Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΕΜΠ: Σύγκριση κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες θέρμανσης, 2016


Engineer

Recommended Posts

Το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ επικαιροποίησε τους τεχνο-οικονομικούς υπολογισμούς σχετικά με το κόστος θέρμανσης κατοικιών ανά τύπο καυσίμου και τεχνολογία καύσης, για την πλειοψηφία των συστημάτων θέρμανσης που διατίθενται στην Ελληνική αγορά.

 

Συνοπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων των τεχνο-οικονομικών υπολογισμών δίδονται στα ακόλουθα σχήματα.

 

Σημαντικό: Τα αποτελέσματα τα οποία παρουσιάζονται σε αυτή τη μελέτη ισχύουν μόνο για τις παραδοχές που έχουν χρησιμοποιηθεί και οι οποίες παρατίθενται στο πλήρες κειμένο της μελέτης.

 

Posted Image

 

 

Κόστος ωφέλιμης θερμικής ενέργειας ανά είδος θερμικού συγκροτήματος

 

Posted Image

 

Διασύγκριση του συνολικού κόστους της θερμικής ενέργειας διαφόρων ειδών θερμικών συγκροτημάτων με ένα συνήθη λέβητα πετρελαίου. Για τη σύγκριση αυτή έχει θεωρηθεί τιμή πετρελαίου στον καταναλωτή ίση με 0.906 €/L

 

Posted Image

 

 

Έτη απόσβεσης ανά είδος θερμικού συγκροτήματος για εγκατεστημένη ωφέλιμη θερμική ισχύ 20 kW, σε υφιστάμενη εγκατάσταση

 

Μπορείτε να δείτε το πλήρες κείμενο των δύο αυτών μελετών σε μορφή PDF.

Ερευνητική ομάδα

Δρ. Εμμανουήλ Κακαράς†,‡

Δρ. Σωτήριος Καρέλλας†

Δρ. Παναγιώτης Βουρλιώτης†

Δρ. Παναγιώτης Γραμμέλης‡

Πλάτων Πάλλης†

Εμμανουήλ Καραμπίνης‡

† Εργαστήριο Ατμοκινητήρων & Λεβήτων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

‡ Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης

 

Πηγή: http://www.b2green.gr/el/post/41658/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο στο ΕΜΠ! Αυτή η μελέτη θα έπρεπε να γίνει ένα 4σέλιδο φυλλάδιο και να κυκλοφορήσει από τους συλλόγους διπλωματούχων μηχανικών σε κάθε έκθεση δόμησης που λαμβάνουν μέρος, και να υπάρχει πάνω σε κάθε γραφείο μηχανικού, γροθιά στο κατεστημένο των πωλητών που χωρίς γνώση και εξειδίκευση προτείνουν λύσεις "εξοικονόμησης".

Βέβαια τα πάντα είναι σχετικά, γιατί όπως σωστά παρουσιάζει το γράφημα, μια μικρή κατανάλωση σε υφιστάμενη εγκατάσταση πετρελαίου (πχ περιοχή με ήπιο κλίμα, κατοικία με λίγες ώρες κατοίκησης κλπ) μια αντλία θερμότητος δεν θα γίνει απόσβεση...ποτέ (διάρκεια απόσβεσης μεγαλύτερη από την ωφέλιμη ζωή της αντλίας, ίσως!)

Επίσης, σε πολλά χωριά έχουν κλαδέματα από ελιές κλπ, ήτοι δωρεάν καύσιμη ύλη για το τζάκι!

 

Γι' αυτό πρέπει κανεις προτού κάνει την επιλογή του στα τυφλά, να πάρει την γνώμη ενός μηχανικού, αν όχι με μελέτη μια γνωμοδότηση ή τουλάχιστον ας απευθυνθεί σε έναν από τους εκατοντάδες συναδέλφους που είναι και έμποροι - εγκαταστάτες ειδών θέρμανσης και θα τους κατευθύνουν σε μια σωστή επιλογή (άλλωστε και η αντλία  θέλει την σχετική ρύθμιση, για να λειτουργήσει σωστά, όπως έχουμε δει και στο αντίστοιχο thread!)

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα είναι ότι η παλιά μελέτη είχε γίνει τότε που το πετρέλαιο είχε πάνω από 1,20 για μία χρονιά , ενώ πέρσι είχαμε τιμή γύρω στα 70 λεπτά .

 

Φέτος με τιμή 0,90 το κόστος του πετρελαίου σε σχέση με το αέριο είναι από 18-27 ακριβότερο , αλλά με την περσινή τιμή που ήταν 24 % χαμηλότερη δεν έχουμε διαφορά . Δεν ξέρω αν το αέριο ήταν φτηνότερο πέρσι .

 

Σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε όφελος με ενεργειακά τζάκια και βιομάζα . 

 

Οι αντλίες θερμότητας παραμένουν οικονομικότερες , αλλά έχουμε προβλήματα εγκαταστατών και διαχείρισης .

Link to comment
Share on other sites

Σημαντικό: Τα αποτελέσματα τα οποία παρουσιάζονται σε αυτή τη μελέτη ισχύουν μόνο για τις παραδοχές που έχουν χρησιμοποιηθεί και οι οποίες παρατίθενται στο πλήρες κείμενο της μελέτης.

 

παράδειγμα: Η τιμή των ξύλων εδώ είναι περίπου 95€ ο τόνος και δεν έχει φόρους μιας και τα φέρνουν από τη Βουλγαρία. Τέτοια βλέπει το υπουργείο και νομίζει ότι όλοι θα βάλουμε αντλίες θερμότητας ή θα συνεχίσουμε να καίμε πετρέλαιο. Εδώ όλη η πόλη καίει ξύλα με θερμοκρασίες -9 το βράδυ τις τελευταίες 10 μέρες.

Πόσο κοστίζει ο τόνος στην Αθήνα? (πάντα ξερά μη βρεγμένα ξύλα) ή να το πω αλλιώς το κόστος για περίπου 20.000KWh μετρημένες με θερμιδομετρητή είναι περίπου 1000€

Edited by Charlie
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για τον υπολογισμό του κόστους ηλ. ενέργειας σχετικά με τα συστήματα με ηλεκτρικές αντιστάσεις τι παραδοχές έχουν κάνει?

Διότι όλοι οι θερμοσυσσωρευτές (θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια) έχουν χρονοδιακόπτη ώστε να θερμαίνουν τα πυρότουβλα με νυχτερινό τιμολόγιο

το οποίο είναι 0,066 ευρώ/kWh (τιμή ημέρας 0,094 ευρώ/kWh).

Αντιστοίχως και όλες οι υπόλοιπες συσκευές θέρμανσης (αντλίες θερμότητας) όταν δουλεύουν την ώρα που ισχύει το νυχτερινό τιμολόγιο. Απλά οι θερμοσυσσωρευτές λόγω του τρόπου λειτουργίας ρυθμίζονται να καταναλώνουν μόνο νυχτερινό ρεύμα.  

Link to comment
Share on other sites

το οποίο είναι 0,066 ευρώ/kWh (τιμή ημέρας 0,094 ευρώ/kWh).

 

Οι τιμές που αναφέρεις είναι οι τιμές μόνο του ανταγωνιστικού σκέλους.

Πρέπει να προσθεθούν και οι ρυθμιζόμενες + ΦΠΑ...

 

 

Υ.Γ. Ωστόσο δεν παύει η μελέτη να είναι ένας καλό μπούσουλας, αλλά ΔΕΝ είναι δια πάσα περίπτωση....

Edited by astrah
Link to comment
Share on other sites

Όταν λέμε αντλία θερμότητας με τι τερματικά εννοούμε ? Γιατί άλλο η αντλία θερμότητας που είναι συνεχώς αναμμένη με χαμηλη΄θερμοκρασία και ενδοδαπέδια και άλλο η αντλία με υψηλές θερμοκρασίες, καλοριφέρ και που την ανοίγεις όποτε να ναι. Όχι ότι θα έχουν μεγάλη διαφορά απλά λέω. 

 

Και όπως είπε ο ΜΠΑΣ έχουμε θέμα με αντιπροσωπείες, σέρβις κτλ.

Link to comment
Share on other sites

Για τις αντλίες θερμότητας τα COP για λειτουργία με καλοριφέρ είναι αισιόδοξα. Εμείς όπου έχουμε μετρήσει περιστασιακά COP σε θερμοκρασίες καλοριφέρ ή και ΖΝΧ (δηλαδή 50-60°C) είναι πολύ χαμηλότερα από 3,0.

 

Πρόσφατα μετρήσεσαμε καινούργια αντλία Inverter γνωστής εταιρείας με θερμοκρασία εξόδου 50-52°C και περιβάλοντος 17°C με COP=1,8!

 

Μου κάνει επίσης εντύπωση πως τόσες εταιρείες (Daikin, κλπ.) που ασχολούνται δεν έχουν βγάλει μετρήσεις από πραγματικά σπίτια και κτήρια και μένουν στα φυλλάδια.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.