν μια κλίση ή και να είναι ανοιγοκλειόμενες όπου σου λύνουν πραγματικά τα χέρια αλλά εργαλεία σαν αυτό που δημοσίευσαν παραπάνω οι συναδέλφοι ή σαν αυτό που έχουν εξιδικευμένοι επιστήμονες σου λύνουν πραγματικά τα χέρια.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα συνάδελφοι. Μια ερώτηση: Όταν ο προσανατολισμός είναι ενδιάμεσος λ.χ βορειοανατολικός, νοτιοδυτικός, ποια τοποθέτηση ενδείκνυται? Οριζόντια ή κάθετη? Εγω πιστέυω το να κολλάς τόσο σε οριζόντιο και κάθετο δεν έχει τόσο νόημα εφόζον μπορείς μέσω της κλίσης που θα δώσεις στις περσίδες να επιτύχεις το επιθυμητό. Ποια είναι η γνώμη σας?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλημέρα σε όλους!

Ο έλεγχος της κλίσης των περσίδων αποκτά πραγματικά άλλο νόημα όταν συνδυαστεί με έξυπνο σπίτι. Δείτε για παράδειγμα αυτούς τους ελεγκτές:

 

http://www.elsner-elektronik.de/uploads/tx_bmproducts/KNX_S-UP_DataSheet_EN.pdf

 

Μπορείς να τους ρυθμίζεις ανάλογα με το προσανατολισμό του ανοίγματος (Α,ΝΑ,Ν κλπ) και το ρόλο του κτηρίου (κατοικία, γραφείο κλπ) ή την εποχή (χειμώνα/καλοκαίρι) εαν θέλεις τις περσίδες να είναι παράλληλες στις ηλιακές ακτίνες (μέγιστη φωτεινότητα), έως και εντελώς κάθετες (ελάχιστη θερμική πρόσληψη), ή σε μερική γωνία για να έχεις το εφέ του έμμεσου ηλιακού φωτισμού από το ταβάνι.

 

Η ενεργειακή εξοικονόμηση απο τον έλεγχο στις περσίδες, ειδικά αμα χρησιμοποιείς ανακλαστικό υλικό μπορεί να είναι φανταστική.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Οι ανατολικές και δυτικές περσίδες όταν είναι κατακόρυφες κόβουν τον άμεσο ηλιακό φωτισμό μετά τις πρώτες πρωινές και πριν τις τελευταίες απογευματινές ώρες, επειδή ο ήλιος είναι προς το νότο και κόβουν την προβολή της ηλιακής ακτινοβολίας από το νότο. Όταν ο ήλιος κοιτάει φάτσα αυτά τα ανοίγματα επειδή είναι πολύ χαμηλά δεν μπορείς να κάνεις κάτι, αλλά αυτό διαρκεί λίγο και η ένταση είναι μικρή. Δεν έχεις μεγάλα ηλιακά κέρδη. Τις υπόλοιπες ώρες βοηθάνε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.